ERSTE ASSET MANAGEMENT, NEMULȚUMIT DE ACTIVITATEA ASF
BURSA 20.07.2016

ADINA ARDELEANU
 
mărește imaginea
     * "ASF are excedent, în condițiile în care România are cele mai ridicate taxe din Europa"
     * ASF permite metode de evaluare diferite pentru fondurile de investiții
     * "Ar fi foarte bine să avem, în premieră, o listare în zona 80-100 milioane de euro, din partea unei companii private", potrivit președintelui Erste Asset Management
       Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se finanțează precum părinții care trăiesc de pe urma copiilor, consideră Dragoș Neacșu, președintele Erste Asset Management.
     "ASF ne spune de vreo doi-trei ani, voios, că are excedent, iar toți angajații primesc primă, la sfârșit de an, iar în timpul acesta avem cele mai ridicate comisioane și taxe existente oriunde în Europa", a declarat domnul Neacșu. În opinia sa, Autoritatea ar trebui să se finanțeze în alt fel, și nu prin comisioane și taxe pe care le încasează de la "copiii săi".
     Potrivit domniei sale, la nivel european, intenția este ca autoritățile naționale să fie finanțate de la bugetul european.
     Dragoș Neacșu a adăugat că tranzacțiile la bursă sunt extrem de scumpe: "Una dintre barierele cele mai mari sunt aceste costuri. Vrei să ai mai multă activitate, taxează mai puțin, ca să ai volum.
     Este simplu. La noi, comisioanele sunt de 3-5 ori mai mari decât în regiune".
     Președintele "Erste Asset Management" se arată nemulțumit și de faptul că, în condițiile în care bondurile germane au ajuns să aibă randamente negative, Autoritatea noastră de Supraveghere Financiară permite să avem, în piață, două metode diferite de evaluare pentru fonduri - și marcare la piață (care reflectă, în fiecare zi, prețurile de piață, cu variațiile lor pozitive sau negative) și amortizare liniară (înregistrarea dobânzii acumulate, fără să se țină cont de prețul de piață al instrumentului).
     Referindu-se la autorități și la concurența care utilizează amortizarea liniară, domnia sa a spus: "În jurul nostru, se întâmplă toate câte se pot întâmpla, iar noi, în România, avem oameni care cred că nu se întâmplă nimic. Și că e bine să le spui investitorilor să doarmă liniștiți, că ei nu o să vadă niciodată minus, ceea ce este o eroare fundamentală. Suntem singurul loc din Europa unde există așa ceva. ASF trebuie să asigure protecția tuturor investitorilor".
     Domnul Neacșu spune că nu știe dacă administratorii vor fi cei care vor înțelege că trebuie să facă marcarea la piață sau ASF le va impune asta.
     Domnia sa a explicat: "Eu nu pot să cred că, în contextul a tot ce se întâmplă, dormi foarte liniștit cu gândul că portofoliul tău este pasibil la niște schimbări fundamentale din perspectiva riscului de piață. Avem un an de zile întreg în care nu am avut aceleași reguli pentru toți jucătorii. Noi nu am avut o problemă să facem primii pasul acesta, în calitate de lider al pieței".
     Activele fondului "Erste Bond Flexible RON" au început să fie evaluate pe metoda marcării la piață, din 3 aprilie 2015. În contextul acesta, pe fondul discuțiilor despre Grexit, fondul a înregistrat răscumpărări de 906 milioane de lei, în iunie și iulie 2015, și subscrieri de numai 154 milioane lei. Dragoș Neacșu a arătat că cei care au subscris în acea perioadă au obținut un randament pe ultimul an de 3,05%.
     * Dragoș Neacșu: "Ne exprimăm speranța că va continua programul de privatizări"
     Referitor la șansele României să fie promovată în categoria piețelor emergente, Dragoș Neacșu apreciază că suntem dependenți, în continuare, de decizia politică cu privire la privatizări. Domnia sa a spus: "Am văzut că este deja încălzită bursa ideilor vizavi de necesitatea privatizărilor. Probabil că va trebuie să așteptăm până la alegerile din toamnă ca să înțelegem ceva mai clar din perspectiva aceasta. Ne exprimăm spranța că va continua programul de privatizări.
     Altminteri, va fi dificil dacă ne vom baza numai pe ofertele din sectorul privat".
     Domnia sa se așteaptă să avem lis¬tări din sectorul privat.
     Întrebat dacă se așteaptă să se concretizeze o listare a RCS-RDS, domnul Neacșu a spus: "Nu aș spune neapărat un nume sau altul, știu că sunt câteva exerciții în lucru, acestea depind de așteptările pe care le au acționarii vizavi de cercetările de piață ale intermediarilor cu privire la evaluare. Este posibil să avem chiar și anul acesta ceva emisiuni dinspre sectorul privat, ceea ce ar fi foarte bine, într-un context în care avem atâtea discuțiii, mai degrabă pe fond negativ, despre continuarea sau nu a privatizărilor.
     Cred că ar fi foarte bine să avem în premieră un exercițiu care să fie semnificativ, o emisiune în zona 80-100 milioane de euro.
     Sper să putem fi și noi un jucător semnificativ.
     Depindem foarte mult și de elementele de costuri. Ceea ce vedem, până acum, sunt măsuri paleative, nu sunt adevăratele măsuri de natură să crească lichiditatea în piață. Indiferent de numărul de emitenți, zona cea mai puțin performantă în piața de capital din România este lichiditatea și sunt mai multe căi de creștere a acesteia. La nivelul publicului retail, ar fi important să vadă facilități fiscale".
     Dragoș Neacșu apreciază că ceea ce lipsește foarte mult este prezența la cota bursei a unor companii din sectoare de activitate care au o pondere semnificativă în creșterea PIB și sunt estimate să aibă creștere în continuare: "Acestea nu sunt prezente la cota bursei. Avem nevoie de astfel de companii, astfel încât indicii bursieri să fie mai relevanți față de cum se construiește PIB, care sunt factorii săi de creștere și reașezările din interiorul structurii PIB-ului.
     Nu vom reuși să facem asta câtă vreme vom fi dependenți de ciclurile politice și de companiile deținute majoritar de stat.
     Sectorul privat trebuie să-și facă simțită prezența la bursă".
     În opinia domnului Neacșu, este o eroare din partea decidenților la nivel politic faptul că nu aduc un mesaj de proiectare pe termen lung a unei politici publice prin care să sprijine, inclusiv prin avantaje fiscale, un comportament investițional sănătos, la nivelul populației.
     Domnia sa a explicat: "Avem oferta de titluri de stat pentru populație, care probabil că se va încheia cu o subscriere de 300-400 milioane de lei. Dar nu se iese din cadrul acela în care avem o ofertă, un exercițiu de piață, după care urmează o pauză îndelungată și nu se știe ce va urma. Din păcate, vorbim de mesaje punctuale.
     Faptul că nu există o preocupare reală pentru crearea unei politici publice care să determine un comportament investițional sănătos la nivelul întregii populații, nu sprijină, din păcate, modul în care o trezorerie națională se poate adresa tuturor jucătorilor din piață, inclusiv populației, pentru construcția pe termen mediu și lung a unei datorii publice și nu sprijină ideea de finanțare prin piața de capital".
     * "Din perspectiva fondurilor de obligațiuni și a fondurilor mixte, există în continuare oportunități"
     Din perspectiva fondurilor de obligațiuni și a fondurilor mixte, există în continuare oportunități, în perioada următoare, cel puțin din perspectiva fondurilor marcate la piață, apreciază președintele Erste Asset Management.
     Domnia sa a adăugat: "Pentru cei cu suflete tari și trecuți deja prin câteva evoluții negative de piață ale acțiunilor, fondurile de acțiuni prezintă oportunități, dar din perspectiva unor orizonturi de timp de altă factură. Cei care reușesc să priveas¬că investirea ca pe un exercițiu lipsit de emoții pot înțelege că astfel de evenimente cu volatilitate creează oportunități de investire". 

     Studiu: Afacerile, călătoriile și investițiile imobiliare, primele opțiuni pentru cheltuirea unui câștig de 100.000 de euro
     Primele opțiuni ale românilor, dacă mâine ar câștiga 100.000 de euro, ar fi investițiile în afaceri, călătoriile și investițiile în imobiliare, conform unui studiu comandat de Erste Asset Management.
     15,5% dintre cetățeni aleg să inves¬tească în afaceri, 15,1% în călătorii, iar 14,2% preferă investițiile în imobiliare, dacă ar câștiga 100.000 de euro. În aceleași condiții, 11,5% dintre respondenți ar cumpăra o casă, 8,4% ar investi, 5,7% ar inves¬ti în viitorul copilului, 5,4% și-ar achita creditul, 5,2% ar economisi prin depozite bancare, 4,9% ar cumpăra teren, 3,9% ar ajuta alte persoane care au nevoie sau ar dona, 3% și-ar cumpăra o mașină, în timp ce 1,5% i-ar plasa în fonduri de investiții.
     Investițiile la Bursa de Valori București nu apar în opțiunile participanților la studiu.
     Românii aleg soluții lipsite de riscuri și preferă investiția în bunuri sau active la care au acces permanent și pe care le pot controla, concluzionează raportul citat.
     Principalele surse de informare atunci când vine vorba despre fonduri de investiții sunt apropiații (43,7%), consultanții financiari (42,7%) și site-urile (38,6%).
     Studiul arată că ziarele și revistele reprezintă o sursă de informare pentru 24,1% dintre cei chestionați, rețeaua de socializare Facebook pentru 10,5%, iar cărțile de specialitate pentru doar 7,4%.
     Conform sursei citate, 88,1% dintre participanții la fondurile de investiții sunt convinși că investițiile pot aduce câștiguri mai mari decât produsele de economisire. În ceea îi privește pe românii neparticipanți, 55,5% spun că nu au avut suficienți bani, iar 34,1% că nu au avut suficiente informații.
     "Mitul greșit al sumei mari de bani și lipsa informațiilor sunt principalele bariere în calea neparticipării într-un fond de investiții", a spus Dragoș Neacșu, președintele Erste Asset Management, care precizează: "Există mitul că ai nevoie între 1000 și 100.000 de euro ca să investești în fonduri. În realitate, cu sume de 100 de lei, chiar mai mici poți investi în fonduri de investiții".
     Eșantionul a fost de 750 persoane, cu vârste între 25 și 55 de ani, studiul având o marjă de eroare de maxim 3,6%. Respondenții au avut vârste între 22-45 ani, cu rezidență în București, Timișoara, Cluj și Iași. Participanții au fost persoane care au folosit până la momentul interviului cel puțin 2 instrumente de economisire/investire a banilor.
     
     Dragoș Neacșu: "Așteptăm forma finală a procedurii testelor de stres"
     Fondurile de investiții așteaptă forma finală a procedurii testelor de stres, pe care le-a anunțat Autoritatea de Supraveghere Financiară, potrivit lui Dragoș Neacșu, președintele Erste Asset Management.
     Recent, ASF a anunțat că va efectua un test de stres la care vor participa 74 de fonduri deschise de inves¬tiții și 29 de fonduri închise de investiții autorizate în România și care va avea ca dată de referință 31 martie 2016.
     Dragoș Neacșu a spus că a avut loc o rundă de discuții cu ASF, iar administratorii s-au exprimat pe un draft al procedurii.
     Conform domniei sale, procedura finală trebuie primită în această lună, iar raportările către ASF trebuie făcute în august-septembrie.
     "Rămâne în continuare în discuție modul în care vor fi comunicate rezultatele la nivel de piață", a mai precizat Neacșu, adăugând: "Era în discuție în ce măsură vom participa, prin Asociația Administratorilor de Fonduri, la redactarea comunicatului. Ne-am exprimat dorința să știm dinainte forma comunicatului, pentru că este prima dată când se face un astfel de test".
     Conform ASF, exercițiul nu reprezintă un test de tipul "pass or fail" (trecut sau respins) și nu vizează luarea de măsuri de supraveghere de tip sancționatoriu în urma rezultatelor constatate: "Testul urmărește să identifice și ulterior să aplice noi proceduri care să conducă la îmbunătățirea capacității fondurilor participante de gestionare a lichidității și riscurilor investiționale.
     Din aceste considerente, este esențială înțelegerea amplitudinii cu care ar putea fluctua valoarea activelor și valoarea unității de investiție, în condiții adverse extreme pe piețele financiare.
      Va fi de asemenea testată și capacitatea fondurilor de a face față pe termen scurt unei valori excepțional de ridicate a răscumpărărilor, în condiții de lichiditate redusă și cu volatilitate în creștere pe piețele financiare. În egală măsură, exercițiul urmărește și identificarea potențialelor efecte de runda a doua pe care eventuale acțiuni de vânzare rapidă și forțată a activelor le-ar putea avea asupra prețurilor activelor și, implicit, asupra celorlalți participanți la piețe".
      Rezultatele și eventualele măsuri necesare de îmbunătățire a procedurilor de management al riscurilor urmează să fie cunoscute înainte de finalul anului curent.
     Acest demers se aliniază obiectivelor strategice ale Autorității, pentru perioada 2016 - 2018, care vizează creșterea încrederii consumatorilor față de piețele și instrumentele financiare nebancare, precum și consolidarea stabilității și o funcționare sănătoasă a piețelor, potrivit Autorității, care precizează: "Scopul exercițiului este de a testa senzitivitatea acestor entități la condiții extreme privind riscul de piață, riscul de contrapartidă și riscul de lichiditate, în vederea evaluării și totodată a creșterii capacității de reacție a administratorilor în fața unor situații excepționale".

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2016, ora 02:39)  
 De cand a ajuns taranul asta "cel mai mare"?!


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.07.2016, ora 03:30)
 
 Ca-i taran e cel mai mic defect, dupa corupt si tradator de tara.


 
2.  Ce a ramas nespus...
    (mesaj trimis de Cristi în data de 20.07.2016, ora 08:58)  
 Excedentul ASF este cu atat mai anormal avand in vedere si salariile uriase ale angajatiilor acestei institutii.
 S-a tot vorbit de salariile foarte mari ale mebrilor Comisiei dar nu se are in vedere ca anagajatii de acolo castiga undeva pana la 5000 euro net pe luna pentru directori si sefi de serviciu (si au destui...) iar cel mai de baza angajat are 1500 euro !


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.07.2016, ora 14:04)
 
 Oameni gandesc!


 
3.  Frumos n
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2016, ora 14:03)  
 Se poate investi 100 ron in Bcr expert, dar esti pe pierdere. Nu esti client Bcr, deschizi cont, op in fond 6 ron, inchizi contul. Vinzi detinerea peste o luna, an, o iei de la capat, comision de 2% ( e transferul din cont la fond). Comisioanele nu se iau in considerare la impozit. Declaratia 200 o depui personal sau posta recomandata la finante. Castigi platesti impozit, pierzi nu platesti. 100 ron nu iti poate acoperi aceste comisioane.
 Recomand minim 1000 euro echivalent.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2016, ora 14:07)  
 Cand bagi bani la bursa trebuie sa te gandesti ca le pui cruce, daca castigi e partea a doua.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 17:35
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri în apreciere.  detalii
Miscellanea, 16:34
BBC:
     Peste 20.000 de persoane și-au luat rămas bun la București de la Regele Mihai, funeralii naționale având loc în România pentru fostul monarh, care a încetat din viață la 5 decembrie, la 96 de ani.  detalii
Internaţional, 15:59
     Lactalis a rechemat săptămâna trecută peste 600 de doze de formule de lapte praf, fabricate la unitatea sa din Craon, în vestul Franței, după ce autoritățile au cerut retragerea a cinci noi loturi de pe piață, din cauza riscului contaminării cu salmonela.  detalii
Miscellanea, 14:39
     Traficul feroviar este blocat, astăzi, în județul Maramureș, pe magistrala 400, după ce un tren Regio a lovit un autoturism.  detalii
Miscellanea, 13:46
     Mai multe persoane participă astăzi la o acțiune de protest în fața sediului PSD Iași, cerându-le parlamentarilor social-democrați locali să nu voteze legile justiției.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
15.12.2017
BVB
     Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de ieri a fost de 34,1 milioane lei sub media zilnică anuală de 48 milioane lei și în scădere față de...  detalii
15.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Piețele din Europa s-au înscris pe un curs descendent ieri, în majoritate, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să mențină nemodificată dobânda de politică monetară, promițând totodată că...  detalii
14.12.2017
BVB
     * Acțiunile Electrica au mai pierdut 1,82%, până la 10,78 lei/unitate
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost de 64,3 milioane lei, peste media zilnică anuală de 47,9 milioane lei și...  detalii
14.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând anunțul băncii centrale americane (Fed) privind politica sa monetară viitoare.  detalii
13.12.2017
BVB
     * "Întotdeauna, din piețele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul
     * "Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieței, toți indicii bursei suferind deprecieri ale cotațiilor.  detalii
13.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au urmat un curs ascendent ieri, în baza avansului din sectorul petrolului și gazelor.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 15 decembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0149
2,3697
3,0804
4,9729
0,1804
0,6226
0,2199
4,6346
5,2711
1,4767
3,5016
0,2275
0,4742
1,0989
0,0667
0,4662
1,0163
3,9285
0,2943
1,1755
0,5945
0,0613
0,3603
0,2053
2,7598
0,0389
0,1420
1,0696
0,6141
0,1208
158,8245
5,5552
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  details
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  details
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
.