Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 09.08.2018

GHEORGHE IORGOVEANU
 
mărește imaginea
     Peste 4000 de salariați din direcțiile județene pentru tineret și sport, din cadrul complexelor sportive naționale, din cadrul cluburilor municipale de sport și din casele de cultură ale studenților au intrat, ieri, în grevă generală, conform unui comunicat de presă emis de Sindicatul National Sport și Tineret (SNST). Printre protestatari s-au aflat și salariații federațiilor sportive naționale, precum și o parte însemnată dintre sportivii români.
     Președintele SNST, Andy Nagy menționează că situația este dramatică în privința salarizării, deoarece 70% dintre angajați primesc doar 1300 lei net lunar. El a menționat că veniturile cele mai scăzute sunt la federațiile naționale sportive, unde salariul net primit de majoritatea angajaților este de 1100 lei net, în condițiile în care aceștia efectuează multe ore suplimentare și sunt nevoiți să lucreze sâmbăta și, uneori, chiar duminica.
     Protestele au fost inițiate în 27 iulie, când a avut loc o grevă de avertisment, grevă care a fost reluată și în 2 august când s-a desfășurat și un miting de protest în fața Ministerului Tineretului și Sportului.
     Andy Nagy precizează că s-a ajuns la soluția declanșării grevei generale deoarece "de la declanșarea protestelor, nu s-au făcut progrese pentru rezolvarea nemulțumirilor celor care muncesc în sport și tineret, iar ministerul de resort nu a inițiat negocieri reale pentru deblocarea situației reclamate. Angajații din subordinea MTS sunt hotărâți să își recapete drepturile, să nu mai muncească fără să fie plătiți și solicită «plată egală pentru muncă egală»".
     Angajații susțin că în cadrul unităților subordonate MTS sunt salarii diferite pentru funcții similare și solicită egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plată.
     Sindicaliștii susțin că se confruntă cu o acută lipsă de personal și cu supraîncărcarea cu sarcini a angajaților existenți. Conform comunicatului de presă emis de SNST, administratorul unei baze sportive sau unui complex sportiv național este și mecanic, și fochist, și instalator, și șofer, fără a beneficia de un spor salarial.
     Una dintre revendicări se referă și la faptul că ministerul de resort nu mai acordă, prin federațiile naționale sporul, de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul national și că inclusiv antrenorilor de la loturile naționale le-au scăzut veniturile începând cu 1 ianuarie 2018.
     * MTS: Salariile vor fi mărite de la 1 ianuarie 2019
     Andy Nagy, președintele SNST, a mai spus: "Avem probleme mari pe toate palierele. Guvernul a stabilit că la rectificarea bugetară va tăia din fondurile MTS, în condițiile în care noi nu primim bani nici măcar pentru materiale sau pentru investițiile necesare în taberele sportive, tabere unde imobilele sunt în pericol de prăbușire. Am acceptat prea multe compromisuri care ne-au transformat într-o masă de manevră și aproape că am început să credem că asta este normalitatea".
     În privința taberelor școlare, problema care se ridică în timpul acestei greve este legată de asigurarea a 30% din angajați care vor fi nevoiți să își desfășoare activitatea pe timpul protestului, conform legii.
     Președintele SNST a declarat: "Nu știu cum vom asigura cei 30% din personal în tabere, nici nu vreau să mă gândesc. Mai ales că acum în perioada asta sunt foarte multe tabere. Aici este grav, un subiect delicat, toți avem copii, e trist, dar nu avem ce face. Pentru că oamenii sunt foarte porniți. Hai că la sportivi poate e altă problemă, acolo sunt adulți, dar aici e vorba de copii".
     El a menționat că singura modalitate ca protestul să înceteze este să primească asigurări clare din partea ministerului de resort că salariile vor fi mărite corespunzător și că orele suplimentare vor fi plătite conform dispozițiilor legale.
     Ministerul Tineretului și Sportului susține că greva declanșată nu a întrerupt pregătirea loturilor naționale. Într-un comunicat de presă emis de MTS se arată că salariile vor fi majorate începând cu 1 ianuarie 2019.
     "Știm că situația angajaților nu este ușoară, dar considerăm că s-au făcut pași importanți în ultima vreme și suntem pe drumul cel bun în vederea ameliorării condițiilor oferite salariaților. MTS își reiterează disponibilitatea, în măsura posibilului și a respectării legislațiilor în vigoare, de a ameliora și rezolva problemele de natură salarială ale angajaților", se spune în comunicatul instituției.
     MTS susține că la greva generală declanșată ieri nu au participat 4000 de angajați, deoarece unitățile subordonate nu au atâția salariați.
     "MTS are doar 2998 angajați. Mai mult, MTS a solicitat unităților din teritoriu date exacte ale situațiilor locale și, din informațiile centralizate până la această oră, dintre cei 2998 de angajați, doar aproximativ 200 se află în grevă, (deci un procent de 7% din numărul total al salariaților), situație care nu mai poate fi asimilată cu termenul de «grevă generală»", se arată în comunicatul de presă al ministerului.
     Conform aceluiași document, ministrul Ioana Bran a solicitat Curții de Conturi un audit cu privire la aplicarea legii salarizării personalului în minister și în direcțiile subordonate din teritoriu pentru a verifica modalitatea de aplicare a Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului. Salariile angajaților din MTS ar urma să fie majorate de la 1 ianuarie 2019, iar până în anul 2022 se estimează eliminarea tuturor inechităților. MTS susține că începând cu 1 ianuarie 2019, angajații vor primi și sporurile pentru condiții vătămătoare, așa cum sunt ele prevăzute de Regulamentul-Cadru din HG nr. 917/2017.
     În legătură cu viitoarele drepturi salariale, ieri, la sediul ministerului a avut loc prima rundă de negocieri pentru încheierea noului contract colectiv de muncă. 

     Nemulțumirea crescută a persoanelor implicate în sportul din țara noastră a dus la solicitarea demisiei persoanelor responsabile de actuala stare de fapt. Adrian Socaciu, președintele Institutului Sportiv Român, cere demisia de urgență a ministrului Tineretului și Sportului, Ioana Bran. El consideră că "Ioana Bran este total nepregătită pentru funcția de ministru. (...) După șase luni de mandat rezultatele lipsesc cu desăvârșire, iar problemele se acutizează".
     Adrian Socaciu a declarat: "În primul rând, Ministerul Tineretului și Sportului nu a reușit să-și cheltuie banii pe care îi avea în buget, fapt ce a dus la o rectificare negativă de 10 milioane de lei. (...) Sportul românesc se află în moarte clinică, iar puținele rezultate pe care încă le mai obținem vor dispărea și ele dacă acest domeniu nu este tratat cu atenția necesară. Bani sunt și se găsesc, problema este însă lipsa de viziune și interes pentru sport".

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  10 August
    (mesaj trimis de Dide Revolutionar în data de 09.08.2018, ora 13:10)  
 Haide-ti cu totii pe 10 august in Piata Victoriei pentru o democratie reala si prosperitate economica!!!!!!!!!!!!!


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 09.08.2018, ora 13:47)
 
 Laaas' ca va dam noi, pesedistii, pulane peste spinari tuturor DERBEDEILOR si GOLANILOR ce cred ca vor intoarcerea HAIMANALELOR si NEISPRAVITILOR de pe timpul lui basescu ! Securistii lu' coldea sunt eliminati, ir KOVESI VA INFUNDA PUSCARIA curand ! ANII DE TEROARE BASISTA NU SE VOR MAI INTOARCE ! VA CIOMAGIM PE TOTI MITINGISTII ,PE TOATE SCURSURILE DIASPOREI !!!


 
Aceeasi sectiune (Politica)
ACORD DE COLABORARE ÎNTRE JUDEȚELE CONSTANȚA ȘI TULCEA
TURCAN DESPRE MINISTRUL APELOR ȘI PĂDURILOR:
IOHANNIS, DESPRE NUMIREA ADINEI FLOREA LA CONDUCEREA DNA:
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis în depreciere.  click să citești tot articolul
Internaţional
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8934
2.3856
3.1071
4.0769
0.1805
0.6254
0.2261
4.6658
5.3102
1.4494
3.5981
0.2380
0.4931
1.0868
0.0618
0.4520
0.7283
4.0493
0.2849
1.0981
0.5837
0.0551
0.3572
0.2144
2.6609
0.0394
0.1445
1.1024
0.6288
0.1242
159.3087
5.6416
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.