Apanova
KLAUS IOHANNIS:
BURSA 16.04.2018

D.I.
 
mărește imaginea
Klaus Iohannis și Laura Codruta Kovesi (Sursa foto: Twitter)
     * ACTUALIZARE 20:33 USR salută decizia președintelui de a respinge propunerea de revocare a șefei DNA
     Uniunea Salvați România (USR) salută decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi.
     Într-un comunicat dat publicități, Dan Barna, președintele USR, afirmă: "Nu era niciun dubiu că președintele Klaus Iohannis va respinge propunerea ministrului Tudorel Toader, bazându-se atât pe avizul și explicațiile specialiștilor CSM, cât și pe rezultatele dovedite ale DNA în lupta anticorupție, de când Laura Codruța Kovesi a preluat conducerea instituției. Este decizia corectă și firească, mai ales în contextul asaltului asupra justiției lansat în ultimul an și jumătate de coaliția PSD-ALDE".
     Potrivit sursei citate, propunerea de revocare înaintată de ministrul Tudorel Toader a fost bazată "pe un raport plin de greșeli", pe care șefa DNA Laura Codruța Kovesi l-a demontat cu argumente solide în confruntarea de la CSM, iar acest raport a fost o urgență politică "în contextul promovării fără temei a modificărilor legilor justiției".
     Totodată, Barna a precizat: "Nu ne așteptam ca, după această decizie a președintelui, liderii PSD-ALDE să renunțe la planul de decapitare a DNA. Ministrul marionetă al Justiției avea deja ordinul de la partid să sesizeze Curtea Constituțională. În opinia USR, este inadmisibil ca Guvernul să devină un instrument politic în lupta anticorupție, în loc să se ocupe de rezolvarea problemelor reale ale românilor".
     În cele din urmă, prin intermediul liderului său, USR face un apel public la coaliția PSD-ALDE "să nu își mai bată joc de români pentru a încerca să rezolve problemele penale ale lui Dragnea și Tăriceanu".
     ---------------
     * ACTUALIZARE 19:10 Reacția PNL, la decizia președintelui referitoare la revocarea procurorului-șef al DNA: "Gestul firesc al ministrului Justiției într-o țară normală era acela de a-și depune demisia din funcție"
     Partidul Național Liberal susține decizia președintelui României, Klaus Iohannis, de a refuza revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, propusă de ministrul Justiției și avizată negativ de Consiliul Superior al Magistraturii și consideră câ în această situație gestul firesc este demisia ministrului Justiției Tudorel Toader.
     Într-un comunicat dat publicității, reprezentanții PNL afirmă: "Urmare a acestei decizii, care reprezintă atributul exclusiv al președintelui României ce nu poate fi cenzurat, conform legii în vigoare, gestul firesc al ministrului Justiției într-o țară normală era acela de a-și depune demisia din funcție", adăugând: "Cu toate acestea, Tudorel Toader insistă în a se erija în avocatul celor certați cu legea, al liderilor PSD-ALDE, anunțând în numele acestora sesizarea Curții Constituționale".
     PNL consideră că ministrul Justiției nu poate sesiza Curtea Constituțională, iar într-un astfel de caz doar prim-ministrul și președinții celor două camere ale Parlamentului pot întreprinde un astfel de demers, precizând în acest sens: "demersul anunțat de Tudorel Toader nu are fundamentare juridică, deoarece președintele României a acționat strict în limitele impuse de lege, iar acest lucru reiese tocmai din actuala reglementare care stabilește caracterul consultativ, pentru președinte, al avizului CSM. În cazul în care președintele României ar fi fost obligat să valideze propunerea ministrului Justiției, avizul CSM nu și-ar fi găsit sensul".
     --------------
     * ACTUALIZARE 19:00 Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR: "Este decizia președintelui și trebuie respectată ca atare"
     Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a declarat că președintele nu era obligat să dea curs cererii ministrului Justiției de revocare a procurorului-șef al DNA și că ministrul Tudorel Toader nici nu are ce ataca la CCR, așa cum a anunțat, neexistând un document, și nici nu poate face acest lucru, singurul abilitat fiind Guvernul.
     Într-o intervenție la Realitatea TV, Zegrean a precizat: "Am spus de la început că președintele nu este obligat să dea curs solicității ministrului Justiției. În general președintele nu este obligat să dea curs solicitărilor venite din partea unor miniștri. Este la fel ca la remaniere, poate respinge prima propunere. Este decizia sa și trebuie respectată ca atare".
     --------------
     * ACTUALIZARE 18:23 Tudorel Toader va sesiza la Curtea Constituțională decizia președintelui de nu o revoca pe Laura Codruța Kovesi
     Ministrul Justiției a precizat, în această seară, într-o postare pe Facebook că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la decizia președintelui, în condițiile în care Iohannis "nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul-șef al DNA".
     Într-un text postat la scurt timp după declarația de presă a președintelui, Tudorel Toader afirmă: "În condițiile în care Președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul-șef al DNA; În condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente; Văzând legislația aplicabilă în acest domeniu; Valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional, Vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA!".
     ----------------
     Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că, în urma analizei tuturor documentelor puse la dispoziție de Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii și Inspecția Judiciară, a luat hotărârea de a nu o revoca pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.
     Într-o declarație de presă susținută la Cotroceni, Iohannis a afirmat: "Ministrul Justiției mi-a trimis o propunere, o propunere de revocare a procurorului-șef al DNA, împreună cu raportul privind activitatea managerială a DNA. E doar un prim pas dintr-o procedură în care ultimul cuvânt îl are președintele. La mijlocul lui martie mi-a fost înaintat și avizul CSM, cu totul altă concluzie decât așa-zisul raport al domnului ministru".
     În ceea ce privește raportul CSM, Klaus Iohannis a punctat: "Avizul CSM a fost unul negativ. Prin rolul constituțional al CSM, de garant al independenteței justiției, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu aviz facultativ. Chiar dacă nu obligă, nu poate fi ignorat".
     Referindu-se la procedura urmată, Iohannis a explicat: "Odată sesizat cu propunerea ministrului și după avizul CSM, am cerut departamentelor de specialitate de la Administrația prezidențială și câteva propuneri"
     Totodată, referitor la raportul ministrului Justiției, Iohannis a punctat: "Hotărâri ale CSM, decizii ale CCR au fost interpretate dfe ministrul Justiției într-un sens cel puțin diferit față de conținutul lor", președintele adăugând în acest sens: "Motivele de revocare prezentate de ministru nu au fost de natură să mă convingă. În mare parte ele nici nu corespund prevederilor legale".
     Făcând referire la cele două documente aminitite pe parcursul declarației, președintele a afirmat: "Constat că în analiza acelorași acțiuni două autorități - Ministerul Justiției și CSM - ajung la concluzii diametral opuse".
     În cele din urmă, Klaus Iohannis și-a încheiat declarația concluzionând: "Nu voi da curs propunerii ministrului Justiției de revocare a doamnei Kovesi, procuror* sef al DNA". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  TwoDorel - prostu' satului
    (mesaj trimis de Matei în data de 16.04.2018, ora 19:12)  
 Ba' papleaca, chiar nu realizezi cat esti de prost?
 Faci de ras tot ce ar legatura cu tine! Sunt tare curios ce ai predat mataluta la facultate, ca dupa cum judeci si actionezi, cred ca toti studentii radeau de tine, ma TwoDorele! Lasa-ne si ascunde-te, impreuna cu gasca pe care o reprezinti!


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 16.04.2018, ora 21:37)
 
 kovesi a abuzat legi și norme interne. A spus-o și Inspecția Judiciară. Lasa-ne cu tâmpeniile tale.


 
2.  Nulitatea a executat decizia statului paralel
    (mesaj trimis de Sika în data de 16.04.2018, ora 21:12)  
 Ce caută ăsta în viața noastră? Nu vi s-a luat de el? Nici măcar nu are IQ-ul de 60. O legumă. Ca și cei care l-au votat!
 Mai vreți Iohannis, micuților? Ia să vedem, câți micro-IQ-iști se vor declara oripilați de opiniile mele? Curaj, că sunteți mulți cei fără de creier!


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 16.04.2018, ora 21:18)
 
 Sika, aici nu este vorba despre portretul lui Lenin, ci despre rama lui de aur, prietene.
 Nu prostia lui Iohannis este subiectul, ci penibilul lui Toader desteptul.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2018, ora 21:27)  
 Zagrean se baga si el in seama,scoate o erată. Cred ca este cazul sa nu il mai băgați în seamă.Cand era mare președinte la CC si pe lângă salariul exorbitant lua si supliment de persoana cu duzbilitati(ca nu ai voie sa spui ca e ...)nu-si citea singur.O coada se topor bună de executat românii,ca un specialist întreg la trup si minte nu s-a găsit.
 (Fragment eliminat conform regulamentului)


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de marius în data de 16.04.2018, ora 22:26)  
 foarte bine a facut Iohannis


 
Aceeasi sectiune (Politica)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 12:07
     * ACTUALIZARE 15:37 Numărul celor decedați în urma atacului a ajuns la 48, iar cel al răniților la 112
     Statul Islamic a revendicat atacul menit să lovească într-un proiect esențial pentru credibilitatea guvernului președintelui afgan Ashraf Ghani, care a promis că va ține alegeri parlamentare anul acesta, informează AFP.
     --------------
     Cel puțin 31 oameni au murit, astăzi, în Kabul (Afganistan), într-o explozie care a vizat un centru pentru înregistrarea participanților la vot, informează Reuters.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 17:09
     Un incendiu de vegetație a izbucnit în această după-amiază lângă cetatea Poenari din județul Argeș, turiștii aflați în zonă fiind evacuați, transmite News.ro.  click să citești tot articolul
Politică, 16:49
     Ministrul Turismului a semnat un ordin de ministru menit să-I sprijine pe cei care își doresc să investească și să dezvolte zona Deltei Dunării, se arată într-un comunicat al ministerului de resorzt, remis Redacției.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 16:26
SINDICALIȘTII ANP:
     Sindicaliștii din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) au anunțat că trei secții mai mici ale Penitenciarului Poarta Albă au fost evacuate "pentru că nu mai prezintă siguranță", informează News.ro.  click să citești tot articolul
Internaţional, 16:08
     Un bărbat dezbrăcat aproape complet, care purta doar o geacă verde, a deschis focul într-un restaurant Waffle House situat în apropiere de orașul Nashville, din Tennessee, informează Reuters.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.04.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, un volum de numai 24,19 milioane de lei (5,2 milioane de euro), în scădere...  click să citești tot articolul
18.04.2018
BVB
     * Acțiunile Transgaz au crescut cu peste 2%
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri, a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 91,16 milioane de lei (19,61 milioane de...  click să citești tot articolul
18.04.2018
BURSELE DIN LUME / PIEȚELE URCĂ
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, investitorii îndreptându-și atenția spre rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
17.04.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, un volum de numai 21,7 milioane de lei (4,67 milioane de euro), inferior celui...  click să citești tot articolul
17.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, în majoritate, din cauza situației din Siria.  click să citești tot articolul
16.04.2018
BVB
     * Dragoș Mesaroș, Goldring: "Deprecierea cotațiilor pieței reprezintă o corecție normală după creșterea din ultima perioadă"
     
     Ședință de tranzacționare de la finalul săptămânii a fost...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 aprilie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9142
2.3830
2.9902
3.8902
0.1840
0.6258
0.2143
4.6606
5.3294
1.5010
3.5188
0.2294
0.4848
1.1168
0.0617
0.4492
0.9390
3.7886
0.3153
1.1195
0.6021
0.0574
0.3539
0.2054
2.7346
0.0394
0.1448
1.0315
0.6288
0.1209
163.2421
5.4986
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
.