CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 12.09.2017

Cristina Radu
 
mărește imaginea
Consiliu de Securitate ONU
     Ministerul Afacerilor Externe a organizat azi conferința de lansare a campaniei de promovare a candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite în intervalul 2020-2021, conform unui comunicat de presă trimis Redacției de Ministerul Afacerilor Externe. Au fost evidențiate demersurile diplomației române în campania pentru Consiliul de Securitate al ONU, principalul for global cu responsabilități în menținerea păcii și securității internaționale. A fost subliniată importanța unui efort conjugat și a unui sprijin susținut al segmentelor societății românești pentru atingerea obiectivului.
     La invitația ministrului afacerilor externe, în deschiderea evenimentului au luat cuvântul Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Vicepreședintele Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, și consilierul prezidențial pentru afaceri externe Bogdan Aurescu. Au susținut prezentări reprezentantul Secretarului General ONU, directorul Oficiului ONU Belgrad, ambasador Simona Miculescu, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, Remus Pricopie și ambasadorul Sergiu Celac din cadrul Centrului Național de Dezvoltare Durabilă. Conferința s-a bucurat de prezența a înalți demnitari din instituțiile statului, personalități politice, reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic, de afaceri, ai mass-media și ai corpului diplomatic.
     Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a subliniat că reușita candidaturii depinde de o campanie dinamică, susținută, creativă și implementată alert, menită să convingă statele ONU să își investească votul de încredere în țara noastră. Acesta a arătat că România este pe deplin pregătită să își asume înalta responsabilitate de a activa în cadrul Consiliului de Securitate și de a se pronunța pe temele majore ale dialogului pentru pacea globală, pe parcursul celor doi ani de mandat, potrivit sursei.
     Șeful diplomației Teodor Meleșcanu a afirmat: "Îmi doresc ca dialogul de astăzi să stimuleze dezbaterile în plan intern vizând relevanța ONU pentru mediul de securitate contemporan, rolul diplomației multilaterale și contribuția istorică și de perspectivă a României la Organizație, pentru a identifica noi idei, propuneri, proiecte și acțiuni menite să asigure reușita candidaturii noastre la Consiliul de Securitate".
     Ministrul Teodor Meleșcanu a punctat că România trebuie să promoveze o conduită activă în organizațiile internaționale și în dezbaterile multilaterale, care să stea sub semnul continuității în domeniile sale de expertiză, dar și al actualității subiectelor în dezbatere. Acesta a prezentat argumentele care susțin capacitatea țării de a acționa ca partener de încredere, capabil să apere interesul colectiv și obiectivele ONU.
     Ministrul a spus: "Misiunea pe care țara intenționează să și-o asume în cadrul unui nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate poate fi rezumată în cuvintele diplomatului Nicolae Titulescu: «România a susținut întotdeauna securitatea colectivă, pacea indivizibilă și soluționarea disputelor prin mijloace pașnice.» Acestea au fost coordonatele pe care se înscrie acțiunea externă a țării, ilustrând convingerea că ONU reprezintă securitatea colectivă în forma extinsă".
     Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a amintit că "ONU se confruntă cu noi provocări, în domenii în care este esențială cooperarea internațională și intervenția multilaterală eficace. România este pregătită să contribuie activ în acest context, cu experiența și capacitățile sale pentru a asigura eficiența sistemului ONU. Suntem adepții unui Consiliu de Securitate mai eficient, mai transparent și mai reprezentativ, capabil să răspundă preocupărilor tuturor statelor membre ONU".
     Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a transmis un mesaj de susținere a candidaturii României la Consiliul de Securitate ONU: "În contextul actual al scenei internaționale, lucrurile se schimbă rapid, iar România este un actor tot mai prezent pe scena internațională, iar din perspectiva candidaturii țării noastre la CSONU, putem dovedi că suntem membri maturi și echilibrați ai sistemului internațional".
     Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a reiterat angajamentul ferm al MAI de a contribui în continuare la eforturile României de susținere a misiunilor desfășurate sub egida ONU: "Țara noastră a dovedit, în relația cu partenerii externi, foarte multă responsabilitate, o relație de încredere construită prin profesionalism și loialitate".
     Consilierul prezidențial pe politică externă, Bogdan Aurescu, a accentuat că "ONU înseamnă "împreună". Acesta a spus: "Înseamnă soluții colective la probleme comune. România dorește să aducă o contribuție la acest efort colectiv, inclusiv printr-un nou mandat în cadrul Consiliului de Securitate. Respectul pentru dreptul internațional a fost și rămâne una dintre constantele politicii externe ale României".
     Reprezentantul Secretarului General ONU, directorul Oficiului ONU Belgrad, ambasadorul Simona Miculescu, a precizat că "onoranta calitate de membru ales al CSONU continuă să constituie cea mai înaltă confirmare a statutului României de membru activ și responsabil al comunității internaționale, capabil să inițieze și să promoveze soluții la nenumăratele și complexele provocări ale lumii contemporane".
     Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, Remus Pricopie, a amintit rolul și expertiza României în domeniul educațional și a evidențiat că, din perspectiva drepturilor asociate educației, sistemul ONU este cel care contribuie activ la promovarea acestuia. Acesta s-a referit la importanța educației pentru pace ca factor modelator al tinerei generații în spiritul prezervării păcii globale.
     Deviza campaniei "România pentru CS ONU: Un angajament pe termen lung în favoarea Păcii, Justiției și Dezvoltării" reflectă atenția acordată de țară noastră complexității temelor internaționale și reprezintă angajamentul față de principiile menite să asigure pacea, stabilitatea, respectul pentru drepturile universale ale omului și reducerea disparităților de dezvoltare la scară globală. Teodor Meleșcanu a lansat oficial pagina de campanie a candidaturii, care va fi accesibilă începând printr-un link din cadrul site-ului MAE la adresa: http://www.mae.ro/node/42815.
     Conferința este dedicată unui obiectiv ambițios pe care țara și l-a asumat în planul diplomației multilaterale în 2006, odată cu depunerea candidaturii pentru un loc de membru nepermanent în CS ONU, pentru 2020-2021. Evenimentul a marcat și împlinirea a 50 de ani de la alegerea țării în funcția de președinte al celei de-a 22-a Sesiuni a Adunării Generale, în septembrie 1967, când a fost primul stat din grupul Est European care a preluat responsabilitatea, la 12 ani de la admiterea în ONU. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Politica)
ÎNTÂLNIRE ÎNTRE PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR ȘI AMBASADORUL STATELOR UNITE
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
22.02.2018
BVB
     * Piața a înregistrat a treia scădere consecutivă
     * Titlurile OMV Petrom au scăzut cu 1,14%
       Piața a înregistrat în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, cea de a treia zi de scădere consecutivă, majoritatea cotațiilor emitenților listați la Bursa de Valori București (BVB)...  click să citești tot articolul
22.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, în special în sectorul tehnologic, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
21.02.2018
BVB
     * George Brande, Interfinbrok: "Investitorii stau într­-o stare de expectativă, ceea ce poate explica rulajul redus"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de ieri preponderent în scădere, singurul indice ce a cunoscut o creștere fiind BET-FI, al celor cinci...  click să citești tot articolul
21.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în a doua parte a zilei, datorită rezultator financiare peste așteptări anunțate de unele companii.  click să citești tot articolul
20.02.2018
BVB
     * BET­-FI, singurul indice în creștere
       Volumul înregistrat în prima zi de tranzacționare a săptămânii a fost de doar 25,5 milioane de lei (5,47 milioane de euro), cu mult sub nivelul înregistrat în ședința anterioară, de circa 66...  click să citești tot articolul
20.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, în contextul unui volum redus, dat fiind că au fost închise atât piețele americane, cât și unele din Asia.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9707
2.3829
2.9874
4.0372
0.1839
0.6259
0.2134
4.6606
5.2734
1.4934
3.5192
0.2269
0.4819
1.1215
0.0668
0.4671
0.9980
3.7828
0.3218
1.1619
0.5959
0.0584
0.3522
0.2019
2.7777
0.0395
0.1401
1.0299
0.6263
0.1201
161.5578
5.4841
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
.