GHEORGHE CHINDRIȘ, CUPRU MIN:
BURSA 20.04.2018

 

 

ANCUȚA STANCIU
 
mărește imaginea
     *  Recent, tolo.ro a scris că firma chineză care a cumpărat producția de cupru de la Cupru Min este reprezentată de Wang Yan, un controversat om de afaceri chinez. Acestuia i-a fost retrasă cetățenia română, în urmă cu câțiva ani, la solicitarea SRI, cu motivația că reprezenta un pericol pentru siguranța națională
     *  Pentru 2017, Cupru Min a achitat către bugetul de stat redevențe miniere în valoare de circa 10 milioane de lei
     
     Realizarea unui combinat pentru prelucrarea minereului de cupru ar fi justificată pentru Cupru Min, afirmă directorul general interimar Gheorghe Chindriș. El precizează că, pentru a fi rentabil, un combinat are nevoie de circa 100.000 tone/an de concentrat de cupru. Domnia sa explică: "Cupru Min poate produce jumătate din această cantitate. Apoi, mai este și chestiunea finanțării unui astfel de obiectiv indus-trial major, care poate ajunge la jumătate de miliard de dolari".
      Principalul client al Cupru Min este Merlion Resources, din Hong Kong. Compania chineză a obținut actualul contract, pentru vânzarea concentratului de cupru, printr-o licitație publică internațională: "Câștigătorul chinez a oferit cel mai bun preț, pentru o perioadă de doi ani, respectiv 1139,31 USD/tona de concentrat cupru uscat. Prin noul contract, cumpărătorul Merlion Resources plătește anticipat întreaga cantitate de marfă livrată, ceea ce aceasta constituie, de facto, garanția financiară a contractului. Cumpărătorul chinez se obligă, sub sancțiunea încetării contractului, să preia o cantitate minimă lunară, în valoare de 5 milioane de dolari. Ca urmare, Cupru Min încasează suplimentar circa 5 milioane de dolari anual, comparativ cu vechiul contract. Deci, întregul contract actual este cu circa 10 milioane de dolari mai profitabil, în comparație cu cel anterior".
      Directorul Cupru Min menționează că societatea măsoară, facturează și încasează prețul și pentru metalele prețioase asociate, conform cotațiilor bursei de la Londra. Cupru Min folosește un laborator independent de la Londra, pentru analiza conținutului de aur și argint din concentratul de cupru, livrat către Merlion Resources.
     "Compania chineză plătește anticipat și integral metalele prețioase din produsul achiziționat, pe baza buletinelor de analiză. După primirea rezultatelor analizei se efectuează așa-numita egalizare. Aceasta este o metodă de reglare, între părți, a diferențelor de parametri dintre factura inițială și rezultatul analizelor. În cazul în care conținutul real de aur este mai mare decât cel trecut în factura inițială, Cupru Min are de încasat în plus și refacturează diferența", explică domnul Chindriș.
      Potrivit domniei sale, Cupru Min va organiza următoarea licitație internațională pentru vânzarea concentratului de cupru la mijlocul anului 2019, în cazul în care contractul actual se derulează în bune condițiuni.
     Jurnalistul Cătălin Tolontan a scris, recent, că firma chineză care a cumpărat producția de cupru de la Cupru Min este reprezentată de Wang Yan, un controversat om de afaceri chinez, căruia i-a fost retrasă cetățenia română în urmă cu câțiva ani, la solicitarea SRI, cu motivația că reprezenta un pericol pentru siguranța națională.
     Cupru Min a explicat public statutul reprezentantului chinez: "Referitor la calitatea domnului Wang Yan menționăm că la data derulării licitației acesta a prezentat către Cupru Min toată documentația legală necesară, eliberată de autoritățile româ-ne, pentru reprezentarea Merlion Resources. Astfel, ofertantul i-a acordat mandat unic de reprezentare pentru licitație și deschiderea ofertelor. Mandatul i-a conferit dlui Wang Yan dreptul de a angaja patrimonial societatea din Hong Kong, în calitate de ofertant sau s-o reprezinte la procedura de atribuire prin licitație des-chisă a contractului. Reprezentantul Merlion Resources s-a legitimat cu pașaport chinezesc și cu permis de ședere temporară pe teritoriul Româ-niei, valabil până la 11.11.2019. În privința celorlalte aspecte sesizate referitor la domnul Wang Yan, acestea nu sunt de competența Cupru Min, ca urmare nu putem să ne pronunțăm asupra lor".
     * Producția de cupru metalic a crescut, anual, cu 2,5-3%, în intervalul 2015-2017
     Producția de cupru metalic a cres-cut anual cu 2,5-3%, în intervalul 2015-2017, respectiv de la 7600 tone în 2015, la peste 8000 tone, în 2017, conform datelor transmise Cupru Min.
     Gheorghe Chindriș, directorul general interimar Cupru Min, menționează: "Prețul de vânzare al concentratului este legat, prin contract, de cotația zilnică a cuprului, de la Bursa de Metale din Londra (LME). Orice fluctuație de la LME se reflectă în veniturile Cupru Min. Astfel, în prima jumătate din 2017 prețul cuprului a variat între 5500 și 6500 dolari/tonă. În semestrul al doilea al anului trecut, cotația a depășit, uneori, pragul de 7000 dolari/tonă. Dacă ne uităm la o serie statistică, din ultimii 8 ani, vedem că prețul cuprului a fost pe un trend descrescător, de la circa 10 mii dolari/tonă în 2008, la circa 6000 dolari/tonă, în 2017".
     * Cupru Min a planificat, pentru anul în curs, investiții de 76 milioane de lei
     Valoarea investițiilor planificate pentru 2018 este de 76 milioane de lei, din care 30 milioane de lei lucrări de investiții în mediu.
     Domnul Chindriș declară: "Anul trecut, compania a investit în utilaje pentru cariera de minereu de cupru. În acest an, investițiile se vor axa cu prioritate pe iazul de decantare și uzina de preparare a concentratului de cupru. Marea majoritate a investițiilor în iazul de decantare au legătură cu conformarea din punct de vedere a autorizației de mediu".
     Principalele investiții sunt: supraînălțarea barajului de steril, Valea Șesei; achiziționarea unei linii noi de flotație; construirea unui sistem de separare a apelor acide de apele neutre; realizarea unui sistem de transport lapte de var, de la uzina de preparare la instalația de neutralizare a apelor acide.
     Cupru Min a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 149,9 milioa-ne de lei și un profit brut de 11,5 milioane de lei. Pentru acest an, conducerea Cupru Min prognozează o cifră de afaceri de 201 milioane de lei și un profit de 14,5 milioane de lei. În prezent, Cuprumin are 568 salariați, iar, în primele luni ale anului 2018, s-au angajat 18 persoane. Compania nu a avut, potrivit domnului Chindriș, programe de restructurare, în ultimii ani.
     Randamentele de extracție, în uzina de preparare, au înregistrat o creștere de peste 5 procente, respectiv de la 75,6%, în 2015, la 81% în 2017, afirmă domnul Chindriș: "Astfel, conținutul de cupru, în concentrat, s-a majorat și el de la 20,23% în 2015, la 20,99% în 2017, pornind de la un conținut cvasiconstant, în zăcământ. Descoperta realizată în 2017 a fost de 1.725.000 tone. Pentru 2018 am programat peste 2.050.000 tone".
     Referitor la privatizarea Cupru Min, domnul Chindriș precizează că, în scrisoarea de așteptări a Consiliului de Administrație, se prevede că societatea Cupru Min va rămâne în proprietatea statului.
     Cât privește plata redevențelor, directorul general interimar al companiei spune că, potrivit Legii Minelor în vigoare, pentru minereul cuprifer compania achită 5% din valoarea producției, pentru andezit și calcar (materiale de construcție) - 0,4375 euro/tona excavată din zăcământ. Redevența se plătește trimestrial, în lei, după ce ANRM verifică și certifică măsurătorile și calculele. Pentru 2017, Cuprumin a achitat către bugetul de stat redevențe miniere în valoare de 9.595.000 lei. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Miscellanea
CAUZĂ CARITABILĂ:
     Sara Elena Gabriela Dragan, o fetiță în vârstă de 4 luni și jumătate, din localitatea Voluntari, județul Ilfov, a fost diagnosticată cu Renitoblastom Bilateral (cancer la ochi), o boală foarte gravă, care avansează destul de repede.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a coborât cu 4,17 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,0809 lei
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6434 lei pentru moneda europeană, în depreciere cu 0,49 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6483 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni stagnează la 3,27%, valoarea înregistrată și în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în depreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.08.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Săptămâna se deschide cu creșteri pentru toți indicii bursieri"
     
     Prima ședință de tranzacționare a Bursei de Valori București (BVB) din această săptămână s-a...  click să citești tot articolul
21.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în baza speranțelor legate de rezultatele negocierilor comercicale China - SUA, care vor avea loc săp­tămâna aceasta.
     Titlurile gigantului...  click să citești tot articolul
20.08.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Circa jumătate din rulaj, dat de titlurile Banca Transilvania"
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat în teritoriul pozitiv ultima zi de...  click să citești tot articolul
20.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ușor vineri, investitorii având temeri cu privire la situația băncilor din Italia. Sectorul bancar din Italia este în atenție din cauza îngrijorărilor ce privesc...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice care a închis ședința de tranzacționare în teritoriu negativ
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, pe fondul redresării prețurilor metalelor.
     În acest conext, titlurile "BHP Billiton" Plc., cel mai mare grup minier din lume, s-au apreciat cu 1,2%, la...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
Vezi harta temperaturilor
harta temperaturilor
     21.08.2018 
     Prognoza pentru România
     Vremea va fi în general frumoasă și călduroasă în cea mai mare parte a țării, iar indicele de confort termic, temperatură-umezeală (ITU), va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, local în Câmpia de Vest și pe suprafețe mici în Câmpia Română. Cerul va fi variabil, însă după-amiaza și seara gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere și se va manifesta prin înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, local în zona de deal și munte, pe arii restrânse în sud-sud-vest și cu totul izolat în rest. Punctiform se pot înregistra cantități de apă mai însemnate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 și 35 de grade, iar cele minime între 13 și 23 de grade. Dimineața și noaptea, în depresiunile din estul Transilvaniei, vor fi condiții de ceață.
     Prognoza pentru București
     Vremea va fi în general frumoasă și călduroasă, iar indicele de confort termic, temperatură umezeală (ITU), se va apropia și posibil va atinge pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza și seara, când vor crește șansele pentru ploi de scurtă durată și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi în jur de 33 de grade, iar cea minimă de 18...20 de grade.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9655
2.3742
3.0947
4.0809
0.1804
0.6226
0.2250
4.6434
5.1688
1.4366
3.6561
0.2431
0.4782
1.0782
0.0599
0.4419
0.6566
4.0320
0.2801
1.0162
0.5889
0.0577
0.3604
0.2130
2.6875
0.0394
0.1455
1.0977
0.6258
0.1232
154.7773
5.6228
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
.