ÎN ULTIMELE DOUĂSPREZECE LUNI,
BURSA 21.06.2018

Andrei Iacomi
 
mărește imaginea
     Acțiunile operatorului pieței noas­tre de capital, Bursa de Valori București (BVB), au cunoscut deprecieri semnificative ale prețului, atât de la începutul anului curent, cât și în ultimele douăsprezece luni, cotația BVB înscriindu-se, înce­pând cu cea de-a doua parte a anului trecut, pe o traiectorie descendentă.
     Practic, în ultimele douăsprezece luni, prețul acțiunii BVB a suferit o pierdere de 27,73% (procentaj calculat pe baza cotațiilor de închidere a acțiunilor emitentului din perioada 19 iunie 2017 - 19 iunie 2018), în timp ce indicele BET, referința pieței bucureștene, a înregistrat o depreciere de numai 3,86%, în același interval de timp.
     De la începutul anului curent, prețul titlurilor operatorului de piață a coborât cu 11,23% (perioada 29 decembrie 2017 - 19 iunie 2018), spre deosebire de avansul de 4,31%, marcat de BET. Chiar și cu luarea în calcul a dividendului oferit de companie în acest an, de 1,6835 lei/acțiune, randamentul titlurilor BVB se află în teritoriul negativ, afișând o pierdere de 5,13%.
     *  George Brande, Interfinbrok: "Așteptările privind obținerea statutului de piață emergentă - factor important pentru aprecierea cotației BVB, până la jumătatea anului trecut"
     Legat de evoluția prețului acțiunilor operatorului de piață, George Brande, analist în cadrul societății de brokeraj Interfinbrok, ne-a transmis: "Titlurile BVB au atins valoarea maximă a ultimilor trei ani la jumătatea lui 2017, un factor important pentru această creștere fiind, în opinia mea, așteptările investitorilor legate de promovarea pieței noastre de capital la categoria celor emergente de către FTSE Russell.
     La evaluarea din toamna anului trecut, agenția de rating a hotărât că bursa noastră nu este pregătită, momentan, pentru obținerea statutului de piață emergentă, ulterior cotația BVB înregistrând un recul, normal de altfel, în această situație.
     Scăderea de la începutul anului (n.r. 2018) poate fi explicată și de incertitudinile din piață cu privire la modificările legislative care pot afecta activitatea fondurilor de pensii Pilon II, actori importanți la Bursa de Valori București".
     La rândul lor, analiștii de la Prime Transaction ne-au precizat: "Evoluția acțiunilor BVB a fost surprinzătoare, având în vedere rezultatele financiare bune raportate în ultimele trimestre. Nu trebuie omis, totuși, faptul că mul­tiplii de piață (n.r. indicatori de evaluare a unei companii) la care se tranzacționa acțiunea la începtului anului, sau la maximele locale din mai 2017, erau foarte mari. Chiar și după scăderile recente, indicatorul P/E (n.r. multiplu de piață care arată cât trebuie să plătească un investitor pentru o unitate monetară din câștigul prezent al unei companii) a ajuns la 12,5, considerabil peste cei ai majorității emitenților mari listați la București. Totuși, o explicație mai plauzibilă ar fi presiunea la vânzare din partea unor acționari cu pachete mari, combinată cu lipsa de lichiditate".
     *  Analiștii: "Rezultatele financiare, elementul principal de care va depinde evoluția acțiunilor BVB, în a doua parte a acestui an"
     Referitor la factorii ce vor influența prețul acțiunii operatorului de piață până la finalul lui 2018, George Brande de la Interfinbrok, ne-a transmis: "Bursa de Valori București a realizat un profit în creștere în primele trei luni ale anului, iar rezultatele financiare solide pot reprezenta un suport pentru evoluția cotației emitentului".
     Tot în acest sens, Departamentul de Analiză al societății de brokeraj Prime Transaction a precizat: "Până la finalul anului, elementul principal ce va influența evoluția cotației BVB este reprezentat de rezultatele financiare, care se află pe un trend pozitiv în ultima perioa­da. Despre listări noi nu se discută în momentul de față, însă, dacă ar apărea, acestea ar putea avea, la rândul lor, o influență importantă, în funcție de dimensiune. Nu în ultimul rând, reclasificarea anuală realizată de FTSE Russell ar putea fi foarte importantă, dacă piața românească ar fi trecută la statutul de piață emergentă".
     Pe data de 29 septembrie a 2017, FTSE Russell, agenția de rating a London Stock Exchange, a păstrat Româ­nia pe lista piețelor de frontieră, în contextul în care BVB mai avea de îndeplinit, la acea vreme, patru condiții pentru ca să poată primi calificativul de piață emergentă. Potrivit FTSE Russell, la finalul lunii septembrie a anului trecut, încă nu aveam o piață a acțiunilor liberă și bine dezvoltată. De asemenea, nu îndeplineam condițiile privind operațiunile de custodie, cele privind lichiditatea și tranzacțiile în afara pieței.
     Bursa de la București a intrat pe lis­ta de monitorizare a agenției londoneze în septembrie 2016, în vederea promovării la statutul de piață emergentă. Clasificarea piețelor în cadrul FTSE Global Equity Index este evaluată în mod continuu.
     Pentru primul trimestru al acestui an, BVB a raportat, la nivel consolidat, un profit net de 4,03 milioane de lei, în urcare cu 42% față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, de 2,83 milioane de lei, în contextul unei valori totale tranzacționate de peste 3,7 miliarde de lei, mai mare cu 30% față de primul trimestru al anului 2017.
     Rezultatul obținut provine, în proporție de 93%, din segmentul de tranzacționare al grupului, se specifică în raportul bursei.
     Profitul operațional la nivel de grup a înregistrat o creștere cu 61%, în primul trimestru al anului 2018, până la valoarea de 4,77 milioane de lei, față de nivelul de 2,96 milioane de lei, din primele trei luni ale anului 2017.
     La sfârșitul lunii martie 2018, activele totale ale Grupului BVB erau de 197,5 milioane de lei, în scădere cu 3% față de începutul anului, în principal ca urmare a diminuării activelor curente.
     Datoriile totale ale Grupului sunt doar pe termen scurt, la finalul primului trimestru al acestui an, fiind în sumă de 68,17 milioane de lei, în scădere cu 13% față de nivelul avut la 31 decembrie 2017.
     În anul trecut, operatorul pieței noas­tre de capital, a realizat un profit net consolidat de 14,69 de milioane de lei, în creștere cu 89% față de cel din 2016, un procent de 20% din acest rezultat, respectiv 2,88 milioane de lei, a fost obținut ca urmare a fuziunii cu Sibex.
     La data de 31 mai, acționarii instituționali români dețineau 69,39% din companie, în timp ce un procent de 12,15% din capitalul social al BVB aparține investitorilor instituționali străini, restul fiind deținut de persoane fizice.
     Valoarea de piață a emitentului la BVB este de circa 197 milioane de lei. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Insa, cu Anghel in frunte
    (mesaj trimis de Vom avea scaderi mai multe în data de 21.06.2018, ora 00:14)  
 Cel mai incompetent bord din istorie


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 21.06.2018, ora 09:09)
 
 Nu conduce Anghel singur. Asociatia brokerilor are reprezentant! Ce masuri de dezvoltare a propus acesta in numele brokerilor?


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2018, ora 15:40)  
 Cand esti FURAT prin Harinvest si ASF te considera creditor si nu investitor poti sa iti gasesti dreptatea in Romania???


 
Aceeasi sectiune (Piata De Capital)
DUPĂ MODIFICAREA PROSPECTULUI DE VÂNZARE A ACȚIUNILOR,
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Piaţa de Capital, 10:13
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Politică, 09:17
     Curtea Constituționale a României (CCR) discută, astăzi, sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, a Legii pentru modificarea articolului 16 din Legea educației naționale și a Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul educației.  click să citești tot articolul
Internaţional, 08:39
Donald Trump:
     Într-un interviu acordat televiziunii Fox News la Helsinki, după întâlnirea cu omologul său rus Vladimir Putin, președintele american Donald Trump a susținut ieri noaptea că Statele Unite achită 91% din costul securității Europei, informează DPA.  click să citești tot articolul
Internaţional, 08:34
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Revista Presei, 08:28
     * ADEVARUL
     * Unde și cum reclami dacă îți sunt prelucrate ilegal datele personale
     Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a aprobat intrarea în vigoare a procedurii de depunere a plângerilor pentru persoanele care consideră că le sunt prelucrate ilegal datele personale.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
17.07.2018
BVB
     * Volum de numai 15 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut debut slab de săptămână din punctul de vedere al valorii tranzacționate, rulajul consemnat,...  click să citești tot articolul
17.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs descendent ieri, cu pierderi importante în sectorul minier, după ce publicarea unor date privind economia Chinei a evidențiat efectele războiului comercial global.  click să citești tot articolul
16.07.2018
BVB
     * Avans de 0,27% pentru BET-NG
     
     Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii de la Bursa de Valori București (BVB) s-a încheiat în teritoriul pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, opt...  click să citești tot articolul
16.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs pozitiv vineri, în condițiile în care investitorii și-au îndreptat atenția către rezultatele financiare anunțate de băncile din SUA.  click să citești tot articolul
13.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile societăților listate la bursele europene au înregistrat, ieri, o ușoară redresare față de ziua anterioară, când investitorii aveau temeri legate de escaladarea războiului comercial dintre...  click să citești tot articolul
13.07.2018
BVB
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii, a fost de 16,19 milioane de lei, atât sub cel din ședința...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9583
2.3800
3.0258
3.9781
0.1800
0.6244
0.2223
4.6550
5.2757
1.4457
3.5378
0.2400
0.4913
1.0811
0.0640
0.4500
0.8220
3.9774
0.3013
1.0331
0.5960
0.0579
0.3530
0.2115
2.6971
0.0394
0.1518
1.0828
0.6294
0.1195
159.1016
5.5979
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.