CONSILIERUL GENERAL PNL, CIPRIAN CIUCU:
BURSA 22.01.2018

A consemnat Adina Ardeleanu
 
mărește imaginea
     *  "Primăria Capitalei și primăriile de sector vor pierde 440 de milioane de euro din «revoluția» fiscală a PSD", potrivit domnului Ciucu
     *  "Pentru anul 2017, cheltuielile de exploatare a parcului de autobuze s-ar ridica la 8.400.000 euro! Cu acești bani ar putea fi achiziționate circa 42 de autobuze noi, la un cost mediu de 200.000 euro/autobuz!", precizează consilierul PNL
         Primăria Capitalei va face un împrumut de 555 de milioane de lei pe o perioadă de 20 de ani, în vederea refinanțării datoriei provenite din emisiunea de obligațiuni realizată în 2015, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), în luna decembrie.
       În 2015, Primăria a emis obligațiuni de 2,2 miliarde de lei, la Bursa de Valori București, în patru tranșe de câte 555 milioane de lei, de 3,5,7 și respectiv 10 ani, prima fiind scadentă anul acesta.
       Tranșa cu maturitate de 3 ani are o dobândă fixă de 2,80%, cea cu maturitate de 5 ani are o dobândă fixă de 3,58%, în timp ce tranșa cu maturitate de 7 ani are o dobânda fixă de 4,43%, iar tranșa cu maturitate de 10 ani are o dobândă fixă de 5,10%.
       Programul de emisiuni de obligațiuni din 2015 era destinat să ramburseze emisiunea de 500 de milioane de euro contractată în 2005 de primarul Adriean Videanu, pentru achiziția de autobuze, și scadentă în 2015.
       Consilierul general PNL, Ciprian Ciucu, a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări legate de noul împrumut.

 
     Reporter: De ce este nevoie ca Primăria Capitalei să mai împrumute 555 milioane de lei pentru refinanțarea emisiunii de obligațiuni din 2015, care la rândul său refinanțase un împrumut din 2005?
     Ciprian Ciucu: Teoretic nu ar trebui să fie nevoie atât timp cât PMB nu a reușit să-și cheltuiască bugetul pe 2017. Banii rămași ar fi acoperit o mare parte din datorie și nu ar fi fost nevoie să ne îndatorăm mai departe. Dar echipa Firea a direcționat mulți din banii necheltuiți din investițiile utile pentru bucureșteni către cele 22 de firme pe care și le-a înființat la PMB.
     Reporter: De unde se va finanța acum Primăria, în condițiile în care în 2015 a apelat la piața de capital?
     Ciprian Ciucu: Primăria București va fi afectată masiv de așa-zisa "revoluție fiscală" a Guvernului PSD. După cum am arătat: în scenariul optimist, în care crește brutul (n.r. salariul) și vor fi încasări mai mari la buget, Primăria Capitalei și primăriile de sector vor pierde 440 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o scădere cu 20% a bugetului cumulat (PMB + Sectoare). În scenariul pesimist, scăderea va fi de 616 milioane euro - dacă se menține același brut și va scădea venitul supus impozitării - ceea ce în­seamnă o scădere cu 28% a bugetului cumulat. Dacă va dori să-și acopere găurile bugetare, Gabriela Firea va trebui să-și folosească influența politică pentru a primi bani de la Guvern. Va depinde destul de mult de relația cu premierul.
     Reporter: Cât pierde Primăria Capitalei prin aceste rostogoliri de împrumuturi?
     Ciprian Ciucu: Îmi pare rău, nu pot să vă spun exact, aceste calcule nu ne-au fost prezentate de către departamentul de buget al PMB, deși le-am cerut.
     Reporter: Scadența emisiunii de obligațiuni din 2015 era la 3, 5, 7, 10 ani. Astfel, prima tranșă (de 555 milioane de lei) trebuie plătită în 2018. De ce este nevoie ca refinanțarea să se facă pe 20 de ani?
     Ciprian Ciucu: Cum am arătat, nu este nevoie.
     Reporter: Care este gradul de îndatorare al Primăriei Capitalei?
     Ciprian Ciucu: Deși am cerut încă de acum șase luni un grafic pentru următorii ani directorului responsabil cu bugetul, acesta nu l-a prezentat. Gabriela Firea nu permite comunicarea directorilor din PMB cu consilierii opoziției și în special cu mine. În ședința Comisiei de buget, voi cere din nou acest grafic!
     Reporter: Primăria justifică împrumutul prin faptul că "finanțarea din surse împrumutate permite autorităților locale să implementeze mai multe proiecte de investiții într-o perioadă mai scurtă de timp". Însă împrumutul este destinat plății unor datorii mai vechi și nu investițiilor. Cum comentați?
     Ciprian Ciucu: Teoretic, le râmân mai mulți bani pentru investiții. Echipa Firea a demonstrat deja că nu este capabilă să identifice și să demareze noi investiții sau să le finalizeze pe cele deja începute. Au tocat bugetul Bucureștiului pe spectacole, festivaluri, pomeni electorale și alte nimicuri.
     Reporter: Ce investiții importante plănuiește Primăria Capitalei în acest an?
     Ciprian Ciucu: Nu a fost anunțat un plan investițional credibil. Avem doar unele declarații ale Primarului general. Ba că mai vrea niște parcări, ba că începe construcția unui mare spital regional. În lipsa unui calendar clar asumat printr-un document credibil, personal nu pun preț pe astfel de declarații. Să sperăm că va finaliza achiziția de autobuze.
     Reporter: Din cele 500 milioa­ne euro împrumutate în 2005, pes­te 300 milioane au fost cheltuite de Adriean Videanu în special pentru achiziționarea celor 1000 de autobuze Mercedes Citaro ale regiei de transport. Puțin sub 200 milioane euro au rămas în conturile Primăriei Generale la momentul în care Sorin Oprescu a preluat mandatul și nu există informații clare cu privire la destinația acestor sume de bani. Care este situația acelor autobuze în prezent?
     Ciprian Ciucu: Autobuzele cumpărate de administrația Videa­nu și-au făcut treaba, au mers foarte bine. În acest moment, toate au durata de viață depășită iar menținerea lor pe trasee (reparații etc.) costă enorm, mai mult decât face.
     Conform RATB, în ceea ce privește autobuzele, costurile exploatării acestora (piese, consumabile manoperă) cresc odată cu vechimea acestora, având implicații directe asupra bugetului RATB și a subvenției alocate de către Consiliul General, astfel:
     Dacă ar fi să credem întocmai datele oferite de RATB, rezultă că pentru anul 2017, cheltuielile de exploatare a parcului de autobuze s-ar ridica la 8.400.000 euro! Cu acești bani ar putea fi achiziționate circa 42 de autobuze noi, la un cost mediu de 200.000 euro/autobuz! Conform AMRSP (Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice), la nivelul lunii noiembrie 2016, parcul de inventar înregistra 1000 de autobuze din care 252 sunt parc imobilizat, deci ponderea de imobilizări este mare, de 24%. Adică acum RATB are 748 de autobuze pe traseu. Vechi.
     Reporter: De asemenea, Primăria Capitalei vrea să cumpere 42 de autobuze electrice, investiția inițială fiind estimată la 21,8 milioane euro, la care se adaugă TVA în valoare de 4,1 milioane euro. Cum va fi finanțată această investiție?
     Ciprian Ciucu: 26 milioane de euro nu este un efort semnificativ pentru o administrație care are un buget spre un miliard de euro. Nu știu, să mai taie de la spectacole...
     Reporter: Vă mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.01.2018, ora 05:04)  
 Noi mai producem autobuze?


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Van , in data de 22.01.2018, ora 11:16)
 
 Producem doar vile si conturi in valuta pentru clasa politica.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.01.2018, ora 15:24)
 
 Moșia Nana a fost sechestratp și e treaba Ioanei Băsescu să returneze creditul de 1 milion euro CEC-ului.


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.01.2018, ora 18:21)
 
 Da?


 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
17.08.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice care a închis ședința de tranzacționare în teritoriu negativ
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, pe fondul redresării prețurilor metalelor.
     În acest conext, titlurile "BHP Billiton" Plc., cel mai mare grup minier din lume, s-au apreciat cu 1,2%, la...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 17 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9714
2.3811
3.1091
4.1043
0.1810
0.6244
0.2284
4.6569
5.1960
1.4370
3.6974
0.2463
0.4824
1.0804
0.0606
0.4447
0.6623
4.0889
0.2732
1.0468
0.5943
0.0583
0.3632
0.2138
2.6975
0.0395
0.1467
1.1132
0.6274
0.1230
154.7175
5.6740
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.