CONSILIERUL GENERAL PNL, CIPRIAN CIUCU:
BURSA 22.01.2018

A consemnat Adina Ardeleanu
 
mărește imaginea
     *  "Primăria Capitalei și primăriile de sector vor pierde 440 de milioane de euro din «revoluția» fiscală a PSD", potrivit domnului Ciucu
     *  "Pentru anul 2017, cheltuielile de exploatare a parcului de autobuze s-ar ridica la 8.400.000 euro! Cu acești bani ar putea fi achiziționate circa 42 de autobuze noi, la un cost mediu de 200.000 euro/autobuz!", precizează consilierul PNL
         Primăria Capitalei va face un împrumut de 555 de milioane de lei pe o perioadă de 20 de ani, în vederea refinanțării datoriei provenite din emisiunea de obligațiuni realizată în 2015, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), în luna decembrie.
       În 2015, Primăria a emis obligațiuni de 2,2 miliarde de lei, la Bursa de Valori București, în patru tranșe de câte 555 milioane de lei, de 3,5,7 și respectiv 10 ani, prima fiind scadentă anul acesta.
       Tranșa cu maturitate de 3 ani are o dobândă fixă de 2,80%, cea cu maturitate de 5 ani are o dobândă fixă de 3,58%, în timp ce tranșa cu maturitate de 7 ani are o dobânda fixă de 4,43%, iar tranșa cu maturitate de 10 ani are o dobândă fixă de 5,10%.
       Programul de emisiuni de obligațiuni din 2015 era destinat să ramburseze emisiunea de 500 de milioane de euro contractată în 2005 de primarul Adriean Videanu, pentru achiziția de autobuze, și scadentă în 2015.
       Consilierul general PNL, Ciprian Ciucu, a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări legate de noul împrumut.

 
     Reporter: De ce este nevoie ca Primăria Capitalei să mai împrumute 555 milioane de lei pentru refinanțarea emisiunii de obligațiuni din 2015, care la rândul său refinanțase un împrumut din 2005?
     Ciprian Ciucu: Teoretic nu ar trebui să fie nevoie atât timp cât PMB nu a reușit să-și cheltuiască bugetul pe 2017. Banii rămași ar fi acoperit o mare parte din datorie și nu ar fi fost nevoie să ne îndatorăm mai departe. Dar echipa Firea a direcționat mulți din banii necheltuiți din investițiile utile pentru bucureșteni către cele 22 de firme pe care și le-a înființat la PMB.
     Reporter: De unde se va finanța acum Primăria, în condițiile în care în 2015 a apelat la piața de capital?
     Ciprian Ciucu: Primăria București va fi afectată masiv de așa-zisa "revoluție fiscală" a Guvernului PSD. După cum am arătat: în scenariul optimist, în care crește brutul (n.r. salariul) și vor fi încasări mai mari la buget, Primăria Capitalei și primăriile de sector vor pierde 440 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o scădere cu 20% a bugetului cumulat (PMB + Sectoare). În scenariul pesimist, scăderea va fi de 616 milioane euro - dacă se menține același brut și va scădea venitul supus impozitării - ceea ce în­seamnă o scădere cu 28% a bugetului cumulat. Dacă va dori să-și acopere găurile bugetare, Gabriela Firea va trebui să-și folosească influența politică pentru a primi bani de la Guvern. Va depinde destul de mult de relația cu premierul.
     Reporter: Cât pierde Primăria Capitalei prin aceste rostogoliri de împrumuturi?
     Ciprian Ciucu: Îmi pare rău, nu pot să vă spun exact, aceste calcule nu ne-au fost prezentate de către departamentul de buget al PMB, deși le-am cerut.
     Reporter: Scadența emisiunii de obligațiuni din 2015 era la 3, 5, 7, 10 ani. Astfel, prima tranșă (de 555 milioane de lei) trebuie plătită în 2018. De ce este nevoie ca refinanțarea să se facă pe 20 de ani?
     Ciprian Ciucu: Cum am arătat, nu este nevoie.
     Reporter: Care este gradul de îndatorare al Primăriei Capitalei?
     Ciprian Ciucu: Deși am cerut încă de acum șase luni un grafic pentru următorii ani directorului responsabil cu bugetul, acesta nu l-a prezentat. Gabriela Firea nu permite comunicarea directorilor din PMB cu consilierii opoziției și în special cu mine. În ședința Comisiei de buget, voi cere din nou acest grafic!
     Reporter: Primăria justifică împrumutul prin faptul că "finanțarea din surse împrumutate permite autorităților locale să implementeze mai multe proiecte de investiții într-o perioadă mai scurtă de timp". Însă împrumutul este destinat plății unor datorii mai vechi și nu investițiilor. Cum comentați?
     Ciprian Ciucu: Teoretic, le râmân mai mulți bani pentru investiții. Echipa Firea a demonstrat deja că nu este capabilă să identifice și să demareze noi investiții sau să le finalizeze pe cele deja începute. Au tocat bugetul Bucureștiului pe spectacole, festivaluri, pomeni electorale și alte nimicuri.
     Reporter: Ce investiții importante plănuiește Primăria Capitalei în acest an?
     Ciprian Ciucu: Nu a fost anunțat un plan investițional credibil. Avem doar unele declarații ale Primarului general. Ba că mai vrea niște parcări, ba că începe construcția unui mare spital regional. În lipsa unui calendar clar asumat printr-un document credibil, personal nu pun preț pe astfel de declarații. Să sperăm că va finaliza achiziția de autobuze.
     Reporter: Din cele 500 milioa­ne euro împrumutate în 2005, pes­te 300 milioane au fost cheltuite de Adriean Videanu în special pentru achiziționarea celor 1000 de autobuze Mercedes Citaro ale regiei de transport. Puțin sub 200 milioane euro au rămas în conturile Primăriei Generale la momentul în care Sorin Oprescu a preluat mandatul și nu există informații clare cu privire la destinația acestor sume de bani. Care este situația acelor autobuze în prezent?
     Ciprian Ciucu: Autobuzele cumpărate de administrația Videa­nu și-au făcut treaba, au mers foarte bine. În acest moment, toate au durata de viață depășită iar menținerea lor pe trasee (reparații etc.) costă enorm, mai mult decât face.
     Conform RATB, în ceea ce privește autobuzele, costurile exploatării acestora (piese, consumabile manoperă) cresc odată cu vechimea acestora, având implicații directe asupra bugetului RATB și a subvenției alocate de către Consiliul General, astfel:
     Dacă ar fi să credem întocmai datele oferite de RATB, rezultă că pentru anul 2017, cheltuielile de exploatare a parcului de autobuze s-ar ridica la 8.400.000 euro! Cu acești bani ar putea fi achiziționate circa 42 de autobuze noi, la un cost mediu de 200.000 euro/autobuz! Conform AMRSP (Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice), la nivelul lunii noiembrie 2016, parcul de inventar înregistra 1000 de autobuze din care 252 sunt parc imobilizat, deci ponderea de imobilizări este mare, de 24%. Adică acum RATB are 748 de autobuze pe traseu. Vechi.
     Reporter: De asemenea, Primăria Capitalei vrea să cumpere 42 de autobuze electrice, investiția inițială fiind estimată la 21,8 milioane euro, la care se adaugă TVA în valoare de 4,1 milioane euro. Cum va fi finanțată această investiție?
     Ciprian Ciucu: 26 milioane de euro nu este un efort semnificativ pentru o administrație care are un buget spre un miliard de euro. Nu știu, să mai taie de la spectacole...
     Reporter: Vă mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.01.2018, ora 05:04)  
 Noi mai producem autobuze?


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Van , in data de 22.01.2018, ora 11:16)
 
 Producem doar vile si conturi in valuta pentru clasa politica.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.01.2018, ora 15:24)
 
 Moșia Nana a fost sechestratp și e treaba Ioanei Băsescu să returneze creditul de 1 milion euro CEC-ului.


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.01.2018, ora 18:21)
 
 Da?


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 11:10
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut, astăzi, la 2,79%, comparativ cu valoare înregistrată 2,77% în ședința anterioară, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 10:45
     Acționarii producătorului de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, vor allege, în ședința din 28, iunie șapte administratori provizorii, ca urmare a expirării mandatelor actualilor membri, arată un document transmis Bursei de Valori București (BVB).  click să citești tot articolul
Internaţional, 10:33
     Principalii indici bursieri europeni au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 10:27
      Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis mixt ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 10:10
     Polițiștii din Prahova și cei ai Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române efectuează, astăzi, 23 de percheziții la persoane bănuite de furturi din TIR-uri, 29 de persoane urmând să fie conduse la audieri.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.05.2018
BVB
     * Depreciere de aproape 1% pentru BET
     
     Rulajul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 24,9 milioane de lei (5,37 milioane de euro), peste cel...  click să citești tot articolul
24.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs negativ ieri, pe fondul revenirii temerilor generate de tensiunile dintre SUA și China, după ce președintele american Donald Trump a declarat că "nu e chiar...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BVB
     Volumul consemnat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de numai 21,2 milioane de lei, sub valoarea medie acestui an, de circa 50,3 milioane de lei, în contextul în care nu...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, după ce Giuseppe Conte a fost propus prim-ministru în Italia de coaliția populistă formată din Mișcarea 5 Stele și...  click să citești tot articolul
22.05.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a început săptămâna de tranzacționare într-o notă negativă, toți indicii marcând scăderi de peste 1%.  click să citești tot articolul
22.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, pe fondul relaxării tensiunilor comerciale dintre China și SUA, în urma unui acord la care au ajuns cele două țări la finele săptămânii trecute.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 mai 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9757
2.3669
3.0650
3.9869
0.1798
0.6214
0.2202
4.6292
5.2748
1.4510
3.6046
0.2342
0.4864
1.0744
0.0641
0.4503
0.8126
3.9502
0.3129
1.0830
0.6185
0.0578
0.3648
0.1985
2.7262
0.0392
0.1514
1.0754
0.6267
0.1229
164.5489
5.6028
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
.