Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
SIF-URILE SI FONDUL PROPRIETATEA
BURSA 31.01.2018
"Noi pledăm, ca și până acum, pentru așezarea relației cu FP-ul pe baze de normalitate și colaborare"
     * (Interviu cu Bogdan Badea, președinte al Directoratului Hidroelectrica)
       Reporter: Stimate domnule Badea, cum ați caracteriza relația de până acum a conducerii executive a companiei pe care o conduceți cu Fondul Proprietatea?
     Bogdan Badea: Conducerea unei companii presupune asumarea de către management a unui set de obiective de a căror îndeplinire devine responsabil. Practic, este o relație de încredere, în care acționarii deleagă cuiva sarcina de a le urmări interesele în legătură cu activitatea unei companii, așa cum este și Hidroelectrica. Acest lucru presupune, de asemenea, ca managementul executiv să aibă libertate de decizie în ceea ce privește traseul care trebuie parcurs până la atingerea obiectivelor, chiar dacă este sub supravegherea acționarilor. Din nefericire relația noastră, ca manageri, cu Fondul Proprietatea a fost deficitară încă de la început la capitolul încredere, ceea ce nu a fost benefic nici pentru activitatea în cadrul companiei și nici pentru imaginea Hidroelectrica. Mă refer aici la faptul că reprezentanții Fondului s-au grăbit să dea forme concrete unor prejudecăți complet neîntemeiate referitoare la abilitățile conducerii executive a Hidroelectrica, iar asta s-a tradus printr-o serie de atacuri desfășurate în spațiul media, nenumărate contestații, acuze, procese în instanță, șicane din sfera interpretărilor legale etc. Nu este chiar cel mai prietenos mediu de lucru pentru a pune în aplicare o viziune de afaceri, o risipă enormă de energie al cărei scop nu am reușit să-l înțelegem rațional. Considerăm că atitudinea de hărțuire permanentă nu e în intersul nimănui: nici al acționarilor Hidroelectrica și nici al acționarilor Fondului Proprietatea. Ne gândim chiar că această stare de fapt nu e motivată în realitate de urmărirea unui scop al acționarilor, ci ar putea avea alte resorturi, ce țin mai degrabă de relații și interese personale, de trecerea de la o atitudine obedientă și permisivă în legătură cu imixtiuni în procesul de conducere executivă, la o atitudine demnă și un mod de acțiune orientat pe rezultate. Să nu uităm totuși că Hidroelectrica este o companie condusă în sistem dualist.
     Faptul că, într-un mediu a cărei caracteristică definitorie a fost ostilitatea, noi am reușit totuși să facem performanță pentru Hidroelectrica și să încheiem anul cu rezultate de excepție, contrazice retroactiv modul de acțiune al FP în relația cu managementul societății. Ne facem bine treaba pentru care avem mandat și acționăm responsabil.
     Să nu uităm că anul 2017 a însemnat distribuirea către acționari a unor sume impresionante provenite din dividende. Numai din dividendele suplimentare Fondul Proprietatea a încasat circa 40 de milioane de euro. Sumele acestea certifică faptul că Hidroelectrica este o companie profitabilă pentru acționari, o companie solidă, condusă eficient. Sper ca aceste lucruri, care sunt absolut evidente să le accepte într-un final și reprezentanții Fondului. Lupta surdă, de uzură, nu aduce plus-valoare companiei ci, dimpotrivă, frânează lucrurile pozitive care s-ar putea produce în alte condiții.
     Reporter: În ședința AGA din data de 30 august 2017 s-a aprobat demararea acțiunii în răspundere împotriva doamnei Oana Truță. Cu toate acestea, Fondul Proprietatea a re-nominalizat-o ca membru al Consiliului de Supraveghere. Cum comentați această situație inedită?
     Bogdan Badea: Într-adevăr, este o situație nemaiîntâlnită într-o companie, având în vedere că prevederile legale stipulează clar ce se întamplă în astfel de situații. Re-nominalizarea pune conducerea într-o postură extrem de delicată: pe de o parte trebuie să ducă la îndeplinire mandatul de a iniția acțiunea în instanță, pe de altă parte persoana vizată de demers este membru în Consiliul de Supraveghere și folosește toate pârghiile pe care le are la dispoziție pentru a pune presiune pe manageri. Atitudinea agresivă față de conducerea societății, încercarea constantă de imixtiune în cadrul de conducere executivă a companiei complică situația, afectează imaginea publică a Hidroelectrica și cu siguranță are un impact negativ din perspectiva viitorului IPO. Avalanșa de solicitări de informații din afara sferei statutare nu face decât să impacteze mediul de lucru, să pună o presiune care nu-și are locul într-o companie în sistem dualist, cu răspunderi clar delimitate pentru directorat și CS. Ori, în acest context, ne întrebăm dacă nu cumva acționarii ar trebui să ia în considerare măsuri prin care să reglementeze această situație până la clarificarea tuturor elementelor care au stat la baza deciziei de atragere a răspunderii. Este o chestiune ce ține de etică, mai ales din prisma unui acționar foarte interesat de principiile guvernanței corporatiste.
     Reporter: Ce așteptări are managementul Hidroelectrica de la relația cu FP-ul?
     Bogdan Badea: Noi pledăm, ca și până acum, pentru așezarea acestei relații pe baze de normalitate și colaborare. Până la urmă interesul nostru și al acționarilor este ca Hidroelectrica să se consolideze, să se dezvolte, să pună în aplicare o viziune de afaceri pe termen lung. Ori, sunt sigur că, dacă atitudinea reprezentanților FP ar vira către o zonă constructivă, de colaborare și de comunicare, ar fi posibile rezultate și mai bune pentru companie. Sper ca acest lucru să fie posibil, pentru că ne dorim ca succesul Hidroelectrica să devină o constantă. Abordarea din perspectivă strict financiară a activității companiei ni se pare riscantă și nesănătoasă pe termen mediu și lung pentru dezvoltarea companiei și, de aceea, trebuie avută în vedere și componenta tehnică pe care o presupune conducerea unei societăți cum este Hidroelectrica. Sunt chestiuni legate de mentenanță, retehnologizări, implementarea de noi proiecte etc. care dacă ar fi fost corect înțelese de către toți acționarii vorbeam la acest moment de o companie listată la bursă.
     Noi milităm pentru conlucrarea între acționari, între management și acționari, astfel încât împreună să putem face din Hidroelectrica un exemplu de performanță sutenabilă în rândul companiilor din această zonă a Europei.
     Reporter: Vă mulțumesc! 

 link: SIF-urile încep să mizeze și pe răscumpărări pentru creșterea randamentelor

 link: Oportunitați de investiții și Idei de tranzacționare pentru 2018

 link: "Nu susțin niciun demers privind impozitarea returnărilor de capital"

 link: BVB a eșuat în obținerea statutului de piață emergentă, și de la MCSI, și de la FTSE Russell

 link: Atenționare de la Comisia Europeană, pentru că România nu a implementat MiFID II

 link: "Acționarii BVB ar trebui să evalueze CA-ul, care și-a arătat limitele"

 link: "Plănuim să menținem o politică de dividend predictibilă"

 link: Creșterea BET-FI, de peste patru ori mai mare față de cea a BET

 link: "Nu mai durează mult și acționarii «instituționali - vulture» ai FP vor reuși exit-ul total prin lichidare"

 link: "Peste 8 miliarde de euro vor intra în economia României, în următorii trei ani, prin FSDI"

 link: Fondul suveran de dezvoltare și investiții sau dușmanul binelui e mai binele

 link: Elliott Associates și-a redus accelerat deținerea la Fondul Proprietatea, de la 21% la 10%

 link: Steven van Groningen, susținut de NN pentru un nou mandat în Comitetul Reprezentanților FP

 link: "Îndemnam Guvernul sa profite de condițiile de piața, ca sa listeze Hidroelectrica, Aeroporturi București și Salrom"

 link: "Nu este oportună o eventuală valorificare a pachetului din BCR, până la finalizarea litigiilor"

 link: "Lichiditatea redusă de la BVB se transpune în dificultăți de investire"

 link: "Nu putem avea o piață eficientă cu o Autoritate de Supraveghere prosperă, pe banii emitenților"

 link: În România am ales să investesc în start-up-uri inovatoare, care urmau să schimbe ceva și să aducă un beneficiu societății
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.