Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
OVIDIU GURĂU, TERAPLAST:
BURSA 20.08.2018

 

 
mărește imaginea
Ovidiu Gurău: "În 2017, am efectuat investiții care au depășit 87 milioane de lei".
       În țara noastră există un potențial foarte mare de dezvoltare a pieței de capital, este de părere Ovidiu Gurău, director comercial TeraPlast, care consideră, însă, că jucătorii trebuie să fie mai îndrăzneți. Domnul Gurău ne-a precizat, într-un interviu: "Tot mai mulți manageri și acționari accesează pârghiile oferite de piața de capital pentru a face business-ul lor mai atractiv și mai competitiv, ceea ce validează trendul pozitiv pe care piața se află. TeraPlast a folosit extensiv mecanismele bursiere și a recurs în repetate rânduri la majorări de capital, a acordat acțiuni gratuite și a distribuit în ultimii trei ani dividende de peste 27 milioane de lei".
       Reprezentantul TeraPlast susține că a avea și dezvolta un business în România poate fi o adevărată provocare: "Sunt convins că rezultatele ar fi mult mai bune dacă mediul economic și politic ar fi mult mai predictibil. Pentru a ne putea dezvolta în condițiile actuale, am efectuat mai multe achiziții în ultimul an și în viitor ne vom axa cu preponderență pe dezvoltarea rețelei de distribuție, pe creșterea prezenței pe piețele europene, pe dezvoltarea produselor și pe armonia societăților din Grup".
       Având în vedere achizițiile efectuate de grup, respectiv 67% din Depaco (producător de țiglă metalică) și 50% din Politub (producător de țevi polietilenă), precum și extinderea din ultimul an (TeraSteel Serbia), TeraPlast și-a propus o cifră de afaceri consolidată de circa 900 milioane de lei în 2018, dublu față de anul trecut.

 
     Reporter: Cum a evoluat piața în care activați?
     Ovidiu Gurău: TeraPlast activează pe piața din Româ­nia și pe cea externă prin trei linii de business - Instalații & Amenajări, Profile de tâmplărie și Granule, produsele sale fiind utilizate în diferite domenii, cele mai multe dintre ele fiind în creștere. Un domeniu în care rezultatele încă nu sunt cele așteptate este cel al lucrărilor de infrastructură, iar pentru a contracara efectele negative ale acestuia asupra TeraPlast SA (care produce țevi și fitinguri din PVC, polietilenă și pentru lucrările de infrastructură edilitară), ne-am adaptat strategia de vânzare și ofertare în direcția accesării altor tipuri de lucrări și clienți care pot utiliza produsele TeraPlast.
     Reporter: La ce valoare se ridică acest sector?
     Ovidiu Gurău: În 2017, sectorul de construcții a însumat 8,5% din produsul intern brut la României, care a totalizat 858,3 miliarde lei, deci valoarea totală a acestuia s-a situat la 73 miliarde lei (15,5 miliarde euro).
     Conform informațiilor Institutului Național de Statistică, piața de construcții ar putea înregistra în 2018 o creștere de 6,8% față de 2017, deci s-ar putea situa la 16,6 miliarde euro.
     Reporter: Care sunt tendințele din piață? Ce produse/sisteme noi au apărut?
     Ovidiu Gurău: TeraPlast este un operator care investește permanent în dezvoltarea și îmbunătățirea produselor și materialelor existente, modernizarea tehnologiilor de fabricare, utilizarea de materii prime de calitate. TeraPlast își propune să se alinieze la tendințele viitoare cerute de modul de utilizare a produselor din domeniul în care activează, să dezvolte produse sus­tenabile în acord cu nevoile de protecție a mediului și ale societății, res­ponsabilitatea fiind direcția actuală. Cele menționate anterior sunt confirmate de inaugurarea unei secții de reciclare PVC rigid, ajungând în top 10 reciclatori din Europa, cu o cotă de 2,8%, și prin lansarea campaniei "Apă curată înseamnă viață".
     Prin intermediul campaniei "Apă curată înseamnă viață" ne propunem să informăm consumatorii despre importanța calității sistemelor de trans­port al apei. Campania propune și o soluție pentru aceste sisteme - țeava Politub PE-100RC - realizată din polietilenă, ce aduce o rezis­tență mai mare la încărcarea punctiformă și a stopării propagării de fisuri, nu împrumută însușiri de miros, gust sau culoare și are de până la de 5 ori mai puține emisii de CO2 decât țevile din oțel. Printre punctele de pornire în campania de față se numără faptul că majoritatea rețelelor au o vechime de cel puțin 50 de ani și sunt realizate din materiale a căror durată de viață este depășită.
     Reporter: Ce perspective are sectorul?
     Ovidiu Gurău: Cred că mediul privat este cel care va susține în continuare piața de construcții ca și în ultimii doi ani, iar cel mai dinamic segment este cel rezidențial, cu creșteri semnificative în fiecare an. Asta nu înseamnă că am renunțat să ne gândim la lucrările de infrastructură, drept dovadă participăm prin activități de prezentare și ofertare a produselor și soluțiilor TeraPlast care pot fi folosite în aceste proiecte.
     Reporter: Ce tipuri de produse fabricați pentru infrastructura edilitară?
     Ovidiu Gurău: Produsul TeraPlast care se pretează cel mai bine lucrărilor de infrastructură pentru transport apă este țeava Politub PE-100RC și sistemele conexele. Printre proiectele de referință în cadrul cărora au fost integrate aceste soluții de transport apă se numără cele implementate în zonele Brăila-Galați-Călărași pentru sistemele de irigații și reabilitarea rețelei de apă potabilă din localitatea Pechea, fiecare dintre livrări depășind 1 milion de euro. Pentru această linie de business ne propunem vânzări de peste 6 milioane de metri liniari în 2018, cu 50% mai mult față de volumul livrat în 2017.
     Reporter: Din ce segment vine cea mai mare?
     Ovidiu Gurău: În prezent, cel mai dinamic segment din piața de construcții este cel rezidențial, cu o pondere semnificativă în totalul vânzărilor din 2018. Construcțiile de birouri și spații industriale au, de asemenea, o dinamică pozitivă, accentuată de extinderea investițiilor unor jucători majori în domeniu.
     Reporter: Cum a evoluat activitatea companiei în prima parte a acestui an, com­parativ cu perioada similară a lui 2017?
     Ovidiu Gurău: TeraPlast SA a înregistrat, în prima jumătate a anului în curs, venituri de 134 milioane de lei, în creștere cu 32% față de primul semestru din 2017. Performanțe notabile a înregistrat linia de Granule, cu o creștere de 40% față de aceeași perioadă a anului trecut.
     Reporter: Cu ce rezultate financiare estimați că veți încheia anul în curs?
     Ovidiu Gurău: Având în vedere achizițiile efectuate, respectiv 67% din Depaco (producător de țiglă metalică) și 50% din Politub (producător de țevi polietilenă), extinderea din ultimul an (TeraSteel Serbia), Grupul TeraPlast și-a propus o cifră de afaceri consolidată de circa 900 milioane de lei în 2018, dublu față de anul trecut.
     Reporter: Care sunt planurile investiționale și ce buget ați alocat în acest sens?
     Ovidiu Gurău: În 2017, am efectuat investiții care au depășit 87 milioane de lei, preocuparea principală în acest an fiind integrarea și consolidarea noii linii de produse din polietilenă ca urmare a achiziției Politub. Mai departe, plănuim să ne continuăm strategia de dezvoltare și rafinare a portofoliului de produse, să le oferim clienților noștri produse și sisteme sustenabile, de calitate, în acord cu misiunea de a furniza soluții eficiente pentru oameni și mediu.
     Desigur, prospectăm noi piețe, atât pentru extinderea rețelei de distribuție, cât și pentru posibile unități de producție și continuăm investițiile în dotări cu echipamente și tehnologii inovatoare de fabricație.
     Reporter: Cum apreciați evoluția pieței noastre de capital?
     Ovidiu Gurău: Cred că există un potențial foarte mare de dezvoltare a pieței de capital în România, jucătorii însă trebuie să fie mai îndrăzneți. Tot mai mulți manageri și acționari accesează pârghiile oferite de piața de capital pentru a face business-ul lor mai atractiv și mai competitiv, ceea ce validează trendul pozitiv pe care piața se află. TeraPlast a folosit extensiv mecanismele bursiere și a recurs în repetate rânduri la majorări de capital, a acordat acțiuni gratuite și a distribuit în ultimii trei ani dividende de peste 27 milioane de lei.
     Reporter: Care sunt principalele provocări cu care se confruntă companiile de profil din țara noastră și ce soluții vedeți pentru depășirea acestor obstacole?
     Ovidiu Gurău: A avea și dezvolta un business în România poate fi o adevărată provocare și sunt convins că rezultatele ar fi mult mai bune dacă mediul economic și politic ar fi mult mai predictibil. Pentru a ne putea dezvolta în condițiile actuale, am efectuat mai multe achiziții în ultimul an și în viitor ne vom axa cu preponderență pe dezvoltarea rețelei de distribuție, pe creșterea prezenței pe piețele europene, pe dezvoltarea produselor și pe armonia societăților din Grup.
     Reporter: Mulțumesc!
     
     A consemnat EMILIA OLESCU 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Adevarul de departe
    (mesaj trimis de gheo în data de 20.08.2018, ora 10:37)  
 Fii dom'le serios, ca asa ai arata sau ma insel. Privind jocul bursier BVB, trebuie sa fi prea prpst sa nu constati "jocul pervers" al "urcarii cu o, ... nu stiu cat la suta", scaderea cu nu stiu cat 0,000 la suta", cu articole pe masura, BVB a urcat ... a scazut si iar a urcat, de fapt "cacealmale la gramada" promovate mincinos drept tranzactii si aranjamente bursiere, de fapt mizerii !!!.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2018, ora 12:39)  
 Cand faceti majorarea de capital adoptata de AGA ca imediat trece anul?


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.