GHEORGHE CHINDRIȘ, CUPRU MIN:
BURSA 20.04.2018

 

 

ANCUȚA STANCIU
 
mărește imaginea
     *  Recent, tolo.ro a scris că firma chineză care a cumpărat producția de cupru de la Cupru Min este reprezentată de Wang Yan, un controversat om de afaceri chinez. Acestuia i-a fost retrasă cetățenia română, în urmă cu câțiva ani, la solicitarea SRI, cu motivația că reprezenta un pericol pentru siguranța națională
     *  Pentru 2017, Cupru Min a achitat către bugetul de stat redevențe miniere în valoare de circa 10 milioane de lei
     
     Realizarea unui combinat pentru prelucrarea minereului de cupru ar fi justificată pentru Cupru Min, afirmă directorul general interimar Gheorghe Chindriș. El precizează că, pentru a fi rentabil, un combinat are nevoie de circa 100.000 tone/an de concentrat de cupru. Domnia sa explică: "Cupru Min poate produce jumătate din această cantitate. Apoi, mai este și chestiunea finanțării unui astfel de obiectiv indus-trial major, care poate ajunge la jumătate de miliard de dolari".
      Principalul client al Cupru Min este Merlion Resources, din Hong Kong. Compania chineză a obținut actualul contract, pentru vânzarea concentratului de cupru, printr-o licitație publică internațională: "Câștigătorul chinez a oferit cel mai bun preț, pentru o perioadă de doi ani, respectiv 1139,31 USD/tona de concentrat cupru uscat. Prin noul contract, cumpărătorul Merlion Resources plătește anticipat întreaga cantitate de marfă livrată, ceea ce aceasta constituie, de facto, garanția financiară a contractului. Cumpărătorul chinez se obligă, sub sancțiunea încetării contractului, să preia o cantitate minimă lunară, în valoare de 5 milioane de dolari. Ca urmare, Cupru Min încasează suplimentar circa 5 milioane de dolari anual, comparativ cu vechiul contract. Deci, întregul contract actual este cu circa 10 milioane de dolari mai profitabil, în comparație cu cel anterior".
      Directorul Cupru Min menționează că societatea măsoară, facturează și încasează prețul și pentru metalele prețioase asociate, conform cotațiilor bursei de la Londra. Cupru Min folosește un laborator independent de la Londra, pentru analiza conținutului de aur și argint din concentratul de cupru, livrat către Merlion Resources.
     "Compania chineză plătește anticipat și integral metalele prețioase din produsul achiziționat, pe baza buletinelor de analiză. După primirea rezultatelor analizei se efectuează așa-numita egalizare. Aceasta este o metodă de reglare, între părți, a diferențelor de parametri dintre factura inițială și rezultatul analizelor. În cazul în care conținutul real de aur este mai mare decât cel trecut în factura inițială, Cupru Min are de încasat în plus și refacturează diferența", explică domnul Chindriș.
      Potrivit domniei sale, Cupru Min va organiza următoarea licitație internațională pentru vânzarea concentratului de cupru la mijlocul anului 2019, în cazul în care contractul actual se derulează în bune condițiuni.
     Jurnalistul Cătălin Tolontan a scris, recent, că firma chineză care a cumpărat producția de cupru de la Cupru Min este reprezentată de Wang Yan, un controversat om de afaceri chinez, căruia i-a fost retrasă cetățenia română în urmă cu câțiva ani, la solicitarea SRI, cu motivația că reprezenta un pericol pentru siguranța națională.
     Cupru Min a explicat public statutul reprezentantului chinez: "Referitor la calitatea domnului Wang Yan menționăm că la data derulării licitației acesta a prezentat către Cupru Min toată documentația legală necesară, eliberată de autoritățile româ-ne, pentru reprezentarea Merlion Resources. Astfel, ofertantul i-a acordat mandat unic de reprezentare pentru licitație și deschiderea ofertelor. Mandatul i-a conferit dlui Wang Yan dreptul de a angaja patrimonial societatea din Hong Kong, în calitate de ofertant sau s-o reprezinte la procedura de atribuire prin licitație des-chisă a contractului. Reprezentantul Merlion Resources s-a legitimat cu pașaport chinezesc și cu permis de ședere temporară pe teritoriul Româ-niei, valabil până la 11.11.2019. În privința celorlalte aspecte sesizate referitor la domnul Wang Yan, acestea nu sunt de competența Cupru Min, ca urmare nu putem să ne pronunțăm asupra lor".
     * Producția de cupru metalic a crescut, anual, cu 2,5-3%, în intervalul 2015-2017
     Producția de cupru metalic a cres-cut anual cu 2,5-3%, în intervalul 2015-2017, respectiv de la 7600 tone în 2015, la peste 8000 tone, în 2017, conform datelor transmise Cupru Min.
     Gheorghe Chindriș, directorul general interimar Cupru Min, menționează: "Prețul de vânzare al concentratului este legat, prin contract, de cotația zilnică a cuprului, de la Bursa de Metale din Londra (LME). Orice fluctuație de la LME se reflectă în veniturile Cupru Min. Astfel, în prima jumătate din 2017 prețul cuprului a variat între 5500 și 6500 dolari/tonă. În semestrul al doilea al anului trecut, cotația a depășit, uneori, pragul de 7000 dolari/tonă. Dacă ne uităm la o serie statistică, din ultimii 8 ani, vedem că prețul cuprului a fost pe un trend descrescător, de la circa 10 mii dolari/tonă în 2008, la circa 6000 dolari/tonă, în 2017".
     * Cupru Min a planificat, pentru anul în curs, investiții de 76 milioane de lei
     Valoarea investițiilor planificate pentru 2018 este de 76 milioane de lei, din care 30 milioane de lei lucrări de investiții în mediu.
     Domnul Chindriș declară: "Anul trecut, compania a investit în utilaje pentru cariera de minereu de cupru. În acest an, investițiile se vor axa cu prioritate pe iazul de decantare și uzina de preparare a concentratului de cupru. Marea majoritate a investițiilor în iazul de decantare au legătură cu conformarea din punct de vedere a autorizației de mediu".
     Principalele investiții sunt: supraînălțarea barajului de steril, Valea Șesei; achiziționarea unei linii noi de flotație; construirea unui sistem de separare a apelor acide de apele neutre; realizarea unui sistem de transport lapte de var, de la uzina de preparare la instalația de neutralizare a apelor acide.
     Cupru Min a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 149,9 milioa-ne de lei și un profit brut de 11,5 milioane de lei. Pentru acest an, conducerea Cupru Min prognozează o cifră de afaceri de 201 milioane de lei și un profit de 14,5 milioane de lei. În prezent, Cuprumin are 568 salariați, iar, în primele luni ale anului 2018, s-au angajat 18 persoane. Compania nu a avut, potrivit domnului Chindriș, programe de restructurare, în ultimii ani.
     Randamentele de extracție, în uzina de preparare, au înregistrat o creștere de peste 5 procente, respectiv de la 75,6%, în 2015, la 81% în 2017, afirmă domnul Chindriș: "Astfel, conținutul de cupru, în concentrat, s-a majorat și el de la 20,23% în 2015, la 20,99% în 2017, pornind de la un conținut cvasiconstant, în zăcământ. Descoperta realizată în 2017 a fost de 1.725.000 tone. Pentru 2018 am programat peste 2.050.000 tone".
     Referitor la privatizarea Cupru Min, domnul Chindriș precizează că, în scrisoarea de așteptări a Consiliului de Administrație, se prevede că societatea Cupru Min va rămâne în proprietatea statului.
     Cât privește plata redevențelor, directorul general interimar al companiei spune că, potrivit Legii Minelor în vigoare, pentru minereul cuprifer compania achită 5% din valoarea producției, pentru andezit și calcar (materiale de construcție) - 0,4375 euro/tona excavată din zăcământ. Redevența se plătește trimestrial, în lei, după ce ANRM verifică și certifică măsurătorile și calculele. Pentru 2017, Cuprumin a achitat către bugetul de stat redevențe miniere în valoare de 9.595.000 lei. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Piata De Capital)
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
25.05.2018
BVB
     * BRD - Societe Generale, cel mai lichid emitent
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii, o nouă scădere a...  click să citești tot articolul
25.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, în condițiile în care persistă temerile legate de un război comercial SUA-China.  click să citești tot articolul
24.05.2018
BVB
     * Depreciere de aproape 1% pentru BET
     
     Rulajul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 24,9 milioane de lei (5,37 milioane de euro), peste cel...  click să citești tot articolul
24.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs negativ ieri, pe fondul revenirii temerilor generate de tensiunile dintre SUA și China, după ce președintele american Donald Trump a declarat că "nu e chiar...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BVB
     Volumul consemnat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de numai 21,2 milioane de lei, sub valoarea medie acestui an, de circa 50,3 milioane de lei, în contextul în care nu...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, după ce Giuseppe Conte a fost propus prim-ministru în Italia de coaliția populistă formată din Mișcarea 5 Stele și...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 mai 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9996
2.3667
3.0615
3.9799
0.1793
0.6214
0.2206
4.6288
5.2780
1.4479
3.6100
0.2348
0.4876
1.0752
0.0641
0.4537
0.8331
3.9524
0.3170
1.0830
0.6187
0.0583
0.3668
0.2020
2.7406
0.0392
0.1511
1.0760
0.6259
0.1238
165.7899
5.6050
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
.