PENTRU ASIGURAREA UNEI SALARIZĂRI ECHITABILE ÎN SISTEMUL SANITAR,Sanitas: "Legea salarizării ar trebui obligatoriu completată şi îmbunătăţită"

Ziarul BURSA #Companii #Sănătate /

Sanitas: "Legea salarizării ar trebui obligatoriu completată şi îmbunătăţită"

După întâlnirea cu managerii spitalelor, Viorica Dăncilă a stabilit formarea unui grup de lucru  

Premierul Viorica Dăncilă, ministrul Sănătăţii, Sorin Pintea, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, au discutat ieri cu managerii spitalelor pe tema salarizării din sistemul de sănătate şi a modalităţii de aplicare a sporurilor.

Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice trebuie obligatoriu completată şi îmbunătăţită pentru asigurarea unei salarizări echitabile în sistemul sanitar, susţin reprezentanţii Federaţiei Sanitas, într-o postare pe Facebook.

"Pentru asigurarea unei salarizări echitabile în sistemul sanitar, salarizare care să permită eliminarea completă a discriminărilor, chiar şi având ca termen anul 2022, când Legea 153/2017 ar trebui să îşi producă complet efectele, această lege trebuie obligatoriu completată şi îmbunătăţită, astfel încât să cuprindă şi să ierarhizeze corect absolut toate categoriile de personal din sistemul sanitar românesc", afirmă reprezentanţii federaţiei, potrivit Agerpres.

Aceştia văd în convocarea, la solicitarea premierului Viorica Dăncilă, a managerilor din spitalele care au întâmpinat dificultăţi în aplicarea noii legislaţii salariale, o "dovadă clară" a faptului că guvernanţii recunosc cel puţin degringolada creată de noua legislaţie, că recunosc limitele pe care responsabilii din unităţile sanitare le au în interpretarea şi aplicarea legislaţiei, că recunosc mare parte din problemele semnalate cu preocupare maximă, încă de anul trecut.

"Salutăm organizarea consultărilor de astăzi (luni, n.r.) şi faptul că se încearcă, măcar în al doisprezecelea ceas, identificarea unor soluţii de armonizare a aplicării reglementărilor salariale, dar facem în continuare apel la toţi factorii de decizie pentru a conştientiza că nu sunt suficiente eforturile de încadrare în procentul de sporuri alocat fiecărei unităţi sanitare", subliniază sindicaliştii.

Viorica Dăncilă le-a solicitat miercuri miniştrilor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor ca până la sfârşitul acestei săptămâni să identifice "problemele care apar în sistemul de sănătate", pentru a putea fi găsite soluţii.

Referitor la întâlnirea de ieri cu managerii spitalelor, Viorica Dăncilă a declarat: "Am vrut să avem această discuţie pentru că domeniul sănătăţii este prioritar pentru mine, ca prim-ministru, pentru Guvernul pe care îl conduc. Din acest motiv, sănătatea, alături de educaţie, a beneficiat de încă o majorare salarială. Vă ascult cu toată deschiderea pentru că vreau să văd direct cu ce probleme vă confruntaţi. Vom analiza tot ceea ce semnalaţi dumneavoastră, astfel încât să venim cu soluţii concrete şi corecte, care să răspundă situaţiilor pe care le întâmpinaţi".

Managerii care au intervenit în cadrul întâlnirii au apreciat că noua legis­laţie privind salarizarea în sănătate a determinat majorări salariale consis­tente, îndeosebi pentru medici, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, unde se mai arată: "Însă, au semnalat că sunt şi cazuri punctuale în care veniturile unor angajaţi din sistem, aferente lunii martie 2018 au scăzut în raport cu venitul încasat pentru februarie 2018. De asemenea, au fost semnalate unele diferenţe în ceea ce priveşte veniturile medicilor, ca urmare a aplicării regulamentului de sporuri, în funcţie de ordonatorul principal de credite de care aparţine spitalul în care lucrează, respectiv Ministerul Sănătăţii, consiliul judeţean sau consiliul local".

Ca urmare a consultărilor cu cei aproximativ 350 de manageri de spitale, premierul Viorica Dăncilă a stabilit formarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Executivului şi manageri ai unor spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, ai consiliilor locale şi judeţene, precum şi ai spitalelor monospecializate.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS