DRAGNEA, TEODOROVICI ȘI PSD, ÎN EROARE
BURSA 09.08.2018

George Marinescu
 
mărește imaginea
     Fosta casă a președintelui Klaus Iohannis situată în Sibiu, pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 29, pentru care șeful statului a încasat timp de mai mulți ani chirie de la filiala Raiffeisen Bank, a constituit subiectul preferat al social-democraților în ultima lună.
     Liviu Dragnea, președintele PSD, i-a ordonat în mai multe rânduri lui Eugen Teodorovici, Ministrul Finanțelor Publice, să execute prejudiciul din dosarul prin care s-a stabilit că familia Iohannis a obținut ilegal proprietatea asupra acestui imobil.
     Tedorovici s-a conformat și i-a cerut pe un ton imperativ lui Ionuț Mișa, președintele ANAF, să înceapă executarea silită a șefului statului. A existat chiar un moment în care ministrul de finanțe l-a amenințat pe șeful ANAF cu demiterea din cauza tergiversării soluționării acestui caz.
     Subiectul a fost preluat de presa partizană social-democraților, care însă nu a furnizat toate datele privind această problemă.
     Din răspunsurile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) la întrebările transmise de ziarul BURSA, reiese că, în acest moment, președintele Klaus Iohannis nu poate fi executat silit. Mai mult, chiar dacă ar dori, astăzi, să achite întreaga sumă, Klaus Iohannis nu ar avea cui să o plătească, deoarece, în acest moment, există un litigiu pe rolul instanțelor de judecată cu privire la succesiunea acestei case și înscrierea în cartea funciară a județului Sibiu.
     Conform răspunsului primit de la ANAF, reținem că Administrația județeană a Finanțelor Publice Sibiu, în baza hotărârilor judecătorești pronunțate de Tribunalul Brașov și Curtea de Apel Brașov, a solicitat Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu rectificarea de carte funciară, în sensul radierii dreptului de proprietate al lui Baștea Ioan, precum și al lui Carmen și Klaus Iohannis.
     După rectificarea de carte funciară, dreptul de proprietate asupra imobilului situat în Sibiu, str. Nicolae Bălces­cu, nr. 29, a revenit defuncților proprietari Ghenea Elisei și Ghenea Maria, născută Baștea.
     Ulterior, AJFP Sibiu, în numele Statului român, a solicitat notarului public Cornelia Popa suplimentarea certificatului de succesiune vacantă prin care să se constate calitatea de succesor al Statului Român pentru imobilul respectiv.
     Prin încheierea nr. 8788/2016, notarul a dispus suspendarea procedurii succesorale în temeiul art. 107 alin. 1 lit. c din legea 35/1995, motivat de faptul că pe rolul instanțelor de judecată se află o acțiune privind stabilirea succesorilor pentru acest imobil, fie Statul Român, fie reclamanta Baștea Rodica, în calitate de succesoare a defunctului Baștea Ioan, precum și cotele care le revin moștenitorilor.
     În documentul trimis de ANAF Ziarului Bursa se precizează: "În prezent, se judecă solicitarea reclamantei Baștea Rodica, care susține că este succesor de drept al proprietății".
     * Dosar plimbat de doi ani
     Din verificările pe care le-am făcut pe portalul instanțelor de judecată, în urma răspunsului primit de ANAF, am reținut că dosarul privind stabilirea succesorilor lui Baștea Ioan a fost deschis la 1 aprilie 2016 de către Baștea Rodica, în calitate de reclamant. În dosarul 897/85/2016 deschis la Tribunalul Sibiu, reclamanta solicita ca instanța să se pronunțe cu privirea la calitatea ei de moștenitor asupra bunurilor defunctului Baștea Ioan, bunur­i printre care se numără și casa din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu, nr.29.
     Concomitent, reclamanta a mai introdus o cerere prin care solicita să fie rectificată cartea funciară a imobilului respectiv și să fie introdusă ca nou proprietar.
     În ambele dosare, Statul Român, reprezentat de Ministerul Finanțelor și de Municipiul Sibiu prin primar, are calitatea de pârât, iar ca intervenienți apar Elisabeta Antonescu, Liliana Șoima, Onițiu Șoima, Maria Crețu și Ilie Crețu.
     Ulterior, în acest dosar a intervenit o cerere de strămutare care a fost judecată de Curtea de Apel Alba Iulia. Prin sentința din 27 aprilie 2017 pronunțată în dosarul 259/57/2017, magistrații Curții de Apel au decis strămutarea procesului privind succesiunea lui Baștea Ioan de la Tribunalul Sibiu la Tribunalui Hunedoara. Conform dis­pozitivului sentinței, Curtea de Apel Alba Iulia "păstrează actele îndeplinite de instanță până la momentul strămutării".
     După această decizie, a fost ridicat un conflict privind competența de soluționare a acestui dosar de către judecătorii hunedoreni. Conflictul a fost soluționat tot de Curtea de Apel Alba Iulia, care a stabilit prin decizia din 2 februarie 2018 pronunțată în dosarul 3538/97/2017/a1 că Tribunalul Hunedoara este competent să soluționeze toate cererile formulate în dosarul privind succesorii lui Baștea Ioan.
     În acest moment, pe rolul Tribunalului Hunedoara se află două dosare privind această succesiune, deschise în calitate de reclamant de Baștea Rodica, în care Statul Român apare în calitate de pârât. Ambele dosare - 897/85/2016 și 939/85/2016-au termen în 30 octombrie 2018, iar la primul se așteaptă o copie după documente care s-ar afla la Arhivele Naționale Brașov, Arhivele Naționale Sibiu și la primăria comunei Drăguș, în timp ce la al doilea nu a fost încă atașat dosarul de fond care se află la Curtea de Apel Alba Iulia.
     Cu alte cuvinte, până în prezent, nu se cunoaște exact care sunt moștenitorii proprietarului defunct al casei situate pe str. Nicolae Bălcescu, nr.29, din Sibiu. În lipsa oricărui moștenitor, nicio cerere de executare silită nu poate fi introdusă împotriva familiei Iohannis și nicio instituție a statului nu poate demara o astfel de procedură.
     * În dosarul ICA, statul a recuperat doar 15% din prejudiciu
     În solicitarea pe care Ziarul Bursa a trimis-o către ANAF, am cerut instituției să ne informeze care este suma recuperată de către statul român în cazul prejudiciului de peste 60 de milioane euro stabilit în dosarul ICA Băneasa, în sarcina inculpaților, dintre care principalul condamnat este Dan Voiculescu.
     Din răspunsul ANAF reținem că, "până în prezent, a fost recuperată suma de 40.187.003 lei", adică în jur de 8,73 milioane euro. Suma recuperată reprezintă doar 15% din prejudiciul de 60.482.615 euro stabilit prin sentința penală 701/26.09.2013 a Tribunalului București, confirmată prin decizia 888 din 8 august 2014 a Curții de Apel București.
     Vorbim despre un prejudiciu uriaș, care trebuie recuperat de către Statul Român, prin Ministerul de Finanțe și ANAF, și din care subalternii lui Teodorovici au recuperat de la condamnații penal doar 15%.
     Pare să fie o diferență uriașă între modul de acțiune al ministrului Eugen Teodorovici în cazul Iohannis - unde încă nu a fost stabilit de către instanță cui trebuie să plătească președintele țării suma considerată drept prejudiciu - și cazul ICA-Dan Voiculescu, în care debitorul și creditorul sunt cunoscuți, dar executarea silită tergiversează de aproape patru ani.
     Nu i-am auzit pe Liviu Dragnea, liderul PSD, pe Eugen Nicolicea, pe Eugen Teodorovici și pe Darius Vâlcov să solicite urgentarea executării silite în cazul acestui prejudiciu enorm.
     Conform răspunsului ANAF, în anii 2016, 2017 și primul semestru al anului 2018 a fost încasată suma de 407.320.000 lei, reprezentând prejudicii stabilite definitiv prin sentințe penale. ANAF precizează că suma provenită din executarea silită în cazurile speciale (n.r. - prejudiciile stabilite în sentințele definitive penale) a fost cu 5% mai mare în anul 2017, comparativ cu 2016.
     ANAF nu a răspuns și la întrebarea referitoare la valoarea totală a prejudiciilor din dosarele penale pe care Statul Român le avea de recuperat la 30 iunie 2018 și nici care este procentul care a fost recuperat din această sumă. 

     Istoria casei situate la nr. 29 pe strada Nicolae Bălcescu, din centrul Sibiului, începe în 1935. Clădirea a aparținut soților Maria și Eliseu Ghenea. Regimul comunist a confiscat imobilul în perioada anilor 60.
     După Revoluție, Nicolae Baștea, nepotul soților Ghenea, a revendicat dreptul său de proprietar, în calitate de moștenitor, asupra imobilului. În aceeași perioadă, el își întocmește testamentul și lasă casa moștenire unui nepot, Ioan Baștea. Jurnaliștii de la Rise Project susțin că în anul 1998 apar suspiciuni asupra dreptului de moștenire, pentru că testamentul făcut în anii "60 de Eliseu Ghenea nu ar fi fost original.
     Suspiciunile au fost înlăturate deoarece Ioan Baștea reușește să obțină o adeverință care dovedește contrariul. Instanța îi dă crezare și decide să îi înapoieze imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu.
     În 1999, actualul președinte al României, Klaus Iohannis, pe atunci inspector școlar, și soția sa cumpără de la Ioan Baștea jumătate din casă. Totodată ei solicită instanței anularea contractului prin care statul a vândut casa chiriașilor și câștigă procesul.
     Însă chiriașii deschid un alt dosar în care contestă dreptul de moștenitor al lui Nicolae Baștea, cel care a lăsat moștenire casa prin testament. Magistrații le dau dreptate, deoarece adeverința semnată de secretarul primăriei Porumbacu de Jos, din care reieșea că Nicolae Baștea este unic moștenitor, este un fals. Mai precis, Nicolae Baștea nu este rudă de sânge cu Eliseu Ghenea, ci cu soția acestuia și astfel ar fi avut dreptul doar la o mică parte din averea celor doi.
     În urma acestei decizii, chiriașii solicită anularea contractului prin care soții Iohannis au devenit proprietari pe jumătate din clădire, iar în anul 2015 Tribunalul Brașov și Curtea de Apel Brașov le dau dreptate. Actul de vânzare cumpărare, care avea la bază certificatul de moștenitor declarat nul, nu mai are valoare juridică.
     Soții Iohannis au fost radiați din cartea funciară a acestui imobil, înainte ca dosarul să ajungă la Curtea de Apel Pitești. Magistrații Curții au menținut, prin sentința din 22 februarie 2017, decizia Curții de Apel Brașov, iar președintele Iohannis a pierdut definitiv casa din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu, nr.29.
     Începând cu anul 2001, casa din centrul Sibiului a fost închiriată unei bănci. Potrivit jurnaliștilor de la Rise Project, soții Iohannis și familia Baștea au primit chirie între 20.000 de dolari și 60.000 de euro pe an.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2018, ora 05:00)  
 penalul nr1 al tarii,cica presedinte


 
  1.1.   Atat ai priceput ?  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de daniel , in data de 09.08.2018, ora 15:47)
 
 din articol asta reiese?
 Ba din contra!
 "În 1999, actualul președinte al României, Klaus Iohannis, pe atunci inspector școlar, și soția sa cumpără de la Ioan Baștea jumătate din casă."
 A cumpara un imobil de la un proprietar este caz penal?


 
2.  Ce trebuie să înțelegem de-aici?
    (mesaj trimis de Maximus în data de 09.08.2018, ora 06:06)  
 Mi se pare destul de suspect faptul că puneți atâta patimă într-un articol din care, în ultimă instanță, reiese faptul că e bine când ai noștri trag țeapă statului, dar e groaznic când dușmanii fac același lucru.
 Totuși, realitatea e cea pe care o știm: dl președinte a obținut acea casă prin fals și uz de fals(e o hotărâre definitivă în acest sens!), dar a continuat să încaseze banii pe chirie în ciuda faptului că acel imobil nu-i aparținea de drept.
 Ar mai fi de amintit și că instituțiile statului(Parchet, DNA) nu s-au autosesizat în acest caz, cu toate că, dacă ar fi fost vorba de vreun pesedist ar fi făcut-o cu un tamtam teribil.
 De ce judecați atât de părtinitor? Vă faceți un rău inclusiv dumneavoastră întrucât introduceți în mentalul cititorilor o logică strâmbă. Iar aceasta este o pacoste pentru oricine deoarece nu poți ști la ce va conduce în viitor.


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de George Marinescu , in data de 09.08.2018, ora 08:36)
 
 Nicolae Baștea a obtinut proprietatea casei pe baza unui certificat fals de moștenitor. Proprietatea i-a fost dată de Primăria Sibiu, în baza legii restituirii proprietăților confiscate de regimul comunist. Primar al Sibiului în acel moment nu era Klaus Iohannis. Iohannis era un biet inspector școlar de fizică. Pentru obținerea titlului de proprietate asupra terenului de sub imobil era nevoie de ordin al Prefectului. Deci avem diouă instituții ale statului care au luat în considerarea un act fals de moștenire atunci când i-au dat proprietatea lui Nicolae Baștea. Cu ce este de vină Iohannis că atât primarul cât și prefectul de Sibiu din acele timpuri au spus că actul este bun? Dacă vorbim despre fals și uz de fals, atunci Nicolae Baștea trebuie acuzat și trebuie trași la răspundere primarul și prefectul. Că doar ei au juriști care trebuiau să le spună că actul nu e bun sau să ceară lămuriri suplimentare înainte de a elibera titlul de proprietate.


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de Obama , in data de 09.08.2018, ora 09:09)
 
 cum, dl Marinescu, puteti sustine asa ceva? cum Nicolae Bastea? Iohannis trebuie acuzat! El suge sangele poporului!
 Sunteti foarte partinitor cand scrieti articole de genul asta, in care prezentati toate fatetele povestii...
 Si mai ales, cand prezentati dubla masura a pesedeilor in aceasta poveste, cat a recuperat statul din prejudiciul ICA, sunteti de-a dreptul exagerat de partinitor!


 
  2.3.   articol manipulator  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de andrei , in data de 09.08.2018, ora 09:31)
 
 Articolul este manipulator pentru ca indreapta atentia cititorului catre o falsa problema - situatia imobilului - cand de fapt problema esentiala este declararea fiscala a veniturilor din chirii obtinute de Klaus Johanis si Carmen Johanis. Daca sotii Johanis nu au declarat la ANAF aceste venituri, atunci au savarsit infractiunea de evaziune fiscala, iar daca au folosit aceste venituri nedeclarate pentru achizitionarea de bunuri/servicii, atunci au savarsit si infractiunea de spalare de bani. Cat priveste recuperarea impozitului cuvenit Fiscului pentru aceste venituri din chirii, ANAF poate executa silit orice bun mobil/imobil aflat in proprietatea sotilor Klaus Johanis si Carmen Johanis.


 
  2.4.   Un daca iti distruge incercarea  (răspuns la opinia nr. 2.3 )
    (mesaj trimis de Marius , in data de 09.08.2018, ora 10:11)
 
 Andrei, cu respect, daca ai citi intregul caz, ai vedea ca nu aici e o culpa: veniturile au fost declarate! Problema se pune daca ele au fost cuvenite, daca s-au obtinut de catre proprietarul legitim. Cu alte cuvinte, daca era casa lui, putea incasa linistit, altfel nu. Insa daca nu era casa lui, veniturile s-ar cuveni proprietarului de drept, NU statului! Evident, ele ar apartine statului doar in situatia in care statul este mostenitor de drept al imobilului. Asta se intampla cand nu mai exista niciun mostenitor care sa revendice casa! Doar ca respectivul imobil nu a fost in acea situatie, dimpotriva: au fost prea multi care si-au revendicat casa. Si inca un detaliu, tehnic, ce-i drept: nu Iohannis a revendicat casa, ci soacra lui. Daca macar ipotetic asumam raspunderea individuala intr-un stat de drept, atunci Iohannis nu e culpabil pentru asta, culmea, nici macar moral, pana la proba contrarie. Iar daca vrei, mai putem deschide o mare cutie a Pandorei in legatura cu acest subiect: casele nationalizate de catre statul roman, fara compensatie justa. Stii despre ce vorbesc?


 
  2.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.4 )
    (mesaj trimis de andrei , in data de 09.08.2018, ora 10:47)
 
 Daca chiriile incasate au fost declarate la ANAF, atunci e ok. Cat priveste dreptul sotilor Johanis de a incasa chiria, acest drept a incetat in momentul in care acestia au luat cunostinta de contestarea in instanta a dreptului lor de proprietate - nu au mai fost de bunacredinta - moment din care chiriile se cuveneau adevaratilor proprietari. Acestia din urma pot deschide actiune civila in instanta pentru recuperarea acestor chirii de la sotii Johanis. UAT (comuna/oras/municipiu) in care se afla imobilul poate deveni proprietar doar daca mostenirea este declarata vacanta, dar inteleg ca nu e cazul.


 
  2.6.   Si aici e o inadvertenta  (răspuns la opinia nr. 2.5 )
    (mesaj trimis de Marius , in data de 09.08.2018, ora 11:33)
 
 Dreptul lor la chirie inceteaza in momentul in care exista o hotarare definitiva, nu o contestare ca nu ar fi proprietari legitimi. Despre asta tot vorbim de ani de zile ca inseamna prezumtia de nevinovatie.
 Iar daca vrei sa facem un exercitiu de imaginatie privind buna-credinta, iti prezint urmatoarea situatie:
 Care crezi ca ar fi dovada de buna credinta care optimizeaza interesele tuturor partilor implicate, incepand cu momentul in care intelege ca nu va ramane proprietar?
 1. Sa continue sa incaseze chirie, stiind ca va trebui eventual sa o ramburseze viitorului proprietar
 2. Sa ignore contractul de inchiriere si sa nu mai incaseze nimic, lasand in sarcina viitorului proprietar misiunea de a se judeca pentru acele incasari
 3. Sa solicite de urgenta evacuarea chiriasilor (daca ii permite contractul), caz in care nimeni nu mai incaseaza nimic.
 Incearca sa alegi, te rog, ca un administrator de buna credinta, tinand cont, totusi, ca nici pana in ziua de azi, la niste ani buni distanta, nu avem legal un (alt) proprietar de drept!


 
  2.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.6 )
    (mesaj trimis de andrei , in data de 09.08.2018, ora 19:27)
 
 1.As alege varianta 3 fara ezitare, asta sunt eu (nu am agonisit 6, pardon 5 case) ;) 2.Cat despre restituirea chiriilor, este asa cum am spus - de la data la care au fost actionati in judecata sunt posesori de rea-credinta - vezi art.566 alin.2 CCiv coroborat cu art.938 alin.1 CCiv. Aici ar fi de mentionat ca "Jurnaliștii de la Rise Project susțin că în anul 1998 apar suspiciuni asupra dreptului de moștenire, pentru că testamentul făcut în anii "60 de Eliseu Ghenea nu ar fi fost original." si ca "În 1999, actualul președinte al României, Klaus Iohannis, pe atunci inspector școlar, și soția sa cumpără de la Ioan Baștea jumătate din casă." In vara anului 2000 KWJohanis devine primar al Mun Sibiu. Ulterior, soacra cetateanului KWJohanis solicita primarului KWJohanis in baza legii 10/2001 restituirea celeilalte jumatati din casa, si... cererea este aprobata de primarul KWJohanis!
 3.Da, titlul de proprietate pe terenul de sub casa se emite de prefect, dar pe baza documentatiei aprobate de... primar. Astfel, noii proprietari ai imobilului - sotii Johanis - depun cerere la primarul KWJohanis pentru emiterea titlului, acesta inainteaza prefectului documentatia si petentii - sotii Johanis - obtin titlul de proprietate pe teren. Nice!
 4.Prezumtia de nevinovatie este in penal - in civil avem in vedere buna-credinta.
 5.Dl.George Marinescu incurca lucrurile - adeverinta falsa a fost emisa de Primaria Porumbacu de Jos, 1/2 din casa a fost restituita prin deciza primarului Johanis.
 6."daca era casa lui, putea incasa linistit, altfel nu. Insa daca nu era casa lui, veniturile s-ar cuveni proprietarului de drept, NU statului! Evident, ele ar apartine statului doar in situatia in care statul este mostenitor al imobilului." - de acord.


 
  2.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 09.08.2018, ora 20:52)
 
 Acum nu mai răspund escrocii pentru escorcherii? Răspund primarul și prefectul?
 Doamne ferește!!!


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de zaza în data de 09.08.2018, ora 13:56)  
 Am inteles tot istoricul acestei cauze........Dar de ce nu exista in final o decizie definitiva ???


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Marius , in data de 09.08.2018, ora 14:57)
 
 Pentru ca in Romania procesele dureaza incredibil de mult?


 
Aceeasi sectiune (Politica)
Tariceanu, despre politicienii care critică Jandarmeria:
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
09.08.2018
BVB
     * Opt dintre cei nouă indici ai bursei, în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii preponderent în teritoriul...  click să citești tot articolul
09.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs mixt ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele companiilor și la tensiunile comerciale dintre SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 14 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9670
2.3821
3.1200
4.1212
0.1813
0.6250
0.2280
4.6590
5.2228
1.4409
3.6817
0.2479
0.4889
1.0835
0.0612
0.4493
0.6241
4.0854
0.2905
1.0519
0.5934
0.0585
0.3621
0.2159
2.6952
0.0395
0.1489
1.1122
0.6273
0.1229
156.9480
5.6723
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.