KLAUS IOHANNIS:
BURSA 16.04.2018

D.I.
 
mărește imaginea
Klaus Iohannis și Laura Codruta Kovesi (Sursa foto: Twitter)
     * ACTUALIZARE 20:33 USR salută decizia președintelui de a respinge propunerea de revocare a șefei DNA
     Uniunea Salvați România (USR) salută decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi.
     Într-un comunicat dat publicități, Dan Barna, președintele USR, afirmă: "Nu era niciun dubiu că președintele Klaus Iohannis va respinge propunerea ministrului Tudorel Toader, bazându-se atât pe avizul și explicațiile specialiștilor CSM, cât și pe rezultatele dovedite ale DNA în lupta anticorupție, de când Laura Codruța Kovesi a preluat conducerea instituției. Este decizia corectă și firească, mai ales în contextul asaltului asupra justiției lansat în ultimul an și jumătate de coaliția PSD-ALDE".
     Potrivit sursei citate, propunerea de revocare înaintată de ministrul Tudorel Toader a fost bazată "pe un raport plin de greșeli", pe care șefa DNA Laura Codruța Kovesi l-a demontat cu argumente solide în confruntarea de la CSM, iar acest raport a fost o urgență politică "în contextul promovării fără temei a modificărilor legilor justiției".
     Totodată, Barna a precizat: "Nu ne așteptam ca, după această decizie a președintelui, liderii PSD-ALDE să renunțe la planul de decapitare a DNA. Ministrul marionetă al Justiției avea deja ordinul de la partid să sesizeze Curtea Constituțională. În opinia USR, este inadmisibil ca Guvernul să devină un instrument politic în lupta anticorupție, în loc să se ocupe de rezolvarea problemelor reale ale românilor".
     În cele din urmă, prin intermediul liderului său, USR face un apel public la coaliția PSD-ALDE "să nu își mai bată joc de români pentru a încerca să rezolve problemele penale ale lui Dragnea și Tăriceanu".
     ---------------
     * ACTUALIZARE 19:10 Reacția PNL, la decizia președintelui referitoare la revocarea procurorului-șef al DNA: "Gestul firesc al ministrului Justiției într-o țară normală era acela de a-și depune demisia din funcție"
     Partidul Național Liberal susține decizia președintelui României, Klaus Iohannis, de a refuza revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, propusă de ministrul Justiției și avizată negativ de Consiliul Superior al Magistraturii și consideră câ în această situație gestul firesc este demisia ministrului Justiției Tudorel Toader.
     Într-un comunicat dat publicității, reprezentanții PNL afirmă: "Urmare a acestei decizii, care reprezintă atributul exclusiv al președintelui României ce nu poate fi cenzurat, conform legii în vigoare, gestul firesc al ministrului Justiției într-o țară normală era acela de a-și depune demisia din funcție", adăugând: "Cu toate acestea, Tudorel Toader insistă în a se erija în avocatul celor certați cu legea, al liderilor PSD-ALDE, anunțând în numele acestora sesizarea Curții Constituționale".
     PNL consideră că ministrul Justiției nu poate sesiza Curtea Constituțională, iar într-un astfel de caz doar prim-ministrul și președinții celor două camere ale Parlamentului pot întreprinde un astfel de demers, precizând în acest sens: "demersul anunțat de Tudorel Toader nu are fundamentare juridică, deoarece președintele României a acționat strict în limitele impuse de lege, iar acest lucru reiese tocmai din actuala reglementare care stabilește caracterul consultativ, pentru președinte, al avizului CSM. În cazul în care președintele României ar fi fost obligat să valideze propunerea ministrului Justiției, avizul CSM nu și-ar fi găsit sensul".
     --------------
     * ACTUALIZARE 19:00 Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR: "Este decizia președintelui și trebuie respectată ca atare"
     Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a declarat că președintele nu era obligat să dea curs cererii ministrului Justiției de revocare a procurorului-șef al DNA și că ministrul Tudorel Toader nici nu are ce ataca la CCR, așa cum a anunțat, neexistând un document, și nici nu poate face acest lucru, singurul abilitat fiind Guvernul.
     Într-o intervenție la Realitatea TV, Zegrean a precizat: "Am spus de la început că președintele nu este obligat să dea curs solicității ministrului Justiției. În general președintele nu este obligat să dea curs solicitărilor venite din partea unor miniștri. Este la fel ca la remaniere, poate respinge prima propunere. Este decizia sa și trebuie respectată ca atare".
     --------------
     * ACTUALIZARE 18:23 Tudorel Toader va sesiza la Curtea Constituțională decizia președintelui de nu o revoca pe Laura Codruța Kovesi
     Ministrul Justiției a precizat, în această seară, într-o postare pe Facebook că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la decizia președintelui, în condițiile în care Iohannis "nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul-șef al DNA".
     Într-un text postat la scurt timp după declarația de presă a președintelui, Tudorel Toader afirmă: "În condițiile în care Președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul-șef al DNA; În condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente; Văzând legislația aplicabilă în acest domeniu; Valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional, Vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA!".
     ----------------
     Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că, în urma analizei tuturor documentelor puse la dispoziție de Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii și Inspecția Judiciară, a luat hotărârea de a nu o revoca pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.
     Într-o declarație de presă susținută la Cotroceni, Iohannis a afirmat: "Ministrul Justiției mi-a trimis o propunere, o propunere de revocare a procurorului-șef al DNA, împreună cu raportul privind activitatea managerială a DNA. E doar un prim pas dintr-o procedură în care ultimul cuvânt îl are președintele. La mijlocul lui martie mi-a fost înaintat și avizul CSM, cu totul altă concluzie decât așa-zisul raport al domnului ministru".
     În ceea ce privește raportul CSM, Klaus Iohannis a punctat: "Avizul CSM a fost unul negativ. Prin rolul constituțional al CSM, de garant al independenteței justiției, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu aviz facultativ. Chiar dacă nu obligă, nu poate fi ignorat".
     Referindu-se la procedura urmată, Iohannis a explicat: "Odată sesizat cu propunerea ministrului și după avizul CSM, am cerut departamentelor de specialitate de la Administrația prezidențială și câteva propuneri"
     Totodată, referitor la raportul ministrului Justiției, Iohannis a punctat: "Hotărâri ale CSM, decizii ale CCR au fost interpretate dfe ministrul Justiției într-un sens cel puțin diferit față de conținutul lor", președintele adăugând în acest sens: "Motivele de revocare prezentate de ministru nu au fost de natură să mă convingă. În mare parte ele nici nu corespund prevederilor legale".
     Făcând referire la cele două documente aminitite pe parcursul declarației, președintele a afirmat: "Constat că în analiza acelorași acțiuni două autorități - Ministerul Justiției și CSM - ajung la concluzii diametral opuse".
     În cele din urmă, Klaus Iohannis și-a încheiat declarația concluzionând: "Nu voi da curs propunerii ministrului Justiției de revocare a doamnei Kovesi, procuror* sef al DNA". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  TwoDorel - prostu' satului
    (mesaj trimis de Matei în data de 16.04.2018, ora 19:12)  
 Ba' papleaca, chiar nu realizezi cat esti de prost?
 Faci de ras tot ce ar legatura cu tine! Sunt tare curios ce ai predat mataluta la facultate, ca dupa cum judeci si actionezi, cred ca toti studentii radeau de tine, ma TwoDorele! Lasa-ne si ascunde-te, impreuna cu gasca pe care o reprezinti!


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 16.04.2018, ora 21:37)
 
 kovesi a abuzat legi și norme interne. A spus-o și Inspecția Judiciară. Lasa-ne cu tâmpeniile tale.


 
2.  Nulitatea a executat decizia statului paralel
    (mesaj trimis de Sika în data de 16.04.2018, ora 21:12)  
 Ce caută ăsta în viața noastră? Nu vi s-a luat de el? Nici măcar nu are IQ-ul de 60. O legumă. Ca și cei care l-au votat!
 Mai vreți Iohannis, micuților? Ia să vedem, câți micro-IQ-iști se vor declara oripilați de opiniile mele? Curaj, că sunteți mulți cei fără de creier!


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 16.04.2018, ora 21:18)
 
 Sika, aici nu este vorba despre portretul lui Lenin, ci despre rama lui de aur, prietene.
 Nu prostia lui Iohannis este subiectul, ci penibilul lui Toader desteptul.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2018, ora 21:27)  
 Zagrean se baga si el in seama,scoate o erată. Cred ca este cazul sa nu il mai băgați în seamă.Cand era mare președinte la CC si pe lângă salariul exorbitant lua si supliment de persoana cu duzbilitati(ca nu ai voie sa spui ca e ...)nu-si citea singur.O coada se topor bună de executat românii,ca un specialist întreg la trup si minte nu s-a găsit.
 (Fragment eliminat conform regulamentului)


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de marius în data de 16.04.2018, ora 22:26)  
 foarte bine a facut Iohannis


 
Aceeasi sectiune (Politica)
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 45,94 milioane lei (9,84 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri asiatici au închis în teritoriu negativ ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a urcat cu 1,05 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a apreciat la 4,0897
     
      Banca Națională a României (BNR) a anunțat astăzi un curs de referință de 4,6670 lei pentru moneda europeană, în depreciere cu 0,01 bani comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6671 lei.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,32%, de la 3,30%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
23.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs ușor pozitiv ieri, pe fondul redresării pieței din Italia, generată de faptul că agenția de rating Moody's a informat că nu va retrograda imediat țara...  click să citești tot articolul
23.10.2018
BVB
     * Rulaj de doar 28 milioane de lei
       * Rulaj de doar 28 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat un debut pozitiv de săptămână din punctul de vedere al cotațiilor, șapte dintre cei nouă...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3862
3.1040
4.0897
0.1808
0.6256
0.2269
4.6670
5.2812
1.4461
3.6223
0.2382
0.4911
1.0861
0.0622
0.4513
0.7023
4.0662
0.2830
1.1031
0.5862
0.0553
0.3578
0.2099
2.6677
0.0394
0.1447
1.1070
0.6282
0.1238
161.4068
5.6548
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.10.2018
THE VENICE COMMISSION CLAIMS:
     * Klaus Iohannis is asking for the resignation of Tudorel Toader as minister of Justice
     * Ludovic Orban: "We are at risk of saying goodbye to Schengen, and goodbye to European funds"
     
     On Friday, the Venice Commission passed the report concerning the amendment of the laws of justice and the criminal legislation by the PSD-ALDE majority parliamentary coalition. In its opinion, the Commission expresses its concern over the fact that many of the changes made to the Criminal Code and the Criminal Procedure Code in Romania seriously weaken the effectiveness of the criminal justice system when it comes to fighting corruption, violent crimes and organized crime.  click here to read the entire article
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
.