Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
INSOLVENȚA COMPANIEI PARAVION FACE DE RÂS BVB
BURSA 23.04.2018

A.I.
 
mărește imaginea
Bursa de Valori București (BVB) împreună cu Paravion au lansat, în ianuarie 2017, concursul "Leii BVB", pentru investitorii de retail.
     * Dan Groza: "Am câștigat de două ori premiul I la concursul «Leii BVB», dar nici până astăzi nu am beneficiat de ceea ce ar fi trebuit să obțin"
     * Bursa de Valori București: "Ne-am respectat toate obligațiile contractuale"
     * Raluca Karas, Paravion: "Având în vedere condițiile impuse de câștigător în comparație cu premiul cuvenit, am fost nevoiți să-i refuzăm pretențiile"
     * În prezent, pagina de Internet a concursului nu funcționează
     
     Investitorul Dan Groza acuză că nu și-a primit premiile câștigate, anul trecut, la concursul de tranzacționare organizat de Bursa de Valori București (BVB) "Leii BVB", constând în două city-break-uri oferite de compania Paravion, în contextul în care aceasta din urmă a intrat în insolvență.
     Oficialii BVB spun că Bursa și-a îndeplinit obligațiile contractuale și dau vina pe compania de turism, care, la rândul său, susține că investitorul în cauză a ridicat pretenții prea mari.
     Competiția organizată de BVB anul trecut, care s-a desfășurat în perioada februarie - noiembrie 2017 și a cărei menire era să stimuleze și să răsplătească investitorii persoane fizice cu o prezență activă în piața de capital, avea, drept premii principale (premiul întâi), ce urmau să fie oferite în fiecare lună de către operatorul de turism on-line Paravion, city-break-uri în Europa, Dubai sau Kenya.
     De asemenea, tot lunar, se oferea și premiul al doilea, ce consta într­-un smartwatch dat de un alt partener al concursului.
     Loredana Stanciu, directorul departamentului Clienți Companii al Paravion preciza, în momentul lansării competiției, că valoarea unui premiu valabil pentru două persoane pleacă de la 300 de euro de persoană și poate ajunge la 1.500 de euro de persoană, în cazul vacanței în Kenya.
     Pe lângă stimularea tranzacționării, prin acest demers, BVB dorea să marcheze aniversarea a 150 de ani de existență a monedei naționale.
     Conform BVB, în fiecare lună, urmau să fie extrase, în mod aleatoriu, 150 de tranzacții, efectuate în luna anterioară, transferului cu valoarea cea mai mare urmând să-i fie atribuit premiul întâi, iar celui cu a doua cea mai mare valoare premiul al doilea.
     Pentru a putea intra în competiție, investitorii trebuiau să își înregistreze tranzacțiile completând formularul existent pe site-ul concursului.
     * Dan Groza: "Paravion mi-a transmis că valoarea premiilor reprezintă un reper de orientare între ei și BVB"
     Domnul Dan Groza din Cluj - Napoca, investitor la BVB din anul 2005 (conform comunicatelor bursei), participant și dublu câștigător al proiectului, ne-a precizat: "Am câștigat premiul la Concursul «Leii BVB» de două ori. Prima dată în luna martie, cu o tranzacție făcută cu titlurile Transgaz (TGN) și a doua oară în luna mai, cu un transfer realizat cu acțiunile SIF Moldova (SIF2). Premiul din luna martie a fost un city-break pentru două persoane, la alegere, într-una din destinațiile Dubai, Catania sau Valencia, iar în cazul celui de-al doilea, city-break-ul era în Londra, Milano sau Praga. Premiile erau oferite de Paravion, valoarea acestora fiind de 1.000 de euro fiecare".
     Potrivit domnului Groza, inițial, a stabilit cu oficialii Paravion să cupleze premiile, astfel încât să beneficieze de o singură excursie. În luna august a anului trecut, când a încercat să facă rezervările la hotelul pe care-l alesese și să stabilească ultimele detalii ale plecării, a fost înștiințat, de către Paravion, că firma tocmai intrase în insolvență, astfel încât cererea nu îi poate fi satisfăcută, ne-a spus câștigătorul concursului.
     Dan Groza a precizat: "Am contactat BVB pentru a spune că nu pot beneficia de premiu, iar cei de la bursă mi-au transmis că nu știau despre această situație, dar să am răbadare, pentru că problema se va rezolva. Cu toate acestea, concursul a continuat în lunile ce au urmat. Nu știu ce și cum au făcut ceilalți câștigători de după mine.
     Această situație a persistat până în luna februarie 2018, când le-am transmis că voi apela la metode legale împotriva lor".
     Conform participantului la concurs, în ziua următoare înștiințării trimise organizatorilor competiției, a fost contactat de BVB și, ulterior, de Paravion, agenția de turism online venind cu o ofertă a cărei valoare, în opinia domniei sale, se afla cu mult sub cea cumulată a celor două premii, de 2.000 de euro.
     Investitorul ne-a precizat: "Hotelurile propuse se află la mare distanță de oraș, au recenzii (review-uri) proaste pe booking.com etc. Practic, dacă aduni costul biletului de avion dus - întors și cele patru nopți de cazare, suma obținută este de puțin peste 1.000 de euro.
     I-am contactat din nou pe cei de la Paravion, care mi-au spus că valoarea premiilor este un reper de orientare între ei și BVB. Eu prin reper de orientare înțeleg că valoarea trebuie să fie pe acolo, nu la jumătate.
     Mi-au spus că variantele trimise sunt tot ceea ce pot să îmi ofere, pentru că acum sunt foarte ocupați. Asta după ce tot așteptam din luna august (n.r. a anului trecut).
     De fapt, nu știu de ce am fost pus să iau legătura cu Paravion, pentru că eu am participat la concursul organizat de BVB. Ei (n.r. bursa) mi-au folosit numele în comunicate, pe facebook etc. (n.r. în comunicatul din luna aprilie 2017 a BVB legat de concurs se preciza că Dan Groza a câștigat un city break în valoare de 1.000 de euro, pentru două persoane, iar în cel din luna iunie, bursa specifica că Dan Groza a câștigat, pentru a doua oară, premiul întâi al competiției, un city break de trei zile, valoarea premiului fiind tot de 1.000 de euro)".
     * Dan Groza: "În final am cerut doar biletele de avion, dar tot fără succes"
     Potrivit investitorului, din luna februarie a acestui an și până în prezent, a tot încercat să ajungă la un consens cu Paravion, iar, într-un final, a cerut doar biletele de avion, fără cazare, dar tot fără succes.
     Domnul Groza a precizat: "Am înțeles că acum, de când Paravion se află sub supraveghere strictă, orice aprobare necesită timp, dar cred că, deja, acest timp este de mult depășit".
     Dublul câștigător al proiectului "Leii BVB" a continuat: "În opinia mea, nu este în regulă că bursa a continuat concursul, chiar după ce, în august, le-am trasmis că cei care câștigă nu pot beneficia de premii. Nici intermediarul prin care tranzacționez nu știa acest lucru, dar după ce i-am relatat situația nu a mai promovat competiția. Acum site-ul concursului nu mai merge.
     Nici politica comercială nu mi se pare corectă, pentru că ei spun că dau ceva și, apoi, vin cu altceva, cu o valoare redusă la jumătate, iar în prezent nu pot lua nici măcar acea jumatate".
     De fapt, scopul concursului a fost promovarea bursei în cadrul populației și stimularea tranzacționării, dar prin ceea ce s-a întâmplat efectul a fost exact invers, a spus domnul Groza, conchizând: "În prezent, am reclamat situația la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și aștept să văd care va fi rezolvarea".
     Răspunzând la solicitarea Ziarului BURSA în legătură cu acest subiect, departamentul de comunicare al BVB ne-a transmis: "Bursa de Valori București și-a respectat toate angajamentele contractuale. Pentru o informare corectă asupra situației, vă rugăm să solicitați un punct de vedere companiei Paravion, partener al proiectului, care este în măsură să vă dea informații detaliate în legătură cu acest caz particular".
     Pe de altă parte, în regulamentul de desfășurare al concursului, la Capitolul IV: Dispoziții finale, Art. 22, se specifică că BVB nu garantează și nu este răspunzătoare în nicio situație de calitatea și de conformitatea premiilor acordate.
     * Raluca Karas: "Câștigătorul a schimbat tot, de la destinație până la numărul de nopți, pasageri și tipul de cameră"
     Referitor la acest subiect, Raluca Karas, Operations Manager Air & Non-Air Business în cadrul Paravion, ne-a transmis: "Campania BVB a început în luna martie 2017 (n.r. prima extragere a câștigătorilor, pentru tranzacțiile efectuate în luna februarie), iar până în luna august au fost patru extrageri și trei câștigători, unul dintre ei având premiul dublu. Câștigătorii au fost informați la timp, reprezentanții Paravion contactându-i în perioada aprilie - iulie pentru a le oferi premiile, dar aceștia nu aveau date fixe de plecare. S-au purtat câteva discuții prin e-mail pentru a stabili detaliile călătoriilor. Până la momentul intrării în insolvență, câștigătorii nu s-au pronunțat pentru o dată fixă a plecărilor și nu a existat o solicitare fermă din partea lor. Paravion putea oferi oricând, până la intrarea în insolvență, aceste premii".
     Potrivit doamnei Karas, valoarea premiilor lunare se regăsește și în regulamentul campaniei BVB, dar nu este specificată pe voucherul de călătorie oferit câștigătorilor.
     "Pachetele turistice lunare erau în valoare de 1.000 de euro, pentru doi adulți, iar câștigătorii aveau la dispoziție trei capitale europene, specificate în fiecare premiu, cu servicii de acomodare incluse la categoria de patru stele, în cameră dublă cu mic dejun inclus și bilete de city pass.
     Premiul cel mare era în valoare totală de 3.000 de euro, constând într-un Safari în Kenya, conform regulamentului", a precizat oficialul Paravion
     Totodată, potrivit doamnei Karas, câștigătorul nu a acceptat, încă de la început, premiul oferit de Paravion Tour.
     Premiile puse în discuție au fost următoarele, ne-a transmis Raluca Karas:
     "Extragerea din luna aprilie 2017 - pachet de servicii turistice în valoare de 1.000 de euro, pentru două persoane.
     City break 2 nopți/3 zile la plajă în Dubai, Sicilia - Catania sau Valencia.
     Servicii incluse: bilet avion și taxe de aeroport, cazare două nopți în hotel de patru stele în cameră dublă cu mic dejun inclus.
     Extragerea din luna iunie 2017 - pachet de servicii turistice în valoare de 1.000 de euro, pentru două persoane.
     City break 2 nopți/3 zile la Milano, Praga sau Londra.
     Servicii incluse: bilet avion și taxe de aeroport, cazare două nopți în hotel de patru stele în cameră dublă cu mic dejun inclus, două bilete intrare la un obiectiv turistic reprezentativ".
     Potrivit doamnei Karas, câștigătorul a fost contactat de reprezentanții Paravion pentru revendicarea premiului, însă acesta a solicitat un sejur a cărui valoare totală este de 1.940 de euro.
     Oficialul Paravion ne-a precizat: "Solicitarea premiantului consta în plecare din București către Catania în data de 23 mai 2017 și întoarcere pe data de 3 iunie 2017, pentru doi adulți și un copil în vârstă de 7 ani, tariful transportului fiind de 3.057 lei, aproximativ 670 de euro.
     Cazare în hotel A, în perioada 23 mai - 27 mai, cameră Junior Suite, tarif - 703 euro.
     Cazare în hotel B, în perioada 27 mai - 30 mai, cameră triplă, tarif - 567 euro".
     Potrivit managerului Paravion, având în vedere condițiile impuse de câștigător în comparație cu premiul obținut, operatorul de turism a fost nevoit să refuze pretențiile câștigătorului.
     Doamna Karas a precizat: "Câștigătorul a schimbat tot, de la destinație până la numărul de nopți, pasageri, tipul de cameră etc. Situația actuală nu permite compromisuri, indiferent de parteneriatul cu BVB și presiunea câștigătorului".
     Managerul Paravion ne-a mai transmis: "BVB nu a continuat concursul până la finalul anului deoarece, conform contractului, prin insolvența unuia dintre parteneri, acordul dintre părți înceta. Având în vedere că pretențiile premiului au crescut, au apărut o serie de neînțelegeri între parteneri. Din păcate, ținând cont de situația actuală a agenției, nu putem onora altfel de premii, în afara celor specificate în regulament (...).
     Premiile BVB vor fi onorate în condițiile actuale și în conformitate cu regulamentul impus de contractul cu bursa".
     Prezent la festivitatea de lansare a concursului de la începutul anului trecut, Lucian Anghel, președintele bursei, declara: "Acest proiect fără precedent inițiat de BVB vrea să transforme românii din străini față de piața de capital în oameni care regăsesc aici dorința de a investi și beneficiază, în timp, fie de creșterea generală a prețului acțiunilor, fie de obținerea de dividende consis­tente. Toate acestea sperăm să se întâmple gradual, odată cu îmbunătățirea educației financiare a cât mai multor români, motiv pentru care Grupul BVB investește în numeroase proiecte educaționale alături de partenerii săi din ce în ce mai numeroși".
     A fost o declarație complet neinspirată deoarece, la începutul lunii august a anului trecut, partenerul principal al concursului, Paravion, anunța intrarea în insolvență.
     Potrivit videoclipurilor publicate pe pagina de Facebook a operatorului de piață, ultima lună în care premiul întâi acordat în cadrul concursul "Leii BVB" a constat într-un city-break a fost august (cu extragerea efectuată în luna septembrie).
     Pentru următoarele luni în care s-a desfășurat competiția, premiul întâi a constat într-un smartwatch, care, până în acel moment, figura ca premiul al doilea. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Unii castiga 2 covrigi si vor sa ia un sandvis
    (mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2018, ora 00:23)  
 La alte concursuri era descalificat din start. Vrei bine, nu vrei, lasa ca vrea altul.


 
  1.1.   Da da  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Ion , in data de 23.04.2018, ora 09:29)
 
 Sunt in insolventa ! Nu mai pot sa onoreze promisiunile .


 
2.  Ce sa-ti fac?
    (mesaj trimis de Andrei în data de 23.04.2018, ora 00:36)  
 Este o vorba romaneasca care spune "calul de dar nu se cauta la dinti" si o alta care spune "pupa si baga in traista". Premiile au fost scrise in regulament, atat perioada, nr de persoane, etc. Tie ti-a trebuit vacanta de relaxare de 10 zile. Cred ca n-o sa mai primesti nimic, chiar daca ajungi sa-i dai in judecata. Pot invoca regulamentul si pa!


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Dan Groza , in data de 23.04.2018, ora 08:44)
 
 Nu cred ca ai inteles. Intr un final am cerut doar biletele de avion, deci mai putin decat premiul oferit si tot nu mi au oferit nimic.. asa ca afirmatia ta nu sta in picioare.


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.04.2018, ora 09:33)
 
 Initial ai modificat ceea ce ai castigat (pachet de servicii turistice în valoare de 1.000 de euro, pentru două persoane ) si nu trei.
 City break 2 nopți/3 zile la plajă în Dubai, Sicilia - Catania sau Valencia.
  Servicii incluse: bilet avion și taxe de aeroport, cazare două nopți în hotel de patru stele în cameră dublă cu mic dejun inclus si nu 10 zile.
 Si daca cumulezi sunt 4 nopti de cazare asadar.
 Eu am prea inteles reactia agentiei.


 
  2.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de Dan Groza , in data de 23.04.2018, ora 13:37)
 
 Ori lucrezi la bvb ori .. chiar asa prost incat sa nu intelegi nu poti fi. Am cerut in final, cand vrei tu nu conteaza cand sa si achite obligatiile din concurs ba mai putin. Ce nu e clar ? Oricum v am reclamat la anpc . Daca nici eu nu rezolva o sa va tarai in instanta.


 
  2.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.04.2018, ora 16:53)
 
 Da in judecata Bursa de Valori pentru inselaciune .


 
  2.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.04.2018, ora 17:34)
 
 Pe Dragnea si Veorica pentru inselaciune


 
  2.6.   bvb amatori  (răspuns la opinia nr. 2.4 )
    (mesaj trimis de corneliu , in data de 23.04.2018, ora 17:48)
 
 Si eu cred ca trebuie sa reclami la Protectia Consumatorului pe cei de la bvb. Pana si castigatorii erau anuntati dupa multe zile decat era anuntat pe site.Atata neprofesionalism mai rar.Stiu doar sa mareasca tarifele si sa se faca de ras. Amatori de tot rasul.


 
  2.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de corneliu , in data de 23.04.2018, ora 17:49)
 
 Tu lucrezi fie la agentie fie la bvb.Esti jalnic.


 
  2.8.   praff  (răspuns la opinia nr. 2.7 )
    (mesaj trimis de Viorel , in data de 23.04.2018, ora 18:03)
 
 Sa dea in judecata pe cine???? Pentru un premiu??? Si Protectia Consumatorului ce sa faca - aia au rol de mediatori, nu pot obliga nici BVB nici agentia sa ofere altceva decat in regulament...si daca agentia e in insolventa, totul ramane in aer, mai cititi oameni buni, se presupune ca reprezentati companii private, aveam pretentia sa citesc comentarii mai inteligente...


 
  2.9.   praff  (răspuns la opinia nr. 2.7 )
    (mesaj trimis de Viorel , in data de 23.04.2018, ora 18:07)
 
 Sa dea in judecata pe cine???? Pentru un premiu??? Si Protectia Consumatorului ce sa faca - aia au rol de mediatori, nu pot obliga nici BVB nici agentia sa ofere altceva decat in regulament...si daca agentia e in insolventa, totul ramane in aer, mai cititi oameni buni, se presupune ca reprezentati companii private, aveam pretentia sa citesc comentarii mai inteligente...


 
  2.10.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.8 )
    (mesaj trimis de dan , in data de 23.04.2018, ora 18:08)
 
 da, pt un premiu. Adica tu, mare bvb vrei sa te promovezi si o faci pe numele si poza mea, atunci onoreazati si obligatiile din regulament


 
  2.11.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.8 )
    (mesaj trimis de corneliu , in data de 23.04.2018, ora 18:21)
 
 Viorel inteligentule, cineva si-a facut reclama gratuita si nu e o institutie oarecare.Stii ce profit scot astia anual din comisioanele impuse ? Eu sa fiu seful bursei, gaseam o solutie legala cumva si plateam omului excursia sa nu ma fac de ras. Dar cum sa faca astia asemenea gest cand nu se mai satura sa-si dea prime de performanta sau salarii. Oare tot asa gandeai de castigai tu premiul?


 
Aceeasi sectiune (Piata De Capital)
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,44 milioane lei (2,02 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri
ÎN DOMENIUL ACHIZIȚIILOR:
     Grupul KMG International (Grupul sau KMGI) este prima companie din România care a obținut certificarea "standard" pentru activitatea de achiziții din partea CIPS (Chartered Institute of Procurement and Supply).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a crescut cu 1,34 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a apreciat la 4,0769
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat astăzi un curs de referință de 4,6658 lei pentru moneda europeană, în depreciere cu 0,09 bani comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6667 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,17%, valoarea înregistrată și în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
16.10.2018
BVB
     * Rulaj de 35,23 milioane de lei
       * Rulaj de 35,23 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă în ședința de debut a săptămânii, toți indicii pieței înregistrând aprecieri ale...  click să citești tot articolul
16.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au revenit pe curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, în baza evoluțiilor din sectorul telecom și cel energetic.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8934
2.3856
3.1071
4.0769
0.1805
0.6254
0.2261
4.6658
5.3102
1.4494
3.5981
0.2380
0.4931
1.0868
0.0618
0.4520
0.7283
4.0493
0.2849
1.0981
0.5837
0.0551
0.3572
0.2144
2.6609
0.0394
0.1445
1.1024
0.6288
0.1242
159.3087
5.6416
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.