Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 22.08.2018

Adelina Toader
 
mărește imaginea
     * Digi, referitor la afirmațiile făcute de Darius Vâlcov: "Afirmațiile induc în eroare și trădează fie o totală necunoaștere a domeniului pieței de capital, fie o strategie de manipulare"
     Autoritatea de Supraveghere Financiară a demarat o investigație a tuturor aspectelor rezultate în urma informațiilor apărute în spațiul public privind investițiile fondurilor de pensii adminis­trate privat (Pilon II) în acțiunile DIGI Communications, potrivit unui comunicat remis redacției.
     Potrivit ASF, orice emitent dintr-un stat membru al Uniunii Europene (UE) se poate lista în alt stat membru UE, prin procedura de pașaportare (passporting). În astfel de situații, prospectul de emisiune trebuie aprobat de către autoritatea de supraveghere din statul de origine.
     ASF transmite: "În cazul listării la Bursa de Valori București a companiei Digi Communications N.V., prospectul de emisiune a fost aprobat de autoritatea din Olanda, Autoritatea de Supraveghere Financiară fiind doar notificată cu privire la acest demers. Prospectul, făcut public în vederea listării, pune la dispoziția investitorilor toate informațiile relevante despre situația companiei și menționează inclusiv riscurile asociate, precum: riscuri referitoare la activitatea și industria în cadrul căreia societatea își desfășoară activitatea, riscuri legate de aspecte legale, de reglementare și de litigii, riscuri legate de investițiile în țările în care societatea își desfășoară activitatea, riscuri legate de poziția financiară și riscuri legate de ofertă și de acțiuni".
     Autoritatea de Supraveghere precizează că asigurarea stabilității piețelor financiare non-bancare, precum și verificarea respectării prevederilor legale incidente acestor piețe, reprezintă obiective fundamentale ale ASF.
     "În situația în care, în urma analizelor efectuate, Autoritatea constată neres­pectări ale legislației care guvernează activitatea entităților supravegheate, adoptă măsurile care se impun conform legii sau sesizează, după caz, organele abilitate", mai informează ASF.
     Precizările ASF vin după ce, în urmă cu două zile, Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului, a scris pe pagina sa de Facebook că acum două săptămâni a atras atenția asupra neregulilor de la data listării Digi. Vâlcov afirma că a întrebat ASF dacă este adevărat că valoarea contabilă a acțiunilor Digi este de 1 leu și 8 bani, subliniind că la data listării acțiunile Digi erau cotate la 40 lei și în prezent sunt la 28 lei (cu 30% mai puțin) și continuă să scadă.
     Consilierul de stat preciza că în continuare întreabă ASF:
     "1. Este adevărat că peste 3 milioane de români au acțiuni la Digi, prin intermediul fondurilor de pensii (pilonul II)?
     2. Este adevărat că o mare parte a banilor încasați pe acțiunile Digi s-au dus în contul unei firme offshore din Cipru?
     3. Este adevărat că datoriile Digi depășesc 1,3 miliarde euro, cu mult pes­te valoarea activelor?
     4. Aveau voie fondurile de pensii să achiziționeze acțiuni la o companie urmărită penal?".
     * Grupul Digi|RCS & RDS: "Respingem afirmațiile denigratoare exprimate în mod repetat de acest politician român și constatăm că am devenit ținta unei adevărate campanii de defăimare"
     În urma declarațiilor lui Darius Vâlcov, Grupul Digi|RCS & RDS a transmis printr-un comunicat de presă că respinge afirmațiile denigratoare exprimate în mod repetat "de acest politician român și constatăm că am devenit ținta unei adevărate campanii de defăimare".
     Digi a precizat: "Politicianul aruncă o serie de afirmații care induc în eroare și care trădează fie o totală necunoaștere a domeniului pieței de capital, fie o strategie de manipulare a informațiilor pentru a crea confuzie și neîncredere într-un sector investițional".
     În plus, Digi consideră cel puțin nepotrivit ca un politician care se asociază cu Guvernul României să atace una dintre cele mai mari companii locale, aflate în topul firmelor antreprenoriale româ­nești. "Astfel de declarații nu fac altceva decât să diminueze încrederea inves­titorilor în capacitatea României de a oferi un climat propice dezvoltării de afaceri durabile, care să susțină economia țării și a regiunii, mai transmite Grupul Digi.
     Compania mai precizează că Digi|RCS & RDS a făcut publice, în mod transparent și complet, toate informațiile necesare pentru ca orice investitor să decidă să achiziționeze sau nu acțiuni Digi în deplină cunoștință de cauză, iar toate comunicările date în piață înainte, în timpul și ulterior procesului de listare, sunt disponibile pe website-ul companiei.
     Comunicatul mai informează: "Când s-a decis listarea acțiunilor Digi|RCS & RDS pe o piață publică, pentru că am vrut să continuăm să contribuim la dezvoltarea pieței din România, am ales Bursa de Valori București. Astfel că, în mai 2017, am finalizat un proces îndelungat de listare, prin care oricui i s-a dat ocazia să achiziționeze acțiuni în Digi|RCS & RDS în scop investițional (atât persoanelor fizice, cât și fondurilor specializate), fără niciun beneficiu financiar pentru noi".
     Reprezentanții companiei subliniază faptul că societatea a investit din 2010 până în prezent peste 2 miliarde euro pentru a dezvolta o rețea performantă de comunicații electronice fixe și mobile, iar în ultimii zece ani a virat peste 1 miliard de euro la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale și de sănătate, fiind unul dintre cei mai mari contribuabili din țară.
     De asemenea, compania transmite că datoriile pe care Digi|RCS & RDS le-a contractat de-a lungul timpului au finanțat creșterea accelerată a acestei afaceri, pe o piață extrem de dinamică și competitivă, unde nevoia de investiție este continuă. Reprezentanții companiei subliniază faptul că gradul de îndatorare a companiei este inferior nivelului de îndatorare înregistrat pe piețele europene, în sectorul telecomunicațiilor. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2018, ora 01:19)  
 Eu vreau să-mi administreze banii de pensii administratorii privați obligatorii. Le-aș da și salariul să-mi lase ei ce consideră că mi-ar mai trebui, dacă-mi lasă. Și să cumpere numai acțiuni care se depreciază cu 25%. Pe termen lung, dacă astfel de firme dau faliment, iar la grad de îndatorare de peste 500%, falimentul este o chestiune de luni de zile, sunt șanse ca pensia mea să crească pentru că au grijă administratorii pensiei mele private obligatoriu.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de daniel ionescu în data de 22.08.2018, ora 01:34)  
 hai sa fim seriosi! valcov stie ce spune si comunicatul digi/rcs-rds nu neaga, pe fond, nimic!!


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Vanat , in data de 22.08.2018, ora 10:38)
 
 Hai sa fim seriosi, Valcov ataca DIGI pentru ca DIGI 24 nu pupa in dos pe dragnea si gasca lui de comunisti hoti. Valcov ar trebui ancetat pentru denigrarea nejustificata a unui emitent cotat la bursa si implicit pentru manipularea cotatiei acestui emitent. Digi ar trebui sa actioneze in judecata pe acest anchetat penal intitulat Valcov.


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Lenin , in data de 22.08.2018, ora 11:02)
 
 Ne indreptam spre comunism si spre dictatura partidului unic PSD si a liderului suprem dragnea. Vor sa controlzeze tot (parlament, guvern, justitie, mass-media etc.) iar acolo unde nu reusesc acest lucru, denigreaza si ataca pentru a elimina "dusmanul" (ca in cazul Kovesi) confrom metodelor staliniste de conducere a societatii prin dictatura.


 
  2.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 11:03)
 
 Vine scadența pentru datorii.
 Pe acolo ar fi problema. Politica editorială a posturilor SRI nu interesează pe nimeni, audiența este zero.


 
  2.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.3 )
    (mesaj trimis de Vanat , in data de 22.08.2018, ora 13:43)
 
 Da, vine scadenta pentru PSD si datoriile facute de el. Zero este cantitatea de materie cenusie din cutia ta craniana. Daca audienta era zero, nu se sinchisea dragnea prin valetul Valcov sa atace Digi.


 
  2.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 14:54)
 
 Scadența PSD vine la alegeri. Acum are procentul mai mare, iar SRI se află în pragul desființării.
 Digi nu există, e o gaură neagră, financiară, în curtea lui Țepari!


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2018, ora 04:13)  
 Nu-mi plac politicienii dar DIGI nu e decat un FNI cu o fata mai umana


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 04:14)
 
 "dormi linistit, aici zac banii dvs"


 
4.  mai sunt si altele
    (mesaj trimis de nu e doar DIGI în data de 22.08.2018, ora 07:10)  
 Mai sunt si alte ,,achizitii'' cu mari probleme in portofoliile fondurilor,incepand cu intrarea la pretul de listare si continuand cu preturile ,,speciale'' la care fondurile cumpara actiuni la unele societati luna de luna...de la cine trebuie...


 
5.  Strutocamila financiara
    (mesaj trimis de Theraflu în data de 22.08.2018, ora 07:21)  
 Actiunile listate sunt o strutocamila aprobata de ASF. S-a aprobat listarea DIGI in Olanda ? Pe ce piata ? Cum a fost luata decizia de a investi in actiuni DIGI asa rapid ? De ce capitalul social nu este reflectat in actiuni cu aceeasi valoare nominala cum prevede legea in Romania atunci cand sunt mai multe clase de actiuni ? Daca maine actiunile de clasa A se transforma in actiuni de clasa B cu un raport de 1/10(conform participarii la capitalul social) cat va fi capitalizarea DIGI ? ASF stie ? Fondurile de pensii au investit intr-un balon financiar care incearca de la listare sa ajunga la marimea normala. BERD cu cat mai este actionar la DIGI ?


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de grasutu de la 7 în data de 22.08.2018, ora 07:45)  
 Asa si? Ce-o sa gaseasca? :) Va zice bajatu: or sa dea un pdf dupa vreo 6 luni de analize si scheme si cercetari laborioase si complexe cu concluzia ca: sunt mai multi vanzatori decat cumparatori si de-aia scade. Nu-i nimic de vazut aici, mergeti la casele voastre!


 
7.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2018, ora 08:13)  
 asf e partas la magarie si acum chipurile o investigheaza,asa se intimpla cind esti platit regeste sa investesti niste bani care vin moca,niste bani pe care te obliga o lege sa-i dai cuiva nu de buna voie,suntem ultimi mohicani ai prostiei din europa


 
8.  bai fratilor voi sunteti pe bursa?
    (mesaj trimis de ck în data de 22.08.2018, ora 09:15)  
 voi intelegeti ceva din bursa? voi intelegeti ca pretul unei actiuni poate fi mai mare decat valoare contabila nominala? La Romgaz de ce nu va deranjeaza diferenta? Asta e bursa, pretul se duce in sus sau in jos in functie de rezultate, sau lichiditate, sau altele. Nivelul de cultura financiara este incredibil de jos in Romanica. Pana la urma cu cine sa faci piata financiara, daca aia care vezi Doamne se intereseaza au halul asta de cunostinte.


 
  8.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 09:24)
 
 Îți trebuie cultură financiară, clar. După ce te fac escrocii Securității la buzunar, măcar rămâi cu cultura. Pe aia nu ți-o ia nimeni, nici măcar Sima.


 
  8.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 09:48)
 
 Sigur ca nu-i interesează. Ei vor doar scandal, ASF, eventual DNA și intra în extaz când prețul actiunii se duce la fund. Sunt topiți după a striga hoții hoții. Valcov vorbește purîn pe lângă. Valoarea nominala a unei actiuni contează destul de puțin în evaluare. Gradul de îndatorare la Digi este mare, dar nu este ceva nemaipomenit mai ales în alte piete. Nici faptul ca prețul a scăzut după listare nu e ceva nemsintalnit, de fapt, văd de SNN care s-a tranzactionat numai sub prețul de IPO nu prea se mârâie. Acolo e societate cu acționar majoritar statul, e de interes național bla bla. Pai în piețele dezvoltate e supraviețuire la bursa. Multe companii care se listează nu trec peste prețul din oferta niciodată și unele se și delisteza. Cat despre investițiile fondurilor Pilonul II în Digi? Ce sa facă. Se adaptează mediului. Asta e piata, asta e oferta. Crede cineva ca dacă aveau pe masa Apple, Amazon sau Saudi Aramco și Digi se mai băgau la Digi? Dar nu auita avut decât Digi. În plus nu ai de unde sa stii ce se va întâmpla cu prețul actiunii. Administratorii Pilon II nu au o bila de cristal în care sa citească viitorul oricât de CFA ar fi. Mare dreptate ai CK. La bursa acțiunile cresc sau scad, dar pentru agitatori e mai important sa faci valuri, sa găsești conspirații, Soros și altele.


 
  8.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.1 )
    (mesaj trimis de Vanat , in data de 22.08.2018, ora 10:48)
 
 Tie iti trebuie cultura in toate domeniile (nu numai cultura financiara). Esti lemn, tufa, un fel de dragnea al pietei de capital (prost, dar cu opinii putine si fixe). La listarea DIGI au existat date foarte clare iar Fondurile de Pensii achizitioneaza pe termene medii si lungi, or DIGI detine o cota foarte mare din difuzarea prin cablu a emisiunilor Tv., are o felie buna din Internet si telefonia fixa+ mobila si mai nou a intrat cu succes pe segmentul de energie electrica. Normal ca toate astea necesita investitii care la randul lor necesita bani si eventual imprumuturi, DAR CE SA INTELEAGA VALCOV, MARELE ECONOMIST AL PSD-ului. Il freaca grija datoriilor DIGI dar nu spune nimic d edatoriile guvernului si de creditele pe care le ia lunar acest guvern incompetent. Teapa mare au luat-o romanii care au investit in actiuni PSD in urma cu 2 ani. PSD-ul ar trebui anchetat pentru inselarea "actionarilor", nu altcineva.


 
  8.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 11:13)
 
 Pe termen foarte lung, în câteva luni, Digi este istorie.
 Gradul de îndatorare de peste 500%, pe fondul creșterii dobânzilor, înseamnă te pup, papa.
 Și mergi la școală.


 
  8.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 11:47)
 
 Cum anume calculezi tu gradul ăsta de îndatorare?


 
  8.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 12:11)
 
 Datoriile sunt la CEC.
 Mai întreabă-mă. :D


 
  8.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.4 )
    (mesaj trimis de Vanat , in data de 22.08.2018, ora 13:47)
 
 Am fost la scoala si ce sa vezi?! La intrare erai chiar tu in uniforma si cu chipiul pe crestet.
 Nu iti face griji pentru Digi ca o cumpara baronul dragnea.


 
  8.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 14:52)
 
 Când mai mergi la școală să te uiți bine și la intrare. Eventual mergi la medic.
 Asta ar vrea și Țepari, să vândă.
 Mai rămâne problema cumpărătorului.
 Dacă faci damping și nu reușești să-ți elimini concurența, cum a făcut Astra Asigurări, vine răsplata, curând! :)


 
9.  minti de bibilica
    (mesaj trimis de ck în data de 22.08.2018, ora 09:19)  
 In mintea voastra ingusta orice actiune care scade implica o frauda. Atata va duce capul. Cat despre gradul de indatorare, asta e capitalismul. Net debt/EBITDA e sub 3 chiar si acum, dupa ce au cumparat un concurent in Ungaria. Altice si alti giganti din Europa au peste 5x. Bine ca e deranjat anonimul x, care a trecut ca gasca prin apa prin ASE, si nu bancile care dau finantarile.


 
  9.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 9 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 09:33)
 
 Cert este că fondurile de pensii private obligatorii rețin comisionul la virarea cotei, nu contează prea mult dacă achiziționează acțiuni de 1 leu cu 40 de lei.


 
10.  interesant
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2018, ora 09:43)  
 Valcov intreaba ASF, in loc ca ASF sa il intrebe pe Valcov despre manipularea pietei! Asa se intampla cand ASF inseamna rude, cumetri si prieteni ai politicienilor!


 
  10.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 10 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 09:50)
 
 Corect!


 
11.  Absurdul situației
    (mesaj trimis de Florin în data de 22.08.2018, ora 10:14)  
 Văd că nimeni de aici nu realizează că luarea de poziție a lui Vâlcov are un substrat politic clar: televiziunea Digi stă ca un spin ni coasta actualilor guvernanți, care nu reușesc sub nici un fel să o "alinieze" conform dorințelor.
 Al doilea aspect, este că prin atacarea acțiunilor emise Digi, Vâlcov lovește și administratorii de pensii private, care-i stau ca un ghimpe în coastă în planul lui de scoatere de pe piață a acestora.
 Oamenii din România ar trebui să fie interesați de un sigur lucru: randamentul obținut de acești administratori de pensii private !
 Aici NU poate nimeni combate realitatea :-)


 
  11.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 11 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 10:28)
 
 loveste in administratorii de pensii private? zii "zau" cu limba intre dinti!!papagalule, loveste - si loveste correct! - in administratorii onerosi de fonduri de pensii!! pune mana pe carte!


 
  11.2.   comparatie  (răspuns la opinia nr. 11 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 10:30)
 
 Valcov ar trebui sa prezinte o situatie cu costurile fondurilor administrate de stat:
 - procentul cheltuielilor de administrare din totalul sumelor administrate de Casa nationala de sanatate
 - procentul cheltuielilor de administrare din totalul sumelor administrate de Casa nationala de pensii,
 si pe urma sa le compare cu cele ale fondurilor private de pensii


 
  11.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 11.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 11:14)
 
 E atac la televiziunea Digi. :))


 
  11.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 11.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 11:44)
 
 si la iapa lu' melinte!!


 
  11.5.   Ran-da-ment !  (răspuns la opinia nr. 11.1 )
    (mesaj trimis de Florin , in data de 22.08.2018, ora 13:49)
 
 Ia și rumegă cuvântul ăsta care vă înnebunește pe toți la ședințele de partid: "cum fac ăștia să obțină un randament mai mare ca Statul ?"
 Bravo lor, administratorilor de pensii private ! ;-)


 
  11.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 11.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 13:53)
 
 De ce? Si iapa lu' Melinte i-o trage lui dragnea? Sunteti doi pe o iapa.


 
  11.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 11.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 14:55)
 
 Vor mânca pensionarii randamante. :))


 
  11.8.   Chiar ai dreptate :-)  (răspuns la opinia nr. 11.7 )
    (mesaj trimis de Florin , in data de 22.08.2018, ora 16:05)
 
 Spre deosebire de actualii pensionari, aflați la mila bugetului de stat, viitorii pensionari, care au cotizat la Pilonul 2, chiar vor avea din ce să traiască, dacă randamentul din ultimii 10 ani obținut de administratorii fondurilor de pensii private se menține :-)


 
  11.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 11.8 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 16:48)
 
 Da, le vine plocon 50 euro în plus la pensie, dacă nu dă faliment niciun fond. Dacă dă, nu le mai vine.
 Oricum actualii pensionari fac foamea din cauza cotelor virate către fondurile de pensii private obligatorii care cumpără acțiuni la Digi. :)


 
  11.10.   actiuni  (răspuns la opinia nr. 11.9 )
    (mesaj trimis de #gigiTV , in data de 22.08.2018, ora 18:44)
 
 Oricum actualii pensionari fac foamea din cauza pensiilor speciale.


 
12.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2018, ora 18:18)  
 nu sunt companii bune sau rele, sunt doar preturi bune sau rele, sa nu uitam dupa criza si comaniile bune au pierdut enorm si de 3-4 ori valoarea actiunii, si romgaz a pierdut 45% acum doi ani, fara sa fie criza. luai atunci vindeai acum, iti dublai banii, din cotatie si dividente, luai cu 4 ani inainte vindeai acum 2 ani pierdei 30-40%.
  depinde cand vinzi si cand cumperi, daca ai platit la pilonul 2 zece ani si ai iesit exact cand e criza s ar putea sa primesti mai putin decat ai cotizat.
 manipularea bvb ului de catre politiciei e ceva normal. sa facut de 4-5 ori in ultimii 2 ani. a fost careva amendat,bagat la parnaie? a pus o sa plateasca pe aia 100 000 de euro ca era privata.
 administratori iau un comision gras pt munca de sobolani, si aia (sobolani) au acelas posibilitati sa obtina rezultatul lor.
  iau actiuni la diverse companii de la bvb, doar nu urmaresc indicele, ca sa poata sa si explice comisionul baban, in rest apa de ploie, nu trebuie sa ai prea multe cunostinte sa cumperi actiuni luna de luna. daca creste cumperi mai putine daca scade mai multe. nu sunt responsabili pt pierderi asa ca inainte ca rusii.


 
  12.1.   ne-am linistit atunci  (răspuns la opinia nr. 12 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.08.2018, ora 18:34)
 
 Daca doar astea sunt criteriile putem sta linistiti...Sa punem atunci un robot la conducerea tuturor fondurilor si gata cu costurile enorme de administrare si alte smecherii...


 
13.  Valcov artistul sau contabilul
    (mesaj trimis de The Brute în data de 22.08.2018, ora 19:51)  
 La punctual 3 n are cum sa aiba. dreptate ca datorie mai mari decat activele. Asta e manipulare


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.