PENTRU PRIMUL TRIMESTRU AL ACESTUI AN Nuclearelectrica îşi ameliorează profitul cu 24%

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Nuclearelectrica îşi ameliorează profitul cu 24%

Compania a livrat pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale circa 90% din volumul total al energiei electrice vândute, în primele trei luni ale anului 

Nuclearelectrica (SNN) a raportat, pentru primele trei luni ale anului curent, un profit net de 219,28 milioane lei, în creştere cu 23,9% faţă de cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului 2018, în condiţiile în care veniturile din exploatare au urcat 18,7%, până la 678 milioane de lei, se arată în raportul publicat de operatorul centralei de la Cernavodă, publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Evoluţia veniturilor a fost determinată de creşterea cu 23,5% a preţului mediu ponderat al energiei electrice vândută în primul trimestru al acestui an, la 242,29 lei/Mwh, în condiţiile în care, Nuclearelectrica a vândut, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019, o cantitate de energie similară cu cea vândută în intervalul 1 ianuarie - 31 martie 2018, se arată în raportul companiei.

"Cantitatea de energie electrică vândută pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale a urcat cu 9% (n.r. în primul trimestru al acestui an, faţă de primele trei luni din 2018) beneficiind de o creştere a preţului mediu de vânzare pe această piaţă cu 18% (preţ fără Tg - tarif de injecţie în reţea), în timp ce cantitatea de energie electrică vândută pe piaţa spot (PZU) a scăzut cu 44%, în condiţiile înregistrării unui preţ mediu de vânzare pe această piaţă mai mic cu 58% (preţ fără Tg)", menţionează Nuclearelectrica, care a livrat pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale circa 90% din volumul total al energiei electrice vândute.

Pe de altă parte, cheltuielile din exploatare au urcat cu 8,6%, la 255,39 milioane de lei, după primele trei luni ale anului curent, de la 235,27 milioane de lei, la finele lunii martie 2018.

Astfel, profitul din exploatare s-a majorat cu 42,9%, la 286,22 milioane de lei, de la 200,32 milioane lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Recent, conducerea companiei a transmis că nu are bani pentru a aloca dividende suplimentare, ca urmare a solicitării adresate de Ministerul Energiei, privind distribuţia către acţionari a 35% din sumele repartizate la alte rezerve.

Pentru acest an, acţionarii SNN au aprobat deja distribuirea ca dividende a sumei de 378,91 milioane de lei, ceea ce reprezintă aproape întregul profit obţinut de companie în 2018.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, are o participaţie de 82,49% din capitalul producătorului de energie nucleară, a cărui capitalizare la BVB este de 3,25 miliarde lei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS