Apanova
BURSA 17.04.2018

Ancuța Stanciu
 
mărește imaginea
     * Tudorel Toader: "Vom sesiza Curtea Constituþionalã a României"
     
     Președintele Klaus Iohannis a anunțat, aseară, că nu o revocă pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. "Motivele de revocare prezentate de minis­trul Justiției nu au fost de natură să mă convingă și, în mare parte, nici nu cores­pund prevederilor legale aplicabile", a declarat Klaus Iohannis, menționând: "La jumătatea lunii februarie, Ministrul Justiției mi-a trimis propunerea de revocare a procurorului șef DNA, împreună cu Raportul privind activitatea managerială a DNA. Această propunere este doar un prim pas dintr-o procedură în cadrul căreia ultimul cuvânt îl are, conform legii, Președintele.
     (...) La mijlocul lunii martie mi-a fost înaintat și avizul CSM, însă a ajuns la cu totul altă concluzie decât așa zisul Raport al domnului Ministru. Avizul CSM, după cum știm, a fost unul negativ. Prin rolul constituțional al CSM, de garant al independenței jus­tiției, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, adițional. Chiar dacă avizul nu obligă, el în niciun caz nu poate fi ignorat.
     Constat, deci, că în analiza acelorași acțiuni sau inacțiuni și în aplicarea acelorași texte legale, două autorități ale statului, respectiv Ministerul Justiției și CSM, ajung la concluzii diametral opuse.
     Odată sesizat cu propunerea Ministrului și după ce am primit avizul CSM, am solicitat, evident, Departamentelor de specialitate din Administrația Prezidențială o analiză și câteva propuneri. Acum, analizând motivele pentru care Ministrul Justiției solicită revocarea procurorului șef al DNA, am constatat că autorul Raportului, raport care a însoțit propunerea, consideră că acesta este, citez, «luare de poziție» față de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce, clar, induce percepția că evaluarea Ministrului Justiției poate fi subiectivă. Această percepție este întărită și de prezența în cuprinsul Raportului a unor aspecte referitoare la cariera profesională a Ministrului Justiției.
     De asemenea, unele dintre motivele care fundamentează propunerea de revocare utilizează date și informații care fie nu sunt pertinente, fie exced perioada anunțată de Ministru ca fiind evaluată. Unele rapoarte ale Inspecției Judiciare, hotărâri ale CSM sau decizii ale Curții Constituționale au fost interpretate și valorificate de Ministrul Justiției într-un sens cel puțin diferit față de conținutul lor".
     Imediat după anunțul lui Klaus Iohannis, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, pe o rețea de socializare, că va sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la refuzul președintelui Klaus Iohannis de revocare a procurorului șef al DNA: "În condițiile în care președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA; în condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente; văzând legislația aplicabilă în acest domeniu; valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional, vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA".
     Surse politice susțin că sesizarea CCR va fi făcută de Guvernul României, PSD motivând că decizia lui Iohannis să nu o revoce pe Kovesi generează un conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Guvern.
     Părerile sunt împărțite cu privire la acest demers. Articolul 54 din Legea 303/2004 spune: :"Revocarea procurorilor din funcțiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Președintele României, la propunerea ministrului justiției care se poate sesiza din oficiu".
     Pe de o parte, luju.ro (un site apropiat de guvernarea PSD) spune că legea 303/2004 prevede că revocarea "se face" la propunerea ministrului Justitiei, dispoziția legiuitorului fiind una imperativă, care nu dă dreptul președintelui să refuze, ci doar să ia act de cerere și să o transpună în practică prin emiterea unui act prezidențial. Luju.ro precizează: "De altfel, Constituția României tocmai de aceea spune că procurorii funcționeaza sub autoritatea ministrului Justiției, care are dreptul să propună numirea sau revocarea lor din funcții. Dacă la numire legea prevede că președintele poate refuza o propunere în mod motivat, repetăm că la revocare președintele are obligația «să o facă». În caz contrar, dacă președintele va trece peste autoritatea ministrului Justiției, se va declanșa un conflict juridic de natură constituționala prin împiedicarea exercitării atribuțiilor ministrului, a cărui competență de soluționare este la Curtea Constituțională".
     Pe de altă parte, Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale în perioada lui Traian Băsescu, este de părere că șefului statului nu i se poate imputa nimic legat de decizia de a nu da curs cererii ministrului Justiției, de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Acesta a declarat la Realitatea TV: "Am spus de la început că președintele nu este obligat să dea curs solicitării ministrului Justiției. În general, președintele nu este obligat să dea curs solicitărilor venite din partea unor miniștri. Este la fel ca la remaniere, poate respinge prima propunere. Este decizia sa și trebuie respectată ca atare". Despre anunțul ministrului Justiției, potrivit căruia va sesiza Curtea Constituțională, fostul șef și coleg al lui Tudorel Toader la CCR a precizat că ministrul Justiției nu poate cere acest lucru, ci doar guvernul o poate face, dar și așa este destul de neclar ce să sesizezi la CCR, de vreme ce nu există o rezoluție. "Ce să ataci, un refuz?", a concluzionat Zegrean.
     De altfel, ideea că Președintele României ar fi obligat să adopte decizia propusă de un ministru inversează raporturile dintre Președinție și Executiv, transformându-l pe Președinte în subordonat al ministrului.
     Ceea ce nu pare firesc.
     Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, pe 22 februarie, că va declanșa procedura de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, pentru "acte și fapte de netolerat într-un stat de drept''.
     Secția pentru procurori a CSM a dat aviz negativ, pe 27 februarie, propunerii ministrului Justiției, Tudorel Toader, de revocare din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Kovesi. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2018, ora 05:06)  
 dar de ce sa stricam ceva ce este bun?


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.04.2018, ora 07:59)
 
 de aia !!! ca sa scape udrea ,bica ,mazare,etc


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2018, ora 05:26)  
 Caricatura savuroasa!


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2018, ora 08:19)  
 Era de asteptat.Sunt consateni si mai are nevoie de sprijin.


 
4.  Observatie foarte buna!
    (mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2018, ora 08:34)  
 "De altfel, ideea că Președintele României ar fi obligat să adopte decizia propusă de un ministru inversează raporturile dintre Președinție și Executiv, transformându-l pe Președinte în subordonat al ministrului."
 Nimeni n-a zis asta pana acum, dar sare in ochi ca asa este!


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2018, ora 08:49)  
 E foarte bine! Poate ar fi bine sa nu mai votam deloc. Am usura munca partenerilor strategici si europeni de a ne indica cine trebuie sa conduca aceasta tara. Nici macar nu se mai feresc - pe fata ne arata ca ei sunt cei care decid pentru noi. Daca asta e pretul pe care trebuie sa-l platim pt. a fi in UE, macar sa avem demnitatea de a nu mai fi ipocriti si de sa nu ne mai prefacem ca nu intelegem ce se intampla. "Penalii sau potentialii penali" sunt peste tot - si la putere si in opozitie si la ONG-uri si in firmele private mai mici sau mai mari si in marile corporatii si la BIG4!


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.04.2018, ora 08:53)
 
 Nu, draga! Eu sunt om cinstit si sunt multi altii ca mine.


 
  5.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.04.2018, ora 10:51)
 
 Presedintele tarii a fost ales de mai multe persoane decat PSD si ALDE la un loc. In acest context nu poti vorbi de o lipsa de legitimitate electorala. In al doilea rand, daca executivul este numit politic si prin aceasta se incalca separarea puterii legislative si cea executive nu mai putem vorbi de stat de drept. Daca tot in sarcina ministrului cade si desemnarea si revocarea sefilor institutiilor care cerceteaza actele de coruptie la nivel inalt, este un evident conflict de interese. Vom ajunge sa avem sefii DNA si DIICOT stand in pozitia de ghiocel in fata oricarui corupt din fruntea partidului care are majoritate in parlament. Eu nu imi doresc acest lucru si cred ca nimeni nu ar trebui sa isi doreasca. Daca vom ajunge acolo va fi exact ca perioada 1990-2000 cand toata tara a fost furata de oamenii politici dar nimeni nu a raspuns.


 
  5.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.04.2018, ora 12:03)
 
 Nimeni nu vrea coruptie si nu vrea sa se fure. Dar institutiile statului chemate sa faca ordine si sa aplice legea trebuie sa-si faca treaba in mod corect, fara abuzuri si fara sa se implice in luptele politice. Tara e furata si de alte categorii de entitati decat politicienii - ati vazut vreun proces? De ce DNA se ocupa de unii politicieni dupa 10 -20 ani iar de altii imediat? De ce nu a fost prins Dragnea pt modul in care si a construit averea fiind exclusiv in fctii publice si in schimb este condamnat pt.campania la referendum Basescu? De ce unor politicieni sau functionari li se inventeaza fapte pt.a deveni penali si inlaturati din functii?(sint cateva exemple celebre). Pt.aceste abuzuri nu ne revoltam? Cei care lupta cu coruptia sint la randul lor corupti!


 
  5.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.04.2018, ora 12:10)
 
 Nu intelegi mare lucru. Chiar daca esti cinstit dar daca devii incomod pentru anumite interese poti deveni "penal'. Nu crezi ca e periculos avand in vedere precendentele create pe care nu le vede si nu le sanctioneaza nimeni?


 
  5.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.3 )
    (mesaj trimis de zaza , in data de 17.04.2018, ora 13:50)
 
 ...In principiu ai dreptate...dar..dar ceea ce nu stim insa este..."construirea dosarelor" cum poate procurorul de caz sa aiba "dovezi" cat mai clare... Apropo de Dragnea...el a fost foarte abil (invatat tot de ingineria financiara} si sa folosit de alte persone...fiu...sotie..etc El a incercat sa nu se afle nici o "urma" de banuiala...etc. Deci in astfel de cazuri e f.greu sa intocmesti un dosar care in final sa aiba suport la judecatorul de caz.
 etc....


 
  5.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.04.2018, ora 17:43)
 
 Este corect ca procurorii sa raspunda penal pentru actiunile lor. Fabricarea de dosare trebuie aspru pedepsita de lege. Eventual poate fi multiplu de 5 a pedepsei maxime pe care o risca persoana caruia i s-a fabricat dosarul. Dar aceasta nu are nicio legatura cu separarea puterilor in stat si cu modalitatea de numire sau demitere a sefilor instituriilor DNA sau DIICOT.


 
  5.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.04.2018, ora 19:57)
 
 Nu te cred draga.


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de orwell în data de 17.04.2018, ora 09:38)  
 Eu zic ca aici ar fi treaba serviciilor sa lamureasca problema pentru ca nici in Romania si nici in alta parte nu cred ca a mai fost un Ministru al Justitiei care sa se ocupe de doua lucruri: 1) de destituirea sefei DNA; 2) de confortul penalilor. Cum asearan-a trecut nici un minut de la anuntul Presedintelui si individul a si enit cu anuntul ca va ataca la CCR ( nu stie nici el ce) eu cred ca individul este santajat de cineva. D-aia zic ca ar trebui serviciile secrete sa se ocupe si sa afle de cine este santrajat nenea asta.


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de cucu , in data de 17.04.2018, ora 10:39)
 
 Care Servicii maestre... alea care au protocoale secrete cu toti si falsifica toate probele, ...sau ai tu alte servicii..neobediente ambasadelor si intereselor strainilor si asa zisei democratii a lor , de mucava


 
  6.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.1 )
    (mesaj trimis de zaza , in data de 17.04.2018, ora 14:04)
 
 ....Acele protocoale au fost facute tot de cei care azi o vor demisa pe Kovesi...Doar stim inca de pe vremea lui Basescu /Tariceanu prim ministru ca s-a discutat In CSAT ca pentru a lupta impotriva coruptiei care considerau la momentul respectiv ca ar fi afectata siguranta nationala....ei acesti "indivizi" au dat dispozitie incheieri acestor protocoale...ca sa vezi doamne sa arate populatiei cat de contra sunt ei pentru a eradica coruptia... si pe partea cealalta ei aranjau furturile....si isi trimiteau si "biletele" .. pentru aranjamente in dosare...Cazul Tariceanu la Basescu pentru defunctul Patriciu...Asa ca ?????


 
7.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2018, ora 09:45)  
  Cum ramane cu abuzurile din JUSTITIE???


 
  7.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de orwell , in data de 17.04.2018, ora 10:09)
 
 Pai de asta ar trebui sa se ocupe Tudorel in sensul ca legile sa fie clare iar cine le incalca fie din justitie, fie din servicii fie din politica sa fie pedepsit. Dar daca Tudorel nu stie carte are impresia ca nu prin lege poate elimina abuzurile ci vine el cu "maciuca" si le elimina!


 
  7.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de Carmen , in data de 17.04.2018, ora 12:27)
 
 CUM RAMANE CU HOTII?????????
 Coruptii si spagarii vor face inchisoare la domiciliul facut din spagi!
 Bravo Iohanis!


 
  7.3.    De unde ni se trage  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.04.2018, ora 12:58)
 
 
  Abuzurile justitiei se datoreaza prostiei lui Iorgovan&Comp, a politicienilor de doi bani care au avut grija ca totul sa fie interpretabil. Ca in situatia de fata; de la chibitul de Becali pana la presedinti/fosti presedinti de CCR, toti intorc si interpreteaza dupa cum bate vantul, Constitutia si legile noastre de doi bani.


 
8.  LA " STAT " : STATU' SESIZEAZĂ STATU'
    (mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2018, ora 11:12)  
 De " STATUL DE DREPT " și " LEGILE LUI " : fug și bogații și săracii ca de BOMBELE lui " TRAMP " !!!


 
  8.1.   The Lady and the Tramp  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de The Brute , in data de 17.04.2018, ora 12:27)
 
 Ne certam ca popandaii intre noi si activele tarii dispar ca sediul BCR sau apar ca obligatiile de ecologizare Petrom. Cum spunea un fotbalist celebru, nimic nu se pierde Insa totul se modifica:-)


 
  8.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.1 )
    (mesaj trimis de mitica , in data de 17.04.2018, ora 15:35)
 
 exista si un stat parallel dar,DAR,exista si o Romanie profunda.care pe care...


 
  8.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 17.04.2018, ora 19:11)
 
 
  Maestre, esti tot mai celebru; sediul BCR nu a disparut, este tot acolo.La ce te referi/ce confunzi?.


 
Aceeasi sectiune (Politica)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 12:07
     * ACTUALIZARE 15:37 Numărul celor decedați în urma atacului a ajuns la 48, iar cel al răniților la 112
     Statul Islamic a revendicat atacul menit să lovească într-un proiect esențial pentru credibilitatea guvernului președintelui afgan Ashraf Ghani, care a promis că va ține alegeri parlamentare anul acesta, informează AFP.
     --------------
     Cel puțin 31 oameni au murit, astăzi, în Kabul (Afganistan), într-o explozie care a vizat un centru pentru înregistrarea participanților la vot, informează Reuters.  click să citești tot articolul
Politică, 17:31
LUDOVIC ORBAN:
     Președintele Partidul Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, a declarat, astăzi, într-o conferință de presă la Botoșani, că în mod sigur PNL va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului și în actuala sesiune parlamentară, informează News.ro.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 17:09
     Un incendiu de vegetație a izbucnit în această după-amiază lângă cetatea Poenari din județul Argeș, turiștii aflați în zonă fiind evacuați, transmite News.ro.  click să citești tot articolul
Politică, 16:49
     Ministrul Turismului a semnat un ordin de ministru menit să-I sprijine pe cei care își doresc să investească și să dezvolte zona Deltei Dunării, se arată într-un comunicat al ministerului de resorzt, remis Redacției.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 16:26
SINDICALIȘTII ANP:
     Sindicaliștii din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) au anunțat că trei secții mai mici ale Penitenciarului Poarta Albă au fost evacuate "pentru că nu mai prezintă siguranță", informează News.ro.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.04.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, un volum de numai 24,19 milioane de lei (5,2 milioane de euro), în scădere...  click să citești tot articolul
18.04.2018
BVB
     * Acțiunile Transgaz au crescut cu peste 2%
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri, a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 91,16 milioane de lei (19,61 milioane de...  click să citești tot articolul
18.04.2018
BURSELE DIN LUME / PIEȚELE URCĂ
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, investitorii îndreptându-și atenția spre rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
17.04.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, un volum de numai 21,7 milioane de lei (4,67 milioane de euro), inferior celui...  click să citești tot articolul
17.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, în majoritate, din cauza situației din Siria.  click să citești tot articolul
16.04.2018
BVB
     * Dragoș Mesaroș, Goldring: "Deprecierea cotațiilor pieței reprezintă o corecție normală după creșterea din ultima perioadă"
     
     Ședință de tranzacționare de la finalul săptămânii a fost...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 aprilie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9142
2.3830
2.9902
3.8902
0.1840
0.6258
0.2143
4.6606
5.3294
1.5010
3.5188
0.2294
0.4848
1.1168
0.0617
0.4492
0.9390
3.7886
0.3153
1.1195
0.6021
0.0574
0.3539
0.2054
2.7346
0.0394
0.1448
1.0315
0.6288
0.1209
163.2421
5.4986
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
.