Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
SIF-URILE SI FONDUL PROPRIETATEA / JOHAN MEYER, FONDUL PROPRIETATEA:
BURSA 31.01.2018
mărește imaginea
     * (Interviu cu Johan Meyer, co-manager de portofoliu în România al Fondului Proprietatea)
     * "Din cauza dimensiunii mici a Bursei de Valori din România, unele fonduri de investiții strãine nu pot justifica barierele birocratice și plata unor taxe mari pentru accesul la Bursã"
       Reporter: Cum a fost anul 2017 pentru Fondul Proprietatea?
     Johan Meyer: Per total, a fost un an bun pentru Fond, dacã ar fi sã menționãm câteva puncte cheie:
     - Fondul a avut o performanțã solidã în 2017: VAN pe acțiune a înregistrat un randament total de 13,1%, în timp ce creșterea prețului acțiunii a fost de 21,5% (randament ce include distribuțiile de numerar);
     - A distribuit acționarilor o sumã brutã de 924 milioane lei;
     - A finalizat cu succes vânzarea participațiilor în filialele Electrica, cu un discount de 3% fațã de VAN, incluzând dividendele de la companie;
     - A vândut, cu succes, 1,454 milioane acțiuni deținute la OMV Petrom, la cel mai redus discount într-un plasament privat executat de Fond, crescând, în același timp, free-floatul companiei pe piața româneascã;
     - Au continuat eforturile pentru promovarea Fondului cãtre investitori locali și internaționali, precum și pentru creșterea vizibilitãții pieței locale de capital și a companiilor locale la nivel internațional.
     De asemenea, am continuat sã fim un acționar foarte activ și vocal în companiile din portofoliu, în 2017. În mod particular, am semnalat încãlcãri ale guvernanței corporative, probleme de management, proiecte de investiții nefezabile sau modificãri legislative controversate cu impact asupra companiilor de stat.
     Reporter: Ce perspective vedeți pentru listarea companiilor din portofoliu?
     Johan Meyer: Am susținut mereu cu tãrie listãrile pe piața româneascã de capital, așa cã nu putem decât sã sperãm cã în 2018 vor fi mai multe oferte decât în 2017, fie IPO-uri ale unor companii de stat, fie ale unor companii private.
     Totuși, pentru ca IPO-uri ale unor companii de stat sã aibã loc, este vital sã existe un angajament politic și credem cã noul Guvern, odatã instalat, are oportunitatea sã aducã o perspectivã proaspãtã asupra IPO-urilor și sã ofere mai multã vizibilitate asupra calendarului de listare a unor companii cheie, precum Hidroelectrica, Aeroporturi București sau Salrom.
     În opinia noastrã, Hidroelectrica este cel mai aproape de o listare, în timp ce Aeroporturi București și Salrom au povești de creștere interesante și deci un potențial semnificativ sã fie IPO-uri de succes, conducând la dezvoltarea în continuare a pieței de capital românești.
     Îndemnãm Guvernul sã profite de condițiile ideale de piațã, de interesul investitorilor și de evaluãrile atractive pentru a lista aceste companii.
     Reporter: Care sunt așteptãrile dumneavoastrã privind listarea Hidroelectrica?
     Johan Meyer: Hidroelectrica este așteptatã la listare de ceva vreme și singurul lucru care a împiedicat acest lucru a fost lipsa de voințã politicã. În acest context, este greu de estimat un termen pentru listare.
     Au existat declarații ale Ministrului Energiei, toamna trecutã, cã IPO-ul va avea loc în 2018, dar nu au existat pași concreți sau acțiuni în aceastã direcție. Dimpotrivã, am asistat la o deteriorare gravã a guvernanței corporative în companie și la schimbãri continue la nivelul Consiliului de Supraveghere și al managementului. Sperãm cã Ministerul Energiei va lua exemplul Ministerului Economiei și nu va continua sã numeascã administratori fãrã o experiențã profesionalã care sã contribuie la creșterea viitoare și la dezvoltarea companiilor din portofoliu.
     Reporter: Care sunt intențiile dumneavoastrã pentru urmãtorii ani, în ce privește distribuțiile de cash și programele de rãscumpãrare? Pânã când doriți sã le continuați?
     Johan Meyer: Intenționãm sã continuãm politica actualã de investiții, croitã pentru a maximiza randamentele pentru toți acționarii. Reducerea discountului fațã de VAN sub 15% rãmâne unul din principalele obiective pentru 2018 și, în acest scop, vom continua acțiunile care depind de noi, precum rãscumpãrãri și distribuții de numerar.
     Reporter: În ce orizont de timp vedeți și investiții?
     Johan Meyer: Nu putem oferi o estimare, dar când va apãrea o nouã oportunitate de investiție beneficã pentru acționarii noștri, cu siguranțã o vom lua în considerare.
     Reporter: Care sunt evenimentele care considerați cã vor influența Fondul, în 2018?
     Johan Meyer: Monitorizãm atent câteva modificãri legislative. Între acestea, privim cu atenție soarta amendamentelor legii guvernanței corporative, analizate acum de Curtea Constituționalã. Modificãrile legii adoptate în decembrie reprezintã un imens pas înapoi în timp pentru companiile deținute de stat și pentru țarã, în timp ce riscurile corupției în aceste companii cresc dramatic.
     Sperãm ca președintele Iohannis sã întoarcã legea în Parlament și ca parlamentarii sã înțeleagã importanța majorã ca aceste companii sã fie conduse în mod profesionist, în conformitate cu un set clar de reguli de transparențã și rãspundere.
     Reporter: Care sunt planurile pentru 2018?
     Johan Meyer: Vom continua sã atragem atenția cu privire la importanța maximã pe care o are o lege clarã a guvernanței corporative. De asemenea, credem cã practica mandatelor interimare, susținutã de statul român ca acționar majoritar, cu scopul numirii în fruntea companiilor a unor persoane afiliate politic și cu puținã sau nicio competențã pentru aceste posturi, ar trebui sã înceteze.
     Acest lucru este foarte dãunãtor pentru stabilitatea economicã pe termen scurt, mediu și lung a unor astfel de companii, care se întâmplã sã fie și unele dintre cele mai valoroase întreprinderi de stat din România.
     Trebuie numite boarduri și directorate cu mandate complete, dupã procese amãnunțite de selecție. Noii membri ai consiliilor și directorii trebuie mai întâi sã stabileascã prioritãțile strategice ale societãților, în conformitate cu deciziile acționarilor. Apoi, aceștia ar putea aproba planurile de investiții și ar putea identifica surse de finanțare, printre care banii aduși de un IPO ar putea reprezenta o soluție foarte eficientã din punct de vedere al costurilor.
     Reporter: Cum vedeți faptul cã cel mai mare acționar își reduce în mod constant participarea?
     Johan Meyer: Nu putem comenta asupra deciziilor acționarilor noștri.
     Reporter: Cum vã afecteazã gradul de dezvoltare al BVB?
     Johan Meyer: Piața de capital din România este încã prea micã în comparație cu dimensiunea economiei și cu potențialul acesteia. IPO-urile continuã sã reprezinte principalul motor al dezvoltãrii pieței locale. A fost foarte încurajator sã vezi, în 2017, IPO-uri ale companiilor private și sper sã vedem mai multe în 2018. Totuși, avem nevoie de listarea unei mari companii de stat, cum ar fi Hidroelectrica, având în vedere cã acest lucru ar contribui decisiv la potențiala promovare a pieței locale de capital la statutul de piațã emergentã, de la cel de frontierã.
     Problema accesului pe piațã este încã relevantã. Din cauza dimensiunii mici a Bursei de Valori din România, unele fonduri de investiții strãine nu pot justifica barierele birocratice și plata unor taxe mari pentru accesul la Bursã.
     Reporter: Cum vedeți mãsurile fiscale adoptate de Guvern? Ce așteptați de la autoritãțile statului în ceea ce privește încurajarea mediului de afaceri?
     Johan Meyer: Mediul de afaceri se așteaptã la o mai mare predictibilitate, stabilitate și transparențã și credem cã noul guvern are ocazia sã trimitã un mesaj pozitiv în aceastã direcție.
     Reporter: Ce așteptãri aveți de la ASF?
     Johan Meyer: Autoritatea de Supraveghere Financiarã este un actor cheie cu care am lucrat întotdeauna îndeaproape. Ne așteptãm ca instituția sã continue sã sprijine dezvoltarea pieței și dorim ca ea sã facã mai mulți pași în direcția simplificãrii accesului la piața de capital din România.
     Reporter: În Parlament existã o dezbatere cu privire la un proiect de lege care stipuleazã ca acțiunile Fondului Proprietatea care au fost dobândite în mod fraudulos sã se întoarcã înapoi la stat, iar cumpãrãtorii de bunã credințã sã meargã în instanțã împotriva celor care au comis infracțiuni. Care este pãrerea dumneavoastrã cu privire la aceastã inițiativã?
     Johan Meyer: Nu suntem în poziția de a comenta aceastã problemã, dat fiind faptul cã administratorul FP nu a fãcut parte din procesul de restituire și nu are cunoștințã despre cum au fost atribuite sau achiziționate acțiunile FP.
     Reporter: Vã mulțumesc ! 

 link: SIF-urile încep să mizeze și pe răscumpărări pentru creșterea randamentelor

 link: Oportunitați de investiții și Idei de tranzacționare pentru 2018

 link: "Nu susțin niciun demers privind impozitarea returnărilor de capital"

 link: BVB a eșuat în obținerea statutului de piață emergentă, și de la MCSI, și de la FTSE Russell

 link: Atenționare de la Comisia Europeană, pentru că România nu a implementat MiFID II

 link: "Acționarii BVB ar trebui să evalueze CA-ul, care și-a arătat limitele"

 link: "Plănuim să menținem o politică de dividend predictibilă"

 link: Creșterea BET-FI, de peste patru ori mai mare față de cea a BET

 link: "Nu mai durează mult și acționarii «instituționali - vulture» ai FP vor reuși exit-ul total prin lichidare"

 link: "Peste 8 miliarde de euro vor intra în economia României, în următorii trei ani, prin FSDI"

 link: Fondul suveran de dezvoltare și investiții sau dușmanul binelui e mai binele

 link: Elliott Associates și-a redus accelerat deținerea la Fondul Proprietatea, de la 21% la 10%

 link: Steven van Groningen, susținut de NN pentru un nou mandat în Comitetul Reprezentanților FP

 link: "Nu este oportună o eventuală valorificare a pachetului din BCR, până la finalizarea litigiilor"

 link: "Lichiditatea redusă de la BVB se transpune în dificultăți de investire"

 link: "Nu putem avea o piață eficientă cu o Autoritate de Supraveghere prosperă, pe banii emitenților"

 link: "Noi pledăm, ca și până acum, pentru așezarea relației cu FP-ul pe baze de normalitate și colaborare"

 link: În România am ales să investesc în start-up-uri inovatoare, care urmau să schimbe ceva și să aducă un beneficiu societății
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Trebuie!
    (mesaj trimis de Dr.WHO în data de 01.02.2018, ora 04:30)  
 Mister Johan Meyer are totala dreptate...Rezultatul va fi BVB piata emergenta!!!!Vizibilitate, fluxuri financiare mult mai mari!!!!


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 24 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8774
2.3815
3.0579
4.1276
0.1817
0.6244
0.2210
4.6578
5.1941
1.4395
3.5127
0.2353
0.4872
1.0821
0.0600
0.4516
0.6364
3.9575
0.2774
0.9771
0.5771
0.0545
0.3541
0.2100
2.6380
0.0394
0.1409
1.0774
0.6272
0.1220
152.4712
5.5582
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.