Pensia medie lunară a crescut în utima parte a anului 2017

D.I.
Miscellanea /

Pensia medie lunară a crescut în utima parte a anului 2017

Numărul mediu de pensionari înregistrat în al patrulea trimestru al anului 2017 a fost de 5,2 milioane dee persoane, în creştere cu 5 mii de persoane faţă de trimestrul precedent, se arată într-un comunicat al Inistitutului Naţional de Statistică (INS), dat astăzi publicităţii.

Potrivit documentului, în aceeaşi perioadă, pensia medie lunară a fost de 1.132 lei, mai mare cu 2,4% faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.071 lei.

Totodată, raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit si contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 52,5% (comparativ cu 55,3% în trimestrul precedent).

Conform raportului, indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 100,0%.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, la 17 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman.

În acelaşi timp, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 502 de lei (860 lei în judeţul Botoşani faţă de 1362 lei în Municipiul Bucureşti).

Potrivit sursei citate:

- Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari;

- Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,7% în totalul celor de asigurări sociale;

- Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (76,3%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale;

- Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii - anticipată şi anticipată parţial - au reprezentat 2,0%.

În cele din urmă, datele publicate de INS relevă că numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG1 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizaţie socială), în trimestrul IV 2017, a fost de 812,8 mii persoane, din care:

- 659,1 mii de persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 14,1% din totalul

pensionarilor din această categorie;

- 152,1 mii de persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori,

reprezentând 42,2% din totalul acestora;

- 1,6 mii de persoane din sistemul militar, reprezentând 1,0% din totalul acestei categorii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

ADRBIwww.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită