CODUL ADMINISTRATIV A TRECUT DE VOTUL SENATULUI
BURSA 13.06.2018

George Marinescu
 
mărește imaginea
     Politizarea administrației publice din România mai are doar un pas: votul din plenul Camerei Senatului. Luni, senatorii au votat Codul Administrativ propus de majoritatea PSD-ALDE, fără a ține cont de amendamentele depuse de opoziția parlamentară.
     Ședința nu a fost lipsită de incidente. În momentul dezbaterilor, Florina Presadă, senator din partea USR, a fost întreruptă de președintele de ședință - Claudiu Manda, care i-a tăiat microfonul în momentul în care aceasta s-a referit la mitingul PSD de săptămâna trecută.
     Pentru că a dorit ca parlamentarul USR să își încheie în mod legal alocuțiunea, senatorul Relu Fenechiu(PNL) a fost și el împiedicat să își susțină opinia cu privire la viitorul Cod Administrativ.
     Afirmațiile opoziției referitoare la politizarea administrației publice prin acest act normativ sunt acoperite de textele de lege.
     În primul rând, crește semnificativ numărul demnitarilor, atât timp cât toți șefii serviciilor publice deconcentrate din teritoriu capătă rang de subsecretar de stat, iar prefecții vor fi asimilați secretarilor de stat. Practic, vom avea aproape o triplare a numărului funcționarilor de rang înalt în administrația publică din România, funcționari care vor fi obligați să respecte politica guvernului.
     Mai mult, prefecții județelor vor fi în mod clar subordonați Executivului, ei fiind obligați prin noul act normativ să ia în teritoriu toate măsurile necesare pentru punerea în aplicare a programului de guvernare, în caz contrar fiind sancționați cu schimbarea din funcție.
     *  Verificările de legalitate cad în derizoriu
     În domeniul activității Prefecturii, noul cod prevede o scădere a termenului de decădere cu privire la atacarea pe motiv de legalitate în contencios administrativ a actelor emise de administrațiile publice locale și județene. Dacă până acum termenul era de șase luni de la primirea documentelor de la secretarul unității administrativ-teritoriale, noul cod administrativ introduce termenul de decădere de 30 de zile, ceea ce va duce la un volum de muncă imens pentru angajații prefecturilor cu privire la verificarea sub aspectul legalității a actelor emise de primării, consilii locale și consiliile județene.
     Cum se mărește semnificativ acest volum de muncă?
     Să luăm de exemplu un județ cu 70 de unități administrativ-teritoriale (comune și orașe), la care se adaugă și consiliul județean. Fiecare dintre aces­tea are lunar o ședință ordinară. Media lunară a proiectelor de hotărâri adoptate de fiecare unitate este situată între 20 și 30 de acte normative. Toate aces­te acte merg la Prefectură pentru verificarea sub aspectul legalității întocmirii și aprobării lor. Ceea ce înseamnă între 1400 și 2100 de hotărâri cu toate documentele aferente, la care se adaugă și media de 40 de hotărâri lunare ale consiliului județean. Înmulțiți aceste valori cu 12 și veți afla noul volum de muncă al angajaților prefecturilor într-un singur an calendaristic.
     Numai faptul că într-o lună, pentru a respecta termenul de decădere de 30 de zile, funcționarii trebuie să răsfoias­că aproape 2000 de hotărări cu toate actele care le însoțesc și să le verifice din punct de vedere al legalității, înseamnă deja destul de mult, ținând cont de activitatea complexă din prefectură, unde se urmărește și activitatea serviciilor deconcentrate, modul de aplicare a legilor fondului funciar, precum și a altor legi.
     *  Pensii speciale și liber la afaceri
     Prin noul cod administrativ este introdus sistemul de pensii speciale pentru primarii, viceprimarii, președinții de consilii județene și vicepreședinții acestora, care au cel puțin un mandat în funcțiile respective.
     Potrivit propunerii, cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă prevăzut în viitorul Cod Administrativ se acordă în limita a trei mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizația brută lunară aflată în plată.
     Pentru mandatele incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat complet de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte de consilii județene. Indemnizația pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public.
     De asemenea, prin viitorul Cod Administrativ se înlătură o parte dintre incompatibilitățile urmărite de Agenția Națională de Integritate. Aleșii locali și județeni - primari, viceprimari, președintele consiliului județean, vicepreședinții consiliului județean, consilieri locali și consilieri județeni - vor avea dreptul să desfășoare orice activitate legală, în calitate de persoane fizice autorizate sau ca administrator al unei întreprinderi familiale ori individuale, cu condiția ca aceste activități, fie ele și comerciale, să nu intre în concurență cu cele desfășurate de administrația publică.
     O modificare importantă este aceea privind funcția de arhitect-șef al localității. Opoziția a susținut că, dacă înțelege că funcția de administrator public poate fi contractuală, nu este de acord ca arhitectul orașului să poată lucra în cadrul primăriei pe statut de persoană fizică autorizată sau SRL.
     Acest amendament al opoziției a fost respins la vot, iar arhitectul-șef al localității rămâne o funcție de tip contractual.
     Un alt punct important este reducerea atribuțiilor Agenției Naționale a Funcționarilor Publici în privința avizării organigramelor propuse de aleșii locali pentru unitățile administrativ-teritoriale. Practic, această reducere diminuează drastic conținutul instituției ANFP, ceea ce a atras atenția și Comisiei Europene, care a avertizat România că poate pierde fonduri de peste 553 milioane de euro privind modernizarea administrației publice din țara noastră.
     Senatul este prima cameră sesizată pentru votarea Codului Administrativ. Legea, așa cum a fost ea adoptată de către Senat, va merge la Camera Deputaților pentru dezbateri și votul în plen. Camera este for decizional, astfel că după votul din plen legea va merge spre promulgare la Președintele României.
     Oricum, reprezentanții din Senat ai opoziției parlamentare au anunțat după votul de luni seară că, dacă legea va rămâne în aceeași formă și la Camera Deputaților, vor ataca noul Cod Administrativ la Curtea Constituțională, acuzând vicii grave de procedură și încălcări ale actului normativ fundamental al țării. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Ionescu în data de 13.06.2018, ora 06:21)  
 În România nu avem administrație, ci birocrație crasă. Așa că acest cod cui se adresează? Clicii PSD? Niște ordinari care sufocă România!


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 21:57)
 
 Toate legile sunt atacate la CCR. Altcineva se ocupă de blocaje, partidele Securității.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de Cristi , in data de 14.06.2018, ora 15:50)
 
 Sa mori tu ca partidele care ataca legile la CCR sunt ale Securitatii? Si ca PSD e singurul partid cinstiti din tara asta? Ce fumezi?


 
Aceeasi sectiune (Politica)
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.08.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Săptămâna se deschide cu creșteri pentru toți indicii bursieri"
     
     Prima ședință de tranzacționare a Bursei de Valori București (BVB) din această săptămână s-a...  click să citești tot articolul
21.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în baza speranțelor legate de rezultatele negocierilor comercicale China - SUA, care vor avea loc săp­tămâna aceasta.
     Titlurile gigantului...  click să citești tot articolul
20.08.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Circa jumătate din rulaj, dat de titlurile Banca Transilvania"
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat în teritoriul pozitiv ultima zi de...  click să citești tot articolul
20.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ușor vineri, investitorii având temeri cu privire la situația băncilor din Italia. Sectorul bancar din Italia este în atenție din cauza îngrijorărilor ce privesc...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice care a închis ședința de tranzacționare în teritoriu negativ
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, pe fondul redresării prețurilor metalelor.
     În acest conext, titlurile "BHP Billiton" Plc., cel mai mare grup minier din lume, s-au apreciat cu 1,2%, la...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9775
2.3766
3.1168
4.0891
0.1808
0.6232
0.2274
4.6483
5.1896
1.4353
3.6815
0.2447
0.4817
1.0808
0.0607
0.4437
0.6697
4.0737
0.2806
1.0413
0.5942
0.0584
0.3631
0.2156
2.6965
0.0394
0.1472
1.1090
0.6267
0.1232
155.6363
5.6593
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
.