PENTRU PRIMA OARĂ ÎN ISTORIA FORUMULUI (APEC)Liderii din regiunea Asia-Pacific nu au ajuns la un consens

V.I.
Internaţional /

Liderii din regiunea Asia-Pacific nu au ajuns la un consens

Liderii din regiunea Asia-Pacific nu au reuşit să se pună de acord asupra unui comunicat la sfârşitul summitului APEC care a avut loc în Papua Noua Guinee, pentru prima oară în istoria forumului de cooperare, din cauza diviziunilor profunde dintre Statele Unite şi China, relatează Reuters.

Concurenţa dintre Statele Unite şi China în regiunea Pacificului este evidenţiată şi de lansarea de către SUA şi aliaţii săi occidentali a unui răspuns coordonat la programul O Centură un Drum al Chinei.

"Îi cunoaşteţi pe cei doi uriaşi din cameră", a declarat premierul din Papua Noua Guinee (PNG), Peter O'Neill, la conferinţa de presă de la sfârşitul summitului, întrebat care dintre cei 21 de membri ai grupului APEC nu s-au înţeles.

O'Neill, care a prezidat summitul, a spus că subiectul divergent a fost dacă să fie menţionată Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi posibila reformă a acesteia în declaraţia liderilor.

APEC a fost înfiinţată în 1989 pentru protejarea regiunii, pe fondul tensiunilor provocate de influenţa Chinei şi tarifele americane. O declaraţie a liderilor din regiune a fost publicată începând din 1993 după fiecare reuniune anuală a APEC, arată site-ul grupului.

O'Neill a declarat că va emite o declaraţie în calitate de preşedinte al reuniunii, dar nu este clar când o va face.

Statele Unite au fost reprezentate la reuniunea APEC de vicepreşedintele Mike Pence.

Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit joi la reuniune, iar vineri s-a întâlnit cu liderii din Papua Noua Guinee pentru a promova programul O Centură un Drum.

SUA şi aliaţii săi Japonia, Australia şi Noua Zeelandă au reacţionat cu un plan de 1,7 miliarde de dolari pentru a furniza electricitate şi internet în Papua Noua Guinee.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS