ERSTE ASSET MANAGEMENT, NEMULȚUMIT DE ACTIVITATEA ASF
BURSA 20.07.2016

ADINA ARDELEANU
 
mărește imaginea
     * "ASF are excedent, în condițiile în care România are cele mai ridicate taxe din Europa"
     * ASF permite metode de evaluare diferite pentru fondurile de investiții
     * "Ar fi foarte bine să avem, în premieră, o listare în zona 80-100 milioane de euro, din partea unei companii private", potrivit președintelui Erste Asset Management
       Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se finanțează precum părinții care trăiesc de pe urma copiilor, consideră Dragoș Neacșu, președintele Erste Asset Management.
     "ASF ne spune de vreo doi-trei ani, voios, că are excedent, iar toți angajații primesc primă, la sfârșit de an, iar în timpul acesta avem cele mai ridicate comisioane și taxe existente oriunde în Europa", a declarat domnul Neacșu. În opinia sa, Autoritatea ar trebui să se finanțeze în alt fel, și nu prin comisioane și taxe pe care le încasează de la "copiii săi".
     Potrivit domniei sale, la nivel european, intenția este ca autoritățile naționale să fie finanțate de la bugetul european.
     Dragoș Neacșu a adăugat că tranzacțiile la bursă sunt extrem de scumpe: "Una dintre barierele cele mai mari sunt aceste costuri. Vrei să ai mai multă activitate, taxează mai puțin, ca să ai volum.
     Este simplu. La noi, comisioanele sunt de 3-5 ori mai mari decât în regiune".
     Președintele "Erste Asset Management" se arată nemulțumit și de faptul că, în condițiile în care bondurile germane au ajuns să aibă randamente negative, Autoritatea noastră de Supraveghere Financiară permite să avem, în piață, două metode diferite de evaluare pentru fonduri - și marcare la piață (care reflectă, în fiecare zi, prețurile de piață, cu variațiile lor pozitive sau negative) și amortizare liniară (înregistrarea dobânzii acumulate, fără să se țină cont de prețul de piață al instrumentului).
     Referindu-se la autorități și la concurența care utilizează amortizarea liniară, domnia sa a spus: "În jurul nostru, se întâmplă toate câte se pot întâmpla, iar noi, în România, avem oameni care cred că nu se întâmplă nimic. Și că e bine să le spui investitorilor să doarmă liniștiți, că ei nu o să vadă niciodată minus, ceea ce este o eroare fundamentală. Suntem singurul loc din Europa unde există așa ceva. ASF trebuie să asigure protecția tuturor investitorilor".
     Domnul Neacșu spune că nu știe dacă administratorii vor fi cei care vor înțelege că trebuie să facă marcarea la piață sau ASF le va impune asta.
     Domnia sa a explicat: "Eu nu pot să cred că, în contextul a tot ce se întâmplă, dormi foarte liniștit cu gândul că portofoliul tău este pasibil la niște schimbări fundamentale din perspectiva riscului de piață. Avem un an de zile întreg în care nu am avut aceleași reguli pentru toți jucătorii. Noi nu am avut o problemă să facem primii pasul acesta, în calitate de lider al pieței".
     Activele fondului "Erste Bond Flexible RON" au început să fie evaluate pe metoda marcării la piață, din 3 aprilie 2015. În contextul acesta, pe fondul discuțiilor despre Grexit, fondul a înregistrat răscumpărări de 906 milioane de lei, în iunie și iulie 2015, și subscrieri de numai 154 milioane lei. Dragoș Neacșu a arătat că cei care au subscris în acea perioadă au obținut un randament pe ultimul an de 3,05%.
     * Dragoș Neacșu: "Ne exprimăm speranța că va continua programul de privatizări"
     Referitor la șansele României să fie promovată în categoria piețelor emergente, Dragoș Neacșu apreciază că suntem dependenți, în continuare, de decizia politică cu privire la privatizări. Domnia sa a spus: "Am văzut că este deja încălzită bursa ideilor vizavi de necesitatea privatizărilor. Probabil că va trebuie să așteptăm până la alegerile din toamnă ca să înțelegem ceva mai clar din perspectiva aceasta. Ne exprimăm spranța că va continua programul de privatizări.
     Altminteri, va fi dificil dacă ne vom baza numai pe ofertele din sectorul privat".
     Domnia sa se așteaptă să avem lis¬tări din sectorul privat.
     Întrebat dacă se așteaptă să se concretizeze o listare a RCS-RDS, domnul Neacșu a spus: "Nu aș spune neapărat un nume sau altul, știu că sunt câteva exerciții în lucru, acestea depind de așteptările pe care le au acționarii vizavi de cercetările de piață ale intermediarilor cu privire la evaluare. Este posibil să avem chiar și anul acesta ceva emisiuni dinspre sectorul privat, ceea ce ar fi foarte bine, într-un context în care avem atâtea discuțiii, mai degrabă pe fond negativ, despre continuarea sau nu a privatizărilor.
     Cred că ar fi foarte bine să avem în premieră un exercițiu care să fie semnificativ, o emisiune în zona 80-100 milioane de euro.
     Sper să putem fi și noi un jucător semnificativ.
     Depindem foarte mult și de elementele de costuri. Ceea ce vedem, până acum, sunt măsuri paleative, nu sunt adevăratele măsuri de natură să crească lichiditatea în piață. Indiferent de numărul de emitenți, zona cea mai puțin performantă în piața de capital din România este lichiditatea și sunt mai multe căi de creștere a acesteia. La nivelul publicului retail, ar fi important să vadă facilități fiscale".
     Dragoș Neacșu apreciază că ceea ce lipsește foarte mult este prezența la cota bursei a unor companii din sectoare de activitate care au o pondere semnificativă în creșterea PIB și sunt estimate să aibă creștere în continuare: "Acestea nu sunt prezente la cota bursei. Avem nevoie de astfel de companii, astfel încât indicii bursieri să fie mai relevanți față de cum se construiește PIB, care sunt factorii săi de creștere și reașezările din interiorul structurii PIB-ului.
     Nu vom reuși să facem asta câtă vreme vom fi dependenți de ciclurile politice și de companiile deținute majoritar de stat.
     Sectorul privat trebuie să-și facă simțită prezența la bursă".
     În opinia domnului Neacșu, este o eroare din partea decidenților la nivel politic faptul că nu aduc un mesaj de proiectare pe termen lung a unei politici publice prin care să sprijine, inclusiv prin avantaje fiscale, un comportament investițional sănătos, la nivelul populației.
     Domnia sa a explicat: "Avem oferta de titluri de stat pentru populație, care probabil că se va încheia cu o subscriere de 300-400 milioane de lei. Dar nu se iese din cadrul acela în care avem o ofertă, un exercițiu de piață, după care urmează o pauză îndelungată și nu se știe ce va urma. Din păcate, vorbim de mesaje punctuale.
     Faptul că nu există o preocupare reală pentru crearea unei politici publice care să determine un comportament investițional sănătos la nivelul întregii populații, nu sprijină, din păcate, modul în care o trezorerie națională se poate adresa tuturor jucătorilor din piață, inclusiv populației, pentru construcția pe termen mediu și lung a unei datorii publice și nu sprijină ideea de finanțare prin piața de capital".
     * "Din perspectiva fondurilor de obligațiuni și a fondurilor mixte, există în continuare oportunități"
     Din perspectiva fondurilor de obligațiuni și a fondurilor mixte, există în continuare oportunități, în perioada următoare, cel puțin din perspectiva fondurilor marcate la piață, apreciază președintele Erste Asset Management.
     Domnia sa a adăugat: "Pentru cei cu suflete tari și trecuți deja prin câteva evoluții negative de piață ale acțiunilor, fondurile de acțiuni prezintă oportunități, dar din perspectiva unor orizonturi de timp de altă factură. Cei care reușesc să priveas¬că investirea ca pe un exercițiu lipsit de emoții pot înțelege că astfel de evenimente cu volatilitate creează oportunități de investire". 

     Studiu: Afacerile, călătoriile și investițiile imobiliare, primele opțiuni pentru cheltuirea unui câștig de 100.000 de euro
     Primele opțiuni ale românilor, dacă mâine ar câștiga 100.000 de euro, ar fi investițiile în afaceri, călătoriile și investițiile în imobiliare, conform unui studiu comandat de Erste Asset Management.
     15,5% dintre cetățeni aleg să inves¬tească în afaceri, 15,1% în călătorii, iar 14,2% preferă investițiile în imobiliare, dacă ar câștiga 100.000 de euro. În aceleași condiții, 11,5% dintre respondenți ar cumpăra o casă, 8,4% ar investi, 5,7% ar inves¬ti în viitorul copilului, 5,4% și-ar achita creditul, 5,2% ar economisi prin depozite bancare, 4,9% ar cumpăra teren, 3,9% ar ajuta alte persoane care au nevoie sau ar dona, 3% și-ar cumpăra o mașină, în timp ce 1,5% i-ar plasa în fonduri de investiții.
     Investițiile la Bursa de Valori București nu apar în opțiunile participanților la studiu.
     Românii aleg soluții lipsite de riscuri și preferă investiția în bunuri sau active la care au acces permanent și pe care le pot controla, concluzionează raportul citat.
     Principalele surse de informare atunci când vine vorba despre fonduri de investiții sunt apropiații (43,7%), consultanții financiari (42,7%) și site-urile (38,6%).
     Studiul arată că ziarele și revistele reprezintă o sursă de informare pentru 24,1% dintre cei chestionați, rețeaua de socializare Facebook pentru 10,5%, iar cărțile de specialitate pentru doar 7,4%.
     Conform sursei citate, 88,1% dintre participanții la fondurile de investiții sunt convinși că investițiile pot aduce câștiguri mai mari decât produsele de economisire. În ceea îi privește pe românii neparticipanți, 55,5% spun că nu au avut suficienți bani, iar 34,1% că nu au avut suficiente informații.
     "Mitul greșit al sumei mari de bani și lipsa informațiilor sunt principalele bariere în calea neparticipării într-un fond de investiții", a spus Dragoș Neacșu, președintele Erste Asset Management, care precizează: "Există mitul că ai nevoie între 1000 și 100.000 de euro ca să investești în fonduri. În realitate, cu sume de 100 de lei, chiar mai mici poți investi în fonduri de investiții".
     Eșantionul a fost de 750 persoane, cu vârste între 25 și 55 de ani, studiul având o marjă de eroare de maxim 3,6%. Respondenții au avut vârste între 22-45 ani, cu rezidență în București, Timișoara, Cluj și Iași. Participanții au fost persoane care au folosit până la momentul interviului cel puțin 2 instrumente de economisire/investire a banilor.
     
     Dragoș Neacșu: "Așteptăm forma finală a procedurii testelor de stres"
     Fondurile de investiții așteaptă forma finală a procedurii testelor de stres, pe care le-a anunțat Autoritatea de Supraveghere Financiară, potrivit lui Dragoș Neacșu, președintele Erste Asset Management.
     Recent, ASF a anunțat că va efectua un test de stres la care vor participa 74 de fonduri deschise de inves¬tiții și 29 de fonduri închise de investiții autorizate în România și care va avea ca dată de referință 31 martie 2016.
     Dragoș Neacșu a spus că a avut loc o rundă de discuții cu ASF, iar administratorii s-au exprimat pe un draft al procedurii.
     Conform domniei sale, procedura finală trebuie primită în această lună, iar raportările către ASF trebuie făcute în august-septembrie.
     "Rămâne în continuare în discuție modul în care vor fi comunicate rezultatele la nivel de piață", a mai precizat Neacșu, adăugând: "Era în discuție în ce măsură vom participa, prin Asociația Administratorilor de Fonduri, la redactarea comunicatului. Ne-am exprimat dorința să știm dinainte forma comunicatului, pentru că este prima dată când se face un astfel de test".
     Conform ASF, exercițiul nu reprezintă un test de tipul "pass or fail" (trecut sau respins) și nu vizează luarea de măsuri de supraveghere de tip sancționatoriu în urma rezultatelor constatate: "Testul urmărește să identifice și ulterior să aplice noi proceduri care să conducă la îmbunătățirea capacității fondurilor participante de gestionare a lichidității și riscurilor investiționale.
     Din aceste considerente, este esențială înțelegerea amplitudinii cu care ar putea fluctua valoarea activelor și valoarea unității de investiție, în condiții adverse extreme pe piețele financiare.
      Va fi de asemenea testată și capacitatea fondurilor de a face față pe termen scurt unei valori excepțional de ridicate a răscumpărărilor, în condiții de lichiditate redusă și cu volatilitate în creștere pe piețele financiare. În egală măsură, exercițiul urmărește și identificarea potențialelor efecte de runda a doua pe care eventuale acțiuni de vânzare rapidă și forțată a activelor le-ar putea avea asupra prețurilor activelor și, implicit, asupra celorlalți participanți la piețe".
      Rezultatele și eventualele măsuri necesare de îmbunătățire a procedurilor de management al riscurilor urmează să fie cunoscute înainte de finalul anului curent.
     Acest demers se aliniază obiectivelor strategice ale Autorității, pentru perioada 2016 - 2018, care vizează creșterea încrederii consumatorilor față de piețele și instrumentele financiare nebancare, precum și consolidarea stabilității și o funcționare sănătoasă a piețelor, potrivit Autorității, care precizează: "Scopul exercițiului este de a testa senzitivitatea acestor entități la condiții extreme privind riscul de piață, riscul de contrapartidă și riscul de lichiditate, în vederea evaluării și totodată a creșterii capacității de reacție a administratorilor în fața unor situații excepționale".

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2016, ora 02:39)  
 De cand a ajuns taranul asta "cel mai mare"?!


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.07.2016, ora 03:30)
 
 Ca-i taran e cel mai mic defect, dupa corupt si tradator de tara.


 
2.  Ce a ramas nespus...
    (mesaj trimis de Cristi în data de 20.07.2016, ora 08:58)  
 Excedentul ASF este cu atat mai anormal avand in vedere si salariile uriase ale angajatiilor acestei institutii.
 S-a tot vorbit de salariile foarte mari ale mebrilor Comisiei dar nu se are in vedere ca anagajatii de acolo castiga undeva pana la 5000 euro net pe luna pentru directori si sefi de serviciu (si au destui...) iar cel mai de baza angajat are 1500 euro !


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.07.2016, ora 14:04)
 
 Oameni gandesc!


 
3.  Frumos n
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2016, ora 14:03)  
 Se poate investi 100 ron in Bcr expert, dar esti pe pierdere. Nu esti client Bcr, deschizi cont, op in fond 6 ron, inchizi contul. Vinzi detinerea peste o luna, an, o iei de la capat, comision de 2% ( e transferul din cont la fond). Comisioanele nu se iau in considerare la impozit. Declaratia 200 o depui personal sau posta recomandata la finante. Castigi platesti impozit, pierzi nu platesti. 100 ron nu iti poate acoperi aceste comisioane.
 Recomand minim 1000 euro echivalent.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2016, ora 14:07)  
 Cand bagi bani la bursa trebuie sa te gandesti ca le pui cruce, daca castigi e partea a doua.


 
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 10.63 milioane lei (2.28 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut, astăzi, la 3,39%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
Indicii BVB au deschis în creștere
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Patru dintre principalii indici bursieri asiatici erau în apreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3807
3.0169
4.0019
0.1800
0.6248
0.2232
4.6562
5.2019
1.4298
3.5534
0.2409
0.4865
1.0765
0.0630
0.4491
0.8319
3.9954
0.2967
1.0432
0.5894
0.0580
0.3522
0.2098
2.7025
0.0395
0.1511
1.0877
0.6297
0.1195
157.3290
5.5975
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.