Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI,
BURSA 18.06.2018

Andrei Iacomi
 
mărește imaginea
     Acțiunile Banca Transilvania (TLV), cel mai lichid emitent de la Bursa de Valori București (BVB), au înregistrat, de la începutul anului, o creștere de 12,67% (procentaj calculat pe baza prețurilor de închidere din perioada 20 decembrie 2017 - 14 iunie 2018), mai mult decât dublu față de aprecierea indicelui BET, referința bursei noastre, care a avut, în aceeași perioadă de timp, un avans de 5,3%.
     Referitor la evoluția de până acum a titlurilor băncii clujene, Ioana Sechel, analist financiar în cadrul SSIF BRK Financial Group, ne-a transmis: "Știrile pozitive sosite în piață în prima jumătate a acestui an, cu referire la activitatea Băncii Transilvania, au determinat creșterea cotațiilor acțiunilor societății la BVB. Între acestea, amintim programul de răscumpărare a acțiunilor proprii din perioada 1 martie 2018 - 23 martie 2018, aprobarea din partea Băncii Naționale a României și a Consiliului Concurenței pentru cumpărarea pachetului majoritar al Bancpost, operațiune încheiată la începutul lunii aprilie 2018, finalizarea preluării Victoriabank în mai 2018, respectiv creșterea ratingului IDR (n.r. Long-term Issuer Default Rating - pentru finanțări pe termen lung) al băncii de către Fitch Ratings de la «BB» la «BB+»".
     Analistul BRK Financial Group a adăugat: "De asemenea, rezultatele financiare afișate pentru primul trimes­tru al acestui an au arătat că banca și-a majorat valoarea activelor totale cu 0,46%, față de finalul anului trecut, obținând un profit de 366 milioane de lei, în creștere cu 48,68% în comparație cu perioada similară din 2017. Apreciem, așadar, constanța în raportarea unor rezultate pozitive de la trimestru la trimestru".
     Potrivit doamnei Sechel, dividendul distribuit acționarilor înregistrați la data de 4 iunie 2018, în valoare de 0,14 lei/acțiune, reprezintă un alt factor care a impulsionat optimismul investitorilor în legătură cu evoluția acțiunilor TLV.
     *  Prime Transaction: "Perspectivele sectorului bancar, în general, sunt favorabile, având în vedere evoluțiile recente din piața monetară"
     Referitor la comportamentul acțiunilor TLV din acest an, analiștii societății de brokeraj Prime Transaction au apreciat: "În opinia noastră, principalul motiv pentru creșterea prețului acțiunilor Băncii Transilvania este reprezentat de rezultatele financiare foarte bune publicate în 2018 (n.r. atât cele aferente anului 2017, cât și cele pentru primul trimestru din 2018).
     De asemenea, perspectivele sectorului bancar, în general, sunt favorabile, având în vedere evoluțiile recente din piața monetară.
     Nu trebuie să omitem nici faptul că acțiunile societății bancare veneau după un final de an 2017 destul de slab, cu o scădere de aproximativ 20% între august și decembrie".
     În continuare, cei de la Prime Transaction au atras atenția asupra faptului că, dacă se iau în calcul și dividendele, randamentul adus de acțiunile TLV, de la începutul anului și până pe 14 iunie, a fost de 19,27%, fața de 11,24%, cât a fost rentabilitatea indicelui BET-TR (care este ajustat și cu dividendele), în aceeași perioadă.
     *  Ioana Sechel, BRK Financial Group: "Investitorii așteaptă data de înregistrare pentru a beneficia de acțiunile gratuite ce vor fi distribuite de bancă"
     Referitor la evoluția probabilă a titlurilor societății bancare în cea de-a doua parte a anului, Ioana Sechel de la SSIF BRK Financial Group a punctat: "Investitorii în acțiuni TLV așteaptă data de înregistare (n.r. cea care definește acționarii asupra cărora se răsfrâng hotărârile luate în cadrul Adunării Generale a Acționarilor), ce a fost stabilită pentru 3 august, în vederea beneficierii de acțiunile gratuite care vor fi emise în urma majorării capitalului social al băncii.
     Evenimentele macroeconomice recente, precum și dinamica economiei naționale, respectiv creșterea dobânzilor, ne fac optimiști, să sperăm, în continuare, la rezultate pozitive din partea Băncii Transilvania".
     La rândul său, echipa de la Prime Transaction s-a arătat încrezătoare în evoluția pozitivă a titlurilor TLV, pentru restul anului 2018.
     Analiștii au subliniat: "Perspectivele sectorului bancar și, implicit, ale Băncii Transilvania, sunt favorabile. Creșterea economică aduce clienți mai mulți și mai mari, în timp ce creșterea dobânzilor generează o profitabilitate mai mare pentru bancă, iar situația e de așteptat să se mențină cel puțin în 2018 și 2019. În lipsa unor evoluții nefavorabile la nivelul întregii piețe, ne putem aștepta ca și acțiunile băncii să fie avantajate de perspectivele favorabile ale rezultatelor financiare".
     În acest an, Banca Națională a României a crescut de două ori rata dobânzii de politică monetară, până la nivelul de 2,5%. În luna decembrie a anului 2017, rata dobânzii era de 1,75%. În același timp, de la începutul anului și până acum, ROBOR (rata medie a dobânzii la care băncile comerciale se împrumută între ele) a cres­cut constant. În 29 decembrie 2017, ROBOR la trei luni era de 2,05%, în timp ce în data de 14 iunie 2018, acest indice atingea nivelul de 2,9%.
     În același interval, ROBOR 6M se situa la finalul anului trecut, la 2,27%, urmând ca, la finalul săptămânii trecute, indicele să depășească 3%.
     În acest an, Banca Transilvania își va majora capitalul social cu suma de 471,04 milioane de lei, prin emisiunea a 471,04 milioane de acțiuni noi, cu valoarea nominală de 1 leu, operațiunea urmând să se realizeze prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului 2017. Astfel, acționarii vor primi și câte 10,85 de acțiuni gratuite la 100 de titluri deținute.
     Acțiunile băncii din Cluj sunt cel mai bine clasate titluri de la BVB în indicele
     MSCI Frontier Markets 100, ce urmărește cele mai lichide 117 acțiuni tranzacționate în piețele de frontieră, ocupând poziția a 14-ea în indice, cu o pondere de 1,93%, fiind urmate de titlurile Romgaz (SNG), plasate pe poziția a 27-ea, cu o pondere de 1,05%.
     De la începutul anului și până la data de 14 iunie, din cadrul indicelui BET, doar acțiunile Romgaz (SNG), ce au marcat un avans de 16,13%, au o rentabilitate superioară acțiunilor TLV.
     Pe de altă parte, indicele randamentul indicelui BET a fost afectat negativ de scăderile cotațiilor mai multor titluri, cele mai mari deprecieri de la începutul anului și până pe data de 14 iunie fiind avute de acțiunile Transelectrica (TEL), - 15,88%, Electrica (EL) - 12,65% și Digi Communications NV (DIGI) - 11,58%.
     Anul trecut, profitul net al băncii a scăzut cu 3,46% față de 2016, ajungând la 1,186 miliarde lei.
     La nivel de grup, Banca Transilvania a încheiat anul 2017 cu un profit net de 1,242 miliarde lei, în scădere cu 2,74%.
     Grupul avea, la finalul lunii decembrie 2017, active de 59,8 miliarde lei, din care banca deține 59,3 miliarde lei.
     Banca Transilvania are un acționariat dispersat, printre care se găsește Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu o deținere de 8,6% din capitalul social al emitentului.
     Societățile comerciale străine au 38,88% din capitalul băncii, în timp ce societățile comerciale românești dețin 30,97% din TLV, potrivit raportului Consiliului de Administrație al băncii pentru anul trecut.
     Valorea de piață a emitentului de la bursă este de circa 10,2 miliarde de lei. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Piaţa de Capital
      Principalii indici bursieri asiatici au închis în scădere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,09 milioane lei (1,95 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
      Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6519 lei pentru moneda europeană, în depreciere cu 0,05 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6524 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,10%, valoarea înregistrată și în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8891
2.3785
3.0794
4.1133
0.1820
0.6237
0.2218
4.6519
5.2505
1.4382
3.5403
0.2370
0.4849
1.0836
0.0599
0.4496
0.6375
3.9743
0.2747
0.9619
0.5797
0.0550
0.3541
0.2121
2.6477
0.0393
0.1417
1.0821
0.6262
0.1227
153.7281
5.5764
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.