Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
SIF-URILE SI FONDUL PROPRIETATEA / ÎN 2017,
BURSA 31.01.2018
mărește imaginea
     * Ovidiu Șerdean, IFB Finwest: "Indicele BET-FI - mult mai bine ancorat la evoluțiile burselor internaționale, decât BET"
     * Mihai Purcărea, BRD Asset Management: "Unele SIF-uri se tranzacționează la discount-uri sub cele ale FP"
       Indicele BET-FI, care urmărește evoluția SIF-urilor și a Fondului Proprietatea, a marcat un avans de 30,04%, în perioada 30 decembrie 2016 - 29 decembrie 2017, în raport cu moneda euro, de circa patru ori și jumătate mai mare față de creșterea consemnată de indicele BET, care a fost de doar 6,65%.
     "2017 a fost un an foarte bun pentru indicele BET-FI și implicit pentru companiile care-l compun", ne-a transmis Ovidiu Șerdean, broker la IFB Finwest, adăugând: "Putem spune că BET-FI a fost mult mai bine ancorat la evoluțiile burselor internaționale, decât indicele BET al Bursei de la București.
     Fiecare companie a avut particularitatea ei; dacă SIF Banat -Crișana a fost impulsionat de programul de răscumpărare, deși a fost lipsit de dividende, SIF Transilvania deși a avut o evoluție aproape liniară, a avut cel mai mare randament al dividendelor (aproximativ 7,5%), SIF Moldova a înregistrat cea mai mare creștere anuală pe curs (aproximativ 80%), beneficiind de expunerea mare pe acțiunile bancare.
     Fondul Proprietatea a continuat programul obișnuit de vânzări de active și răscumpărări de acțiuni, program pe care sunt șanse mari să-l vedem continuat și în acest an".
     În opinia domnului Șerdean, pentru 2018, este posibil ca piața să înregistreze noi maxime locale, dar în continuare rămâne supusă unui risc mai ridicat de volatilitate: "Pentru anul 2018, creșterea barilului de petrol ar putea fi o bună oportunitate pentru Fondul Proprietatea în vederea continuării lichidării pachetului de acțiuni deținut la OMV Petrom.
     Pentru SIF- uri, aducerea în discuție a ridicării pragului de deținere reînvie apetitul investitorilor".
     * Mihai Purcărea, BRD Asset Management: "Cererea pentru acțiunile SIF-urilor a fost internă"
     Mihai Purcărea, director general BRD Asset Management, consideră că acțiunile FP au avut, în 2017, o performanță în mare măsură destul de aproape de evoluția BET-XT-T, în timp ce SIF-urile au înregistrat o performanță superioară. "O bună parte din această performanță a venit în a două jumătate a anului când acțiunile românești în ansamblu nu au avut cea mai bună evoluție datorită faptului că investitorii străini au fost speriați de riscurile politice", ne-a transmis domnia sa, adăugând: "Aceasta sugerează că cererea pentru acțiunile SIF-urilor a fost internă".
     Potrivit domniei sale, evoluția FP, dar mai ales a SIF-urilor va fi dependentă de cea a burselor, deoarece, istoric, aceste companii s-au comportat că niște acțiuni "high beta" (n.r. valabilitate mare): "Discount-ul la care se tranzacționează FP față de NAV (valoarea activului net) este aproape de minimul istoric, iar portofoliul său are o pondere mai mare de acțiuni nelistate (decât acum câțiva ani) care ar trebui să ceară un discount mai mare. Șansele pentru o listare rapidă a Hidrolectrica nu sunt foarte ridicate. Merită să fie remarcat că unele SIF-uri se tranzacționează la discount-uri sub cele ale FP, care este compania unde interesele acționarilor și managementului sunt foarte bine aliniate".
     * Dan Popovici, OTP Asset Management: "O parte dintre investitori au considerat acțiunile SIF și FP ca proxi pentru «capturarea» creșterii economice"
     Evoluția BET-FI, în 2017, are la bază două fundamente extrem de importante, consideră Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management. Domnia sa a explicat: "Pe de o parte faptul că cel puțin la începutul anului trecut acțiunile SIF și FP se tranzactionau la discounturi importante față de activul lor net, astfel fiind considerate de investitori ieftine. Pe de altă parte credem că așteptările investitorilor privind ridicarea pragului de deținere la cele cinci SIF-uri și implicit pregătirea portofoliilor pentru acel moment au fost principalul motor de creștere în cea de a doua parte a anului 2017.
     În continuare, credem că piața pe cele cinci SIF-uri este majoritar controlată de investitori locali, în timp ce investitorii străini sunt prezenți mai ales în cazul acțiunilor Fondului Proprietatea.
     În condițiile în care România a înregistrat o creștere economică record, având ca principal motor consumul intern, iar dacă ne uităm la relativ slaba reprezentativitate a PIB-ului României la cota Bursei de Valori București, atunci putem spune că o parte dintre investitori au considerat acțiunile SIF și FP ca proxi pentru «capturarea» creșterii economice. În funcție, pe de o parte, de interesul investitorilor locali față de portofoliile fiecărui SIF în parte, iar pe de altă parte dacă ne uităm la evoluțiile de anul trecut, în prezent vedem diferențe mari din punct de vedere a discountului cu care se tranzacționează SIF-urile. Aceste discounturi se situează pe o plajă largă între aproximativ 13% și peste 40% față de valoarea activului net al SIF-urilor".
     În opinia domnului Popovici, anul 2018 poate aduce eliminarea pragului la cele cinci SIF-uri, fapt care va menține interesul investitorilor locali, aceștia pregătindu-se încă de anul trecut pentru acest moment. Domnul Popovici spune: "În aceste condiții, este de așteptat ca o parte dintre SIF-uri sau poate chiar toate să continue evoluțiile bune înregistrate anul trecut. În ceea ce privește acțiunile Fondului Proprietatea, evoluția acestora este strâns legată de capacitatea managerului fondului de a își continua politica de răscumpărări și distribuție de capital. În aceste condiții, ne așteptăm ca randamentul adus de distribuția de capital să fie superior celui rezultat din aprecierea de capital".
     * Analiști: Programele de răscumpărare, benefice pentru evoluția prețului acțiunilor
     Programele de răscumpărare derulate de FP și de unele dintre SIF-uri au fost benefice pentru evoluția prețului acțiunilor respective, consideră Dan Popovici.
     Potrivit domnului Șerdean, nu de puține ori, acționarii FP și-au exprimat dezamăgirea că politica dusă de administratorii fondului nu este îndreptată către dezvoltarea acestuia pe termen lung: "Pe termen scurt, însă, politica de vânzări de active și răscumpărare de acțiuni poate rămâne una câștigătoare. Legat de SIF-uri, dacă facem o paralelă între ceea ce însemnau cele 5 SIF-uri acum 10 ani și ceea ce înseamnă acum observăm o foarte mare diferență atât în ceea ce privește valoarea acțiunilor, cât și a volumelor de tranzacționate.
     Poate că o creștere a transparenței activității precum și o sporire a încrederii investitorilor ar putea readuce SIF-urilor strălucirea de altă dată".
     Și Mihai Purcărea consideră că programenle de răscumpărare ale FP au avut un impact pozitiv asupra diminuării discountului față de NAV. Domnia sa ne-a mai spus: "La SIF-uri, impactul este greu de cuantificat, deoarece programele de răscumpărare pură (acțiuni cumpărate în vederea anulării și nu distribuirii gratuite) au început de curând și au fost încă mici ca pondere". 

 link: SIF-urile încep să mizeze și pe răscumpărări pentru creșterea randamentelor

 link: Oportunitați de investiții și Idei de tranzacționare pentru 2018

 link: "Nu susțin niciun demers privind impozitarea returnărilor de capital"

 link: BVB a eșuat în obținerea statutului de piață emergentă, și de la MCSI, și de la FTSE Russell

 link: Atenționare de la Comisia Europeană, pentru că România nu a implementat MiFID II

 link: "Acționarii BVB ar trebui să evalueze CA-ul, care și-a arătat limitele"

 link: "Plănuim să menținem o politică de dividend predictibilă"

 link: "Nu mai durează mult și acționarii «instituționali - vulture» ai FP vor reuși exit-ul total prin lichidare"

 link: "Peste 8 miliarde de euro vor intra în economia României, în următorii trei ani, prin FSDI"

 link: Fondul suveran de dezvoltare și investiții sau dușmanul binelui e mai binele

 link: Elliott Associates și-a redus accelerat deținerea la Fondul Proprietatea, de la 21% la 10%

 link: Steven van Groningen, susținut de NN pentru un nou mandat în Comitetul Reprezentanților FP

 link: "Îndemnam Guvernul sa profite de condițiile de piața, ca sa listeze Hidroelectrica, Aeroporturi București și Salrom"

 link: "Nu este oportună o eventuală valorificare a pachetului din BCR, până la finalizarea litigiilor"

 link: "Lichiditatea redusă de la BVB se transpune în dificultăți de investire"

 link: "Nu putem avea o piață eficientă cu o Autoritate de Supraveghere prosperă, pe banii emitenților"

 link: "Noi pledăm, ca și până acum, pentru așezarea relației cu FP-ul pe baze de normalitate și colaborare"

 link: În România am ales să investesc în start-up-uri inovatoare, care urmau să schimbe ceva și să aducă un beneficiu societății
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.