Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
GHEORGHE CHINDRIȘ, CUPRU MIN:
BURSA 20.04.2018

 

 

ANCUȚA STANCIU
 
mărește imaginea
     *  Recent, tolo.ro a scris că firma chineză care a cumpărat producția de cupru de la Cupru Min este reprezentată de Wang Yan, un controversat om de afaceri chinez. Acestuia i-a fost retrasă cetățenia română, în urmă cu câțiva ani, la solicitarea SRI, cu motivația că reprezenta un pericol pentru siguranța națională
     *  Pentru 2017, Cupru Min a achitat către bugetul de stat redevențe miniere în valoare de circa 10 milioane de lei
     
     Realizarea unui combinat pentru prelucrarea minereului de cupru ar fi justificată pentru Cupru Min, afirmă directorul general interimar Gheorghe Chindriș. El precizează că, pentru a fi rentabil, un combinat are nevoie de circa 100.000 tone/an de concentrat de cupru. Domnia sa explică: "Cupru Min poate produce jumătate din această cantitate. Apoi, mai este și chestiunea finanțării unui astfel de obiectiv indus-trial major, care poate ajunge la jumătate de miliard de dolari".
      Principalul client al Cupru Min este Merlion Resources, din Hong Kong. Compania chineză a obținut actualul contract, pentru vânzarea concentratului de cupru, printr-o licitație publică internațională: "Câștigătorul chinez a oferit cel mai bun preț, pentru o perioadă de doi ani, respectiv 1139,31 USD/tona de concentrat cupru uscat. Prin noul contract, cumpărătorul Merlion Resources plătește anticipat întreaga cantitate de marfă livrată, ceea ce aceasta constituie, de facto, garanția financiară a contractului. Cumpărătorul chinez se obligă, sub sancțiunea încetării contractului, să preia o cantitate minimă lunară, în valoare de 5 milioane de dolari. Ca urmare, Cupru Min încasează suplimentar circa 5 milioane de dolari anual, comparativ cu vechiul contract. Deci, întregul contract actual este cu circa 10 milioane de dolari mai profitabil, în comparație cu cel anterior".
      Directorul Cupru Min menționează că societatea măsoară, facturează și încasează prețul și pentru metalele prețioase asociate, conform cotațiilor bursei de la Londra. Cupru Min folosește un laborator independent de la Londra, pentru analiza conținutului de aur și argint din concentratul de cupru, livrat către Merlion Resources.
     "Compania chineză plătește anticipat și integral metalele prețioase din produsul achiziționat, pe baza buletinelor de analiză. După primirea rezultatelor analizei se efectuează așa-numita egalizare. Aceasta este o metodă de reglare, între părți, a diferențelor de parametri dintre factura inițială și rezultatul analizelor. În cazul în care conținutul real de aur este mai mare decât cel trecut în factura inițială, Cupru Min are de încasat în plus și refacturează diferența", explică domnul Chindriș.
      Potrivit domniei sale, Cupru Min va organiza următoarea licitație internațională pentru vânzarea concentratului de cupru la mijlocul anului 2019, în cazul în care contractul actual se derulează în bune condițiuni.
     Jurnalistul Cătălin Tolontan a scris, recent, că firma chineză care a cumpărat producția de cupru de la Cupru Min este reprezentată de Wang Yan, un controversat om de afaceri chinez, căruia i-a fost retrasă cetățenia română în urmă cu câțiva ani, la solicitarea SRI, cu motivația că reprezenta un pericol pentru siguranța națională.
     Cupru Min a explicat public statutul reprezentantului chinez: "Referitor la calitatea domnului Wang Yan menționăm că la data derulării licitației acesta a prezentat către Cupru Min toată documentația legală necesară, eliberată de autoritățile româ-ne, pentru reprezentarea Merlion Resources. Astfel, ofertantul i-a acordat mandat unic de reprezentare pentru licitație și deschiderea ofertelor. Mandatul i-a conferit dlui Wang Yan dreptul de a angaja patrimonial societatea din Hong Kong, în calitate de ofertant sau s-o reprezinte la procedura de atribuire prin licitație des-chisă a contractului. Reprezentantul Merlion Resources s-a legitimat cu pașaport chinezesc și cu permis de ședere temporară pe teritoriul Româ-niei, valabil până la 11.11.2019. În privința celorlalte aspecte sesizate referitor la domnul Wang Yan, acestea nu sunt de competența Cupru Min, ca urmare nu putem să ne pronunțăm asupra lor".
     * Producția de cupru metalic a crescut, anual, cu 2,5-3%, în intervalul 2015-2017
     Producția de cupru metalic a cres-cut anual cu 2,5-3%, în intervalul 2015-2017, respectiv de la 7600 tone în 2015, la peste 8000 tone, în 2017, conform datelor transmise Cupru Min.
     Gheorghe Chindriș, directorul general interimar Cupru Min, menționează: "Prețul de vânzare al concentratului este legat, prin contract, de cotația zilnică a cuprului, de la Bursa de Metale din Londra (LME). Orice fluctuație de la LME se reflectă în veniturile Cupru Min. Astfel, în prima jumătate din 2017 prețul cuprului a variat între 5500 și 6500 dolari/tonă. În semestrul al doilea al anului trecut, cotația a depășit, uneori, pragul de 7000 dolari/tonă. Dacă ne uităm la o serie statistică, din ultimii 8 ani, vedem că prețul cuprului a fost pe un trend descrescător, de la circa 10 mii dolari/tonă în 2008, la circa 6000 dolari/tonă, în 2017".
     * Cupru Min a planificat, pentru anul în curs, investiții de 76 milioane de lei
     Valoarea investițiilor planificate pentru 2018 este de 76 milioane de lei, din care 30 milioane de lei lucrări de investiții în mediu.
     Domnul Chindriș declară: "Anul trecut, compania a investit în utilaje pentru cariera de minereu de cupru. În acest an, investițiile se vor axa cu prioritate pe iazul de decantare și uzina de preparare a concentratului de cupru. Marea majoritate a investițiilor în iazul de decantare au legătură cu conformarea din punct de vedere a autorizației de mediu".
     Principalele investiții sunt: supraînălțarea barajului de steril, Valea Șesei; achiziționarea unei linii noi de flotație; construirea unui sistem de separare a apelor acide de apele neutre; realizarea unui sistem de transport lapte de var, de la uzina de preparare la instalația de neutralizare a apelor acide.
     Cupru Min a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 149,9 milioa-ne de lei și un profit brut de 11,5 milioane de lei. Pentru acest an, conducerea Cupru Min prognozează o cifră de afaceri de 201 milioane de lei și un profit de 14,5 milioane de lei. În prezent, Cuprumin are 568 salariați, iar, în primele luni ale anului 2018, s-au angajat 18 persoane. Compania nu a avut, potrivit domnului Chindriș, programe de restructurare, în ultimii ani.
     Randamentele de extracție, în uzina de preparare, au înregistrat o creștere de peste 5 procente, respectiv de la 75,6%, în 2015, la 81% în 2017, afirmă domnul Chindriș: "Astfel, conținutul de cupru, în concentrat, s-a majorat și el de la 20,23% în 2015, la 20,99% în 2017, pornind de la un conținut cvasiconstant, în zăcământ. Descoperta realizată în 2017 a fost de 1.725.000 tone. Pentru 2018 am programat peste 2.050.000 tone".
     Referitor la privatizarea Cupru Min, domnul Chindriș precizează că, în scrisoarea de așteptări a Consiliului de Administrație, se prevede că societatea Cupru Min va rămâne în proprietatea statului.
     Cât privește plata redevențelor, directorul general interimar al companiei spune că, potrivit Legii Minelor în vigoare, pentru minereul cuprifer compania achită 5% din valoarea producției, pentru andezit și calcar (materiale de construcție) - 0,4375 euro/tona excavată din zăcământ. Redevența se plătește trimestrial, în lei, după ce ANRM verifică și certifică măsurătorile și calculele. Pentru 2017, Cuprumin a achitat către bugetul de stat redevențe miniere în valoare de 9.595.000 lei. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9000
2.3862
3.1229
4.0936
0.1803
0.6256
0.2275
4.6669
5.3090
1.4425
3.6267
0.2387
0.4937
1.0844
0.0620
0.4512
0.7209
4.0761
0.2832
1.0953
0.5880
0.0555
0.3598
0.2131
2.6831
0.0394
0.1447
1.1097
0.6282
0.1249
160.9953
5.6653
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.