INSOLVENȚA COMPANIEI PARAVION FACE DE RÂS BVB
BURSA 23.04.2018

A.I.
 
mărește imaginea
Bursa de Valori București (BVB) împreună cu Paravion au lansat, în ianuarie 2017, concursul "Leii BVB", pentru investitorii de retail.
     * Dan Groza: "Am câștigat de două ori premiul I la concursul «Leii BVB», dar nici până astăzi nu am beneficiat de ceea ce ar fi trebuit să obțin"
     * Bursa de Valori București: "Ne-am respectat toate obligațiile contractuale"
     * Raluca Karas, Paravion: "Având în vedere condițiile impuse de câștigător în comparație cu premiul cuvenit, am fost nevoiți să-i refuzăm pretențiile"
     * În prezent, pagina de Internet a concursului nu funcționează
     
     Investitorul Dan Groza acuză că nu și-a primit premiile câștigate, anul trecut, la concursul de tranzacționare organizat de Bursa de Valori București (BVB) "Leii BVB", constând în două city-break-uri oferite de compania Paravion, în contextul în care aceasta din urmă a intrat în insolvență.
     Oficialii BVB spun că Bursa și-a îndeplinit obligațiile contractuale și dau vina pe compania de turism, care, la rândul său, susține că investitorul în cauză a ridicat pretenții prea mari.
     Competiția organizată de BVB anul trecut, care s-a desfășurat în perioada februarie - noiembrie 2017 și a cărei menire era să stimuleze și să răsplătească investitorii persoane fizice cu o prezență activă în piața de capital, avea, drept premii principale (premiul întâi), ce urmau să fie oferite în fiecare lună de către operatorul de turism on-line Paravion, city-break-uri în Europa, Dubai sau Kenya.
     De asemenea, tot lunar, se oferea și premiul al doilea, ce consta într­-un smartwatch dat de un alt partener al concursului.
     Loredana Stanciu, directorul departamentului Clienți Companii al Paravion preciza, în momentul lansării competiției, că valoarea unui premiu valabil pentru două persoane pleacă de la 300 de euro de persoană și poate ajunge la 1.500 de euro de persoană, în cazul vacanței în Kenya.
     Pe lângă stimularea tranzacționării, prin acest demers, BVB dorea să marcheze aniversarea a 150 de ani de existență a monedei naționale.
     Conform BVB, în fiecare lună, urmau să fie extrase, în mod aleatoriu, 150 de tranzacții, efectuate în luna anterioară, transferului cu valoarea cea mai mare urmând să-i fie atribuit premiul întâi, iar celui cu a doua cea mai mare valoare premiul al doilea.
     Pentru a putea intra în competiție, investitorii trebuiau să își înregistreze tranzacțiile completând formularul existent pe site-ul concursului.
     * Dan Groza: "Paravion mi-a transmis că valoarea premiilor reprezintă un reper de orientare între ei și BVB"
     Domnul Dan Groza din Cluj - Napoca, investitor la BVB din anul 2005 (conform comunicatelor bursei), participant și dublu câștigător al proiectului, ne-a precizat: "Am câștigat premiul la Concursul «Leii BVB» de două ori. Prima dată în luna martie, cu o tranzacție făcută cu titlurile Transgaz (TGN) și a doua oară în luna mai, cu un transfer realizat cu acțiunile SIF Moldova (SIF2). Premiul din luna martie a fost un city-break pentru două persoane, la alegere, într-una din destinațiile Dubai, Catania sau Valencia, iar în cazul celui de-al doilea, city-break-ul era în Londra, Milano sau Praga. Premiile erau oferite de Paravion, valoarea acestora fiind de 1.000 de euro fiecare".
     Potrivit domnului Groza, inițial, a stabilit cu oficialii Paravion să cupleze premiile, astfel încât să beneficieze de o singură excursie. În luna august a anului trecut, când a încercat să facă rezervările la hotelul pe care-l alesese și să stabilească ultimele detalii ale plecării, a fost înștiințat, de către Paravion, că firma tocmai intrase în insolvență, astfel încât cererea nu îi poate fi satisfăcută, ne-a spus câștigătorul concursului.
     Dan Groza a precizat: "Am contactat BVB pentru a spune că nu pot beneficia de premiu, iar cei de la bursă mi-au transmis că nu știau despre această situație, dar să am răbadare, pentru că problema se va rezolva. Cu toate acestea, concursul a continuat în lunile ce au urmat. Nu știu ce și cum au făcut ceilalți câștigători de după mine.
     Această situație a persistat până în luna februarie 2018, când le-am transmis că voi apela la metode legale împotriva lor".
     Conform participantului la concurs, în ziua următoare înștiințării trimise organizatorilor competiției, a fost contactat de BVB și, ulterior, de Paravion, agenția de turism online venind cu o ofertă a cărei valoare, în opinia domniei sale, se afla cu mult sub cea cumulată a celor două premii, de 2.000 de euro.
     Investitorul ne-a precizat: "Hotelurile propuse se află la mare distanță de oraș, au recenzii (review-uri) proaste pe booking.com etc. Practic, dacă aduni costul biletului de avion dus - întors și cele patru nopți de cazare, suma obținută este de puțin peste 1.000 de euro.
     I-am contactat din nou pe cei de la Paravion, care mi-au spus că valoarea premiilor este un reper de orientare între ei și BVB. Eu prin reper de orientare înțeleg că valoarea trebuie să fie pe acolo, nu la jumătate.
     Mi-au spus că variantele trimise sunt tot ceea ce pot să îmi ofere, pentru că acum sunt foarte ocupați. Asta după ce tot așteptam din luna august (n.r. a anului trecut).
     De fapt, nu știu de ce am fost pus să iau legătura cu Paravion, pentru că eu am participat la concursul organizat de BVB. Ei (n.r. bursa) mi-au folosit numele în comunicate, pe facebook etc. (n.r. în comunicatul din luna aprilie 2017 a BVB legat de concurs se preciza că Dan Groza a câștigat un city break în valoare de 1.000 de euro, pentru două persoane, iar în cel din luna iunie, bursa specifica că Dan Groza a câștigat, pentru a doua oară, premiul întâi al competiției, un city break de trei zile, valoarea premiului fiind tot de 1.000 de euro)".
     * Dan Groza: "În final am cerut doar biletele de avion, dar tot fără succes"
     Potrivit investitorului, din luna februarie a acestui an și până în prezent, a tot încercat să ajungă la un consens cu Paravion, iar, într-un final, a cerut doar biletele de avion, fără cazare, dar tot fără succes.
     Domnul Groza a precizat: "Am înțeles că acum, de când Paravion se află sub supraveghere strictă, orice aprobare necesită timp, dar cred că, deja, acest timp este de mult depășit".
     Dublul câștigător al proiectului "Leii BVB" a continuat: "În opinia mea, nu este în regulă că bursa a continuat concursul, chiar după ce, în august, le-am trasmis că cei care câștigă nu pot beneficia de premii. Nici intermediarul prin care tranzacționez nu știa acest lucru, dar după ce i-am relatat situația nu a mai promovat competiția. Acum site-ul concursului nu mai merge.
     Nici politica comercială nu mi se pare corectă, pentru că ei spun că dau ceva și, apoi, vin cu altceva, cu o valoare redusă la jumătate, iar în prezent nu pot lua nici măcar acea jumatate".
     De fapt, scopul concursului a fost promovarea bursei în cadrul populației și stimularea tranzacționării, dar prin ceea ce s-a întâmplat efectul a fost exact invers, a spus domnul Groza, conchizând: "În prezent, am reclamat situația la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și aștept să văd care va fi rezolvarea".
     Răspunzând la solicitarea Ziarului BURSA în legătură cu acest subiect, departamentul de comunicare al BVB ne-a transmis: "Bursa de Valori București și-a respectat toate angajamentele contractuale. Pentru o informare corectă asupra situației, vă rugăm să solicitați un punct de vedere companiei Paravion, partener al proiectului, care este în măsură să vă dea informații detaliate în legătură cu acest caz particular".
     Pe de altă parte, în regulamentul de desfășurare al concursului, la Capitolul IV: Dispoziții finale, Art. 22, se specifică că BVB nu garantează și nu este răspunzătoare în nicio situație de calitatea și de conformitatea premiilor acordate.
     * Raluca Karas: "Câștigătorul a schimbat tot, de la destinație până la numărul de nopți, pasageri și tipul de cameră"
     Referitor la acest subiect, Raluca Karas, Operations Manager Air & Non-Air Business în cadrul Paravion, ne-a transmis: "Campania BVB a început în luna martie 2017 (n.r. prima extragere a câștigătorilor, pentru tranzacțiile efectuate în luna februarie), iar până în luna august au fost patru extrageri și trei câștigători, unul dintre ei având premiul dublu. Câștigătorii au fost informați la timp, reprezentanții Paravion contactându-i în perioada aprilie - iulie pentru a le oferi premiile, dar aceștia nu aveau date fixe de plecare. S-au purtat câteva discuții prin e-mail pentru a stabili detaliile călătoriilor. Până la momentul intrării în insolvență, câștigătorii nu s-au pronunțat pentru o dată fixă a plecărilor și nu a existat o solicitare fermă din partea lor. Paravion putea oferi oricând, până la intrarea în insolvență, aceste premii".
     Potrivit doamnei Karas, valoarea premiilor lunare se regăsește și în regulamentul campaniei BVB, dar nu este specificată pe voucherul de călătorie oferit câștigătorilor.
     "Pachetele turistice lunare erau în valoare de 1.000 de euro, pentru doi adulți, iar câștigătorii aveau la dispoziție trei capitale europene, specificate în fiecare premiu, cu servicii de acomodare incluse la categoria de patru stele, în cameră dublă cu mic dejun inclus și bilete de city pass.
     Premiul cel mare era în valoare totală de 3.000 de euro, constând într-un Safari în Kenya, conform regulamentului", a precizat oficialul Paravion
     Totodată, potrivit doamnei Karas, câștigătorul nu a acceptat, încă de la început, premiul oferit de Paravion Tour.
     Premiile puse în discuție au fost următoarele, ne-a transmis Raluca Karas:
     "Extragerea din luna aprilie 2017 - pachet de servicii turistice în valoare de 1.000 de euro, pentru două persoane.
     City break 2 nopți/3 zile la plajă în Dubai, Sicilia - Catania sau Valencia.
     Servicii incluse: bilet avion și taxe de aeroport, cazare două nopți în hotel de patru stele în cameră dublă cu mic dejun inclus.
     Extragerea din luna iunie 2017 - pachet de servicii turistice în valoare de 1.000 de euro, pentru două persoane.
     City break 2 nopți/3 zile la Milano, Praga sau Londra.
     Servicii incluse: bilet avion și taxe de aeroport, cazare două nopți în hotel de patru stele în cameră dublă cu mic dejun inclus, două bilete intrare la un obiectiv turistic reprezentativ".
     Potrivit doamnei Karas, câștigătorul a fost contactat de reprezentanții Paravion pentru revendicarea premiului, însă acesta a solicitat un sejur a cărui valoare totală este de 1.940 de euro.
     Oficialul Paravion ne-a precizat: "Solicitarea premiantului consta în plecare din București către Catania în data de 23 mai 2017 și întoarcere pe data de 3 iunie 2017, pentru doi adulți și un copil în vârstă de 7 ani, tariful transportului fiind de 3.057 lei, aproximativ 670 de euro.
     Cazare în hotel A, în perioada 23 mai - 27 mai, cameră Junior Suite, tarif - 703 euro.
     Cazare în hotel B, în perioada 27 mai - 30 mai, cameră triplă, tarif - 567 euro".
     Potrivit managerului Paravion, având în vedere condițiile impuse de câștigător în comparație cu premiul obținut, operatorul de turism a fost nevoit să refuze pretențiile câștigătorului.
     Doamna Karas a precizat: "Câștigătorul a schimbat tot, de la destinație până la numărul de nopți, pasageri, tipul de cameră etc. Situația actuală nu permite compromisuri, indiferent de parteneriatul cu BVB și presiunea câștigătorului".
     Managerul Paravion ne-a mai transmis: "BVB nu a continuat concursul până la finalul anului deoarece, conform contractului, prin insolvența unuia dintre parteneri, acordul dintre părți înceta. Având în vedere că pretențiile premiului au crescut, au apărut o serie de neînțelegeri între parteneri. Din păcate, ținând cont de situația actuală a agenției, nu putem onora altfel de premii, în afara celor specificate în regulament (...).
     Premiile BVB vor fi onorate în condițiile actuale și în conformitate cu regulamentul impus de contractul cu bursa".
     Prezent la festivitatea de lansare a concursului de la începutul anului trecut, Lucian Anghel, președintele bursei, declara: "Acest proiect fără precedent inițiat de BVB vrea să transforme românii din străini față de piața de capital în oameni care regăsesc aici dorința de a investi și beneficiază, în timp, fie de creșterea generală a prețului acțiunilor, fie de obținerea de dividende consis­tente. Toate acestea sperăm să se întâmple gradual, odată cu îmbunătățirea educației financiare a cât mai multor români, motiv pentru care Grupul BVB investește în numeroase proiecte educaționale alături de partenerii săi din ce în ce mai numeroși".
     A fost o declarație complet neinspirată deoarece, la începutul lunii august a anului trecut, partenerul principal al concursului, Paravion, anunța intrarea în insolvență.
     Potrivit videoclipurilor publicate pe pagina de Facebook a operatorului de piață, ultima lună în care premiul întâi acordat în cadrul concursul "Leii BVB" a constat într-un city-break a fost august (cu extragerea efectuată în luna septembrie).
     Pentru următoarele luni în care s-a desfășurat competiția, premiul întâi a constat într-un smartwatch, care, până în acel moment, figura ca premiul al doilea. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Unii castiga 2 covrigi si vor sa ia un sandvis
    (mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2018, ora 00:23)  
 La alte concursuri era descalificat din start. Vrei bine, nu vrei, lasa ca vrea altul.


 
  1.1.   Da da  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Ion , in data de 23.04.2018, ora 09:29)
 
 Sunt in insolventa ! Nu mai pot sa onoreze promisiunile .


 
2.  Ce sa-ti fac?
    (mesaj trimis de Andrei în data de 23.04.2018, ora 00:36)  
 Este o vorba romaneasca care spune "calul de dar nu se cauta la dinti" si o alta care spune "pupa si baga in traista". Premiile au fost scrise in regulament, atat perioada, nr de persoane, etc. Tie ti-a trebuit vacanta de relaxare de 10 zile. Cred ca n-o sa mai primesti nimic, chiar daca ajungi sa-i dai in judecata. Pot invoca regulamentul si pa!


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Dan Groza , in data de 23.04.2018, ora 08:44)
 
 Nu cred ca ai inteles. Intr un final am cerut doar biletele de avion, deci mai putin decat premiul oferit si tot nu mi au oferit nimic.. asa ca afirmatia ta nu sta in picioare.


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.04.2018, ora 09:33)
 
 Initial ai modificat ceea ce ai castigat (pachet de servicii turistice în valoare de 1.000 de euro, pentru două persoane ) si nu trei.
 City break 2 nopți/3 zile la plajă în Dubai, Sicilia - Catania sau Valencia.
  Servicii incluse: bilet avion și taxe de aeroport, cazare două nopți în hotel de patru stele în cameră dublă cu mic dejun inclus si nu 10 zile.
 Si daca cumulezi sunt 4 nopti de cazare asadar.
 Eu am prea inteles reactia agentiei.


 
  2.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de Dan Groza , in data de 23.04.2018, ora 13:37)
 
 Ori lucrezi la bvb ori .. chiar asa prost incat sa nu intelegi nu poti fi. Am cerut in final, cand vrei tu nu conteaza cand sa si achite obligatiile din concurs ba mai putin. Ce nu e clar ? Oricum v am reclamat la anpc . Daca nici eu nu rezolva o sa va tarai in instanta.


 
  2.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.04.2018, ora 16:53)
 
 Da in judecata Bursa de Valori pentru inselaciune .


 
  2.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 23.04.2018, ora 17:34)
 
 Pe Dragnea si Veorica pentru inselaciune


 
  2.6.   bvb amatori  (răspuns la opinia nr. 2.4 )
    (mesaj trimis de corneliu , in data de 23.04.2018, ora 17:48)
 
 Si eu cred ca trebuie sa reclami la Protectia Consumatorului pe cei de la bvb. Pana si castigatorii erau anuntati dupa multe zile decat era anuntat pe site.Atata neprofesionalism mai rar.Stiu doar sa mareasca tarifele si sa se faca de ras. Amatori de tot rasul.


 
  2.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de corneliu , in data de 23.04.2018, ora 17:49)
 
 Tu lucrezi fie la agentie fie la bvb.Esti jalnic.


 
  2.8.   praff  (răspuns la opinia nr. 2.7 )
    (mesaj trimis de Viorel , in data de 23.04.2018, ora 18:03)
 
 Sa dea in judecata pe cine???? Pentru un premiu??? Si Protectia Consumatorului ce sa faca - aia au rol de mediatori, nu pot obliga nici BVB nici agentia sa ofere altceva decat in regulament...si daca agentia e in insolventa, totul ramane in aer, mai cititi oameni buni, se presupune ca reprezentati companii private, aveam pretentia sa citesc comentarii mai inteligente...


 
  2.9.   praff  (răspuns la opinia nr. 2.7 )
    (mesaj trimis de Viorel , in data de 23.04.2018, ora 18:07)
 
 Sa dea in judecata pe cine???? Pentru un premiu??? Si Protectia Consumatorului ce sa faca - aia au rol de mediatori, nu pot obliga nici BVB nici agentia sa ofere altceva decat in regulament...si daca agentia e in insolventa, totul ramane in aer, mai cititi oameni buni, se presupune ca reprezentati companii private, aveam pretentia sa citesc comentarii mai inteligente...


 
  2.10.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.8 )
    (mesaj trimis de dan , in data de 23.04.2018, ora 18:08)
 
 da, pt un premiu. Adica tu, mare bvb vrei sa te promovezi si o faci pe numele si poza mea, atunci onoreazati si obligatiile din regulament


 
  2.11.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.8 )
    (mesaj trimis de corneliu , in data de 23.04.2018, ora 18:21)
 
 Viorel inteligentule, cineva si-a facut reclama gratuita si nu e o institutie oarecare.Stii ce profit scot astia anual din comisioanele impuse ? Eu sa fiu seful bursei, gaseam o solutie legala cumva si plateam omului excursia sa nu ma fac de ras. Dar cum sa faca astia asemenea gest cand nu se mai satura sa-si dea prime de performanta sau salarii. Oare tot asa gandeai de castigai tu premiul?


 
Aceeasi sectiune (Piata De Capital)
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
25.05.2018
BVB
     * BRD - Societe Generale, cel mai lichid emitent
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii, o nouă scădere a...  click să citești tot articolul
25.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, în condițiile în care persistă temerile legate de un război comercial SUA-China.  click să citești tot articolul
24.05.2018
BVB
     * Depreciere de aproape 1% pentru BET
     
     Rulajul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 24,9 milioane de lei (5,37 milioane de euro), peste cel...  click să citești tot articolul
24.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs negativ ieri, pe fondul revenirii temerilor generate de tensiunile dintre SUA și China, după ce președintele american Donald Trump a declarat că "nu e chiar...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BVB
     Volumul consemnat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de numai 21,2 milioane de lei, sub valoarea medie acestui an, de circa 50,3 milioane de lei, în contextul în care nu...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, după ce Giuseppe Conte a fost propus prim-ministru în Italia de coaliția populistă formată din Mișcarea 5 Stele și...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 mai 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9996
2.3667
3.0615
3.9799
0.1793
0.6214
0.2206
4.6288
5.2780
1.4479
3.6100
0.2348
0.4876
1.0752
0.0641
0.4537
0.8331
3.9524
0.3170
1.0830
0.6187
0.0583
0.3668
0.2020
2.7406
0.0392
0.1511
1.0760
0.6259
0.1238
165.7899
5.6050
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
.