BURSA 09.08.2018

GHEORGHE IORGOVEANU
 
mărește imaginea
     Peste 4000 de salariați din direcțiile județene pentru tineret și sport, din cadrul complexelor sportive naționale, din cadrul cluburilor municipale de sport și din casele de cultură ale studenților au intrat, ieri, în grevă generală, conform unui comunicat de presă emis de Sindicatul National Sport și Tineret (SNST). Printre protestatari s-au aflat și salariații federațiilor sportive naționale, precum și o parte însemnată dintre sportivii români.
     Președintele SNST, Andy Nagy menționează că situația este dramatică în privința salarizării, deoarece 70% dintre angajați primesc doar 1300 lei net lunar. El a menționat că veniturile cele mai scăzute sunt la federațiile naționale sportive, unde salariul net primit de majoritatea angajaților este de 1100 lei net, în condițiile în care aceștia efectuează multe ore suplimentare și sunt nevoiți să lucreze sâmbăta și, uneori, chiar duminica.
     Protestele au fost inițiate în 27 iulie, când a avut loc o grevă de avertisment, grevă care a fost reluată și în 2 august când s-a desfășurat și un miting de protest în fața Ministerului Tineretului și Sportului.
     Andy Nagy precizează că s-a ajuns la soluția declanșării grevei generale deoarece "de la declanșarea protestelor, nu s-au făcut progrese pentru rezolvarea nemulțumirilor celor care muncesc în sport și tineret, iar ministerul de resort nu a inițiat negocieri reale pentru deblocarea situației reclamate. Angajații din subordinea MTS sunt hotărâți să își recapete drepturile, să nu mai muncească fără să fie plătiți și solicită «plată egală pentru muncă egală»".
     Angajații susțin că în cadrul unităților subordonate MTS sunt salarii diferite pentru funcții similare și solicită egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plată.
     Sindicaliștii susțin că se confruntă cu o acută lipsă de personal și cu supraîncărcarea cu sarcini a angajaților existenți. Conform comunicatului de presă emis de SNST, administratorul unei baze sportive sau unui complex sportiv național este și mecanic, și fochist, și instalator, și șofer, fără a beneficia de un spor salarial.
     Una dintre revendicări se referă și la faptul că ministerul de resort nu mai acordă, prin federațiile naționale sporul, de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul national și că inclusiv antrenorilor de la loturile naționale le-au scăzut veniturile începând cu 1 ianuarie 2018.
     * MTS: Salariile vor fi mărite de la 1 ianuarie 2019
     Andy Nagy, președintele SNST, a mai spus: "Avem probleme mari pe toate palierele. Guvernul a stabilit că la rectificarea bugetară va tăia din fondurile MTS, în condițiile în care noi nu primim bani nici măcar pentru materiale sau pentru investițiile necesare în taberele sportive, tabere unde imobilele sunt în pericol de prăbușire. Am acceptat prea multe compromisuri care ne-au transformat într-o masă de manevră și aproape că am început să credem că asta este normalitatea".
     În privința taberelor școlare, problema care se ridică în timpul acestei greve este legată de asigurarea a 30% din angajați care vor fi nevoiți să își desfășoare activitatea pe timpul protestului, conform legii.
     Președintele SNST a declarat: "Nu știu cum vom asigura cei 30% din personal în tabere, nici nu vreau să mă gândesc. Mai ales că acum în perioada asta sunt foarte multe tabere. Aici este grav, un subiect delicat, toți avem copii, e trist, dar nu avem ce face. Pentru că oamenii sunt foarte porniți. Hai că la sportivi poate e altă problemă, acolo sunt adulți, dar aici e vorba de copii".
     El a menționat că singura modalitate ca protestul să înceteze este să primească asigurări clare din partea ministerului de resort că salariile vor fi mărite corespunzător și că orele suplimentare vor fi plătite conform dispozițiilor legale.
     Ministerul Tineretului și Sportului susține că greva declanșată nu a întrerupt pregătirea loturilor naționale. Într-un comunicat de presă emis de MTS se arată că salariile vor fi majorate începând cu 1 ianuarie 2019.
     "Știm că situația angajaților nu este ușoară, dar considerăm că s-au făcut pași importanți în ultima vreme și suntem pe drumul cel bun în vederea ameliorării condițiilor oferite salariaților. MTS își reiterează disponibilitatea, în măsura posibilului și a respectării legislațiilor în vigoare, de a ameliora și rezolva problemele de natură salarială ale angajaților", se spune în comunicatul instituției.
     MTS susține că la greva generală declanșată ieri nu au participat 4000 de angajați, deoarece unitățile subordonate nu au atâția salariați.
     "MTS are doar 2998 angajați. Mai mult, MTS a solicitat unităților din teritoriu date exacte ale situațiilor locale și, din informațiile centralizate până la această oră, dintre cei 2998 de angajați, doar aproximativ 200 se află în grevă, (deci un procent de 7% din numărul total al salariaților), situație care nu mai poate fi asimilată cu termenul de «grevă generală»", se arată în comunicatul de presă al ministerului.
     Conform aceluiași document, ministrul Ioana Bran a solicitat Curții de Conturi un audit cu privire la aplicarea legii salarizării personalului în minister și în direcțiile subordonate din teritoriu pentru a verifica modalitatea de aplicare a Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului. Salariile angajaților din MTS ar urma să fie majorate de la 1 ianuarie 2019, iar până în anul 2022 se estimează eliminarea tuturor inechităților. MTS susține că începând cu 1 ianuarie 2019, angajații vor primi și sporurile pentru condiții vătămătoare, așa cum sunt ele prevăzute de Regulamentul-Cadru din HG nr. 917/2017.
     În legătură cu viitoarele drepturi salariale, ieri, la sediul ministerului a avut loc prima rundă de negocieri pentru încheierea noului contract colectiv de muncă. 

     Nemulțumirea crescută a persoanelor implicate în sportul din țara noastră a dus la solicitarea demisiei persoanelor responsabile de actuala stare de fapt. Adrian Socaciu, președintele Institutului Sportiv Român, cere demisia de urgență a ministrului Tineretului și Sportului, Ioana Bran. El consideră că "Ioana Bran este total nepregătită pentru funcția de ministru. (...) După șase luni de mandat rezultatele lipsesc cu desăvârșire, iar problemele se acutizează".
     Adrian Socaciu a declarat: "În primul rând, Ministerul Tineretului și Sportului nu a reușit să-și cheltuie banii pe care îi avea în buget, fapt ce a dus la o rectificare negativă de 10 milioane de lei. (...) Sportul românesc se află în moarte clinică, iar puținele rezultate pe care încă le mai obținem vor dispărea și ele dacă acest domeniu nu este tratat cu atenția necesară. Bani sunt și se găsesc, problema este însă lipsa de viziune și interes pentru sport".

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  10 August
    (mesaj trimis de Dide Revolutionar în data de 09.08.2018, ora 13:10)  
 Haide-ti cu totii pe 10 august in Piata Victoriei pentru o democratie reala si prosperitate economica!!!!!!!!!!!!!


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 09.08.2018, ora 13:47)
 
 Laaas' ca va dam noi, pesedistii, pulane peste spinari tuturor DERBEDEILOR si GOLANILOR ce cred ca vor intoarcerea HAIMANALELOR si NEISPRAVITILOR de pe timpul lui basescu ! Securistii lu' coldea sunt eliminati, ir KOVESI VA INFUNDA PUSCARIA curand ! ANII DE TEROARE BASISTA NU SE VOR MAI INTOARCE ! VA CIOMAGIM PE TOTI MITINGISTII ,PE TOATE SCURSURILE DIASPOREI !!!


 
Aceeasi sectiune (Politica)
Tariceanu, despre politicienii care critică Jandarmeria:
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
09.08.2018
BVB
     * Opt dintre cei nouă indici ai bursei, în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii preponderent în teritoriul...  click să citești tot articolul
09.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs mixt ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele companiilor și la tensiunile comerciale dintre SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 14 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9670
2.3821
3.1200
4.1212
0.1813
0.6250
0.2280
4.6590
5.2228
1.4409
3.6817
0.2479
0.4889
1.0835
0.0612
0.4493
0.6241
4.0854
0.2905
1.0519
0.5934
0.0585
0.3621
0.2159
2.6952
0.0395
0.1489
1.1122
0.6273
0.1229
156.9480
5.6723
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.