CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
ERSTE ASSET MANAGEMENT, NEMULȚUMIT DE ACTIVITATEA ASF
BURSA 20.07.2016

ADINA ARDELEANU
 
mărește imaginea
     * "ASF are excedent, în condițiile în care România are cele mai ridicate taxe din Europa"
     * ASF permite metode de evaluare diferite pentru fondurile de investiții
     * "Ar fi foarte bine să avem, în premieră, o listare în zona 80-100 milioane de euro, din partea unei companii private", potrivit președintelui Erste Asset Management
       Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se finanțează precum părinții care trăiesc de pe urma copiilor, consideră Dragoș Neacșu, președintele Erste Asset Management.
     "ASF ne spune de vreo doi-trei ani, voios, că are excedent, iar toți angajații primesc primă, la sfârșit de an, iar în timpul acesta avem cele mai ridicate comisioane și taxe existente oriunde în Europa", a declarat domnul Neacșu. În opinia sa, Autoritatea ar trebui să se finanțeze în alt fel, și nu prin comisioane și taxe pe care le încasează de la "copiii săi".
     Potrivit domniei sale, la nivel european, intenția este ca autoritățile naționale să fie finanțate de la bugetul european.
     Dragoș Neacșu a adăugat că tranzacțiile la bursă sunt extrem de scumpe: "Una dintre barierele cele mai mari sunt aceste costuri. Vrei să ai mai multă activitate, taxează mai puțin, ca să ai volum.
     Este simplu. La noi, comisioanele sunt de 3-5 ori mai mari decât în regiune".
     Președintele "Erste Asset Management" se arată nemulțumit și de faptul că, în condițiile în care bondurile germane au ajuns să aibă randamente negative, Autoritatea noastră de Supraveghere Financiară permite să avem, în piață, două metode diferite de evaluare pentru fonduri - și marcare la piață (care reflectă, în fiecare zi, prețurile de piață, cu variațiile lor pozitive sau negative) și amortizare liniară (înregistrarea dobânzii acumulate, fără să se țină cont de prețul de piață al instrumentului).
     Referindu-se la autorități și la concurența care utilizează amortizarea liniară, domnia sa a spus: "În jurul nostru, se întâmplă toate câte se pot întâmpla, iar noi, în România, avem oameni care cred că nu se întâmplă nimic. Și că e bine să le spui investitorilor să doarmă liniștiți, că ei nu o să vadă niciodată minus, ceea ce este o eroare fundamentală. Suntem singurul loc din Europa unde există așa ceva. ASF trebuie să asigure protecția tuturor investitorilor".
     Domnul Neacșu spune că nu știe dacă administratorii vor fi cei care vor înțelege că trebuie să facă marcarea la piață sau ASF le va impune asta.
     Domnia sa a explicat: "Eu nu pot să cred că, în contextul a tot ce se întâmplă, dormi foarte liniștit cu gândul că portofoliul tău este pasibil la niște schimbări fundamentale din perspectiva riscului de piață. Avem un an de zile întreg în care nu am avut aceleași reguli pentru toți jucătorii. Noi nu am avut o problemă să facem primii pasul acesta, în calitate de lider al pieței".
     Activele fondului "Erste Bond Flexible RON" au început să fie evaluate pe metoda marcării la piață, din 3 aprilie 2015. În contextul acesta, pe fondul discuțiilor despre Grexit, fondul a înregistrat răscumpărări de 906 milioane de lei, în iunie și iulie 2015, și subscrieri de numai 154 milioane lei. Dragoș Neacșu a arătat că cei care au subscris în acea perioadă au obținut un randament pe ultimul an de 3,05%.
     * Dragoș Neacșu: "Ne exprimăm speranța că va continua programul de privatizări"
     Referitor la șansele României să fie promovată în categoria piețelor emergente, Dragoș Neacșu apreciază că suntem dependenți, în continuare, de decizia politică cu privire la privatizări. Domnia sa a spus: "Am văzut că este deja încălzită bursa ideilor vizavi de necesitatea privatizărilor. Probabil că va trebuie să așteptăm până la alegerile din toamnă ca să înțelegem ceva mai clar din perspectiva aceasta. Ne exprimăm spranța că va continua programul de privatizări.
     Altminteri, va fi dificil dacă ne vom baza numai pe ofertele din sectorul privat".
     Domnia sa se așteaptă să avem lis¬tări din sectorul privat.
     Întrebat dacă se așteaptă să se concretizeze o listare a RCS-RDS, domnul Neacșu a spus: "Nu aș spune neapărat un nume sau altul, știu că sunt câteva exerciții în lucru, acestea depind de așteptările pe care le au acționarii vizavi de cercetările de piață ale intermediarilor cu privire la evaluare. Este posibil să avem chiar și anul acesta ceva emisiuni dinspre sectorul privat, ceea ce ar fi foarte bine, într-un context în care avem atâtea discuțiii, mai degrabă pe fond negativ, despre continuarea sau nu a privatizărilor.
     Cred că ar fi foarte bine să avem în premieră un exercițiu care să fie semnificativ, o emisiune în zona 80-100 milioane de euro.
     Sper să putem fi și noi un jucător semnificativ.
     Depindem foarte mult și de elementele de costuri. Ceea ce vedem, până acum, sunt măsuri paleative, nu sunt adevăratele măsuri de natură să crească lichiditatea în piață. Indiferent de numărul de emitenți, zona cea mai puțin performantă în piața de capital din România este lichiditatea și sunt mai multe căi de creștere a acesteia. La nivelul publicului retail, ar fi important să vadă facilități fiscale".
     Dragoș Neacșu apreciază că ceea ce lipsește foarte mult este prezența la cota bursei a unor companii din sectoare de activitate care au o pondere semnificativă în creșterea PIB și sunt estimate să aibă creștere în continuare: "Acestea nu sunt prezente la cota bursei. Avem nevoie de astfel de companii, astfel încât indicii bursieri să fie mai relevanți față de cum se construiește PIB, care sunt factorii săi de creștere și reașezările din interiorul structurii PIB-ului.
     Nu vom reuși să facem asta câtă vreme vom fi dependenți de ciclurile politice și de companiile deținute majoritar de stat.
     Sectorul privat trebuie să-și facă simțită prezența la bursă".
     În opinia domnului Neacșu, este o eroare din partea decidenților la nivel politic faptul că nu aduc un mesaj de proiectare pe termen lung a unei politici publice prin care să sprijine, inclusiv prin avantaje fiscale, un comportament investițional sănătos, la nivelul populației.
     Domnia sa a explicat: "Avem oferta de titluri de stat pentru populație, care probabil că se va încheia cu o subscriere de 300-400 milioane de lei. Dar nu se iese din cadrul acela în care avem o ofertă, un exercițiu de piață, după care urmează o pauză îndelungată și nu se știe ce va urma. Din păcate, vorbim de mesaje punctuale.
     Faptul că nu există o preocupare reală pentru crearea unei politici publice care să determine un comportament investițional sănătos la nivelul întregii populații, nu sprijină, din păcate, modul în care o trezorerie națională se poate adresa tuturor jucătorilor din piață, inclusiv populației, pentru construcția pe termen mediu și lung a unei datorii publice și nu sprijină ideea de finanțare prin piața de capital".
     * "Din perspectiva fondurilor de obligațiuni și a fondurilor mixte, există în continuare oportunități"
     Din perspectiva fondurilor de obligațiuni și a fondurilor mixte, există în continuare oportunități, în perioada următoare, cel puțin din perspectiva fondurilor marcate la piață, apreciază președintele Erste Asset Management.
     Domnia sa a adăugat: "Pentru cei cu suflete tari și trecuți deja prin câteva evoluții negative de piață ale acțiunilor, fondurile de acțiuni prezintă oportunități, dar din perspectiva unor orizonturi de timp de altă factură. Cei care reușesc să priveas¬că investirea ca pe un exercițiu lipsit de emoții pot înțelege că astfel de evenimente cu volatilitate creează oportunități de investire". 

     Studiu: Afacerile, călătoriile și investițiile imobiliare, primele opțiuni pentru cheltuirea unui câștig de 100.000 de euro
     Primele opțiuni ale românilor, dacă mâine ar câștiga 100.000 de euro, ar fi investițiile în afaceri, călătoriile și investițiile în imobiliare, conform unui studiu comandat de Erste Asset Management.
     15,5% dintre cetățeni aleg să inves¬tească în afaceri, 15,1% în călătorii, iar 14,2% preferă investițiile în imobiliare, dacă ar câștiga 100.000 de euro. În aceleași condiții, 11,5% dintre respondenți ar cumpăra o casă, 8,4% ar investi, 5,7% ar inves¬ti în viitorul copilului, 5,4% și-ar achita creditul, 5,2% ar economisi prin depozite bancare, 4,9% ar cumpăra teren, 3,9% ar ajuta alte persoane care au nevoie sau ar dona, 3% și-ar cumpăra o mașină, în timp ce 1,5% i-ar plasa în fonduri de investiții.
     Investițiile la Bursa de Valori București nu apar în opțiunile participanților la studiu.
     Românii aleg soluții lipsite de riscuri și preferă investiția în bunuri sau active la care au acces permanent și pe care le pot controla, concluzionează raportul citat.
     Principalele surse de informare atunci când vine vorba despre fonduri de investiții sunt apropiații (43,7%), consultanții financiari (42,7%) și site-urile (38,6%).
     Studiul arată că ziarele și revistele reprezintă o sursă de informare pentru 24,1% dintre cei chestionați, rețeaua de socializare Facebook pentru 10,5%, iar cărțile de specialitate pentru doar 7,4%.
     Conform sursei citate, 88,1% dintre participanții la fondurile de investiții sunt convinși că investițiile pot aduce câștiguri mai mari decât produsele de economisire. În ceea îi privește pe românii neparticipanți, 55,5% spun că nu au avut suficienți bani, iar 34,1% că nu au avut suficiente informații.
     "Mitul greșit al sumei mari de bani și lipsa informațiilor sunt principalele bariere în calea neparticipării într-un fond de investiții", a spus Dragoș Neacșu, președintele Erste Asset Management, care precizează: "Există mitul că ai nevoie între 1000 și 100.000 de euro ca să investești în fonduri. În realitate, cu sume de 100 de lei, chiar mai mici poți investi în fonduri de investiții".
     Eșantionul a fost de 750 persoane, cu vârste între 25 și 55 de ani, studiul având o marjă de eroare de maxim 3,6%. Respondenții au avut vârste între 22-45 ani, cu rezidență în București, Timișoara, Cluj și Iași. Participanții au fost persoane care au folosit până la momentul interviului cel puțin 2 instrumente de economisire/investire a banilor.
     
     Dragoș Neacșu: "Așteptăm forma finală a procedurii testelor de stres"
     Fondurile de investiții așteaptă forma finală a procedurii testelor de stres, pe care le-a anunțat Autoritatea de Supraveghere Financiară, potrivit lui Dragoș Neacșu, președintele Erste Asset Management.
     Recent, ASF a anunțat că va efectua un test de stres la care vor participa 74 de fonduri deschise de inves¬tiții și 29 de fonduri închise de investiții autorizate în România și care va avea ca dată de referință 31 martie 2016.
     Dragoș Neacșu a spus că a avut loc o rundă de discuții cu ASF, iar administratorii s-au exprimat pe un draft al procedurii.
     Conform domniei sale, procedura finală trebuie primită în această lună, iar raportările către ASF trebuie făcute în august-septembrie.
     "Rămâne în continuare în discuție modul în care vor fi comunicate rezultatele la nivel de piață", a mai precizat Neacșu, adăugând: "Era în discuție în ce măsură vom participa, prin Asociația Administratorilor de Fonduri, la redactarea comunicatului. Ne-am exprimat dorința să știm dinainte forma comunicatului, pentru că este prima dată când se face un astfel de test".
     Conform ASF, exercițiul nu reprezintă un test de tipul "pass or fail" (trecut sau respins) și nu vizează luarea de măsuri de supraveghere de tip sancționatoriu în urma rezultatelor constatate: "Testul urmărește să identifice și ulterior să aplice noi proceduri care să conducă la îmbunătățirea capacității fondurilor participante de gestionare a lichidității și riscurilor investiționale.
     Din aceste considerente, este esențială înțelegerea amplitudinii cu care ar putea fluctua valoarea activelor și valoarea unității de investiție, în condiții adverse extreme pe piețele financiare.
      Va fi de asemenea testată și capacitatea fondurilor de a face față pe termen scurt unei valori excepțional de ridicate a răscumpărărilor, în condiții de lichiditate redusă și cu volatilitate în creștere pe piețele financiare. În egală măsură, exercițiul urmărește și identificarea potențialelor efecte de runda a doua pe care eventuale acțiuni de vânzare rapidă și forțată a activelor le-ar putea avea asupra prețurilor activelor și, implicit, asupra celorlalți participanți la piețe".
      Rezultatele și eventualele măsuri necesare de îmbunătățire a procedurilor de management al riscurilor urmează să fie cunoscute înainte de finalul anului curent.
     Acest demers se aliniază obiectivelor strategice ale Autorității, pentru perioada 2016 - 2018, care vizează creșterea încrederii consumatorilor față de piețele și instrumentele financiare nebancare, precum și consolidarea stabilității și o funcționare sănătoasă a piețelor, potrivit Autorității, care precizează: "Scopul exercițiului este de a testa senzitivitatea acestor entități la condiții extreme privind riscul de piață, riscul de contrapartidă și riscul de lichiditate, în vederea evaluării și totodată a creșterii capacității de reacție a administratorilor în fața unor situații excepționale".

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2016, ora 02:39)  
 De cand a ajuns taranul asta "cel mai mare"?!


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.07.2016, ora 03:30)
 
 Ca-i taran e cel mai mic defect, dupa corupt si tradator de tara.


 
2.  Ce a ramas nespus...
    (mesaj trimis de Cristi în data de 20.07.2016, ora 08:58)  
 Excedentul ASF este cu atat mai anormal avand in vedere si salariile uriase ale angajatiilor acestei institutii.
 S-a tot vorbit de salariile foarte mari ale mebrilor Comisiei dar nu se are in vedere ca anagajatii de acolo castiga undeva pana la 5000 euro net pe luna pentru directori si sefi de serviciu (si au destui...) iar cel mai de baza angajat are 1500 euro !


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.07.2016, ora 14:04)
 
 Oameni gandesc!


 
3.  Frumos n
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2016, ora 14:03)  
 Se poate investi 100 ron in Bcr expert, dar esti pe pierdere. Nu esti client Bcr, deschizi cont, op in fond 6 ron, inchizi contul. Vinzi detinerea peste o luna, an, o iei de la capat, comision de 2% ( e transferul din cont la fond). Comisioanele nu se iau in considerare la impozit. Declaratia 200 o depui personal sau posta recomandata la finante. Castigi platesti impozit, pierzi nu platesti. 100 ron nu iti poate acoperi aceste comisioane.
 Recomand minim 1000 euro echivalent.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2016, ora 14:07)  
 Cand bagi bani la bursa trebuie sa te gandesti ca le pui cruce, daca castigi e partea a doua.


 
Aceeasi sectiune (Piata De Capital)
BURSA NOASTRĂ, ÎNCĂ SUB MAXIMELE DIN 2007, DEȘI CELE MATURE LE-AU DEPĂȘIT DE MULT
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut vineri, în baza datelor oficiale care arată o evoluție lentă a inflației în regiune. În zona euro, rata anuală a inflației a atins 1,1% în februarie, față de 1,3% în...  click să citești tot articolul
19.03.2018
     * BET urcă cu 1,49%
       Volumul înregistrat în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 117,15 milioane de lei (25,11 milioane de euro), aproape dublul valorii medii zilnice din acest an, de circa 59...  click să citești tot articolul
16.03.2018
BVB
     * Banca Transilvania, în topul creșterilor și al rulajului
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința bursieră de ieri, toți indicii încheind ziua în creștere, BET a urcat...  click să citești tot articolul
16.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în majoritate, pe fondul revenirii apetitului la risc.  click să citești tot articolul
15.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
       Volumul Pieței Principale a bursei locale a urcat, în ședința de ieri, la 45,83 milioane de lei, peste cel din ședința anterioară, de 36,3 milioane de lei, dar sub cel mediu înregistrat în acest...  click să citești tot articolul
15.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
Vezi harta temperaturilor
harta temperaturilor
     19.03.2018 
     Prognoza pentru România
     Vremea va fi deosebit de rece, mai ales în regiunile extracarpatice, iar în Moldova și în estul Transilvaniei, dimineața și noaptea, pe arii restrânse va fi ger. Temperaturile maxime se vor încadra între -7 grade în nordul Moldovei și 8...9 grade în Transilvania, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -9 și 1 grad. Cerul va fi mai mult noros. Temporar vor fi precipitații în toate regiunile, în extindere treptată dinspre sud-vest, iar în jumătatea de sud a țării și la munte vor fi în general moderate cantitativ. Acestea vor fi mixte ziua și mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare seara și noaptea. Se va semnala polei sau ghețuș, în special în sudul teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în regiunile sudice, dar mai ales în Banat.
     Prognoza pentru București
     Vremea va fi deosebit de rece, astfel temperatura maximă se va situa în jurul valorii de -1 grad, iar cea minima va fi de -4...-3 grade. În cursul zilei, trecător se vor semnala precipitații slabe, mai ales sub formă de lapoviță, favorizând producerea poleiului. Noaptea, precipitațiile vor deveni moderate cantitativ și treptat vor predomina ninsorile, astfel până în dimineața zilei de marți se poate depune strat de zăpadă. Vântul va sulfa în general moderat, cu unele intensificări în cursul nopții, de până la 45 km/h.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9445
2.3850
2.8943
3.9860
0.1835
0.6263
0.2148
4.6646
5.2815
1.4996
3.5796
0.2284
0.4907
1.1066
0.0657
0.4622
0.9670
3.7833
0.3162
1.1515
0.5981
0.0582
0.3545
0.2021
2.7418
0.0394
0.1437
1.0300
0.6274
0.1214
160.6617
5.4961
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
.