Pesta porcină, o epidemie greu de controlat

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură /

Pesta porcină, o epidemie greu de controlat

Ultima situaţie privind cazurile de pestă porcină africană, dată publicităţii de Petre Daea, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, arată că zece judeţe au fost afectate şi în alte două există suspiciuni privind exis-tenţa acestei boli.

Au fost sacrificaţi 121.012 porci, cărora li se vor adăuga cele 140.000 de exemplare din focarul de pestă porcină de la Brăila, din ferma care se situează pe locul al doilea ca mărime în Uniunea Europeană.

Din datele furnizate de ministrul de resort reţinem: în judeţul Bihor sunt opt localităţi afectate; în Satu Mare sunt patru localităţi cu pestă porcină, în Sălaj - un focar la mistreţ, în Brăila - 24 de localităţi afectate, în Constanţa - 27 de localităţi, în Galaţi - o localitate, în Ialomiţa - 24, în Tulcea - 74 şi în Călăraşi şi Ilfov cîte două localităţi.

Până în acest moment au fost întocmite de către comisiile locale 1603 dosare privind acordarea de despăgubiri pentru porcii afectaţi de pestă. Valoarea totală a despăgubirilor solicitate până în acest moment este de 5.237.000 lei. Din totalul cererilor de despăgubire, au fost onorate doar 83 pentru care au fost plătiţi 218.130 de lei.

Ministrul Petre Daea a spus, ieri, cu prilejul prezentării bilanţului activităţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: "Din discuţiile pe care le-am avut cu ANSVSA, aşteptăm rectificarea bugetară pentru alocarea sumelor destinate plăţii acestor despăgubiri. Nu va rămâne niciun cetăţean fără despăgubiri, care vor fi acordate de la bugetul de stat, urmând ca ulterior să le recuperăm de la Uniunea Europeană. Am comunicat situaţia Comisiei de la Bruxelles şi am solicitat sprijin pe baza dispoziţiilor regulamentelor 652 şi 1308 care prevăd acordarea de despăgubiri atât pentru animal, cât şi pentru pierderile financiare suferite de fermierii din acest domeniu".

Ministrul de resort a afirmat că, pentru a obţine despăgubiri pentru pierderile financiare, agenţii economici trebuie să prezinte o evidenţă clară, bazată pe documente, a pierderilor suferite pe fiecare etapă de producţie.

El a menţionat că a solicitat şi ajutorul unor specialişti din Franţa, Danemarca şi Spania, care au spus că ţara noastră trebuie să aplice măsurile dispuse de UE pentru stoparea extinderii epidemiei şi pentru prevenirea viitoare a unor astfel de cazuri.

Petre Daea a arătat: "În alte ţări europene, situaţia are o altă dimensiune din cauza unor factori specifici fiecărei zone. Suntem pregătiţi să punem stavilă acestei molime şi am luat măsuri de întărire a controlului la graniţa cu Ucraina. Din păcate nu există o altă cale decât aceea din prezent, de exterminare a tuturor porcilor din focarele cu pestă, pentru a stopa extinderea epidemiei".

Ministrul a subliniat că primele măsuri pentru combaterea pestei porcine africane au fost luate anul trecut, când în urma aplicării acestora patru focare au fost stinse în judeţul Satu Mare.

Pentru că o parte dintre producătorii de carne din România susţine că, în urma pestei porcine, vor creşte importurile şi va creşte şi preţul la carnea de porc, ministrul agriculturii a spus: "Noi suntem pe ultimul loc în UE, pentru că avem un preţ mic la carnea de porc. Nu avem de unde să ştim dacă această pestă va influenţa piaţa de carne de porc în această toamnă sau de Crăciun. Cert este că producţia internă s-a diminuat cu 10%".

Petre Daea a exclus posibilitatea ca ţara noastră să adopte o măsură ca aceea la care se gândeşete Polonia, care se confruntă de patru ani cu focarele de pestă porcină şi anume interdicţia creşterii porcilor în gospodăriile individuale. El a transmis un mesaj şi celor care vor dori să achiziţioneze porumb din ţara noastră susţinând că nu există nicio legătură între pesta porcină şi o eventuală boală a culturilor respective.

Ministrul a mai spus că, de 40 de ani de când a fost descoperită această boală în Sardin, ia nu a fost găsit niciun tratament şi că pesta porcină africană este greu de eradicat.

În sprijinul afirmaţiei lui Petre Daea vine şi comunicatul emis, ieri, de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, care susţine că epidemia de pestă porcină africană din China ar putea să treacă graniţele şi să se extindă şi în alte părţi din Asia. China este cel mai mare producător mondial de carne de porc, fiind responsabil pentru aproape jumătate din populaţia mondială de suine cu aproximativ 500 milioane de capete. Carnea de porc reprezintă pes-te 60% din proteinele de origine animală consumate în China. De la începutul lunii august, peste 24.000 de porci au fost sacrificaţi în China.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS