BURSA 17.04.2018

Ancuța Stanciu
 
mărește imaginea
     * Tudorel Toader: "Vom sesiza Curtea Constituþionalã a României"
     
     Președintele Klaus Iohannis a anunțat, aseară, că nu o revocă pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. "Motivele de revocare prezentate de minis­trul Justiției nu au fost de natură să mă convingă și, în mare parte, nici nu cores­pund prevederilor legale aplicabile", a declarat Klaus Iohannis, menționând: "La jumătatea lunii februarie, Ministrul Justiției mi-a trimis propunerea de revocare a procurorului șef DNA, împreună cu Raportul privind activitatea managerială a DNA. Această propunere este doar un prim pas dintr-o procedură în cadrul căreia ultimul cuvânt îl are, conform legii, Președintele.
     (...) La mijlocul lunii martie mi-a fost înaintat și avizul CSM, însă a ajuns la cu totul altă concluzie decât așa zisul Raport al domnului Ministru. Avizul CSM, după cum știm, a fost unul negativ. Prin rolul constituțional al CSM, de garant al independenței jus­tiției, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, adițional. Chiar dacă avizul nu obligă, el în niciun caz nu poate fi ignorat.
     Constat, deci, că în analiza acelorași acțiuni sau inacțiuni și în aplicarea acelorași texte legale, două autorități ale statului, respectiv Ministerul Justiției și CSM, ajung la concluzii diametral opuse.
     Odată sesizat cu propunerea Ministrului și după ce am primit avizul CSM, am solicitat, evident, Departamentelor de specialitate din Administrația Prezidențială o analiză și câteva propuneri. Acum, analizând motivele pentru care Ministrul Justiției solicită revocarea procurorului șef al DNA, am constatat că autorul Raportului, raport care a însoțit propunerea, consideră că acesta este, citez, «luare de poziție» față de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce, clar, induce percepția că evaluarea Ministrului Justiției poate fi subiectivă. Această percepție este întărită și de prezența în cuprinsul Raportului a unor aspecte referitoare la cariera profesională a Ministrului Justiției.
     De asemenea, unele dintre motivele care fundamentează propunerea de revocare utilizează date și informații care fie nu sunt pertinente, fie exced perioada anunțată de Ministru ca fiind evaluată. Unele rapoarte ale Inspecției Judiciare, hotărâri ale CSM sau decizii ale Curții Constituționale au fost interpretate și valorificate de Ministrul Justiției într-un sens cel puțin diferit față de conținutul lor".
     Imediat după anunțul lui Klaus Iohannis, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, pe o rețea de socializare, că va sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la refuzul președintelui Klaus Iohannis de revocare a procurorului șef al DNA: "În condițiile în care președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA; în condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente; văzând legislația aplicabilă în acest domeniu; valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional, vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA".
     Surse politice susțin că sesizarea CCR va fi făcută de Guvernul României, PSD motivând că decizia lui Iohannis să nu o revoce pe Kovesi generează un conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Guvern.
     Părerile sunt împărțite cu privire la acest demers. Articolul 54 din Legea 303/2004 spune: :"Revocarea procurorilor din funcțiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Președintele României, la propunerea ministrului justiției care se poate sesiza din oficiu".
     Pe de o parte, luju.ro (un site apropiat de guvernarea PSD) spune că legea 303/2004 prevede că revocarea "se face" la propunerea ministrului Justitiei, dispoziția legiuitorului fiind una imperativă, care nu dă dreptul președintelui să refuze, ci doar să ia act de cerere și să o transpună în practică prin emiterea unui act prezidențial. Luju.ro precizează: "De altfel, Constituția României tocmai de aceea spune că procurorii funcționeaza sub autoritatea ministrului Justiției, care are dreptul să propună numirea sau revocarea lor din funcții. Dacă la numire legea prevede că președintele poate refuza o propunere în mod motivat, repetăm că la revocare președintele are obligația «să o facă». În caz contrar, dacă președintele va trece peste autoritatea ministrului Justiției, se va declanșa un conflict juridic de natură constituționala prin împiedicarea exercitării atribuțiilor ministrului, a cărui competență de soluționare este la Curtea Constituțională".
     Pe de altă parte, Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale în perioada lui Traian Băsescu, este de părere că șefului statului nu i se poate imputa nimic legat de decizia de a nu da curs cererii ministrului Justiției, de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Acesta a declarat la Realitatea TV: "Am spus de la început că președintele nu este obligat să dea curs solicitării ministrului Justiției. În general, președintele nu este obligat să dea curs solicitărilor venite din partea unor miniștri. Este la fel ca la remaniere, poate respinge prima propunere. Este decizia sa și trebuie respectată ca atare". Despre anunțul ministrului Justiției, potrivit căruia va sesiza Curtea Constituțională, fostul șef și coleg al lui Tudorel Toader la CCR a precizat că ministrul Justiției nu poate cere acest lucru, ci doar guvernul o poate face, dar și așa este destul de neclar ce să sesizezi la CCR, de vreme ce nu există o rezoluție. "Ce să ataci, un refuz?", a concluzionat Zegrean.
     De altfel, ideea că Președintele României ar fi obligat să adopte decizia propusă de un ministru inversează raporturile dintre Președinție și Executiv, transformându-l pe Președinte în subordonat al ministrului.
     Ceea ce nu pare firesc.
     Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, pe 22 februarie, că va declanșa procedura de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, pentru "acte și fapte de netolerat într-un stat de drept''.
     Secția pentru procurori a CSM a dat aviz negativ, pe 27 februarie, propunerii ministrului Justiției, Tudorel Toader, de revocare din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Kovesi. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2018, ora 05:06)  
 dar de ce sa stricam ceva ce este bun?


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.04.2018, ora 07:59)
 
 de aia !!! ca sa scape udrea ,bica ,mazare,etc


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2018, ora 05:26)  
 Caricatura savuroasa!


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2018, ora 08:19)  
 Era de asteptat.Sunt consateni si mai are nevoie de sprijin.


 
4.  Observatie foarte buna!
    (mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2018, ora 08:34)  
 "De altfel, ideea că Președintele României ar fi obligat să adopte decizia propusă de un ministru inversează raporturile dintre Președinție și Executiv, transformându-l pe Președinte în subordonat al ministrului."
 Nimeni n-a zis asta pana acum, dar sare in ochi ca asa este!


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2018, ora 08:49)  
 E foarte bine! Poate ar fi bine sa nu mai votam deloc. Am usura munca partenerilor strategici si europeni de a ne indica cine trebuie sa conduca aceasta tara. Nici macar nu se mai feresc - pe fata ne arata ca ei sunt cei care decid pentru noi. Daca asta e pretul pe care trebuie sa-l platim pt. a fi in UE, macar sa avem demnitatea de a nu mai fi ipocriti si de sa nu ne mai prefacem ca nu intelegem ce se intampla. "Penalii sau potentialii penali" sunt peste tot - si la putere si in opozitie si la ONG-uri si in firmele private mai mici sau mai mari si in marile corporatii si la BIG4!


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.04.2018, ora 08:53)
 
 Nu, draga! Eu sunt om cinstit si sunt multi altii ca mine.


 
  5.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.04.2018, ora 10:51)
 
 Presedintele tarii a fost ales de mai multe persoane decat PSD si ALDE la un loc. In acest context nu poti vorbi de o lipsa de legitimitate electorala. In al doilea rand, daca executivul este numit politic si prin aceasta se incalca separarea puterii legislative si cea executive nu mai putem vorbi de stat de drept. Daca tot in sarcina ministrului cade si desemnarea si revocarea sefilor institutiilor care cerceteaza actele de coruptie la nivel inalt, este un evident conflict de interese. Vom ajunge sa avem sefii DNA si DIICOT stand in pozitia de ghiocel in fata oricarui corupt din fruntea partidului care are majoritate in parlament. Eu nu imi doresc acest lucru si cred ca nimeni nu ar trebui sa isi doreasca. Daca vom ajunge acolo va fi exact ca perioada 1990-2000 cand toata tara a fost furata de oamenii politici dar nimeni nu a raspuns.


 
  5.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.04.2018, ora 12:03)
 
 Nimeni nu vrea coruptie si nu vrea sa se fure. Dar institutiile statului chemate sa faca ordine si sa aplice legea trebuie sa-si faca treaba in mod corect, fara abuzuri si fara sa se implice in luptele politice. Tara e furata si de alte categorii de entitati decat politicienii - ati vazut vreun proces? De ce DNA se ocupa de unii politicieni dupa 10 -20 ani iar de altii imediat? De ce nu a fost prins Dragnea pt modul in care si a construit averea fiind exclusiv in fctii publice si in schimb este condamnat pt.campania la referendum Basescu? De ce unor politicieni sau functionari li se inventeaza fapte pt.a deveni penali si inlaturati din functii?(sint cateva exemple celebre). Pt.aceste abuzuri nu ne revoltam? Cei care lupta cu coruptia sint la randul lor corupti!


 
  5.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.04.2018, ora 12:10)
 
 Nu intelegi mare lucru. Chiar daca esti cinstit dar daca devii incomod pentru anumite interese poti deveni "penal'. Nu crezi ca e periculos avand in vedere precendentele create pe care nu le vede si nu le sanctioneaza nimeni?


 
  5.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.3 )
    (mesaj trimis de zaza , in data de 17.04.2018, ora 13:50)
 
 ...In principiu ai dreptate...dar..dar ceea ce nu stim insa este..."construirea dosarelor" cum poate procurorul de caz sa aiba "dovezi" cat mai clare... Apropo de Dragnea...el a fost foarte abil (invatat tot de ingineria financiara} si sa folosit de alte persone...fiu...sotie..etc El a incercat sa nu se afle nici o "urma" de banuiala...etc. Deci in astfel de cazuri e f.greu sa intocmesti un dosar care in final sa aiba suport la judecatorul de caz.
 etc....


 
  5.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.04.2018, ora 17:43)
 
 Este corect ca procurorii sa raspunda penal pentru actiunile lor. Fabricarea de dosare trebuie aspru pedepsita de lege. Eventual poate fi multiplu de 5 a pedepsei maxime pe care o risca persoana caruia i s-a fabricat dosarul. Dar aceasta nu are nicio legatura cu separarea puterilor in stat si cu modalitatea de numire sau demitere a sefilor instituriilor DNA sau DIICOT.


 
  5.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.04.2018, ora 19:57)
 
 Nu te cred draga.


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de orwell în data de 17.04.2018, ora 09:38)  
 Eu zic ca aici ar fi treaba serviciilor sa lamureasca problema pentru ca nici in Romania si nici in alta parte nu cred ca a mai fost un Ministru al Justitiei care sa se ocupe de doua lucruri: 1) de destituirea sefei DNA; 2) de confortul penalilor. Cum asearan-a trecut nici un minut de la anuntul Presedintelui si individul a si enit cu anuntul ca va ataca la CCR ( nu stie nici el ce) eu cred ca individul este santajat de cineva. D-aia zic ca ar trebui serviciile secrete sa se ocupe si sa afle de cine este santrajat nenea asta.


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de cucu , in data de 17.04.2018, ora 10:39)
 
 Care Servicii maestre... alea care au protocoale secrete cu toti si falsifica toate probele, ...sau ai tu alte servicii..neobediente ambasadelor si intereselor strainilor si asa zisei democratii a lor , de mucava


 
  6.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.1 )
    (mesaj trimis de zaza , in data de 17.04.2018, ora 14:04)
 
 ....Acele protocoale au fost facute tot de cei care azi o vor demisa pe Kovesi...Doar stim inca de pe vremea lui Basescu /Tariceanu prim ministru ca s-a discutat In CSAT ca pentru a lupta impotriva coruptiei care considerau la momentul respectiv ca ar fi afectata siguranta nationala....ei acesti "indivizi" au dat dispozitie incheieri acestor protocoale...ca sa vezi doamne sa arate populatiei cat de contra sunt ei pentru a eradica coruptia... si pe partea cealalta ei aranjau furturile....si isi trimiteau si "biletele" .. pentru aranjamente in dosare...Cazul Tariceanu la Basescu pentru defunctul Patriciu...Asa ca ?????


 
7.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2018, ora 09:45)  
  Cum ramane cu abuzurile din JUSTITIE???


 
  7.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de orwell , in data de 17.04.2018, ora 10:09)
 
 Pai de asta ar trebui sa se ocupe Tudorel in sensul ca legile sa fie clare iar cine le incalca fie din justitie, fie din servicii fie din politica sa fie pedepsit. Dar daca Tudorel nu stie carte are impresia ca nu prin lege poate elimina abuzurile ci vine el cu "maciuca" si le elimina!


 
  7.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de Carmen , in data de 17.04.2018, ora 12:27)
 
 CUM RAMANE CU HOTII?????????
 Coruptii si spagarii vor face inchisoare la domiciliul facut din spagi!
 Bravo Iohanis!


 
  7.3.    De unde ni se trage  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.04.2018, ora 12:58)
 
 
  Abuzurile justitiei se datoreaza prostiei lui Iorgovan&Comp, a politicienilor de doi bani care au avut grija ca totul sa fie interpretabil. Ca in situatia de fata; de la chibitul de Becali pana la presedinti/fosti presedinti de CCR, toti intorc si interpreteaza dupa cum bate vantul, Constitutia si legile noastre de doi bani.


 
8.  LA " STAT " : STATU' SESIZEAZĂ STATU'
    (mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2018, ora 11:12)  
 De " STATUL DE DREPT " și " LEGILE LUI " : fug și bogații și săracii ca de BOMBELE lui " TRAMP " !!!


 
  8.1.   The Lady and the Tramp  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de The Brute , in data de 17.04.2018, ora 12:27)
 
 Ne certam ca popandaii intre noi si activele tarii dispar ca sediul BCR sau apar ca obligatiile de ecologizare Petrom. Cum spunea un fotbalist celebru, nimic nu se pierde Insa totul se modifica:-)


 
  8.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.1 )
    (mesaj trimis de mitica , in data de 17.04.2018, ora 15:35)
 
 exista si un stat parallel dar,DAR,exista si o Romanie profunda.care pe care...


 
  8.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.04.2018, ora 19:11)
 
 
  Maestre, esti tot mai celebru; sediul BCR nu a disparut, este tot acolo.La ce te referi/ce confunzi?.


 
Aceeasi sectiune (Politica)
Internaţional
     Principalii indici bursieri asiatici au închis în teritoriu negativ ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a urcat cu 1,05 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a apreciat la 4,0897
     
      Banca Națională a României (BNR) a anunțat astăzi un curs de referință de 4,6670 lei pentru moneda europeană, în depreciere cu 0,01 bani comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6671 lei.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,32%, de la 3,30%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
23.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs ușor pozitiv ieri, pe fondul redresării pieței din Italia, generată de faptul că agenția de rating Moody's a informat că nu va retrograda imediat țara...  click să citești tot articolul
23.10.2018
BVB
     * Rulaj de doar 28 milioane de lei
       * Rulaj de doar 28 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat un debut pozitiv de săptămână din punctul de vedere al cotațiilor, șapte dintre cei nouă...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3862
3.1040
4.0897
0.1808
0.6256
0.2269
4.6670
5.2812
1.4461
3.6223
0.2382
0.4911
1.0861
0.0622
0.4513
0.7023
4.0662
0.2830
1.1031
0.5862
0.0553
0.3578
0.2099
2.6677
0.0394
0.1447
1.1070
0.6282
0.1238
161.4068
5.6548
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.10.2018
THE VENICE COMMISSION CLAIMS:
     * Klaus Iohannis is asking for the resignation of Tudorel Toader as minister of Justice
     * Ludovic Orban: "We are at risk of saying goodbye to Schengen, and goodbye to European funds"
     
     On Friday, the Venice Commission passed the report concerning the amendment of the laws of justice and the criminal legislation by the PSD-ALDE majority parliamentary coalition. In its opinion, the Commission expresses its concern over the fact that many of the changes made to the Criminal Code and the Criminal Procedure Code in Romania seriously weaken the effectiveness of the criminal justice system when it comes to fighting corruption, violent crimes and organized crime.  click here to read the entire article
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
.