Conferinta BURSA Codul insolventei 2019Conferinta BURSA Codul insolventei 2019

Parlamentul European pregăteşte o rezoluţie dură pentru România

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică /

Parlamentul European pregăteşte o rezoluţie dură pentru România

Plenul Parlamentului European va adopta, la mijlocul săptămânii viitoare, rezoluţia privind situaţia statului de drept din ţara noastră. Actul a fost elaborat în urma modificărilor legilor justiţiei şi a legislaţiei penale de către coaliţia majoritară PSD-ALDE, modificări care în opinia majorităţii deputaţilor europeni au rolul să slăbească statul de drept şi lupta anticorupţie. Europarlamentarii sunt nemulţumiţi şi de modul în care Laura Codruţa Kövesi a fost schimbată din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi de noua procedură declanşată de ministrul justiţiei, Tudorel Toader pentru revocarea procurorului general, Augustin Lazăr. Şi evenimentele din 10 august, din Piaţa Victoriei, sunt în atenţia parlamentarilor europeni, precum şi faptul că niciun factor de decizie din Guvern şi Legislativ nu pare interesat să acorde mai multă importanţă Consiliului Superior al Magistraturii în numirea procurorilor şefi de la DNA, DIICOT şi Parchetul General.

Pentru şedinţa de plen a Parlamentului European, ce va avea loc miercuri, 14 noiembrie, a fost elaborat deja un draft al rezoluţiei privind statul de drept din ţara noastră, document care include critici dure la adresa autorităţilor de la Bucureşti şi la legislaţia adoptată de coaliţia majoritară parlamentară PSD-ALDE cu privire la justiţie, anticorupţie, mass-media şi organizaţiile neguvernamentale. Totodată, documentul condamnă "intervenţia violentă şi disproporţionată" a jandarmilor şi poliţiştilor la protestul diasporei din 10 august.

Draftul rezoluţiei a fost stabilit de reprezentanţii grupurilor politice din comisia de justiţie şi libertăţi a Parlamentului European (Comisia LIBE) şi va fi discutat astăzi de liderii grupurilor politice din PE, urmând a fi votat în 14 noiembrie.

Menţionăm că draftul poate suferi modificări în funcţie de amendamentele formulate de grupurile politice din Parlamentul European.

Documentul conţine 13 puncte pe care ar trebuie să le pună în aplicare autorităţile de la Bucureşti. Guvernul şi coaliţia majoritar parlamentară PSD-ALDE trebuie să garanteze că valorile europene comune sunt respectate pe deplin şi că drepturile fundamentale, astfel cum sunt prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, sunt garantate.

Parlamentul European "este profund îngrijorat de legislaţia reformată referitoare la legislaţia judiciară şi penală din România, în special cu privire la potenţialul său de a submina în mod structural independenţa sistemului judiciar şi capacitatea de a combate eficient corupţia în România, precum şi de a slăbi statul de drept".

În draftul rezoluţiei se arată că PE invită autorităţile române să instituie garanţii pentru a asigura o bază transparentă şi legală pentru orice cooperare instituţională şi pentru a evita orice ingerinţă care să depăşească sistemul de verificare şi echilibrare. De asemenea se solicită consolidarea controlului parlamentar asupra serviciilor de informaţii.

Autorităţile de la Bucureşti trebuie să contracareze orice măsuri care ar dezincrimina corupţia în funcţie şi să aplice strategia naţională anticorupţie.

În document, se menţionează că trebuie reconsiderată legislaţia privind finanţarea, organizarea şi funcţionarea ONG-urilor în ceea ce priveşte potenţialul său de a avea un efect intimidant asupra societăţii civile, precum şi în contradicţie cu principiul libertăţii de asociere şi dreptul la viaţă privată şi de a o alinia pe deplin Cadru UE.

Conform draftului rezoluţiei, PE îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la restricţiile politice ale libertăţii mass-mediei şi la propunerile de lege penalizând denigrarea României în străinătate şi reintroducând defăimarea în Codul penal. De aceea, Guvernul şi Legislativul ar trebui să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, GRECO şi Comisiei de la Veneţia şi să se abţină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenţa sistemului judiciar. Toate acestea ar trebui făcute şi cu sprijinul societăţii civile, într-un proces transparent.

Referitor la draftul rezoluţiei pregătită de Parlamentul European, senatorul liberal Alina Gorghiu a spus că acesta este un vot de blam împotriva guvernului Dăncilă şi conducerii PSD. Alina Gorghiu a declarat: "De mult nu am mai vazut un document, ce e drept este draft, dar cu nişte termeni atât de duri în exprimarea opiniilor celor din comisia LIBE. Urmează ca să se vadă liderii grupurilor parlamentare din PE şi dacă toţi agreează prin consens semnarea acestei rezoluţii, pe data de 14 noiembrie, la doar o zi de la publicarea raportului pe justiţie din cadrul Mecanis-mului de Cooperare şi Verificare, va fi votată în Parlament această rezoluţie. Pe scurt, este o premieră pentru PE şi este o premieră în diplomaţia europeană să pui problema unei sancţiuni politice pentru un stat comunitar cu atât de puţin timp înainte de preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE. Este o premieră care înseamnă un vot de blam categoric împotriva nu a României, în opinia mea, ci împotriva Guvernului PSD-ALDE".

Senatorul liberal a precizat că votarea acestei rezoluţii nu este echivalentă cu activarea automată a articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, dar reprezintă un semnal de alarmă ce trebuie luat în considerare de către factorii de decizie de la Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 6 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Ce e permis la voi la noi nu e permis sau mai este ceva de distrus pe aici?Aveti ochelari pentru cai de nu vedeti pe margine numai ce va spune niste vanzatori de tara de la noi?Asta era justitia care o vroiati,sa se dea verdicte cum doreau unii?Pentru unii muma pentru altii ciuma.Asta era justitia lui Macovei si Basescu.Sa va fie rusine,nesimtitilor.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Am inteles, tu vrei sa fie ciuma pentru toata lumea, dar nu pentru Dragnea.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   ONG-urile sunt protejate de SRI și servesc interesele celor care controlează CE, PE și alte PPE.

   Sub abureala hororismului securiștii pot regula pe cine doresc, dar dacă guvernele vor să controleze ongeurile securiste intervine nelibertatea societatii civile care e insasi Securitatea. :))) 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Lasa d.nule ca traducem noi rezolutia asta asa cum ne trebuie noua.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Asteptam de mult ziua asta!

   Jos Ciuma Roșie! 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Ciuma rosie sunt hotii care au furat tara.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Cotnari
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocat