INSOLVENȚA COMPANIEI PARAVION FACE DE RÂS BVB
BURSA 23.04.2018

A.I.
 
mărește imaginea
Bursa de Valori București (BVB) împreună cu Paravion au lansat, în ianuarie 2017, concursul "Leii BVB", pentru investitorii de retail.
     * Dan Groza: "Am câștigat de două ori premiul I la concursul «Leii BVB», dar nici până astăzi nu am beneficiat de ceea ce ar fi trebuit să obțin"
     * Bursa de Valori București: "Ne-am respectat toate obligațiile contractuale"
     * Raluca Karas, Paravion: "Având în vedere condițiile impuse de câștigător în comparație cu premiul cuvenit, am fost nevoiți să-i refuzăm pretențiile"
     * În prezent, pagina de Internet a concursului nu funcționează
     
     Investitorul Dan Groza acuză că nu și-a primit premiile câștigate, anul trecut, la concursul de tranzacționare organizat de Bursa de Valori București (BVB) "Leii BVB", constând în două city-break-uri oferite de compania Paravion, în contextul în care aceasta din urmă a intrat în insolvență.
     Oficialii BVB spun că Bursa și-a îndeplinit obligațiile contractuale și dau vina pe compania de turism, care, la rândul său, susține că investitorul în cauză a ridicat pretenții prea mari.
     Competiția organizată de BVB anul trecut, care s-a desfășurat în perioada februarie - noiembrie 2017 și a cărei menire era să stimuleze și să răsplătească investitorii persoane fizice cu o prezență activă în piața de capital, avea, drept premii principale (premiul întâi), ce urmau să fie oferite în fiecare lună de către operatorul de turism on-line Paravion, city-break-uri în Europa, Dubai sau Kenya.
     De asemenea, tot lunar, se oferea și premiul al doilea, ce consta într­-un smartwatch dat de un alt partener al concursului.
     Loredana Stanciu, directorul departamentului Clienți Companii al Paravion preciza, în momentul lansării competiției, că valoarea unui premiu valabil pentru două persoane pleacă de la 300 de euro de persoană și poate ajunge la 1.500 de euro de persoană, în cazul vacanței în Kenya.
     Pe lângă stimularea tranzacționării, prin acest demers, BVB dorea să marcheze aniversarea a 150 de ani de existență a monedei naționale.
     Conform BVB, în fiecare lună, urmau să fie extrase, în mod aleatoriu, 150 de tranzacții, efectuate în luna anterioară, transferului cu valoarea cea mai mare urmând să-i fie atribuit premiul întâi, iar celui cu a doua cea mai mare valoare premiul al doilea.
     Pentru a putea intra în competiție, investitorii trebuiau să își înregistreze tranzacțiile completând formularul existent pe site-ul concursului.
     * Dan Groza: "Paravion mi-a transmis că valoarea premiilor reprezintă un reper de orientare între ei și BVB"
     Domnul Dan Groza din Cluj - Napoca, investitor la BVB din anul 2005 (conform comunicatelor bursei), participant și dublu câștigător al proiectului, ne-a precizat: "Am câștigat premiul la Concursul «Leii BVB» de două ori. Prima dată în luna martie, cu o tranzacție făcută cu titlurile Transgaz (TGN) și a doua oară în luna mai, cu un transfer realizat cu acțiunile SIF Moldova (SIF2). Premiul din luna martie a fost un city-break pentru două persoane, la alegere, într-una din destinațiile Dubai, Catania sau Valencia, iar în cazul celui de-al doilea, city-break-ul era în Londra, Milano sau Praga. Premiile erau oferite de Paravion, valoarea acestora fiind de 1.000 de euro fiecare".
     Potrivit domnului Groza, inițial, a stabilit cu oficialii Paravion să cupleze premiile, astfel încât să beneficieze de o singură excursie. În luna august a anului trecut, când a încercat să facă rezervările la hotelul pe care-l alesese și să stabilească ultimele detalii ale plecării, a fost înștiințat, de către Paravion, că firma tocmai intrase în insolvență, astfel încât cererea nu îi poate fi satisfăcută, ne-a spus câștigătorul concursului.
     Dan Groza a precizat: "Am contactat BVB pentru a spune că nu pot beneficia de premiu, iar cei de la bursă mi-au transmis că nu știau despre această situație, dar să am răbadare, pentru că problema se va rezolva. Cu toate acestea, concursul a continuat în lunile ce au urmat. Nu știu ce și cum au făcut ceilalți câștigători de după mine.
     Această situație a persistat până în luna februarie 2018, când le-am transmis că voi apela la metode legale împotriva lor".
     Conform participantului la concurs, în ziua următoare înștiințării trimise organizatorilor competiției, a fost contactat de BVB și, ulterior, de Paravion, agenția de turism online venind cu o ofertă a cărei valoare, în opinia domniei sale, se afla cu mult sub cea cumulată a celor două premii, de 2.000 de euro.
     Investitorul ne-a precizat: "Hotelurile propuse se află la mare distanță de oraș, au recenzii (review-uri) proaste pe booking.com etc. Practic, dacă aduni costul biletului de avion dus - întors și cele patru nopți de cazare, suma obținută este de puțin peste 1.000 de euro.
     I-am contactat din nou pe cei de la Paravion, care mi-au spus că valoarea premiilor este un reper de orientare între ei și BVB. Eu prin reper de orientare înțeleg că valoarea trebuie să fie pe acolo, nu la jumătate.
     Mi-au spus că variantele trimise sunt tot ceea ce pot să îmi ofere, pentru că acum sunt foarte ocupați. Asta după ce tot așteptam din luna august (n.r. a anului trecut).
     De fapt, nu știu de ce am fost pus să iau legătura cu Paravion, pentru că eu am participat la concursul organizat de BVB. Ei (n.r. bursa) mi-au folosit numele în comunicate, pe facebook etc. (n.r. în comunicatul din luna aprilie 2017 a BVB legat de concurs se preciza că Dan Groza a câștigat un city break în valoare de 1.000 de euro, pentru două persoane, iar în cel din luna iunie, bursa specifica că Dan Groza a câștigat, pentru a doua oară, premiul întâi al competiției, un city break de trei zile, valoarea premiului fiind tot de 1.000 de euro)".
     * Dan Groza: "În final am cerut doar biletele de avion, dar tot fără succes"
     Potrivit investitorului, din luna februarie a acestui an și până în prezent, a tot încercat să ajungă la un consens cu Paravion, iar, într-un final, a cerut doar biletele de avion, fără cazare, dar tot fără succes.
     Domnul Groza a precizat: "Am înțeles că acum, de când Paravion se află sub supraveghere strictă, orice aprobare necesită timp, dar cred că, deja, acest timp este de mult depășit".
     Dublul câștigător al proiectului "Leii BVB" a continuat: "În opinia mea, nu este în regulă că bursa a continuat concursul, chiar după ce, în august, le-am trasmis că cei care câștigă nu pot beneficia de premii. Nici intermediarul prin care tranzacționez nu știa acest lucru, dar după ce i-am relatat situația nu a mai promovat competiția. Acum site-ul concursului nu mai merge.
     Nici politica comercială nu mi se pare corectă, pentru că ei spun că dau ceva și, apoi, vin cu altceva, cu o valoare redusă la jumătate, iar în prezent nu pot lua nici măcar acea jumatate".
     De fapt, scopul concursului a fost promovarea bursei în cadrul populației și stimularea tranzacționării, dar prin ceea ce s-a întâmplat efectul a fost exact invers, a spus domnul Groza, conchizând: "În prezent, am reclamat situația la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și aștept să văd care va fi rezolvarea".
     Răspunzând la solicitarea Ziarului BURSA în legătură cu acest subiect, departamentul de comunicare al BVB ne-a transmis: "Bursa de Valori București și-a respectat toate angajamentele contractuale. Pentru o informare corectă asupra situației, vă rugăm să solicitați un punct de vedere companiei Paravion, partener al proiectului, care este în măsură să vă dea informații detaliate în legătură cu acest caz particular".
     Pe de altă parte, în regulamentul de desfășurare al concursului, la Capitolul IV: Dispoziții finale, Art. 22, se specifică că BVB nu garantează și nu este răspunzătoare în nicio situație de calitatea și de conformitatea premiilor acordate.
     * Raluca Karas: "Câștigătorul a schimbat tot, de la destinație până la numărul de nopți, pasageri și tipul de cameră"
     Referitor la acest subiect, Raluca Karas, Operations Manager Air & Non-Air Business în cadrul Paravion, ne-a transmis: "Campania BVB a început în luna martie 2017 (n.r. prima extragere a câștigătorilor, pentru tranzacțiile efectuate în luna februarie), iar până în luna august au fost patru extrageri și trei câștigători, unul dintre ei având premiul dublu. Câștigătorii au fost informați la timp, reprezentanții Paravion contactându-i în perioada aprilie - iulie pentru a le oferi premiile, dar aceștia nu aveau date fixe de plecare. S-au purtat câteva discuții prin e-mail pentru a stabili detaliile călătoriilor. Până la momentul intrării în insolvență, câștigătorii nu s-au pronunțat pentru o dată fixă a plecărilor și nu a existat o solicitare fermă din partea lor. Paravion putea oferi oricând, până la intrarea în insolvență, aceste premii".
     Potrivit doamnei Karas, valoarea premiilor lunare se regăsește și în regulamentul campaniei BVB, dar nu este specificată pe voucherul de călătorie oferit câștigătorilor.
     "Pachetele turistice lunare erau în valoare de 1.000 de euro, pentru doi adulți, iar câștigătorii aveau la dispoziție trei capitale europene, specificate în fiecare premiu, cu servicii de acomodare incluse la categoria de patru stele, în cameră dublă cu mic dejun inclus și bilete de city pass.
     Premiul cel mare era în valoare totală de 3.000 de euro, constând într-un Safari în Kenya, conform regulamentului", a precizat oficialul Paravion
     Totodată, potrivit doamnei Karas, câștigătorul nu a acceptat, încă de la început, premiul oferit de Paravion Tour.
     Premiile puse în discuție au fost următoarele, ne-a transmis Raluca Karas:
     "Extragerea din luna aprilie 2017 - pachet de servicii turistice în valoare de 1.000 de euro, pentru două persoane.
     City break 2 nopți/3 zile la plajă în Dubai, Sicilia - Catania sau Valencia.
     Servicii incluse: bilet avion și taxe de aeroport, cazare două nopți în hotel de patru stele în cameră dublă cu mic dejun inclus.
     Extragerea din luna iunie 2017 - pachet de servicii turistice în valoare de 1.000 de euro, pentru două persoane.
     City break 2 nopți/3 zile la Milano, Praga sau Londra.
     Servicii incluse: bilet avion și taxe de aeroport, cazare două nopți în hotel de patru stele în cameră dublă cu mic dejun inclus, două bilete intrare la un obiectiv turistic reprezentativ".
     Potrivit doamnei Karas, câștigătorul a fost contactat de reprezentanții Paravion pentru revendicarea premiului, însă acesta a solicitat un sejur a cărui valoare totală este de 1.940 de euro.
     Oficialul Paravion ne-a precizat: "Solicitarea premiantului consta în plecare din București către Catania în data de 23 mai 2017 și întoarcere pe data de 3 iunie 2017, pentru doi adulți și un copil în vârstă de 7 ani, tariful transportului fiind de 3.057 lei, aproximativ 670 de euro.
     Cazare în hotel A, în perioada 23 mai - 27 mai, cameră Junior Suite, tarif - 703 euro.
     Cazare în hotel B, în perioada 27 mai - 30 mai, cameră triplă, tarif - 567 euro".
     Potrivit managerului Paravion, având în vedere condițiile impuse de câștigător în comparație cu premiul obținut, operatorul de turism a fost nevoit să refuze pretențiile câștigătorului.
     Doamna Karas a precizat: "Câștigătorul a schimbat tot, de la destinație până la numărul de nopți, pasageri, tipul de cameră etc. Situația actuală nu permite compromisuri, indiferent de parteneriatul cu BVB și presiunea câștigătorului".
     Managerul Paravion ne-a mai transmis: "BVB nu a continuat concursul până la finalul anului deoarece, conform contractului, prin insolvența unuia dintre parteneri, acordul dintre părți înceta. Având în vedere că pretențiile premiului au crescut, au apărut o serie de neînțelegeri între parteneri. Din păcate, ținând cont de situația actuală a agenției, nu putem onora altfel de premii, în afara celor specificate în regulament (...).
     Premiile BVB vor fi onorate în condițiile actuale și în conformitate cu regulamentul impus de contractul cu bursa".
     Prezent la festivitatea de lansare a concursului de la începutul anului trecut, Lucian Anghel, președintele bursei, declara: "Acest proiect fără precedent inițiat de BVB vrea să transforme românii din străini față de piața de capital în oameni care regăsesc aici dorința de a investi și beneficiază, în timp, fie de creșterea generală a prețului acțiunilor, fie de obținerea de dividende consis­tente. Toate acestea sperăm să se întâmple gradual, odată cu îmbunătățirea educației financiare a cât mai multor români, motiv pentru care Grupul BVB investește în numeroase proiecte educaționale alături de partenerii săi din ce în ce mai numeroși".
     A fost o declarație complet neinspirată deoarece, la începutul lunii august a anului trecut, partenerul principal al concursului, Paravion, anunța intrarea în insolvență.
     Potrivit videoclipurilor publicate pe pagina de Facebook a operatorului de piață, ultima lună în care premiul întâi acordat în cadrul concursul "Leii BVB" a constat într-un city-break a fost august (cu extragerea efectuată în luna septembrie).
     Pentru următoarele luni în care s-a desfășurat competiția, premiul întâi a constat într-un smartwatch, care, până în acel moment, figura ca premiul al doilea. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Unii castiga 2 covrigi si vor sa ia un sandvis
    (mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2018, ora 00:23)  
 La alte concursuri era descalificat din start. Vrei bine, nu vrei, lasa ca vrea altul.


 
  1.1.   Da da  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Ion , in data de 23.04.2018, ora 09:29)
 
 Sunt in insolventa ! Nu mai pot sa onoreze promisiunile .


 
2.  Ce sa-ti fac?
    (mesaj trimis de Andrei în data de 23.04.2018, ora 00:36)  
 Este o vorba romaneasca care spune "calul de dar nu se cauta la dinti" si o alta care spune "pupa si baga in traista". Premiile au fost scrise in regulament, atat perioada, nr de persoane, etc. Tie ti-a trebuit vacanta de relaxare de 10 zile. Cred ca n-o sa mai primesti nimic, chiar daca ajungi sa-i dai in judecata. Pot invoca regulamentul si pa!


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Dan Groza , in data de 23.04.2018, ora 08:44)
 
 Nu cred ca ai inteles. Intr un final am cerut doar biletele de avion, deci mai putin decat premiul oferit si tot nu mi au oferit nimic.. asa ca afirmatia ta nu sta in picioare.


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.04.2018, ora 09:33)
 
 Initial ai modificat ceea ce ai castigat (pachet de servicii turistice în valoare de 1.000 de euro, pentru două persoane ) si nu trei.
 City break 2 nopți/3 zile la plajă în Dubai, Sicilia - Catania sau Valencia.
  Servicii incluse: bilet avion și taxe de aeroport, cazare două nopți în hotel de patru stele în cameră dublă cu mic dejun inclus si nu 10 zile.
 Si daca cumulezi sunt 4 nopti de cazare asadar.
 Eu am prea inteles reactia agentiei.


 
  2.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de Dan Groza , in data de 23.04.2018, ora 13:37)
 
 Ori lucrezi la bvb ori .. chiar asa prost incat sa nu intelegi nu poti fi. Am cerut in final, cand vrei tu nu conteaza cand sa si achite obligatiile din concurs ba mai putin. Ce nu e clar ? Oricum v am reclamat la anpc . Daca nici eu nu rezolva o sa va tarai in instanta.


 
  2.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.04.2018, ora 16:53)
 
 Da in judecata Bursa de Valori pentru inselaciune .


 
  2.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.04.2018, ora 17:34)
 
 Pe Dragnea si Veorica pentru inselaciune


 
  2.6.   bvb amatori  (răspuns la opinia nr. 2.4 )
    (mesaj trimis de corneliu , in data de 23.04.2018, ora 17:48)
 
 Si eu cred ca trebuie sa reclami la Protectia Consumatorului pe cei de la bvb. Pana si castigatorii erau anuntati dupa multe zile decat era anuntat pe site.Atata neprofesionalism mai rar.Stiu doar sa mareasca tarifele si sa se faca de ras. Amatori de tot rasul.


 
  2.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de corneliu , in data de 23.04.2018, ora 17:49)
 
 Tu lucrezi fie la agentie fie la bvb.Esti jalnic.


 
  2.8.   praff  (răspuns la opinia nr. 2.7 )
    (mesaj trimis de Viorel , in data de 23.04.2018, ora 18:03)
 
 Sa dea in judecata pe cine???? Pentru un premiu??? Si Protectia Consumatorului ce sa faca - aia au rol de mediatori, nu pot obliga nici BVB nici agentia sa ofere altceva decat in regulament...si daca agentia e in insolventa, totul ramane in aer, mai cititi oameni buni, se presupune ca reprezentati companii private, aveam pretentia sa citesc comentarii mai inteligente...


 
  2.9.   praff  (răspuns la opinia nr. 2.7 )
    (mesaj trimis de Viorel , in data de 23.04.2018, ora 18:07)
 
 Sa dea in judecata pe cine???? Pentru un premiu??? Si Protectia Consumatorului ce sa faca - aia au rol de mediatori, nu pot obliga nici BVB nici agentia sa ofere altceva decat in regulament...si daca agentia e in insolventa, totul ramane in aer, mai cititi oameni buni, se presupune ca reprezentati companii private, aveam pretentia sa citesc comentarii mai inteligente...


 
  2.10.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.8 )
    (mesaj trimis de dan , in data de 23.04.2018, ora 18:08)
 
 da, pt un premiu. Adica tu, mare bvb vrei sa te promovezi si o faci pe numele si poza mea, atunci onoreazati si obligatiile din regulament


 
  2.11.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.8 )
    (mesaj trimis de corneliu , in data de 23.04.2018, ora 18:21)
 
 Viorel inteligentule, cineva si-a facut reclama gratuita si nu e o institutie oarecare.Stii ce profit scot astia anual din comisioanele impuse ? Eu sa fiu seful bursei, gaseam o solutie legala cumva si plateam omului excursia sa nu ma fac de ras. Dar cum sa faca astia asemenea gest cand nu se mai satura sa-si dea prime de performanta sau salarii. Oare tot asa gandeai de castigai tu premiul?


 
Miscellanea
CAUZĂ CARITABILĂ:
     Sara Elena Gabriela Dragan, o fetiță în vârstă de 4 luni și jumătate, din localitatea Voluntari, județul Ilfov, a fost diagnosticată cu Renitoblastom Bilateral (cancer la ochi), o boală foarte gravă, care avansează destul de repede.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a coborât cu 4,17 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,0809 lei
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6434 lei pentru moneda europeană, în depreciere cu 0,49 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6483 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni stagnează la 3,27%, valoarea înregistrată și în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în depreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.08.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Săptămâna se deschide cu creșteri pentru toți indicii bursieri"
     
     Prima ședință de tranzacționare a Bursei de Valori București (BVB) din această săptămână s-a...  click să citești tot articolul
21.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în baza speranțelor legate de rezultatele negocierilor comercicale China - SUA, care vor avea loc săp­tămâna aceasta.
     Titlurile gigantului...  click să citești tot articolul
20.08.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Circa jumătate din rulaj, dat de titlurile Banca Transilvania"
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat în teritoriul pozitiv ultima zi de...  click să citești tot articolul
20.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ușor vineri, investitorii având temeri cu privire la situația băncilor din Italia. Sectorul bancar din Italia este în atenție din cauza îngrijorărilor ce privesc...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice care a închis ședința de tranzacționare în teritoriu negativ
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, pe fondul redresării prețurilor metalelor.
     În acest conext, titlurile "BHP Billiton" Plc., cel mai mare grup minier din lume, s-au apreciat cu 1,2%, la...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
Vezi harta temperaturilor
harta temperaturilor
     21.08.2018 
     Prognoza pentru România
     Vremea va fi în general frumoasă și călduroasă în cea mai mare parte a țării, iar indicele de confort termic, temperatură-umezeală (ITU), va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, local în Câmpia de Vest și pe suprafețe mici în Câmpia Română. Cerul va fi variabil, însă după-amiaza și seara gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere și se va manifesta prin înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, local în zona de deal și munte, pe arii restrânse în sud-sud-vest și cu totul izolat în rest. Punctiform se pot înregistra cantități de apă mai însemnate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 și 35 de grade, iar cele minime între 13 și 23 de grade. Dimineața și noaptea, în depresiunile din estul Transilvaniei, vor fi condiții de ceață.
     Prognoza pentru București
     Vremea va fi în general frumoasă și călduroasă, iar indicele de confort termic, temperatură umezeală (ITU), se va apropia și posibil va atinge pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza și seara, când vor crește șansele pentru ploi de scurtă durată și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi în jur de 33 de grade, iar cea minimă de 18...20 de grade.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9655
2.3742
3.0947
4.0809
0.1804
0.6226
0.2250
4.6434
5.1688
1.4366
3.6561
0.2431
0.4782
1.0782
0.0599
0.4419
0.6566
4.0320
0.2801
1.0162
0.5889
0.0577
0.3604
0.2130
2.6875
0.0394
0.1455
1.0977
0.6258
0.1232
154.7773
5.6228
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
.