DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI,
BURSA 18.06.2018

Andrei Iacomi
 
mărește imaginea
     Acțiunile Banca Transilvania (TLV), cel mai lichid emitent de la Bursa de Valori București (BVB), au înregistrat, de la începutul anului, o creștere de 12,67% (procentaj calculat pe baza prețurilor de închidere din perioada 20 decembrie 2017 - 14 iunie 2018), mai mult decât dublu față de aprecierea indicelui BET, referința bursei noastre, care a avut, în aceeași perioadă de timp, un avans de 5,3%.
     Referitor la evoluția de până acum a titlurilor băncii clujene, Ioana Sechel, analist financiar în cadrul SSIF BRK Financial Group, ne-a transmis: "Știrile pozitive sosite în piață în prima jumătate a acestui an, cu referire la activitatea Băncii Transilvania, au determinat creșterea cotațiilor acțiunilor societății la BVB. Între acestea, amintim programul de răscumpărare a acțiunilor proprii din perioada 1 martie 2018 - 23 martie 2018, aprobarea din partea Băncii Naționale a României și a Consiliului Concurenței pentru cumpărarea pachetului majoritar al Bancpost, operațiune încheiată la începutul lunii aprilie 2018, finalizarea preluării Victoriabank în mai 2018, respectiv creșterea ratingului IDR (n.r. Long-term Issuer Default Rating - pentru finanțări pe termen lung) al băncii de către Fitch Ratings de la «BB» la «BB+»".
     Analistul BRK Financial Group a adăugat: "De asemenea, rezultatele financiare afișate pentru primul trimes­tru al acestui an au arătat că banca și-a majorat valoarea activelor totale cu 0,46%, față de finalul anului trecut, obținând un profit de 366 milioane de lei, în creștere cu 48,68% în comparație cu perioada similară din 2017. Apreciem, așadar, constanța în raportarea unor rezultate pozitive de la trimestru la trimestru".
     Potrivit doamnei Sechel, dividendul distribuit acționarilor înregistrați la data de 4 iunie 2018, în valoare de 0,14 lei/acțiune, reprezintă un alt factor care a impulsionat optimismul investitorilor în legătură cu evoluția acțiunilor TLV.
     *  Prime Transaction: "Perspectivele sectorului bancar, în general, sunt favorabile, având în vedere evoluțiile recente din piața monetară"
     Referitor la comportamentul acțiunilor TLV din acest an, analiștii societății de brokeraj Prime Transaction au apreciat: "În opinia noastră, principalul motiv pentru creșterea prețului acțiunilor Băncii Transilvania este reprezentat de rezultatele financiare foarte bune publicate în 2018 (n.r. atât cele aferente anului 2017, cât și cele pentru primul trimestru din 2018).
     De asemenea, perspectivele sectorului bancar, în general, sunt favorabile, având în vedere evoluțiile recente din piața monetară.
     Nu trebuie să omitem nici faptul că acțiunile societății bancare veneau după un final de an 2017 destul de slab, cu o scădere de aproximativ 20% între august și decembrie".
     În continuare, cei de la Prime Transaction au atras atenția asupra faptului că, dacă se iau în calcul și dividendele, randamentul adus de acțiunile TLV, de la începutul anului și până pe 14 iunie, a fost de 19,27%, fața de 11,24%, cât a fost rentabilitatea indicelui BET-TR (care este ajustat și cu dividendele), în aceeași perioadă.
     *  Ioana Sechel, BRK Financial Group: "Investitorii așteaptă data de înregistrare pentru a beneficia de acțiunile gratuite ce vor fi distribuite de bancă"
     Referitor la evoluția probabilă a titlurilor societății bancare în cea de-a doua parte a anului, Ioana Sechel de la SSIF BRK Financial Group a punctat: "Investitorii în acțiuni TLV așteaptă data de înregistare (n.r. cea care definește acționarii asupra cărora se răsfrâng hotărârile luate în cadrul Adunării Generale a Acționarilor), ce a fost stabilită pentru 3 august, în vederea beneficierii de acțiunile gratuite care vor fi emise în urma majorării capitalului social al băncii.
     Evenimentele macroeconomice recente, precum și dinamica economiei naționale, respectiv creșterea dobânzilor, ne fac optimiști, să sperăm, în continuare, la rezultate pozitive din partea Băncii Transilvania".
     La rândul său, echipa de la Prime Transaction s-a arătat încrezătoare în evoluția pozitivă a titlurilor TLV, pentru restul anului 2018.
     Analiștii au subliniat: "Perspectivele sectorului bancar și, implicit, ale Băncii Transilvania, sunt favorabile. Creșterea economică aduce clienți mai mulți și mai mari, în timp ce creșterea dobânzilor generează o profitabilitate mai mare pentru bancă, iar situația e de așteptat să se mențină cel puțin în 2018 și 2019. În lipsa unor evoluții nefavorabile la nivelul întregii piețe, ne putem aștepta ca și acțiunile băncii să fie avantajate de perspectivele favorabile ale rezultatelor financiare".
     În acest an, Banca Națională a României a crescut de două ori rata dobânzii de politică monetară, până la nivelul de 2,5%. În luna decembrie a anului 2017, rata dobânzii era de 1,75%. În același timp, de la începutul anului și până acum, ROBOR (rata medie a dobânzii la care băncile comerciale se împrumută între ele) a cres­cut constant. În 29 decembrie 2017, ROBOR la trei luni era de 2,05%, în timp ce în data de 14 iunie 2018, acest indice atingea nivelul de 2,9%.
     În același interval, ROBOR 6M se situa la finalul anului trecut, la 2,27%, urmând ca, la finalul săptămânii trecute, indicele să depășească 3%.
     În acest an, Banca Transilvania își va majora capitalul social cu suma de 471,04 milioane de lei, prin emisiunea a 471,04 milioane de acțiuni noi, cu valoarea nominală de 1 leu, operațiunea urmând să se realizeze prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului 2017. Astfel, acționarii vor primi și câte 10,85 de acțiuni gratuite la 100 de titluri deținute.
     Acțiunile băncii din Cluj sunt cel mai bine clasate titluri de la BVB în indicele
     MSCI Frontier Markets 100, ce urmărește cele mai lichide 117 acțiuni tranzacționate în piețele de frontieră, ocupând poziția a 14-ea în indice, cu o pondere de 1,93%, fiind urmate de titlurile Romgaz (SNG), plasate pe poziția a 27-ea, cu o pondere de 1,05%.
     De la începutul anului și până la data de 14 iunie, din cadrul indicelui BET, doar acțiunile Romgaz (SNG), ce au marcat un avans de 16,13%, au o rentabilitate superioară acțiunilor TLV.
     Pe de altă parte, indicele randamentul indicelui BET a fost afectat negativ de scăderile cotațiilor mai multor titluri, cele mai mari deprecieri de la începutul anului și până pe data de 14 iunie fiind avute de acțiunile Transelectrica (TEL), - 15,88%, Electrica (EL) - 12,65% și Digi Communications NV (DIGI) - 11,58%.
     Anul trecut, profitul net al băncii a scăzut cu 3,46% față de 2016, ajungând la 1,186 miliarde lei.
     La nivel de grup, Banca Transilvania a încheiat anul 2017 cu un profit net de 1,242 miliarde lei, în scădere cu 2,74%.
     Grupul avea, la finalul lunii decembrie 2017, active de 59,8 miliarde lei, din care banca deține 59,3 miliarde lei.
     Banca Transilvania are un acționariat dispersat, printre care se găsește Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu o deținere de 8,6% din capitalul social al emitentului.
     Societățile comerciale străine au 38,88% din capitalul băncii, în timp ce societățile comerciale românești dețin 30,97% din TLV, potrivit raportului Consiliului de Administrație al băncii pentru anul trecut.
     Valorea de piață a emitentului de la bursă este de circa 10,2 miliarde de lei. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Piata De Capital)
DUPĂ MODIFICAREA PROSPECTULUI DE VÂNZARE A ACȚIUNILOR,
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Piaţa de Capital, 10:13
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Politică, 09:17
     Curtea Constituționale a României (CCR) discută, astăzi, sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, a Legii pentru modificarea articolului 16 din Legea educației naționale și a Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul educației.  click să citești tot articolul
Internaţional, 08:39
Donald Trump:
     Într-un interviu acordat televiziunii Fox News la Helsinki, după întâlnirea cu omologul său rus Vladimir Putin, președintele american Donald Trump a susținut ieri noaptea că Statele Unite achită 91% din costul securității Europei, informează DPA.  click să citești tot articolul
Internaţional, 08:34
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Revista Presei, 08:28
     * ADEVARUL
     * Unde și cum reclami dacă îți sunt prelucrate ilegal datele personale
     Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a aprobat intrarea în vigoare a procedurii de depunere a plângerilor pentru persoanele care consideră că le sunt prelucrate ilegal datele personale.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
17.07.2018
BVB
     * Volum de numai 15 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut debut slab de săptămână din punctul de vedere al valorii tranzacționate, rulajul consemnat,...  click să citești tot articolul
17.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs descendent ieri, cu pierderi importante în sectorul minier, după ce publicarea unor date privind economia Chinei a evidențiat efectele războiului comercial global.  click să citești tot articolul
16.07.2018
BVB
     * Avans de 0,27% pentru BET-NG
     
     Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii de la Bursa de Valori București (BVB) s-a încheiat în teritoriul pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, opt...  click să citești tot articolul
16.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs pozitiv vineri, în condițiile în care investitorii și-au îndreptat atenția către rezultatele financiare anunțate de băncile din SUA.  click să citești tot articolul
13.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile societăților listate la bursele europene au înregistrat, ieri, o ușoară redresare față de ziua anterioară, când investitorii aveau temeri legate de escaladarea războiului comercial dintre...  click să citești tot articolul
13.07.2018
BVB
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii, a fost de 16,19 milioane de lei, atât sub cel din ședința...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9583
2.3800
3.0258
3.9781
0.1800
0.6244
0.2223
4.6550
5.2757
1.4457
3.5378
0.2400
0.4913
1.0811
0.0640
0.4500
0.8220
3.9774
0.3013
1.0331
0.5960
0.0579
0.3530
0.2115
2.6971
0.0394
0.1518
1.0828
0.6294
0.1195
159.1016
5.5979
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.