Apanova
BURSA 29.08.2011

Ovidiu Vrânceanu, Brașov
 
mărește imaginea
     O treime din angajații com­paniei "Oltchim" Râm­nicu-Vâlcea vor fi menținuți în șomaj tehnic și în luna septembrie, motivul fiind lipsa materiei prime și a capitalului de lucru, anunță un comunicat remis Bursei de Valori București.
     Combinatul chimic va trimite, în septembrie, în șomaj tehnic 1.161 de salariați, după ce, între 10 și 31 august, a decis să trimită în șomaj 1.025 de oameni, din cei 3.454 de angajați. Vor fi afectați atât salariați care lucrează la combinatul din Râmnicu-Vâlcea, cât și cei la divizia Petrochimică din Bradu, Argeș.
     Potrivit comunicatului, "trimiterea în șomaj tehnic a salariaților din serviciile funcționale se poate face prin rotație pentru a asigura continui­tatea și competența în rezolvarea problemelor specifice fiecărui loc de muncă".
     Suspendarea contractelor individuale de muncă se va face pe întreaga lună septembrie, iar în acest timp salariații vor rămâne la dispoziția angajatorului, compania având oricând posibilitatea să dispună reluarea activității în condiții normale de lucru. "Pe durata suspendării contactelor, salariații beneficiază de o indemnizație de 80% din salariul de bază al fiecăruia, corespunzător locului de muncă ocupat", se precizează în comunicat.
     *  AGA în această săptămână: Oltchim vrea să împrumute 250 milioane de euro
     În această săptămână, acționarii Oltchim vor discuta posibilitatea atragerii unor credite de 150 de milioane de euro pentru capitalul de lucru necesar funcționării la întreaga capacitate a complexului Oltchim-Arpechim, precum și a altor 100 de milioane de euro pentru investiții la combinat și în activitatea de petrochimie. Compania are nevoie, în prezent, numai la Oltchim de capital de lucru în valoare de 70 milioane euro.
     Guvernul s-a angajat în fața FMI ca până la finele anului în curs să demareze privatizarea Oltchim, iar compania PCC, înregistrată în Germania, s-a aliat cu fondul de investiții britanic Carlson Ventures în vederea participării la privatizare. PCC și Carlson dețin împreună aproape 33% din acțiunile Oltchim, iar statul are 55% din capital.
     Consiliul de Administrație al Oltchim SA Rm. Vâlcea a convocat Adunarea Generală a Acționarilor pentru 29 și 30 august, având pe ordinea de zi aprobarea modificării unor prevederi din actul constitutiv al societății, la cererea Ministerului Economiei. Astfel, va fi supus votului ca președintele Consiliului de Administrație să nu poată îndeplini în același timp funcția de Director General al Societății.
     De asemenea, acționarii sunt convocați să aprobe contractarea unor finanțări în sumă de 100 milioane de euro necesare investițiilor demarate, cât și pentru finanțarea investițiilor care trebuie efectuate în continuare, atât în activitatea de petrochimie cât și a celor de pe platforma de la Rm. Vâlcea. Va mai fi supusă votului acționarilor aprobarea pentru contractarea unor finanțări în sumă de 150 milioane euro pentru capitalul de lucru necesar funcționării la capacitate a Oltchim, precum și aprobarea garanțiilor suplimentare în valoare de 72.782.257 lei, solicitate de către Banca Comercială Română pentru creditul în suma de 72,47 milioane de euro.
     Printre alte puncte pe ordinea de zi a AGA se află: aprobarea vânzării activului "Stația de Epurare Stejăreț"; aprobarea închirierii, pentru o perioadă de cincisprezece ani, către Linde Gas România SRL, a unui teren intravilan, în suprafață totală de 21.401 mp, situat în intravilanul comunei Bradu, în vederea construirii unei fabrici de oxigen azot pentru furnizarea de gaze tehnice unității de petrochimie de la Arpechim Pitești; aprobarea prelungirii contractelor de închiriere între Oltchim și Protectchim SRL, Mentchim SA și Designro SA.
     Un alt punct pe ordinea de zi este aprobarea limitării vânzărilor de produse prin intermediari la maximum 5% și aprobarea realizării a cel puțin 95% din vânzările fiecărui produs direct către utilizatorii finali ori solicitarea Consiliului de Administrație al Societății să adopte o decizie cu privire la acest punct de pe ordinea de zi.
     În AGA va mai fi supusă aprobării încetarea vânzărilor de produse prin societăți comerciale rezidente în paradisuri fiscale, cum ar fi Cipru, Elveția, Insulele Cayman, fără aprobarea prealabilă a AGA ori solicitarea Consiliului de Administrație al Societății să adopte o decizie cu privire la acest punct de pe ordinea de zi.
     Consiliul de Administrație al SC Oltchim a mai completat ordinea de zi, la cererea PCC, care deține 18,22% din societate, cu un punct referitor la o informare privind motivul îmbunățirii rezultatelor financiare ale combinatului, din primul trimestru al acestui an, solicitând completarea Ordinii de zi a Adunării Generale din 29 august cu acest punct.
     În solicitarea PCC SE, se arată că Oltchim a înregistrat, în primul trimestru al anului 2011, o pierdere netă de 2.648 milioane lei, comparativ cu 36.220 milioane lei, pierdere generată în trimestrul patru al anului 2010, în timp ce datoria totală a societății a crescut de la 2,293 miliarde lei, la peste 2,351 miliarde lei (un total de 58,5 milioane lei).
     Reprezentanții PCC SE cer explicații și pentru creșterea datoriei "Oltchim", în ciuda rezultatelor financiare îmbunătățite - cifră de afaceri mai mare și pierderi financiare mai mici. Cifra de afaceri a combinatului a crescut, în primul trimestru al anului, la 464,6 milioane de lei, în timp ce în anul 2010 cifra totală de afaceri a societății a fost de 1,3 miliarde lei. 

     *  Lupta declarațiilor Roibu - PCC
     Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, a anunțat săptămâna trecută că va demisiona, dacă PCC, acționar minoritar al combinatului, va prezenta soluții realiste pentru redresarea combinatului și va garanta performanța acestora cu acțiunile deținute la Oltchim și PCC Rokita.
     El a cerut PCC ca prezentarea soluțiilor să fie însoțită de studii tehnico-economice, întocmite de firme recunoscute internațional, iar grupul german să prezinte resursele financiare proprii, certificate de către bănci, prin care să demonstreze că are capacitatea de a susține financiar activitatea de producție a combinatului. Roibu a mai solicitat acționarului minoritar să prezinte modalitatea prin care va împrumuta Oltchim, condițiile și costurile acestei finanțări, precum și un "angajament ferm" că va păstra cei 3.450 de angajați, le va asigura nivelul salariilor actuale și le va indexa anual cel puțin cu nivelul inflației, până la privatizarea companiei. Altă cerere adresată PCC de Roibu se referă la prezentarea soluționării datoriei înregistrate de Oltchim la AVAS.
     PCC susține că directorul general al combinatului, Constantin Roibu, trebuie să demisioneze necondiționat, fiind răspunzător pentru situația dificilă a companiei. "Constantin Roibu, aflat de peste douăzeci de ani în funcțiile de Președinte al Consiliului de Administrație și director general al Oltchim, a adus societatea într-o situație catastrofală, ceea ce îl descalifică pe domnul Roibu ca manager. Prin urmare, acesta ar trebui să demisioneze necondiționat. PCC SE nu vede nicio posibilitate de discuție pe această temă cu domnul Roibu. Acesta nu este în măsură să solicite celorlalți acționari soluții de reabilitare a companiei, pe care el însuși nu a fost capabil să le identifice", se arată într-un comunicat al grupului german PCC SE.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Actualitate - Ediția din 30.08.2011 - vezi toate știrile mai jos.
Comunicate de presă, 19:55
     Ministerul Afacerilor Externe lansează, în marja Reuniunii Anuale a Diplomației Române, primul modul on-line al bazei de date electronice pentru evidența tratatelor bilaterale și multilaterale la care România este parte și care se află în gestiunea MAE, arată un comunicat remis redacției.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 19:45
     
     În ziua de 28 august 2011, au fost sustrase câte două ancore și tiranții corespunzători (armăturile de fixare a ancorei care susține un stâlp de înaltă tensiune) de la stâlpii 49, 50, 51, 53 și 53 de pe linia 400kV București Sud - Gura Ialomiței.  click să citești tot articolul
Cultură, 19:34
     Urmarea nu are încă un titlu, dar Liam Neeson a redevenit principala atracție a afișului, potrivit Realitatea.net.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 19:25
     Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române anunță că traficul rutier pe DN7 Brezoi - Călimănești este oprit la kilometrul 206+500, în județul Vâlcea, după ce, în urmă cu puțin timp, un autotren s-a izbit de parapet și a luat foc.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 19:23
     Zeci de oameni participă la un proteste spontan la Palatul Cotroceni. Președintele Traian Băsescu discută cu protestatarii.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier - Ediția din 30.08.2011
30.08.2011
BVB
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au crescut, ieri, cu peste 2%, pe fondul unui rulaj de 26,2 milioane de lei (circa 6,1 milioane euro).  click să citești tot articolul
30.08.2011
RASDAQ
     Titlurile producătorului de ulei "Argus" Constanța (UARG) s-au apreciat, ieri, cu 10,28%, în zece tranzacții, în valoare de 548.723 lei.  click să citești tot articolul
30.08.2011
SIBIU
     Ritmul tranzacțiilor din prima sesiune de tranzacționare a săptămânii a fost mai redus comparativ cu ziua de vineri.  click să citești tot articolul
29.08.2011
BVB
     Indicii Bursei de Valori București (BVB) au scăzut, vineri, pe fondul unui rulaj de 15,7 milioane de lei (adică 3,7 milioane euro).  click să citești tot articolul
29.08.2011
RASDAQ
     Circa 4,39% din compania de închiriere și leasing cu mașini și echipamente pentru construcții "Macarale Turn" Ploiești (simbol MEHZ) a fost transferat, vineri, într-o singură tranzacție, pe...  click să citești tot articolul
29.08.2011
SIBIU
     La Sibex, în sesiunea de vineri au fost tranzacționate 4545 contracte cu o valoare aferentă de 24,48 milioane lei.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 aprilie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9142
2.3830
2.9902
3.8902
0.1840
0.6258
0.2143
4.6606
5.3294
1.5010
3.5188
0.2294
0.4848
1.1168
0.0617
0.4492
0.9390
3.7886
0.3153
1.1195
0.6021
0.0574
0.3539
0.2054
2.7346
0.0394
0.1448
1.0315
0.6288
0.1209
163.2421
5.4986
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section - 30.08.2011
30.08.2011
Man changes his surroundings (not always for the better)
     On Sunday, the entire country celebrated a wedding.  click here to read the entire article
30.08.2011
     Countess Bettina Bernadotte (37 years old) opened the annual meeting of the winners of the Nobel prize in economics, which took place between Tuesday and Saturday, on the island of Mainau, (named "Flower Island") of Lake Constance (South-Western Germany), not far from her family"s castle, in line with the tradition of the reunions set starting with 1951 by her father, Swedish count Lennart Bernadotte of Wisborg (a nephew of Gustav the 5th of Sweden, who in 1905 was the first Swedish king to award the Nobel prize), a meeting where Robert Mundell, who, in 1999, won the Nobel prize for his currency analysis, said: "I do not think that the Euro is nearing a collapse.  click here to read the entire article
29.08.2011
     * "Sanofi-Aventis" - a fourfold increase in profit
     "Sanofi-Aventis" has increased its profit four times, in 2010 compared to 2009, from 2.43 million lei to almost 10.5 million lei. Also, the turnover increased, to 898 million lei, from 562 million lei. The number of employees fell by 2, from 203 to 201, whereas debts increased from 224 million lei to 526 million lei. The company"s receivables also increased, from 211 million lei to 462 million lei.  click here to read the entire article
26.08.2011
     The following lenders will offer loans for small and medium enterprises, as part of the "Cardul Kogălniceanu" ("The Kogălniceanu card") program: Alpha Bank, Banca Comercială Carpatica, Banca Transilvania, Bancpost, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Garanti Bank, OTP Bank România, Pro Credit Bank and Unicredit Țiriac Bank, according to data from the AIPPIMM (ed. note: the Agency for the Implementation of Projects and Programs for Small and Medium Enterprises).  click here to read the entire article
26.08.2011
THE ISSUE OF THE LISTING OF BCR
     * SIF "Transilvania" wants to speed up the completion of the negotiations with Erste to exploit its stake in BCR
     Only three of the five financial investment companies (SIFs) have summoned General Shareholder Meetings in September, and included on the Agenda the initiation of the steps for taking BCR public, as requested by several investment funds, about one month ago.  click here to read the entire article
26.08.2011
     The price of gold saw the biggest drop in the last 18 months, amid the stabilization of speculation on the financial markets, which eroded demand from investors, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
26.08.2011
     The listing of the Proprietatea Fund on the Warsaw Stock Exchange would be a mistake, and the company should be listed in Vienna instead, where it would have a lot more exposure to institutional investors and would be less exposed to currency risk, said Michael Buhl, the head of the Vienna Stock Exchange.  click here to read the entire article
25.08.2011
     Elena Udrea is decided to put back Bucharest on the map for European tourists.  click here to read the entire article
25.08.2011
     The brokers of "UniCredit CAIB" Securities recently met with the officials of SIF "Moldova" (SIF2) to present them a with a solution for building warrants using the shares that SIF2 owns in BCR as their underlying asset, sources of the management of SIF2 confirmed for BURSA.  click here to read the entire article
25.08.2011
     The management of SIF "Banat-Crișana" (SIF1) yesterday announced, without too many details, that it will not summon the General Shareholder Meeting of Shareholders to initiate the process for listing BCR, as requested by several shareholders, in all the five financial investment companies (SIFs).  click here to read the entire article
25.08.2011
     The liquidators of "Dobra, Coșoreanu& Dobra" said that they have attached four other blocks of shares owned by the AVAS located at the Central Depository, and they are preparing to put them up for sale on the Bucharest Stock Exchange, just like they did with the stakes that the AVAS had in "Casstil" București (CAST), "Mercur" Craiova (MRDO), "Agrana România" (BETA) and "Biofarm" București (BIO).  click here to read the entire article
24.08.2011
     Reporter: We have asked the AVAS about the means it has available to force the listing of BCR.  click here to read the entire article
23.08.2011
SOUTH KOREA
     The South Korean brokerage division of Deutsche Bank and four of its employees have been charged with destabilizing the country"s stock market, in November 2010, according to Bloomberg, quoted by Mediafax.  click here to read the entire article
23.08.2011
THE EUROPEAN GOVERNMENT, OR ...
     A true economic European government - that is what the joint French-German proposal sounds like, after the meeting of August 16th, which was held in Paris, between the heads of the two states, Nicolas Sarkozy and Angela Merkel, whose idea, between the disastrous national imbalances of some of the member states of the European Union is to put the current president of the European Union, Belgian Herman Van Rompuy, at the head of the Euro-government consisting of the heads of the 17 states which are members of the Eurozone, which would then meet every six months.  click here to read the entire article
23.08.2011
     
     * The BSE officials claim that the Bucharest Stock Exchange is not facing labor lawsuits
     Last year"s layoffs at the Bucharest Stock Exchange (BSE) caused the company more problems that it would have expected even in its most pessimistic scenarios.  click here to read the entire article
.