Organizator: Ziarul BURSA
 

 
 
Masa rotundă "Fiscalitatea și contabilitatea activităților de organizare de jocuri de noroc în context european și românesc"

Biriș: "ANAF omoară cu bună știință contribuabilii corecți"
 
mărește imaginea
  Majoritatea caselor de pariuri au conturile blocate de fisc
  Reprezentanții industriei de gambling s-au arătat revoltați, ieri, față de acțiunile pe care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) le derulează în ultima perioadă, la casele de pariuri.
  Prezenți la Conferința "Fiscalitatea și contabilitatea activităților de organizare de jocuri de noroc în context european și românesc", organizată de ziarul BURSA, aceștia au subliniat că ANAF aplică greșit legea, obligând societățile de pariuri să plătească impozitul minim pe profit de 5% din totalul încasărilor, fără să excludă premiile plătite jucătorilor.
  Inspectorii ANAF efectuează "un val de controale fără precedent", potrivit surselor citate, care va conduce la falimentul tuturor companiilor vizate. În cadrul acestor controale, ANAF a recalculat impozitele pe ultimii cinci ani.
  Avocatul Gabriel Biriș, partener la Biriș Goran, este de părere că Fiscul "face un mare abuz", aplicând greșit legislația existentă.
  Casele de pariuri au o lege specială, care le interzice să păstreze mai mult de 40% din încasări, subliniază domnia sa, întrebând, retoric: "Cum să existe o lege a Parlamentului (Codul Fiscal - art. 18 -, cu privire la impozitul minim, invocat de ANAF) care să te oblige să plătești un procent din ceva pe care altă lege te obligă să nu ții? Este o fractură logică. De ce pornește ANAF o acțiune al cărei rezultat scontat este evident că nu va fi atins? (...) Ar însemna ca toate casele de pariuri să vină cu bani de acasă ca să țină domeniul, care devine insolvabil, pentru că este clar că toate companiile vor intra în insolvență. (...) ANAF omoară cu bună știință contribuabilii corecți. Este un război al autorităților statului împotriva companiilor care până acum și-au plătit impozitele și taxele".
  Recent, Adrian Zăgrean, vicepreședintele ROMBET, ne-a explicat: "Acum, inspectorii de la fisc au calculat, pe cinci ani în urmă, impozitul pe profit, considerând că acesta trebuie să fie 5% din valoarea totală a încasărilor, ceea ce a condus la sume astronomice, de zeci de milioane de lei pentru fiecare și la blocarea conturilor în cazul companiilor la care au fost efectuate controale. În aceste condiții, organizatorii nu-și mai pot continua activitatea, deoarece orice sumă încasată în cont este blocată".
  Doru Gheorghiu, director executiv al Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România - Romanian Bookmakers, subliniază că articolul 18 din Codul Fiscal devine inutil și este chiar o amenințare "nucleară" la adresa sectorului.
  Domnia sa consideră suspecte aceste controale, mai ales în contextul în care ele sunt efectuate cu doar câteva săptămâni înainte ca, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal (1 ianuarie 2016), pariurile să fie eliminate de la plata acestui impozit minim.
  Până acum, companiile au plătit 5% pe suma obținută din diferența dintre încasări și plăți, iar ANAF va calcula, în cadrul controalelor, că are de încasat o sumă de plată de circa 100 milioane euro, estimează domnul Liviu Popovici, președintele Romanian Bookmakers, precizând că statul va colecta, însă, foarte puțin.
  Potrivit domniei sale, acum, o parte din companii au conturile închise, altele sunt foarte aproape de decizia de impunere, iar la alte societăți se află în derulare inspecția fiscală.
  Doru Gheorghiu a adăugat că modul în care sunt recalculate impozitele de către ANAF vine în contradicție cu legea, dar și cu practica europeană, urmând să aducă toate companiile în faliment.
  În sectorul industriei de pariuri tradiționale lucrează peste 12.000 de angajați, iar "o schismă într-o astfel de zonă ar avea efecte multiple și profunde inclusiv pe plan social, iar bugetul de stat ar pierde taxele și impozitele plătite de acest sector, care se ridică la aproximativ 120 milioane euro", conform domnului Gheorghiu.
  Nici Sorin Constantinescu, președintele Asociației Cazinourilor din România, nu consideră corectă decizia ANAF, subliniind, la rândul său, că cele mai mari companii din domeniu, care reprezintă industria autohtonă de profil, riscă să intre în faliment, având conturile blocate.
  Reprezentanții industriei mai spun că aceste controale sunt cu atât mai controversate cu cât industria jocurilor de noroc este singura care este direct conectată, prin sisteme informatice, la serverele autorităților statului și toate operațiunile sunt verificate în timp real.
  Odeta Nestor, președintele Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) spune că se simte "cu mâinile legate în aceste momente dificile ale pieței", precizând: "Prin legea specială am încercat să corectăm neajunsurile legii generale".
  Celelalte țări europene monitorizează veniturile obținute după plata câștigurilor, subliniază doamna Nestor, apreciind că nu contează care este nivelul impozitului, ci la ce bază este aplicat acesta. "Baza de impozitare trebuie să fie foarte clară, iar noi am încercat să clarificăm care este această bază, în noua legislație. (...) Cred că nu este corect față de un domeniu de business care aduce bani la buget să se calculeze impozitul pe cinci ani în urmă. (...) Am schimbat legea jocurilor de noroc din România luptând cu sistemul, pentru că reglementatorii din această țară nu cunosc domeniul".
  Atât reprezentanții auditorilor, cât și experții contabili prezenți, ieri, la conferința BURSA, consideră că este nevoie de o comunicare activă cu instituțiile statului, întrucât "orice hotărâre care nu este aprofundat documentată poate conduce la derapaje".
  Florin Dobre, din cadrul CECCAR, este de părere că, prin dialog, s-ar putea ajunge la o concluzie comună. Există o speță a CJUE, care interpretează Directiva Europeană din punct de vedere al contabilității și care spune că, în baza de impunere, nu se includ sumele plătite drept câștig către jucători, a adăugat domnia sa.
  Otilia Schwartz, partener RSM România, susține că ANAF nu vrea să vină la un dialog real și să recunoască realitatea economică a fenomenului: "Fondul economic al problemei, de la care trebuie să plecăm, este faptul că industria încasează maxim 40% din venituri, restul întorcându-se la jucători, conform reglementărilor în vigoare".
  Potrivit lui Sorin Constantinescu, "când s-a mai încercat un proces similar, s-au închis cazinourile și a pierdut tot bugetul de stat".
  Dacă această acțiune se va finaliza, societățile de pariuri vor sta închise cel puțin câteva luni, iar bugetul va pierde în jur de 50 de milioane de euro, apreciază domnia sa, precizând că ceea ce face ANAF este o "acțiune inutilă ce aduce pierderi la bugetul de stat".
  Monica Batsis, președintele Asociației Cazinourilor din România, a ținut să precizeze că, în cazul cazinourilor, rezultatul financiar depinde foarte mult de principiile aleatorii, neputând fi controlat sau decis modul în care se mișcă banii și putând fi obținut chiar un rezultat negativ. Astfel, reprezentanții segmentului plătesc "impozit pe pierdere", a conchis domnia sa, subliniind că, dacă în 2009 erau 29 de cazinouri, ulterior au mai rămas doar șase astfel de locații, în țara noastră.
  ANAF a refuzat să participe la conferință.


.