KLAUS IOHANNIS:
BURSA 16.04.2018

D.I.
 
mărește imaginea
Klaus Iohannis și Laura Codruta Kovesi (Sursa foto: Twitter)
     * ACTUALIZARE 20:33 USR salută decizia președintelui de a respinge propunerea de revocare a șefei DNA
     Uniunea Salvați România (USR) salută decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi.
     Într-un comunicat dat publicități, Dan Barna, președintele USR, afirmă: "Nu era niciun dubiu că președintele Klaus Iohannis va respinge propunerea ministrului Tudorel Toader, bazându-se atât pe avizul și explicațiile specialiștilor CSM, cât și pe rezultatele dovedite ale DNA în lupta anticorupție, de când Laura Codruța Kovesi a preluat conducerea instituției. Este decizia corectă și firească, mai ales în contextul asaltului asupra justiției lansat în ultimul an și jumătate de coaliția PSD-ALDE".
     Potrivit sursei citate, propunerea de revocare înaintată de ministrul Tudorel Toader a fost bazată "pe un raport plin de greșeli", pe care șefa DNA Laura Codruța Kovesi l-a demontat cu argumente solide în confruntarea de la CSM, iar acest raport a fost o urgență politică "în contextul promovării fără temei a modificărilor legilor justiției".
     Totodată, Barna a precizat: "Nu ne așteptam ca, după această decizie a președintelui, liderii PSD-ALDE să renunțe la planul de decapitare a DNA. Ministrul marionetă al Justiției avea deja ordinul de la partid să sesizeze Curtea Constituțională. În opinia USR, este inadmisibil ca Guvernul să devină un instrument politic în lupta anticorupție, în loc să se ocupe de rezolvarea problemelor reale ale românilor".
     În cele din urmă, prin intermediul liderului său, USR face un apel public la coaliția PSD-ALDE "să nu își mai bată joc de români pentru a încerca să rezolve problemele penale ale lui Dragnea și Tăriceanu".
     ---------------
     * ACTUALIZARE 19:10 Reacția PNL, la decizia președintelui referitoare la revocarea procurorului-șef al DNA: "Gestul firesc al ministrului Justiției într-o țară normală era acela de a-și depune demisia din funcție"
     Partidul Național Liberal susține decizia președintelui României, Klaus Iohannis, de a refuza revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, propusă de ministrul Justiției și avizată negativ de Consiliul Superior al Magistraturii și consideră câ în această situație gestul firesc este demisia ministrului Justiției Tudorel Toader.
     Într-un comunicat dat publicității, reprezentanții PNL afirmă: "Urmare a acestei decizii, care reprezintă atributul exclusiv al președintelui României ce nu poate fi cenzurat, conform legii în vigoare, gestul firesc al ministrului Justiției într-o țară normală era acela de a-și depune demisia din funcție", adăugând: "Cu toate acestea, Tudorel Toader insistă în a se erija în avocatul celor certați cu legea, al liderilor PSD-ALDE, anunțând în numele acestora sesizarea Curții Constituționale".
     PNL consideră că ministrul Justiției nu poate sesiza Curtea Constituțională, iar într-un astfel de caz doar prim-ministrul și președinții celor două camere ale Parlamentului pot întreprinde un astfel de demers, precizând în acest sens: "demersul anunțat de Tudorel Toader nu are fundamentare juridică, deoarece președintele României a acționat strict în limitele impuse de lege, iar acest lucru reiese tocmai din actuala reglementare care stabilește caracterul consultativ, pentru președinte, al avizului CSM. În cazul în care președintele României ar fi fost obligat să valideze propunerea ministrului Justiției, avizul CSM nu și-ar fi găsit sensul".
     --------------
     * ACTUALIZARE 19:00 Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR: "Este decizia președintelui și trebuie respectată ca atare"
     Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a declarat că președintele nu era obligat să dea curs cererii ministrului Justiției de revocare a procurorului-șef al DNA și că ministrul Tudorel Toader nici nu are ce ataca la CCR, așa cum a anunțat, neexistând un document, și nici nu poate face acest lucru, singurul abilitat fiind Guvernul.
     Într-o intervenție la Realitatea TV, Zegrean a precizat: "Am spus de la început că președintele nu este obligat să dea curs solicității ministrului Justiției. În general președintele nu este obligat să dea curs solicitărilor venite din partea unor miniștri. Este la fel ca la remaniere, poate respinge prima propunere. Este decizia sa și trebuie respectată ca atare".
     --------------
     * ACTUALIZARE 18:23 Tudorel Toader va sesiza la Curtea Constituțională decizia președintelui de nu o revoca pe Laura Codruța Kovesi
     Ministrul Justiției a precizat, în această seară, într-o postare pe Facebook că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la decizia președintelui, în condițiile în care Iohannis "nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul-șef al DNA".
     Într-un text postat la scurt timp după declarația de presă a președintelui, Tudorel Toader afirmă: "În condițiile în care Președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul-șef al DNA; În condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente; Văzând legislația aplicabilă în acest domeniu; Valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional, Vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA!".
     ----------------
     Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că, în urma analizei tuturor documentelor puse la dispoziție de Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii și Inspecția Judiciară, a luat hotărârea de a nu o revoca pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.
     Într-o declarație de presă susținută la Cotroceni, Iohannis a afirmat: "Ministrul Justiției mi-a trimis o propunere, o propunere de revocare a procurorului-șef al DNA, împreună cu raportul privind activitatea managerială a DNA. E doar un prim pas dintr-o procedură în care ultimul cuvânt îl are președintele. La mijlocul lui martie mi-a fost înaintat și avizul CSM, cu totul altă concluzie decât așa-zisul raport al domnului ministru".
     În ceea ce privește raportul CSM, Klaus Iohannis a punctat: "Avizul CSM a fost unul negativ. Prin rolul constituțional al CSM, de garant al independenteței justiției, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu aviz facultativ. Chiar dacă nu obligă, nu poate fi ignorat".
     Referindu-se la procedura urmată, Iohannis a explicat: "Odată sesizat cu propunerea ministrului și după avizul CSM, am cerut departamentelor de specialitate de la Administrația prezidențială și câteva propuneri"
     Totodată, referitor la raportul ministrului Justiției, Iohannis a punctat: "Hotărâri ale CSM, decizii ale CCR au fost interpretate dfe ministrul Justiției într-un sens cel puțin diferit față de conținutul lor", președintele adăugând în acest sens: "Motivele de revocare prezentate de ministru nu au fost de natură să mă convingă. În mare parte ele nici nu corespund prevederilor legale".
     Făcând referire la cele două documente aminitite pe parcursul declarației, președintele a afirmat: "Constat că în analiza acelorași acțiuni două autorități - Ministerul Justiției și CSM - ajung la concluzii diametral opuse".
     În cele din urmă, Klaus Iohannis și-a încheiat declarația concluzionând: "Nu voi da curs propunerii ministrului Justiției de revocare a doamnei Kovesi, procuror* sef al DNA". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  TwoDorel - prostu' satului
    (mesaj trimis de Matei în data de 16.04.2018, ora 19:12)  
 Ba' papleaca, chiar nu realizezi cat esti de prost?
 Faci de ras tot ce ar legatura cu tine! Sunt tare curios ce ai predat mataluta la facultate, ca dupa cum judeci si actionezi, cred ca toti studentii radeau de tine, ma TwoDorele! Lasa-ne si ascunde-te, impreuna cu gasca pe care o reprezinti!


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 16.04.2018, ora 21:37)
 
 kovesi a abuzat legi și norme interne. A spus-o și Inspecția Judiciară. Lasa-ne cu tâmpeniile tale.


 
2.  Nulitatea a executat decizia statului paralel
    (mesaj trimis de Sika în data de 16.04.2018, ora 21:12)  
 Ce caută ăsta în viața noastră? Nu vi s-a luat de el? Nici măcar nu are IQ-ul de 60. O legumă. Ca și cei care l-au votat!
 Mai vreți Iohannis, micuților? Ia să vedem, câți micro-IQ-iști se vor declara oripilați de opiniile mele? Curaj, că sunteți mulți cei fără de creier!


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 16.04.2018, ora 21:18)
 
 Sika, aici nu este vorba despre portretul lui Lenin, ci despre rama lui de aur, prietene.
 Nu prostia lui Iohannis este subiectul, ci penibilul lui Toader desteptul.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2018, ora 21:27)  
 Zagrean se baga si el in seama,scoate o erată. Cred ca este cazul sa nu il mai băgați în seamă.Cand era mare președinte la CC si pe lângă salariul exorbitant lua si supliment de persoana cu duzbilitati(ca nu ai voie sa spui ca e ...)nu-si citea singur.O coada se topor bună de executat românii,ca un specialist întreg la trup si minte nu s-a găsit.
 (Fragment eliminat conform regulamentului)


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de marius în data de 16.04.2018, ora 22:26)  
 foarte bine a facut Iohannis


 
Aceeasi sectiune (Politica)
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3807
3.0169
4.0019
0.1800
0.6248
0.2232
4.6562
5.2019
1.4298
3.5534
0.2409
0.4865
1.0765
0.0630
0.4491
0.8319
3.9954
0.2967
1.0432
0.5894
0.0580
0.3522
0.2098
2.7025
0.0395
0.1511
1.0877
0.6297
0.1195
157.3290
5.5975
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.