Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
CONSILIERUL GENERAL PNL, CIPRIAN CIUCU:
BURSA 22.01.2018

A consemnat Adina Ardeleanu
 
mărește imaginea
     *  "Primăria Capitalei și primăriile de sector vor pierde 440 de milioane de euro din «revoluția» fiscală a PSD", potrivit domnului Ciucu
     *  "Pentru anul 2017, cheltuielile de exploatare a parcului de autobuze s-ar ridica la 8.400.000 euro! Cu acești bani ar putea fi achiziționate circa 42 de autobuze noi, la un cost mediu de 200.000 euro/autobuz!", precizează consilierul PNL
         Primăria Capitalei va face un împrumut de 555 de milioane de lei pe o perioadă de 20 de ani, în vederea refinanțării datoriei provenite din emisiunea de obligațiuni realizată în 2015, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), în luna decembrie.
       În 2015, Primăria a emis obligațiuni de 2,2 miliarde de lei, la Bursa de Valori București, în patru tranșe de câte 555 milioane de lei, de 3,5,7 și respectiv 10 ani, prima fiind scadentă anul acesta.
       Tranșa cu maturitate de 3 ani are o dobândă fixă de 2,80%, cea cu maturitate de 5 ani are o dobândă fixă de 3,58%, în timp ce tranșa cu maturitate de 7 ani are o dobânda fixă de 4,43%, iar tranșa cu maturitate de 10 ani are o dobândă fixă de 5,10%.
       Programul de emisiuni de obligațiuni din 2015 era destinat să ramburseze emisiunea de 500 de milioane de euro contractată în 2005 de primarul Adriean Videanu, pentru achiziția de autobuze, și scadentă în 2015.
       Consilierul general PNL, Ciprian Ciucu, a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări legate de noul împrumut.

 
     Reporter: De ce este nevoie ca Primăria Capitalei să mai împrumute 555 milioane de lei pentru refinanțarea emisiunii de obligațiuni din 2015, care la rândul său refinanțase un împrumut din 2005?
     Ciprian Ciucu: Teoretic nu ar trebui să fie nevoie atât timp cât PMB nu a reușit să-și cheltuiască bugetul pe 2017. Banii rămași ar fi acoperit o mare parte din datorie și nu ar fi fost nevoie să ne îndatorăm mai departe. Dar echipa Firea a direcționat mulți din banii necheltuiți din investițiile utile pentru bucureșteni către cele 22 de firme pe care și le-a înființat la PMB.
     Reporter: De unde se va finanța acum Primăria, în condițiile în care în 2015 a apelat la piața de capital?
     Ciprian Ciucu: Primăria București va fi afectată masiv de așa-zisa "revoluție fiscală" a Guvernului PSD. După cum am arătat: în scenariul optimist, în care crește brutul (n.r. salariul) și vor fi încasări mai mari la buget, Primăria Capitalei și primăriile de sector vor pierde 440 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o scădere cu 20% a bugetului cumulat (PMB + Sectoare). În scenariul pesimist, scăderea va fi de 616 milioane euro - dacă se menține același brut și va scădea venitul supus impozitării - ceea ce în­seamnă o scădere cu 28% a bugetului cumulat. Dacă va dori să-și acopere găurile bugetare, Gabriela Firea va trebui să-și folosească influența politică pentru a primi bani de la Guvern. Va depinde destul de mult de relația cu premierul.
     Reporter: Cât pierde Primăria Capitalei prin aceste rostogoliri de împrumuturi?
     Ciprian Ciucu: Îmi pare rău, nu pot să vă spun exact, aceste calcule nu ne-au fost prezentate de către departamentul de buget al PMB, deși le-am cerut.
     Reporter: Scadența emisiunii de obligațiuni din 2015 era la 3, 5, 7, 10 ani. Astfel, prima tranșă (de 555 milioane de lei) trebuie plătită în 2018. De ce este nevoie ca refinanțarea să se facă pe 20 de ani?
     Ciprian Ciucu: Cum am arătat, nu este nevoie.
     Reporter: Care este gradul de îndatorare al Primăriei Capitalei?
     Ciprian Ciucu: Deși am cerut încă de acum șase luni un grafic pentru următorii ani directorului responsabil cu bugetul, acesta nu l-a prezentat. Gabriela Firea nu permite comunicarea directorilor din PMB cu consilierii opoziției și în special cu mine. În ședința Comisiei de buget, voi cere din nou acest grafic!
     Reporter: Primăria justifică împrumutul prin faptul că "finanțarea din surse împrumutate permite autorităților locale să implementeze mai multe proiecte de investiții într-o perioadă mai scurtă de timp". Însă împrumutul este destinat plății unor datorii mai vechi și nu investițiilor. Cum comentați?
     Ciprian Ciucu: Teoretic, le râmân mai mulți bani pentru investiții. Echipa Firea a demonstrat deja că nu este capabilă să identifice și să demareze noi investiții sau să le finalizeze pe cele deja începute. Au tocat bugetul Bucureștiului pe spectacole, festivaluri, pomeni electorale și alte nimicuri.
     Reporter: Ce investiții importante plănuiește Primăria Capitalei în acest an?
     Ciprian Ciucu: Nu a fost anunțat un plan investițional credibil. Avem doar unele declarații ale Primarului general. Ba că mai vrea niște parcări, ba că începe construcția unui mare spital regional. În lipsa unui calendar clar asumat printr-un document credibil, personal nu pun preț pe astfel de declarații. Să sperăm că va finaliza achiziția de autobuze.
     Reporter: Din cele 500 milioa­ne euro împrumutate în 2005, pes­te 300 milioane au fost cheltuite de Adriean Videanu în special pentru achiziționarea celor 1000 de autobuze Mercedes Citaro ale regiei de transport. Puțin sub 200 milioane euro au rămas în conturile Primăriei Generale la momentul în care Sorin Oprescu a preluat mandatul și nu există informații clare cu privire la destinația acestor sume de bani. Care este situația acelor autobuze în prezent?
     Ciprian Ciucu: Autobuzele cumpărate de administrația Videa­nu și-au făcut treaba, au mers foarte bine. În acest moment, toate au durata de viață depășită iar menținerea lor pe trasee (reparații etc.) costă enorm, mai mult decât face.
     Conform RATB, în ceea ce privește autobuzele, costurile exploatării acestora (piese, consumabile manoperă) cresc odată cu vechimea acestora, având implicații directe asupra bugetului RATB și a subvenției alocate de către Consiliul General, astfel:
     Dacă ar fi să credem întocmai datele oferite de RATB, rezultă că pentru anul 2017, cheltuielile de exploatare a parcului de autobuze s-ar ridica la 8.400.000 euro! Cu acești bani ar putea fi achiziționate circa 42 de autobuze noi, la un cost mediu de 200.000 euro/autobuz! Conform AMRSP (Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice), la nivelul lunii noiembrie 2016, parcul de inventar înregistra 1000 de autobuze din care 252 sunt parc imobilizat, deci ponderea de imobilizări este mare, de 24%. Adică acum RATB are 748 de autobuze pe traseu. Vechi.
     Reporter: De asemenea, Primăria Capitalei vrea să cumpere 42 de autobuze electrice, investiția inițială fiind estimată la 21,8 milioane euro, la care se adaugă TVA în valoare de 4,1 milioane euro. Cum va fi finanțată această investiție?
     Ciprian Ciucu: 26 milioane de euro nu este un efort semnificativ pentru o administrație care are un buget spre un miliard de euro. Nu știu, să mai taie de la spectacole...
     Reporter: Vă mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.01.2018, ora 05:04)  
 Noi mai producem autobuze?


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Van , in data de 22.01.2018, ora 11:16)
 
 Producem doar vile si conturi in valuta pentru clasa politica.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.01.2018, ora 15:24)
 
 Moșia Nana a fost sechestratp și e treaba Ioanei Băsescu să returneze creditul de 1 milion euro CEC-ului.


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.01.2018, ora 18:21)
 
 Da?


 
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 3,17%, de la 3,18%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
      Principalii indici bursieri asiatici au deschis în teritoriu mixt ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street au închis în teritoriu negativ.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
16.10.2018
BVB
     * Rulaj de 35,23 milioane de lei
       * Rulaj de 35,23 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă în ședința de debut a săptămânii, toți indicii pieței înregistrând aprecieri ale...  click să citești tot articolul
16.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au revenit pe curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, în baza evoluțiilor din sectorul telecom și cel energetic.  click să citești tot articolul
15.10.2018
BVB
     * Rulaj de 36,9 milioane de lei
       * Rulaj de 36,9 milioane de lei
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii în teritoriul pozitiv, în contextul în...  click să citești tot articolul
15.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt vineri, după declinul puternic din cele două zile anterioare.  click să citești tot articolul
12.10.2018
BVB
     * Rulaj de 717 milioane de lei, ca urmare a înregistrării emisiunii de obligațiuni ale International Investment Bank (IIB)
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de scăderi ale tuturor...  click să citești tot articolul
11.10.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost marcată de un rulaj de numai 25,6 milioane de lei, circa jumătate (48,2%) din...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 15 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8752
2.3858
3.0949
4.0863
0.1810
0.6255
0.2245
4.6663
5.2963
1.4392
3.6053
0.2370
0.4939
1.0866
0.0614
0.4493
0.6891
4.0270
0.2787
1.0645
0.5818
0.0544
0.3556
0.2140
2.6321
0.0395
0.1446
1.0964
0.6291
0.1233
159.4518
5.6265
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.