Caută în site

 
Mersul trenurilor actualizat și tarife de transport găsiți pe site-ul www.cfrcalatori.ro
Ediții Precedente

 
Evoluții Financiare
Propune un articol !
Ce ați dori să citiți în Ziarul BURSA ?Evenimente BURSA
Masa rotundă
PIAȚA JOCURILOR DE NOROC, ÎN PERICOL

14 Aprilie 2014
 
Conferința
Uniunea Bancară Europeană și Noul Model Bancar

28 Martie 2014
 
Conferința
Codul Insolvenței

20 Februarie 2014
 
Moș Crăciun a venit, bogat, la Ziarul "BURSA"
Decembrie 2013
 
Conferința
Rolul băncilor
în restructurarea
companiilor
Editia a III-a

29 Noiembrie 2013
 
Conferința
AGRI-BUSINESS
PE PROFIT:
Finanțarea afacerilor din agricultură

15 Octombrie 2013
 
Conferința
ENERGIA ÎN PRIZĂ
Liberalizarea pieței energiei - efecte asupra economiei

24 Septembrie 2013
 
Masa rotundă:
"Strategia de relansare a pieței de capital"

12 Septembrie 2013
 
Conferința
Fondurile europene
Ediția a V-a
BUGETUL UE 2014-2020: Cum absorbim mai mult de 15% ?

13 Iunie 2013
 
Conferința
Antreprenoriatul feminin
"Femeia la putere
- o lume mai buna"

23 Aprilie 2013
 
Conferința
Avantajele medierii
în rezolvarea
conflictelor

26 Februarie 2013
 
Moș Crăciun a venit, bogat, la ziarul "BURSA"
Decembrie 2012
 
Conferința
Rolul băncilor
în restructurarea
companiilor

13 Noiembrie 2012
 
Conferința
Fondurile europene
Ediția a IV-a
O șansă a economiei noastre

30 Mai 2012
 
Moș Crăciun și-a redeschis Atelierul de la Ziarul BURSA
Decembrie 2011
 
Conferința
Comportamentul în afaceri,
pe timp de criză

28 Octombrie 2011
 
Conferința
Finanțare europeană
oportunitatea relansării economice

24 Mai 2011
 
Moș Crăciun și-a vizitat Atelierul de la Ziarul BURSA
Decembrie 2010
 
Conferința
Bursa
alternativă de finanțare
și oportunitate de investiție

15 Iunie 2010
 
Conferința
Finanțarea europeană
consultanță directă

27 Mai 2010
 
Moș Crăciun bogat
la "BURSA"

Decembrie 2009
 
Conferința
Managementul Riscului
Finanțări Europene

27 Mai 2009
 
Conferința
Dreptul Afacerilor

24-25 Aprilie 2009
Abonați
utilizator:
parola:
BURSA 29.08.2011

Ovidiu Vrânceanu, Brașov
 
mărește imaginea
Aceeasi sectiune ( Piata De Capital )
 *  30.08.2011 - Sibex: Lichiditate în creștere în ședința de astăzi
 *  30.08.2011 - Indicele BET-FI a închis în scădere
 *  30.08.2011 - Acționarii "Oltchim" au votat separea funcției de președinte de cea de director general
 *  30.08.2011 - BVB deschide în creștere
 *  30.08.2011 - Cătălin Chelu cere CNVM să ancheteze "țesătura de interese personale" de pe Bursă
 *  30.08.2011 - AIPC: "Negocierile cu Ford trebuie să țină cont de acționarii minoritari"  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 *  30.08.2011 - AGA Oltchim a fost amânată pentru astăzi
 *  30.08.2011 - Apreciere de aproape 4% pentru indicele BET-FI
 *  30.08.2011 - Apreciere de peste 10% pentru acțiunile "Argus" Constanța
 *  30.08.2011 - Piața futures a semnalizat creșteri
 *  30.08.2011 - Sibex a raportat pierderi, în prima jumătate a anului  Necesita Abonament Abonament STANDARD
 *  30.08.2011 - Vicepreședintele ANRP, arestat pentru trafic de influență
 *  29.08.2011 - România a fost suspendată de la tranzacționarea certificatelor de emisii
 *  29.08.2011 - Piețele de capital încearcă să se stabilizeze
 *  29.08.2011 - Fondurile lui Carabulea mizează pe SIF-uri
     O treime din angajații com­paniei "Oltchim" Râm­nicu-Vâlcea vor fi menținuți în șomaj tehnic și în luna septembrie, motivul fiind lipsa materiei prime și a capitalului de lucru, anunță un comunicat remis Bursei de Valori București.
     Combinatul chimic va trimite, în septembrie, în șomaj tehnic 1.161 de salariați, după ce, între 10 și 31 august, a decis să trimită în șomaj 1.025 de oameni, din cei 3.454 de angajați. Vor fi afectați atât salariați care lucrează la combinatul din Râmnicu-Vâlcea, cât și cei la divizia Petrochimică din Bradu, Argeș.
     Potrivit comunicatului, "trimiterea în șomaj tehnic a salariaților din serviciile funcționale se poate face prin rotație pentru a asigura continui­tatea și competența în rezolvarea problemelor specifice fiecărui loc de muncă".
     Suspendarea contractelor individuale de muncă se va face pe întreaga lună septembrie, iar în acest timp salariații vor rămâne la dispoziția angajatorului, compania având oricând posibilitatea să dispună reluarea activității în condiții normale de lucru. "Pe durata suspendării contactelor, salariații beneficiază de o indemnizație de 80% din salariul de bază al fiecăruia, corespunzător locului de muncă ocupat", se precizează în comunicat.
     *  AGA în această săptămână: Oltchim vrea să împrumute 250 milioane de euro
     În această săptămână, acționarii Oltchim vor discuta posibilitatea atragerii unor credite de 150 de milioane de euro pentru capitalul de lucru necesar funcționării la întreaga capacitate a complexului Oltchim-Arpechim, precum și a altor 100 de milioane de euro pentru investiții la combinat și în activitatea de petrochimie. Compania are nevoie, în prezent, numai la Oltchim de capital de lucru în valoare de 70 milioane euro.
     Guvernul s-a angajat în fața FMI ca până la finele anului în curs să demareze privatizarea Oltchim, iar compania PCC, înregistrată în Germania, s-a aliat cu fondul de investiții britanic Carlson Ventures în vederea participării la privatizare. PCC și Carlson dețin împreună aproape 33% din acțiunile Oltchim, iar statul are 55% din capital.
     Consiliul de Administrație al Oltchim SA Rm. Vâlcea a convocat Adunarea Generală a Acționarilor pentru 29 și 30 august, având pe ordinea de zi aprobarea modificării unor prevederi din actul constitutiv al societății, la cererea Ministerului Economiei. Astfel, va fi supus votului ca președintele Consiliului de Administrație să nu poată îndeplini în același timp funcția de Director General al Societății.
     De asemenea, acționarii sunt convocați să aprobe contractarea unor finanțări în sumă de 100 milioane de euro necesare investițiilor demarate, cât și pentru finanțarea investițiilor care trebuie efectuate în continuare, atât în activitatea de petrochimie cât și a celor de pe platforma de la Rm. Vâlcea. Va mai fi supusă votului acționarilor aprobarea pentru contractarea unor finanțări în sumă de 150 milioane euro pentru capitalul de lucru necesar funcționării la capacitate a Oltchim, precum și aprobarea garanțiilor suplimentare în valoare de 72.782.257 lei, solicitate de către Banca Comercială Română pentru creditul în suma de 72,47 milioane de euro.
     Printre alte puncte pe ordinea de zi a AGA se află: aprobarea vânzării activului "Stația de Epurare Stejăreț"; aprobarea închirierii, pentru o perioadă de cincisprezece ani, către Linde Gas România SRL, a unui teren intravilan, în suprafață totală de 21.401 mp, situat în intravilanul comunei Bradu, în vederea construirii unei fabrici de oxigen azot pentru furnizarea de gaze tehnice unității de petrochimie de la Arpechim Pitești; aprobarea prelungirii contractelor de închiriere între Oltchim și Protectchim SRL, Mentchim SA și Designro SA.
     Un alt punct pe ordinea de zi este aprobarea limitării vânzărilor de produse prin intermediari la maximum 5% și aprobarea realizării a cel puțin 95% din vânzările fiecărui produs direct către utilizatorii finali ori solicitarea Consiliului de Administrație al Societății să adopte o decizie cu privire la acest punct de pe ordinea de zi.
     În AGA va mai fi supusă aprobării încetarea vânzărilor de produse prin societăți comerciale rezidente în paradisuri fiscale, cum ar fi Cipru, Elveția, Insulele Cayman, fără aprobarea prealabilă a AGA ori solicitarea Consiliului de Administrație al Societății să adopte o decizie cu privire la acest punct de pe ordinea de zi.
     Consiliul de Administrație al SC Oltchim a mai completat ordinea de zi, la cererea PCC, care deține 18,22% din societate, cu un punct referitor la o informare privind motivul îmbunățirii rezultatelor financiare ale combinatului, din primul trimestru al acestui an, solicitând completarea Ordinii de zi a Adunării Generale din 29 august cu acest punct.
     În solicitarea PCC SE, se arată că Oltchim a înregistrat, în primul trimestru al anului 2011, o pierdere netă de 2.648 milioane lei, comparativ cu 36.220 milioane lei, pierdere generată în trimestrul patru al anului 2010, în timp ce datoria totală a societății a crescut de la 2,293 miliarde lei, la peste 2,351 miliarde lei (un total de 58,5 milioane lei).
     Reprezentanții PCC SE cer explicații și pentru creșterea datoriei "Oltchim", în ciuda rezultatelor financiare îmbunătățite - cifră de afaceri mai mare și pierderi financiare mai mici. Cifra de afaceri a combinatului a crescut, în primul trimestru al anului, la 464,6 milioane de lei, în timp ce în anul 2010 cifra totală de afaceri a societății a fost de 1,3 miliarde lei. 

     *  Lupta declarațiilor Roibu - PCC
     Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, a anunțat săptămâna trecută că va demisiona, dacă PCC, acționar minoritar al combinatului, va prezenta soluții realiste pentru redresarea combinatului și va garanta performanța acestora cu acțiunile deținute la Oltchim și PCC Rokita.
     El a cerut PCC ca prezentarea soluțiilor să fie însoțită de studii tehnico-economice, întocmite de firme recunoscute internațional, iar grupul german să prezinte resursele financiare proprii, certificate de către bănci, prin care să demonstreze că are capacitatea de a susține financiar activitatea de producție a combinatului. Roibu a mai solicitat acționarului minoritar să prezinte modalitatea prin care va împrumuta Oltchim, condițiile și costurile acestei finanțări, precum și un "angajament ferm" că va păstra cei 3.450 de angajați, le va asigura nivelul salariilor actuale și le va indexa anual cel puțin cu nivelul inflației, până la privatizarea companiei. Altă cerere adresată PCC de Roibu se referă la prezentarea soluționării datoriei înregistrate de Oltchim la AVAS.
     PCC susține că directorul general al combinatului, Constantin Roibu, trebuie să demisioneze necondiționat, fiind răspunzător pentru situația dificilă a companiei. "Constantin Roibu, aflat de peste douăzeci de ani în funcțiile de Președinte al Consiliului de Administrație și director general al Oltchim, a adus societatea într-o situație catastrofală, ceea ce îl descalifică pe domnul Roibu ca manager. Prin urmare, acesta ar trebui să demisioneze necondiționat. PCC SE nu vede nicio posibilitate de discuție pe această temă cu domnul Roibu. Acesta nu este în măsură să solicite celorlalți acționari soluții de reabilitare a companiei, pe care el însuși nu a fost capabil să le identifice", se arată într-un comunicat al grupului german PCC SE.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.