Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
ÎN ULTIMELE DOUĂSPREZECE LUNI,
BURSA 21.06.2018

Andrei Iacomi
 
mărește imaginea
     Acțiunile operatorului pieței noas­tre de capital, Bursa de Valori București (BVB), au cunoscut deprecieri semnificative ale prețului, atât de la începutul anului curent, cât și în ultimele douăsprezece luni, cotația BVB înscriindu-se, înce­pând cu cea de-a doua parte a anului trecut, pe o traiectorie descendentă.
     Practic, în ultimele douăsprezece luni, prețul acțiunii BVB a suferit o pierdere de 27,73% (procentaj calculat pe baza cotațiilor de închidere a acțiunilor emitentului din perioada 19 iunie 2017 - 19 iunie 2018), în timp ce indicele BET, referința pieței bucureștene, a înregistrat o depreciere de numai 3,86%, în același interval de timp.
     De la începutul anului curent, prețul titlurilor operatorului de piață a coborât cu 11,23% (perioada 29 decembrie 2017 - 19 iunie 2018), spre deosebire de avansul de 4,31%, marcat de BET. Chiar și cu luarea în calcul a dividendului oferit de companie în acest an, de 1,6835 lei/acțiune, randamentul titlurilor BVB se află în teritoriul negativ, afișând o pierdere de 5,13%.
     *  George Brande, Interfinbrok: "Așteptările privind obținerea statutului de piață emergentă - factor important pentru aprecierea cotației BVB, până la jumătatea anului trecut"
     Legat de evoluția prețului acțiunilor operatorului de piață, George Brande, analist în cadrul societății de brokeraj Interfinbrok, ne-a transmis: "Titlurile BVB au atins valoarea maximă a ultimilor trei ani la jumătatea lui 2017, un factor important pentru această creștere fiind, în opinia mea, așteptările investitorilor legate de promovarea pieței noastre de capital la categoria celor emergente de către FTSE Russell.
     La evaluarea din toamna anului trecut, agenția de rating a hotărât că bursa noastră nu este pregătită, momentan, pentru obținerea statutului de piață emergentă, ulterior cotația BVB înregistrând un recul, normal de altfel, în această situație.
     Scăderea de la începutul anului (n.r. 2018) poate fi explicată și de incertitudinile din piață cu privire la modificările legislative care pot afecta activitatea fondurilor de pensii Pilon II, actori importanți la Bursa de Valori București".
     La rândul lor, analiștii de la Prime Transaction ne-au precizat: "Evoluția acțiunilor BVB a fost surprinzătoare, având în vedere rezultatele financiare bune raportate în ultimele trimestre. Nu trebuie omis, totuși, faptul că mul­tiplii de piață (n.r. indicatori de evaluare a unei companii) la care se tranzacționa acțiunea la începtului anului, sau la maximele locale din mai 2017, erau foarte mari. Chiar și după scăderile recente, indicatorul P/E (n.r. multiplu de piață care arată cât trebuie să plătească un investitor pentru o unitate monetară din câștigul prezent al unei companii) a ajuns la 12,5, considerabil peste cei ai majorității emitenților mari listați la București. Totuși, o explicație mai plauzibilă ar fi presiunea la vânzare din partea unor acționari cu pachete mari, combinată cu lipsa de lichiditate".
     *  Analiștii: "Rezultatele financiare, elementul principal de care va depinde evoluția acțiunilor BVB, în a doua parte a acestui an"
     Referitor la factorii ce vor influența prețul acțiunii operatorului de piață până la finalul lui 2018, George Brande de la Interfinbrok, ne-a transmis: "Bursa de Valori București a realizat un profit în creștere în primele trei luni ale anului, iar rezultatele financiare solide pot reprezenta un suport pentru evoluția cotației emitentului".
     Tot în acest sens, Departamentul de Analiză al societății de brokeraj Prime Transaction a precizat: "Până la finalul anului, elementul principal ce va influența evoluția cotației BVB este reprezentat de rezultatele financiare, care se află pe un trend pozitiv în ultima perioa­da. Despre listări noi nu se discută în momentul de față, însă, dacă ar apărea, acestea ar putea avea, la rândul lor, o influență importantă, în funcție de dimensiune. Nu în ultimul rând, reclasificarea anuală realizată de FTSE Russell ar putea fi foarte importantă, dacă piața românească ar fi trecută la statutul de piață emergentă".
     Pe data de 29 septembrie a 2017, FTSE Russell, agenția de rating a London Stock Exchange, a păstrat Româ­nia pe lista piețelor de frontieră, în contextul în care BVB mai avea de îndeplinit, la acea vreme, patru condiții pentru ca să poată primi calificativul de piață emergentă. Potrivit FTSE Russell, la finalul lunii septembrie a anului trecut, încă nu aveam o piață a acțiunilor liberă și bine dezvoltată. De asemenea, nu îndeplineam condițiile privind operațiunile de custodie, cele privind lichiditatea și tranzacțiile în afara pieței.
     Bursa de la București a intrat pe lis­ta de monitorizare a agenției londoneze în septembrie 2016, în vederea promovării la statutul de piață emergentă. Clasificarea piețelor în cadrul FTSE Global Equity Index este evaluată în mod continuu.
     Pentru primul trimestru al acestui an, BVB a raportat, la nivel consolidat, un profit net de 4,03 milioane de lei, în urcare cu 42% față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, de 2,83 milioane de lei, în contextul unei valori totale tranzacționate de peste 3,7 miliarde de lei, mai mare cu 30% față de primul trimestru al anului 2017.
     Rezultatul obținut provine, în proporție de 93%, din segmentul de tranzacționare al grupului, se specifică în raportul bursei.
     Profitul operațional la nivel de grup a înregistrat o creștere cu 61%, în primul trimestru al anului 2018, până la valoarea de 4,77 milioane de lei, față de nivelul de 2,96 milioane de lei, din primele trei luni ale anului 2017.
     La sfârșitul lunii martie 2018, activele totale ale Grupului BVB erau de 197,5 milioane de lei, în scădere cu 3% față de începutul anului, în principal ca urmare a diminuării activelor curente.
     Datoriile totale ale Grupului sunt doar pe termen scurt, la finalul primului trimestru al acestui an, fiind în sumă de 68,17 milioane de lei, în scădere cu 13% față de nivelul avut la 31 decembrie 2017.
     În anul trecut, operatorul pieței noas­tre de capital, a realizat un profit net consolidat de 14,69 de milioane de lei, în creștere cu 89% față de cel din 2016, un procent de 20% din acest rezultat, respectiv 2,88 milioane de lei, a fost obținut ca urmare a fuziunii cu Sibex.
     La data de 31 mai, acționarii instituționali români dețineau 69,39% din companie, în timp ce un procent de 12,15% din capitalul social al BVB aparține investitorilor instituționali străini, restul fiind deținut de persoane fizice.
     Valoarea de piață a emitentului la BVB este de circa 197 milioane de lei. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Insa, cu Anghel in frunte
    (mesaj trimis de Vom avea scaderi mai multe în data de 21.06.2018, ora 00:14)  
 Cel mai incompetent bord din istorie


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 21.06.2018, ora 09:09)
 
 Nu conduce Anghel singur. Asociatia brokerilor are reprezentant! Ce masuri de dezvoltare a propus acesta in numele brokerilor?


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2018, ora 15:40)  
 Cand esti FURAT prin Harinvest si ASF te considera creditor si nu investitor poti sa iti gasesti dreptatea in Romania???


 
Piaţa de Capital
      Principalii indici bursieri asiatici au închis în scădere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,09 milioane lei (1,95 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
      Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6519 lei pentru moneda europeană, în depreciere cu 0,05 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6524 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,10%, valoarea înregistrată și în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8891
2.3785
3.0794
4.1133
0.1820
0.6237
0.2218
4.6519
5.2505
1.4382
3.5403
0.2370
0.4849
1.0836
0.0599
0.4496
0.6375
3.9743
0.2747
0.9619
0.5797
0.0550
0.3541
0.2121
2.6477
0.0393
0.1417
1.0821
0.6262
0.1227
153.7281
5.5764
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.