Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BROKERII ESTIMEAZĂ:
BURSA 11.09.2018

Andrei Iacomi
 
mărește imaginea
     *  Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Investițiile la bursă trebuie să devină un fenomen de masă, decât unul de nișă, cum este acum"
     
     
     Piața noastră de capital, catalogată în prezent drept piață de frontieră, va accede, în cel mult cinci ani, în categoria celor emergente, estimază brokerii activi la Bursa de Valori București (BVB), consultați de Ziarul BURSA.
     Indiferent de agenția de rating avută în vedere, FTSE Russell sau MSCI, brokerii au subliniat că principalul obstacol în calea obținerii statutului de emergentă pentru piața noastră de capital este dat de lichiditatea redusă, aceasta fiind de altfel cea mai mare rană a BVB.
     Bursa noastră se apropie de dezideratul intrării în categoria celor emergente, ne-a transmis Ovidiu Dumitres­cu, director general adjunct în cadrul societății de brokeraj Tradeville, care menționează că există opinii conform cărora piața de la București îndeplinește deja criteriile minime impuse de către MSCI, iar FTSE Rusell a inclus-o, deja, pe lista de monitorizare pentru reclasificarea din categoria Piețe de Frontieră în categoria Piețe Emergente Secundare.
     "Referior la FTSE, se pare că BVB îndeplinește opt din nouă criterii pentru reclasificare, cea de-a noua condiție fiind legată de lichiditate. În ceea ce privește upgrade-ul în categoria piețelor emergente a MSCI, contează numărul companiilor care depășesc pragurile privind capitalizarea, free-float-ul și lichiditatea. Considerăm că, pe termen mediu, circa 3 - 5 ani, accederea la statutul de piață emergentă este o evoluție naturală pentru piața de capital din România. Principalul impediment în acest moment este, în opinia noastră, criteriul lichidității generale a pieței", a punctat directorul de la Tradeville.
     La rândul său, Simion Tihon, broker în cadrul Prime Transaction, ne-a declarat: "Luna aceasta se împlinesc doi ani de când România a fost inclusă pe watchlist-ul (n.r. listă de monitorizare) agenției FTSE Russell, pentru reclasificare din piață de frontieră în piață emergentă, mai exact «Secondary Emerging (n.r. emergentă secundară) »".
     Pe de altă parte, MSCI a făcut, în iunie anul acesta, un upgrade al pieței locale pentru trei criterii: reglementări, flux de informații și trading, fără însă a ne include în categoria râvnită, a piețelor emergente, a spus brokerul, adăugând: "Ne confruntăm, însă, cu veșnica problemă a lichdității. Deși, pe măsură ce trece timpul, și nu vedem un avans semnificativ al lichidității, este greu să ne păstrăm optimismul, anul 2020 cred că este o țintă realizabilă pentru ca piața de capital din România să treacă la statutul de piață emergentă, atât din perspectiva FTSE, cât și a MSCI".
     În ceea ce privește elementele care ar spori șansele pieței noastre de a trece de la categoria piețelor de frontieră la cea emergentă, Ovidiu Dumitrescu de la Tradeville ne-a spus: "Dacă am reuși să aducem la bursă un număr de investitori semnificativ mai mare decât cel curent și dacă s-ar lista încă o companie de anvergura Hidroelectrica am avea, în opinia mea, șanse mari să fim incluși în indicii piețelor emergente. Ne păstrăm optimismul că acest lucru se va petrece, însă este o realizare pentru care atât actorii pieței, cât și societatea în general (de exemplu guvernul, investitorii care nu s-au alăturat încă fenomenului bursier) trebuie să contribuie. Practic, bursa în România trebuie să devină un fenomen de masă, nu unul de nișă, cum este acum".
     Pe lângă listarea unor companii mari, în primul rând Hidroelectrica, Simion Tihon de la Prime Transaction menționează și creșterea free float-ului (numărul de acțiuni ale unui emitent ce se tranzacționază liber la bursă) companiilor care respectă sau au șanse să respecte criteriile FTSE și MSCI, drept elemente ce sporesc șansele ca piața noastră să fie inclusă în categoria celor emergente.
     
      *  "Accederea pieței noastre în categoria celor emergente va duce la creșterea prețurilor acțiunilor listate la BVB", estimează brokerii
     
     Legat de beneficiile trecerii BVB de la statutul de piață de frontieră la cel de emergentă, Ovidiu Dumitrescu de la Tradeville ne-a spus: "Suntem de părere că trecerea BVB la statutul de piață emergentă ar avea, printre efectele pozitive, un influx semnificativ mai mare de capital din partea fondurilor administrate pasiv (ETF-uri) specializate pe piețele emergente. Activele acestor fonduri sunt de circa 100 de ori mai mari față de cele care se focalizează pe piețele de frontieră (inclusiv BVB)".
     Ovidiu Dumitrescu a adăugat: "O lichiditate mai mare și mai multă atenție din partea analiștilor, printre altele, ar atrage mai multe investiții și din partea investitorilor de retail sau a instituționalilor care investesc activ.
     În acest fel, având mai mult capital disponibil, am putea vedea prețuri mai mari pentru acțiunile locale, dar și mai multe listări de companii, ceea ce ar putea conduce la un ciclu virtuos în care sunt atrase mai multe companii ca noi emitenți la BVB, iar acest lucru atrage și mai mulți investitori și, deci, și mai mult capital. Bursa noastră ar deveni, într-o astfel de ipoteză fericită, o sursă importantă de finanțare pentru economia României".
     Potrivit lui Simion Tihon, ne aflăm într-un cerc vicios. Brokerul de la Prime Transaction a explicat: "Avem nevoie de lichiditate pentru a deveni piață emergentă, iar dacă devenim piață emergentă, printre primele așteptări în privința efectelor este chiar creșterea lichidității, în contextul în care am intra pe radarul unor fonduri ce au la dispoziție un capital foarte mare".
     Totodată, trecerea în categoria piețelor emergente ar putea să însemne o creștere a prețurilor acțiunilor, a spus brokerul explicând: "În momentul de față, multiplii de piață la care se tranzacționează companiile din România sunt semnificativ sub cei ai companiilor similare incluse în categoria piețelor emergente, iar un upgrade ar însemna că piața noastră ar tinde spre echilibrarea acestor indicatori și astfel ne putem aștepta la o creștere a prețurilor acțiunilor".
     Conform brokerului de la Prime Transaction, pentru un succes real, în cazul în care am deveni piață emergentă, avem nevoie și de puțin noroc, fiind de preferat ca accederea în acestă categorie să vină într-un moment favorabil sau măcar neutru în piețele internaționale.
     La finalul săptămânii trecute, minis­trul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat că țara noastră are în vedere obținerea statutului de piață emergentă de către bursa de la București, subliniind că obținerea acestui statut ar aduce țării noastre mai mult interes din partea marilor investitori, iar valoarea de piață a companiilor listate pe bursă ar crește substanțial.
     Pentru agenția MSCI, criteriile minime în ceea ce privește dimensiunea și lichiditatea pentru ca o piață să acceadă în categoria celor emergente sunt: existența a cel puțin trei companii cu o valoare de piață de minim 1.526 milioane de dolari, un free-float de cel puțin 763 de milioane de dolari, precum și un indicator ATVR (Annualized Traded Value Ratio) de 15%, potrivit unui raport prezentat în luna martie de Fondul Proprietatea.
     Agenția FTSE Russell cere existența a minimum trei companii care să îndeplinească anumite criterii de mărime, free-float și lichiditate, precum și ca lichiditatea medie a pieței să fie de peste 15% din capitalizare (calculată ca procent al rulajului pieței realizat într-un an/capitalizare).
     Potrivit lui Adrian Tănase, directorul general al BVB, în prezent, lichiditatea medie a bursei noastre este de circa 12 - 13%. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Tradeville
    (mesaj trimis de Radu în data de 11.09.2018, ora 00:45)  
 OK cât este suma minima de a deschide cont la Tradeville?
 Oamenii abia reușesc sa strângă bani în conturile de la bănci și nu cred ca pot rezista volatilității de pe bursa București.


 
  1.1.   Mult  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Mihnea , in data de 11.09.2018, ora 00:48)
 
 Care este suma minima pentru deschiderea unui cont de tranzactionare la BVB?
 Suma minima pentru deschiderea unui cont de tranzactionare la BVB este de 10.000 RON. Aceasta suma va apartine si poate fi folosita pentru cumparare de instrumente financiare. Imediat ce contul este deschis aveti acces la o platforma online Startrade 2.0 (varianta light/extinsa) care va sintetizeaza evolutia activelor pe BVB.


 
  1.2.   Saracii oameni  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Sergiu , in data de 12.09.2018, ora 06:36)
 
 Nu facem o cheta?


 
2.  Bursa și oamenii
    (mesaj trimis de Ostafiliciuc în data de 11.09.2018, ora 00:52)  
 Citeam mai devreme accesul oamenilor din România la calculatoare este sub media europeana.
 Educația financiara inexistenta.
 Yolo fără perspective de viitor și mulți din cei ce au un bănuț prefer sa îl lasă într-un depozit.
 Dar safim serioși 2500 euro sa deschizi un cont. Lăsați suma la 5000 sau 2000 de lei. De ce nu?


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2018, ora 04:58)  
 Bine măcar ca brokerii sunt realiști cu promovarea BVB ca piata emergenta și nu înaintează termene utopice.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2018, ora 08:34)  
 Se uita cazurile cand investitorii au fost FURATI pe bursa! La Oradea ASF a blocat proprietatile investitorilor, esti FURAT din Depozitar fara sa ai contract cu vreun SSIF, la Rm Valcea stia de ani de zile ASF ca se practica folosirea detinerilor clientilor in tranzactii pentru administratorii si actionarii preferati si i-a lasat complice sa functioneze in continuare, la Pitesti brokerul a falsificat semnaturile investitorilor si paguba nu a fost recuperata nici dupa 7 ani de la banca actionar principal, cand anchetele DIICOT treneaza cu anii si investitorii pagubiti sunt obligati de ASF sa vina cu bani noi sa angajeze avocati, contrar Directivelor europene, populatia va fugi de bursa ca dracul de tamaie!!!


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2018, ora 14:44)  
 Cum derivate nu sunt, dau si brokerii o prognoza ca doar nu costa nimic ...!


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.09.2018, ora 15:18)
 
 Brokerii Sa umble dupa clienti, nu sa trandaveasca toata ziua. Dar le este Lene si analiza nu stiu sa faca, in cel mai bun Caz trag doua linii pe un grafic.


 
  5.2.   Cei face altuia nui place  (răspuns la opinia nr. 5.1 )
    (mesaj trimis de Mihnea , in data de 11.09.2018, ora 18:17)
 
 Cum am. Zis mai sus 10.000 lei sa deschizi un cont.


 
  5.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.09.2018, ora 18:38)
 
 Contul e 10000, parerea e gratis!


 
  5.4.   Ia sa-i faci tu program la nevasta ta  (răspuns la opinia nr. 5.1 )
    (mesaj trimis de Altu , in data de 12.09.2018, ora 06:39)
 
 Pana atunci, vezi ca te-a trimis sa duci gunoiu.


 
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 5,19 milioane lei (1,11 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     
      * Dolarul s-a depreciat cu 0,01 bani în fața monedei naționale.
      * Francul s-a depreciat la 4,0984 lei.
      Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6605 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,02 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6603 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,15%, de la 3,14% valoare înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2018
BVB
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 41,75 milioane de lei, apropiată de valoarea medie a acestui an, de circa 41,35 milioane...  click să citești tot articolul
26.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în majoritate, pe fondul avansului cotațiilor petroliere.  click să citești tot articolul
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 26 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8741
2.3829
3.0582
4.0984
0.1821
0.6249
0.2209
4.6605
5.2134
1.4381
3.5082
0.2355
0.4881
1.0875
0.0602
0.4491
0.6459
3.9612
0.2770
0.9719
0.5763
0.0545
0.3549
0.2088
2.6356
0.0394
0.1407
1.0784
0.6274
0.1221
152.5446
5.5616
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.