Conferinţa BURSA Dezvoltarea RomânieiConferinţa BURSA Dezvoltarea României

PAVEL FILIP:"Cerem Rusiei să îşi retragă imediat trupele din Transnistria"

G.A.
Internaţional /

Pavel Filip (sursa foto: Twitter)

Pavel Filip (sursa foto: Twitter)

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a cerut ieri de la tribuna ONU retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Transnistriei. În discursul său, rostit în cadrul dezbaterilor generale ale sesiunii a 73-a a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Filip s-a referit şi la exerciţiile militare ale Grupului Operaţional de Forţe Ruse, spunând că staţionează ilegal în Republica Moldova, împreună cu stucturile paramilitare neconstituţionale, scrie Deschide.Md.

"Astăzi, încă o dată, de la această tribună, facem apel la Federaţia Rusă să înceteze aceste activităţi ilegale şi provocatoare şi să reînceapă, necondiţionat şi fără întârziere, procesul de retragere a forţelor militare şi armamentelor sale, conform angajamentelor asumate la Summit-ul OSCE din Istanbul din 1999 şi întru respectarea obligaţiilor care derivă din dreptul internaţional şi Carta ONU", a declarat premierul Republicii Moldova.

Pavel Filip le-a mulţumit statelor care au susţinut adoptarea de către Adunarea Generală ONU a rezoluţiei privind retragerea forţelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

"Adunarea Generală a declarat, fără echivoc, că neconformarea Federaţiei Ruse cu normele dreptului internaţional şi Carta ONU a condus la violarea făţişă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi, în consecinţă, ea trebuie să-şi retragă necondiţionat, complet şi fără întârziere armamentele şi forţele sale militare", a subliniat prim-ministrul.

Şeful Guvernului de la Chişinău a salutat şi înscrierea în agenda actualei sesiuni a AG ONU a unui punct nou privind "retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova", care înseamnă menţinerea acestui subiect în atenţia comunităţii internaţionale.

Premierul a menţionat că exerciţiile militare comune ale Grupului Operaţional de Forţe Ruse, staţionat ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, cu structurile paramilitare neconstituţionale, reprezintă o violare continuă a "Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992", document care conţine un angajament expres al Federaţiei Ruse privind asigurarea strictă a "neutralităţii forţelor militare ruse" pe durata procesului retragerii lor de pe teritoriul Republicii Moldova, transmite News.ro.

Pavel Filip a spus că retragerea completă a trupelor ruseşti va facilita procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi de reintegrare a ţării.

"În pofida dificultăţilor care frânează procesul de reglementare, autorităţile de la Chişinău sunt determinate să identifice, în formatul de negociere "5+2", o soluţie politică pentru acest conflict prelungit, generat din exterior în partea de est a Republicii Moldova", a subliniat prim-ministrul.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
ApanovaAdvertisement
Comercianti de Diamante
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS