Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
DRAGNEA, TEODOROVICI ȘI PSD, ÎN EROARE
BURSA 09.08.2018

George Marinescu
 
mărește imaginea
     Fosta casă a președintelui Klaus Iohannis situată în Sibiu, pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 29, pentru care șeful statului a încasat timp de mai mulți ani chirie de la filiala Raiffeisen Bank, a constituit subiectul preferat al social-democraților în ultima lună.
     Liviu Dragnea, președintele PSD, i-a ordonat în mai multe rânduri lui Eugen Teodorovici, Ministrul Finanțelor Publice, să execute prejudiciul din dosarul prin care s-a stabilit că familia Iohannis a obținut ilegal proprietatea asupra acestui imobil.
     Tedorovici s-a conformat și i-a cerut pe un ton imperativ lui Ionuț Mișa, președintele ANAF, să înceapă executarea silită a șefului statului. A existat chiar un moment în care ministrul de finanțe l-a amenințat pe șeful ANAF cu demiterea din cauza tergiversării soluționării acestui caz.
     Subiectul a fost preluat de presa partizană social-democraților, care însă nu a furnizat toate datele privind această problemă.
     Din răspunsurile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) la întrebările transmise de ziarul BURSA, reiese că, în acest moment, președintele Klaus Iohannis nu poate fi executat silit. Mai mult, chiar dacă ar dori, astăzi, să achite întreaga sumă, Klaus Iohannis nu ar avea cui să o plătească, deoarece, în acest moment, există un litigiu pe rolul instanțelor de judecată cu privire la succesiunea acestei case și înscrierea în cartea funciară a județului Sibiu.
     Conform răspunsului primit de la ANAF, reținem că Administrația județeană a Finanțelor Publice Sibiu, în baza hotărârilor judecătorești pronunțate de Tribunalul Brașov și Curtea de Apel Brașov, a solicitat Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu rectificarea de carte funciară, în sensul radierii dreptului de proprietate al lui Baștea Ioan, precum și al lui Carmen și Klaus Iohannis.
     După rectificarea de carte funciară, dreptul de proprietate asupra imobilului situat în Sibiu, str. Nicolae Bălces­cu, nr. 29, a revenit defuncților proprietari Ghenea Elisei și Ghenea Maria, născută Baștea.
     Ulterior, AJFP Sibiu, în numele Statului român, a solicitat notarului public Cornelia Popa suplimentarea certificatului de succesiune vacantă prin care să se constate calitatea de succesor al Statului Român pentru imobilul respectiv.
     Prin încheierea nr. 8788/2016, notarul a dispus suspendarea procedurii succesorale în temeiul art. 107 alin. 1 lit. c din legea 35/1995, motivat de faptul că pe rolul instanțelor de judecată se află o acțiune privind stabilirea succesorilor pentru acest imobil, fie Statul Român, fie reclamanta Baștea Rodica, în calitate de succesoare a defunctului Baștea Ioan, precum și cotele care le revin moștenitorilor.
     În documentul trimis de ANAF Ziarului Bursa se precizează: "În prezent, se judecă solicitarea reclamantei Baștea Rodica, care susține că este succesor de drept al proprietății".
     * Dosar plimbat de doi ani
     Din verificările pe care le-am făcut pe portalul instanțelor de judecată, în urma răspunsului primit de ANAF, am reținut că dosarul privind stabilirea succesorilor lui Baștea Ioan a fost deschis la 1 aprilie 2016 de către Baștea Rodica, în calitate de reclamant. În dosarul 897/85/2016 deschis la Tribunalul Sibiu, reclamanta solicita ca instanța să se pronunțe cu privirea la calitatea ei de moștenitor asupra bunurilor defunctului Baștea Ioan, bunur­i printre care se numără și casa din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu, nr.29.
     Concomitent, reclamanta a mai introdus o cerere prin care solicita să fie rectificată cartea funciară a imobilului respectiv și să fie introdusă ca nou proprietar.
     În ambele dosare, Statul Român, reprezentat de Ministerul Finanțelor și de Municipiul Sibiu prin primar, are calitatea de pârât, iar ca intervenienți apar Elisabeta Antonescu, Liliana Șoima, Onițiu Șoima, Maria Crețu și Ilie Crețu.
     Ulterior, în acest dosar a intervenit o cerere de strămutare care a fost judecată de Curtea de Apel Alba Iulia. Prin sentința din 27 aprilie 2017 pronunțată în dosarul 259/57/2017, magistrații Curții de Apel au decis strămutarea procesului privind succesiunea lui Baștea Ioan de la Tribunalul Sibiu la Tribunalui Hunedoara. Conform dis­pozitivului sentinței, Curtea de Apel Alba Iulia "păstrează actele îndeplinite de instanță până la momentul strămutării".
     După această decizie, a fost ridicat un conflict privind competența de soluționare a acestui dosar de către judecătorii hunedoreni. Conflictul a fost soluționat tot de Curtea de Apel Alba Iulia, care a stabilit prin decizia din 2 februarie 2018 pronunțată în dosarul 3538/97/2017/a1 că Tribunalul Hunedoara este competent să soluționeze toate cererile formulate în dosarul privind succesorii lui Baștea Ioan.
     În acest moment, pe rolul Tribunalului Hunedoara se află două dosare privind această succesiune, deschise în calitate de reclamant de Baștea Rodica, în care Statul Român apare în calitate de pârât. Ambele dosare - 897/85/2016 și 939/85/2016-au termen în 30 octombrie 2018, iar la primul se așteaptă o copie după documente care s-ar afla la Arhivele Naționale Brașov, Arhivele Naționale Sibiu și la primăria comunei Drăguș, în timp ce la al doilea nu a fost încă atașat dosarul de fond care se află la Curtea de Apel Alba Iulia.
     Cu alte cuvinte, până în prezent, nu se cunoaște exact care sunt moștenitorii proprietarului defunct al casei situate pe str. Nicolae Bălcescu, nr.29, din Sibiu. În lipsa oricărui moștenitor, nicio cerere de executare silită nu poate fi introdusă împotriva familiei Iohannis și nicio instituție a statului nu poate demara o astfel de procedură.
     * În dosarul ICA, statul a recuperat doar 15% din prejudiciu
     În solicitarea pe care Ziarul Bursa a trimis-o către ANAF, am cerut instituției să ne informeze care este suma recuperată de către statul român în cazul prejudiciului de peste 60 de milioane euro stabilit în dosarul ICA Băneasa, în sarcina inculpaților, dintre care principalul condamnat este Dan Voiculescu.
     Din răspunsul ANAF reținem că, "până în prezent, a fost recuperată suma de 40.187.003 lei", adică în jur de 8,73 milioane euro. Suma recuperată reprezintă doar 15% din prejudiciul de 60.482.615 euro stabilit prin sentința penală 701/26.09.2013 a Tribunalului București, confirmată prin decizia 888 din 8 august 2014 a Curții de Apel București.
     Vorbim despre un prejudiciu uriaș, care trebuie recuperat de către Statul Român, prin Ministerul de Finanțe și ANAF, și din care subalternii lui Teodorovici au recuperat de la condamnații penal doar 15%.
     Pare să fie o diferență uriașă între modul de acțiune al ministrului Eugen Teodorovici în cazul Iohannis - unde încă nu a fost stabilit de către instanță cui trebuie să plătească președintele țării suma considerată drept prejudiciu - și cazul ICA-Dan Voiculescu, în care debitorul și creditorul sunt cunoscuți, dar executarea silită tergiversează de aproape patru ani.
     Nu i-am auzit pe Liviu Dragnea, liderul PSD, pe Eugen Nicolicea, pe Eugen Teodorovici și pe Darius Vâlcov să solicite urgentarea executării silite în cazul acestui prejudiciu enorm.
     Conform răspunsului ANAF, în anii 2016, 2017 și primul semestru al anului 2018 a fost încasată suma de 407.320.000 lei, reprezentând prejudicii stabilite definitiv prin sentințe penale. ANAF precizează că suma provenită din executarea silită în cazurile speciale (n.r. - prejudiciile stabilite în sentințele definitive penale) a fost cu 5% mai mare în anul 2017, comparativ cu 2016.
     ANAF nu a răspuns și la întrebarea referitoare la valoarea totală a prejudiciilor din dosarele penale pe care Statul Român le avea de recuperat la 30 iunie 2018 și nici care este procentul care a fost recuperat din această sumă. 

     Istoria casei situate la nr. 29 pe strada Nicolae Bălcescu, din centrul Sibiului, începe în 1935. Clădirea a aparținut soților Maria și Eliseu Ghenea. Regimul comunist a confiscat imobilul în perioada anilor 60.
     După Revoluție, Nicolae Baștea, nepotul soților Ghenea, a revendicat dreptul său de proprietar, în calitate de moștenitor, asupra imobilului. În aceeași perioadă, el își întocmește testamentul și lasă casa moștenire unui nepot, Ioan Baștea. Jurnaliștii de la Rise Project susțin că în anul 1998 apar suspiciuni asupra dreptului de moștenire, pentru că testamentul făcut în anii "60 de Eliseu Ghenea nu ar fi fost original.
     Suspiciunile au fost înlăturate deoarece Ioan Baștea reușește să obțină o adeverință care dovedește contrariul. Instanța îi dă crezare și decide să îi înapoieze imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu.
     În 1999, actualul președinte al României, Klaus Iohannis, pe atunci inspector școlar, și soția sa cumpără de la Ioan Baștea jumătate din casă. Totodată ei solicită instanței anularea contractului prin care statul a vândut casa chiriașilor și câștigă procesul.
     Însă chiriașii deschid un alt dosar în care contestă dreptul de moștenitor al lui Nicolae Baștea, cel care a lăsat moștenire casa prin testament. Magistrații le dau dreptate, deoarece adeverința semnată de secretarul primăriei Porumbacu de Jos, din care reieșea că Nicolae Baștea este unic moștenitor, este un fals. Mai precis, Nicolae Baștea nu este rudă de sânge cu Eliseu Ghenea, ci cu soția acestuia și astfel ar fi avut dreptul doar la o mică parte din averea celor doi.
     În urma acestei decizii, chiriașii solicită anularea contractului prin care soții Iohannis au devenit proprietari pe jumătate din clădire, iar în anul 2015 Tribunalul Brașov și Curtea de Apel Brașov le dau dreptate. Actul de vânzare cumpărare, care avea la bază certificatul de moștenitor declarat nul, nu mai are valoare juridică.
     Soții Iohannis au fost radiați din cartea funciară a acestui imobil, înainte ca dosarul să ajungă la Curtea de Apel Pitești. Magistrații Curții au menținut, prin sentința din 22 februarie 2017, decizia Curții de Apel Brașov, iar președintele Iohannis a pierdut definitiv casa din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu, nr.29.
     Începând cu anul 2001, casa din centrul Sibiului a fost închiriată unei bănci. Potrivit jurnaliștilor de la Rise Project, soții Iohannis și familia Baștea au primit chirie între 20.000 de dolari și 60.000 de euro pe an.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2018, ora 05:00)  
 penalul nr1 al tarii,cica presedinte


 
  1.1.   Atat ai priceput ?  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de daniel , in data de 09.08.2018, ora 15:47)
 
 din articol asta reiese?
 Ba din contra!
 "În 1999, actualul președinte al României, Klaus Iohannis, pe atunci inspector școlar, și soția sa cumpără de la Ioan Baștea jumătate din casă."
 A cumpara un imobil de la un proprietar este caz penal?


 
2.  Ce trebuie să înțelegem de-aici?
    (mesaj trimis de Maximus în data de 09.08.2018, ora 06:06)  
 Mi se pare destul de suspect faptul că puneți atâta patimă într-un articol din care, în ultimă instanță, reiese faptul că e bine când ai noștri trag țeapă statului, dar e groaznic când dușmanii fac același lucru.
 Totuși, realitatea e cea pe care o știm: dl președinte a obținut acea casă prin fals și uz de fals(e o hotărâre definitivă în acest sens!), dar a continuat să încaseze banii pe chirie în ciuda faptului că acel imobil nu-i aparținea de drept.
 Ar mai fi de amintit și că instituțiile statului(Parchet, DNA) nu s-au autosesizat în acest caz, cu toate că, dacă ar fi fost vorba de vreun pesedist ar fi făcut-o cu un tamtam teribil.
 De ce judecați atât de părtinitor? Vă faceți un rău inclusiv dumneavoastră întrucât introduceți în mentalul cititorilor o logică strâmbă. Iar aceasta este o pacoste pentru oricine deoarece nu poți ști la ce va conduce în viitor.


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de George Marinescu , in data de 09.08.2018, ora 08:36)
 
 Nicolae Baștea a obtinut proprietatea casei pe baza unui certificat fals de moștenitor. Proprietatea i-a fost dată de Primăria Sibiu, în baza legii restituirii proprietăților confiscate de regimul comunist. Primar al Sibiului în acel moment nu era Klaus Iohannis. Iohannis era un biet inspector școlar de fizică. Pentru obținerea titlului de proprietate asupra terenului de sub imobil era nevoie de ordin al Prefectului. Deci avem diouă instituții ale statului care au luat în considerarea un act fals de moștenire atunci când i-au dat proprietatea lui Nicolae Baștea. Cu ce este de vină Iohannis că atât primarul cât și prefectul de Sibiu din acele timpuri au spus că actul este bun? Dacă vorbim despre fals și uz de fals, atunci Nicolae Baștea trebuie acuzat și trebuie trași la răspundere primarul și prefectul. Că doar ei au juriști care trebuiau să le spună că actul nu e bun sau să ceară lămuriri suplimentare înainte de a elibera titlul de proprietate.


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de Obama , in data de 09.08.2018, ora 09:09)
 
 cum, dl Marinescu, puteti sustine asa ceva? cum Nicolae Bastea? Iohannis trebuie acuzat! El suge sangele poporului!
 Sunteti foarte partinitor cand scrieti articole de genul asta, in care prezentati toate fatetele povestii...
 Si mai ales, cand prezentati dubla masura a pesedeilor in aceasta poveste, cat a recuperat statul din prejudiciul ICA, sunteti de-a dreptul exagerat de partinitor!


 
  2.3.   articol manipulator  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de andrei , in data de 09.08.2018, ora 09:31)
 
 Articolul este manipulator pentru ca indreapta atentia cititorului catre o falsa problema - situatia imobilului - cand de fapt problema esentiala este declararea fiscala a veniturilor din chirii obtinute de Klaus Johanis si Carmen Johanis. Daca sotii Johanis nu au declarat la ANAF aceste venituri, atunci au savarsit infractiunea de evaziune fiscala, iar daca au folosit aceste venituri nedeclarate pentru achizitionarea de bunuri/servicii, atunci au savarsit si infractiunea de spalare de bani. Cat priveste recuperarea impozitului cuvenit Fiscului pentru aceste venituri din chirii, ANAF poate executa silit orice bun mobil/imobil aflat in proprietatea sotilor Klaus Johanis si Carmen Johanis.


 
  2.4.   Un daca iti distruge incercarea  (răspuns la opinia nr. 2.3 )
    (mesaj trimis de Marius , in data de 09.08.2018, ora 10:11)
 
 Andrei, cu respect, daca ai citi intregul caz, ai vedea ca nu aici e o culpa: veniturile au fost declarate! Problema se pune daca ele au fost cuvenite, daca s-au obtinut de catre proprietarul legitim. Cu alte cuvinte, daca era casa lui, putea incasa linistit, altfel nu. Insa daca nu era casa lui, veniturile s-ar cuveni proprietarului de drept, NU statului! Evident, ele ar apartine statului doar in situatia in care statul este mostenitor de drept al imobilului. Asta se intampla cand nu mai exista niciun mostenitor care sa revendice casa! Doar ca respectivul imobil nu a fost in acea situatie, dimpotriva: au fost prea multi care si-au revendicat casa. Si inca un detaliu, tehnic, ce-i drept: nu Iohannis a revendicat casa, ci soacra lui. Daca macar ipotetic asumam raspunderea individuala intr-un stat de drept, atunci Iohannis nu e culpabil pentru asta, culmea, nici macar moral, pana la proba contrarie. Iar daca vrei, mai putem deschide o mare cutie a Pandorei in legatura cu acest subiect: casele nationalizate de catre statul roman, fara compensatie justa. Stii despre ce vorbesc?


 
  2.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.4 )
    (mesaj trimis de andrei , in data de 09.08.2018, ora 10:47)
 
 Daca chiriile incasate au fost declarate la ANAF, atunci e ok. Cat priveste dreptul sotilor Johanis de a incasa chiria, acest drept a incetat in momentul in care acestia au luat cunostinta de contestarea in instanta a dreptului lor de proprietate - nu au mai fost de bunacredinta - moment din care chiriile se cuveneau adevaratilor proprietari. Acestia din urma pot deschide actiune civila in instanta pentru recuperarea acestor chirii de la sotii Johanis. UAT (comuna/oras/municipiu) in care se afla imobilul poate deveni proprietar doar daca mostenirea este declarata vacanta, dar inteleg ca nu e cazul.


 
  2.6.   Si aici e o inadvertenta  (răspuns la opinia nr. 2.5 )
    (mesaj trimis de Marius , in data de 09.08.2018, ora 11:33)
 
 Dreptul lor la chirie inceteaza in momentul in care exista o hotarare definitiva, nu o contestare ca nu ar fi proprietari legitimi. Despre asta tot vorbim de ani de zile ca inseamna prezumtia de nevinovatie.
 Iar daca vrei sa facem un exercitiu de imaginatie privind buna-credinta, iti prezint urmatoarea situatie:
 Care crezi ca ar fi dovada de buna credinta care optimizeaza interesele tuturor partilor implicate, incepand cu momentul in care intelege ca nu va ramane proprietar?
 1. Sa continue sa incaseze chirie, stiind ca va trebui eventual sa o ramburseze viitorului proprietar
 2. Sa ignore contractul de inchiriere si sa nu mai incaseze nimic, lasand in sarcina viitorului proprietar misiunea de a se judeca pentru acele incasari
 3. Sa solicite de urgenta evacuarea chiriasilor (daca ii permite contractul), caz in care nimeni nu mai incaseaza nimic.
 Incearca sa alegi, te rog, ca un administrator de buna credinta, tinand cont, totusi, ca nici pana in ziua de azi, la niste ani buni distanta, nu avem legal un (alt) proprietar de drept!


 
  2.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.6 )
    (mesaj trimis de andrei , in data de 09.08.2018, ora 19:27)
 
 1.As alege varianta 3 fara ezitare, asta sunt eu (nu am agonisit 6, pardon 5 case) ;) 2.Cat despre restituirea chiriilor, este asa cum am spus - de la data la care au fost actionati in judecata sunt posesori de rea-credinta - vezi art.566 alin.2 CCiv coroborat cu art.938 alin.1 CCiv. Aici ar fi de mentionat ca "Jurnaliștii de la Rise Project susțin că în anul 1998 apar suspiciuni asupra dreptului de moștenire, pentru că testamentul făcut în anii "60 de Eliseu Ghenea nu ar fi fost original." si ca "În 1999, actualul președinte al României, Klaus Iohannis, pe atunci inspector școlar, și soția sa cumpără de la Ioan Baștea jumătate din casă." In vara anului 2000 KWJohanis devine primar al Mun Sibiu. Ulterior, soacra cetateanului KWJohanis solicita primarului KWJohanis in baza legii 10/2001 restituirea celeilalte jumatati din casa, si... cererea este aprobata de primarul KWJohanis!
 3.Da, titlul de proprietate pe terenul de sub casa se emite de prefect, dar pe baza documentatiei aprobate de... primar. Astfel, noii proprietari ai imobilului - sotii Johanis - depun cerere la primarul KWJohanis pentru emiterea titlului, acesta inainteaza prefectului documentatia si petentii - sotii Johanis - obtin titlul de proprietate pe teren. Nice!
 4.Prezumtia de nevinovatie este in penal - in civil avem in vedere buna-credinta.
 5.Dl.George Marinescu incurca lucrurile - adeverinta falsa a fost emisa de Primaria Porumbacu de Jos, 1/2 din casa a fost restituita prin deciza primarului Johanis.
 6."daca era casa lui, putea incasa linistit, altfel nu. Insa daca nu era casa lui, veniturile s-ar cuveni proprietarului de drept, NU statului! Evident, ele ar apartine statului doar in situatia in care statul este mostenitor al imobilului." - de acord.


 
  2.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 09.08.2018, ora 20:52)
 
 Acum nu mai răspund escrocii pentru escorcherii? Răspund primarul și prefectul?
 Doamne ferește!!!


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de zaza în data de 09.08.2018, ora 13:56)  
 Am inteles tot istoricul acestei cauze........Dar de ce nu exista in final o decizie definitiva ???


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Marius , in data de 09.08.2018, ora 14:57)
 
 Pentru ca in Romania procesele dureaza incredibil de mult?


 
Aceeasi sectiune (Politica)
ACORD DE COLABORARE ÎNTRE JUDEȚELE CONSTANȚA ȘI TULCEA
TURCAN DESPRE MINISTRUL APELOR ȘI PĂDURILOR:
IOHANNIS, DESPRE NUMIREA ADINEI FLOREA LA CONDUCEREA DNA:
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis în depreciere.  click să citești tot articolul
Internaţional
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8934
2.3856
3.1071
4.0769
0.1805
0.6254
0.2261
4.6658
5.3102
1.4494
3.5981
0.2380
0.4931
1.0868
0.0618
0.4520
0.7283
4.0493
0.2849
1.0981
0.5837
0.0551
0.3572
0.2144
2.6609
0.0394
0.1445
1.1024
0.6288
0.1242
159.3087
5.6416
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.