CONFERINȚA "Viitorul pieței de capital românești" - Ediția a VI-a
BURSA 12.09.2017

Cristina Radu
 
mărește imaginea
Consiliu de Securitate ONU
     Ministerul Afacerilor Externe a organizat azi conferința de lansare a campaniei de promovare a candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite în intervalul 2020-2021, conform unui comunicat de presă trimis Redacției de Ministerul Afacerilor Externe. Au fost evidențiate demersurile diplomației române în campania pentru Consiliul de Securitate al ONU, principalul for global cu responsabilități în menținerea păcii și securității internaționale. A fost subliniată importanța unui efort conjugat și a unui sprijin susținut al segmentelor societății românești pentru atingerea obiectivului.
     La invitația ministrului afacerilor externe, în deschiderea evenimentului au luat cuvântul Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Vicepreședintele Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, și consilierul prezidențial pentru afaceri externe Bogdan Aurescu. Au susținut prezentări reprezentantul Secretarului General ONU, directorul Oficiului ONU Belgrad, ambasador Simona Miculescu, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, Remus Pricopie și ambasadorul Sergiu Celac din cadrul Centrului Național de Dezvoltare Durabilă. Conferința s-a bucurat de prezența a înalți demnitari din instituțiile statului, personalități politice, reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic, de afaceri, ai mass-media și ai corpului diplomatic.
     Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a subliniat că reușita candidaturii depinde de o campanie dinamică, susținută, creativă și implementată alert, menită să convingă statele ONU să își investească votul de încredere în țara noastră. Acesta a arătat că România este pe deplin pregătită să își asume înalta responsabilitate de a activa în cadrul Consiliului de Securitate și de a se pronunța pe temele majore ale dialogului pentru pacea globală, pe parcursul celor doi ani de mandat, potrivit sursei.
     Șeful diplomației Teodor Meleșcanu a afirmat: "Îmi doresc ca dialogul de astăzi să stimuleze dezbaterile în plan intern vizând relevanța ONU pentru mediul de securitate contemporan, rolul diplomației multilaterale și contribuția istorică și de perspectivă a României la Organizație, pentru a identifica noi idei, propuneri, proiecte și acțiuni menite să asigure reușita candidaturii noastre la Consiliul de Securitate".
     Ministrul Teodor Meleșcanu a punctat că România trebuie să promoveze o conduită activă în organizațiile internaționale și în dezbaterile multilaterale, care să stea sub semnul continuității în domeniile sale de expertiză, dar și al actualității subiectelor în dezbatere. Acesta a prezentat argumentele care susțin capacitatea țării de a acționa ca partener de încredere, capabil să apere interesul colectiv și obiectivele ONU.
     Ministrul a spus: "Misiunea pe care țara intenționează să și-o asume în cadrul unui nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate poate fi rezumată în cuvintele diplomatului Nicolae Titulescu: «România a susținut întotdeauna securitatea colectivă, pacea indivizibilă și soluționarea disputelor prin mijloace pașnice.» Acestea au fost coordonatele pe care se înscrie acțiunea externă a țării, ilustrând convingerea că ONU reprezintă securitatea colectivă în forma extinsă".
     Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a amintit că "ONU se confruntă cu noi provocări, în domenii în care este esențială cooperarea internațională și intervenția multilaterală eficace. România este pregătită să contribuie activ în acest context, cu experiența și capacitățile sale pentru a asigura eficiența sistemului ONU. Suntem adepții unui Consiliu de Securitate mai eficient, mai transparent și mai reprezentativ, capabil să răspundă preocupărilor tuturor statelor membre ONU".
     Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a transmis un mesaj de susținere a candidaturii României la Consiliul de Securitate ONU: "În contextul actual al scenei internaționale, lucrurile se schimbă rapid, iar România este un actor tot mai prezent pe scena internațională, iar din perspectiva candidaturii țării noastre la CSONU, putem dovedi că suntem membri maturi și echilibrați ai sistemului internațional".
     Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a reiterat angajamentul ferm al MAI de a contribui în continuare la eforturile României de susținere a misiunilor desfășurate sub egida ONU: "Țara noastră a dovedit, în relația cu partenerii externi, foarte multă responsabilitate, o relație de încredere construită prin profesionalism și loialitate".
     Consilierul prezidențial pe politică externă, Bogdan Aurescu, a accentuat că "ONU înseamnă "împreună". Acesta a spus: "Înseamnă soluții colective la probleme comune. România dorește să aducă o contribuție la acest efort colectiv, inclusiv printr-un nou mandat în cadrul Consiliului de Securitate. Respectul pentru dreptul internațional a fost și rămâne una dintre constantele politicii externe ale României".
     Reprezentantul Secretarului General ONU, directorul Oficiului ONU Belgrad, ambasadorul Simona Miculescu, a precizat că "onoranta calitate de membru ales al CSONU continuă să constituie cea mai înaltă confirmare a statutului României de membru activ și responsabil al comunității internaționale, capabil să inițieze și să promoveze soluții la nenumăratele și complexele provocări ale lumii contemporane".
     Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, Remus Pricopie, a amintit rolul și expertiza României în domeniul educațional și a evidențiat că, din perspectiva drepturilor asociate educației, sistemul ONU este cel care contribuie activ la promovarea acestuia. Acesta s-a referit la importanța educației pentru pace ca factor modelator al tinerei generații în spiritul prezervării păcii globale.
     Deviza campaniei "România pentru CS ONU: Un angajament pe termen lung în favoarea Păcii, Justiției și Dezvoltării" reflectă atenția acordată de țară noastră complexității temelor internaționale și reprezintă angajamentul față de principiile menite să asigure pacea, stabilitatea, respectul pentru drepturile universale ale omului și reducerea disparităților de dezvoltare la scară globală. Teodor Meleșcanu a lansat oficial pagina de campanie a candidaturii, care va fi accesibilă începând printr-un link din cadrul site-ului MAE la adresa: http://www.mae.ro/node/42815.
     Conferința este dedicată unui obiectiv ambițios pe care țara și l-a asumat în planul diplomației multilaterale în 2006, odată cu depunerea candidaturii pentru un loc de membru nepermanent în CS ONU, pentru 2020-2021. Evenimentul a marcat și împlinirea a 50 de ani de la alegerea țării în funcția de președinte al celei de-a 22-a Sesiuni a Adunării Generale, în septembrie 1967, când a fost primul stat din grupul Est European care a preluat responsabilitatea, la 12 ani de la admiterea în ONU. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Politica)
MINISTRUL JUSTIȚIEI, ÎNTREBAT DESPRE ÎNLOCUIREA SA:
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 13:09
     * Dolarul a câștigat 2,42 bani în fața monedei naționale
     * Francul a urcat la 4,0091 lei
       Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,5990 lei pentru moneda europeană, în creștere cu 0,25 bani, comparativ cu ședința de ieri, când euro a fost cotat la 4,5965 lei.  detalii
Politică, 09:17
UPDATE/MINISTRUL JUSTIȚIEI, DUPĂ DECLARAȚIILE LUI KOVESI:
     * ACTUALIZARE 13:42 Șefa DNA sesizează CSM ca urmare a declarațiilor ministrului Justiției
     Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) să analizeze dacă afirmațiile ministrului Justiției Tudorel Toader conform cărora procurorii nu pot verifica legalitatea hotărârilor de guvern sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar, considerând că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfășoară în limitele cadrului legal, potrivit unei surse din presă.
     ------
     Ministerul justiției, Tudorel Toader a afirmat în această dimineață că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii și judecătorii de contencios administrativ, declarația venind în contextul anchetei DNA în dosarul Belina.  detalii
Companii-Afaceri, 13:36
     Țara noastră va găzdui, joi, cea de-a 4 reuniune ministerială a inițiativei de cooperare regională în Centrul și Sud-Estul Europei (CESEC) în domeniul energiei, la care vor participa reprezentanți ai Comisiei Europene, Vicepreședintele Comisiei Europene Maroč ©efèoviè, responsabil de Uniunea Energiei, Comisarul pentru energie și schimbări climatice, Miguel Arias Canete și miniștrii energiei din 9 State Membre UE și 8 State Părți Contractante ale Comunității Energiei, implicate în această inițiativă de cooperare regională, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacției.  detalii
Companii-Afaceri, 13:05
     Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost audiat azi dimineață, prin sistem de videoconferință, la Tribunalul Prahova, în dosarul cunoscut sub denumirea Hidro Prahova, în care procourorii au cerut emiterea unui mandat de arestare pe numele său.  detalii
Companii-Afaceri, 12:43
     ABB a anunțat astăzi achiziția GE Industrial Solutions, business-ul pentru soluții de electrificare a GE, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, după ce, în alegerile de duminică, cancelarul german Angela Merkel a câștigat cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, însă și-a redus majoritatea...  detalii
26.09.2017
BVB
     * Titlurile FP, cele mai lichide
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 83,83 milioane de lei (18,23 milioane de euro), în contextul în care opt...  detalii
25.09.2017
BVB
     * Acțiunile "Fondul Proprietatea" au scăzut cu 1,41%
       Ședința de tranzacționare de vineri a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), BET coborând cu 0,48%, aceasta fiind cea de-a șaptea ședință consecutivă în...  detalii
25.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs mixt vineri, în urma unui discurs al premierului britanic Theresa May privind ieșirea țării sale din UE.  detalii
22.09.2017
BVB
     * Piața, dominată de raportarea tranzacției prin care FP a vândut 2,56% din SNP și de listarea obligațiunilor IIB
     * "SIF Banat-Crișana" și-a răscumpărat aproape 540.000 din acțiuni,...  detalii
22.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, sectorul bancar fiind în ascensiune după ce Federal Reserve (Fed) din SUA a indicat, în ziua precedentă, că va continua să majoreze costul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0783
2,3502
3,1374
3,9747
0,1766
0,6178
0,2188
4,5965
5,2337
1,4807
3,4515
0,2175
0,4942
1,0767
0,0675
0,4818
1,0992
3,8670
0,2914
1,2374
0,5840
0,0595
0,3417
0,2173
2,8148
0,0385
0,1467
1,0528
0,6142
0,1168
161,0893
5,4848
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that...  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of...  details
19.09.2017
     * Anghel continues to act illegally and puts Sobolewski on the list, even though he didn't submit his candidacy
       Three candidates have been included in the race for the CEO seat of the Bucharest Stoch Exchange (BVB), during the internal selection process initiated by the Board of Directors, namely, Paul...  details
13.09.2017
PSD LEADERS HAVE APPROVED THE CREATION OF A COMMISSION TO INVESTIGATE THE ANRE
     * Elections at the ANRE this autumn
       Social Democrat leaders have approved the request of PM Mihai Tudose to set up an investigation commission which would audit the activity of the National Authority for the Regulation of the Energy...  details
12.09.2017
THE MISSION OF BSE PRESIDENT LUCIAN ANGHEL
     * The press release about the results of the BSE has omitted mentioning the IPO of Nuclearelectrica
     * Even though it quotes PwC, the data posted by the BSE differs from that of the consulting firm
       In a promotional campaign that isn't justified by reality in any way, the Bucharest Stock Exchange (BVB) is being maneuvered by its president Lucian Anghel into posting wacky press releases...  details
11.09.2017
THE CONTRACT INCLUDES A NON-COMPETE CLAUSE
     Even though the Bucharest Stock Exchange has announced it is looking for a CEO, it is likely that Ludwik Sobolewski will remain on the payroll of the BSE for two more years, because his contract...  details
11.09.2017
FINANCE MINISTRY ONCE AGAIN CONFIRMS WHAT BURSA HAS REPORTED BEFORE:
     Hundreds of millions of Euros have gone from our banks to tax havens, Minister of Public Finance Ionuț Mișa states, in an interview with a financial newspaper. The official thus confirms what BURSA...  details
07.09.2017
     * "I hope that the government won't use the new fiscal regime of royalties as an intimidation tool against hydrocarbon producers"
     * Interview with PNL Lucian Bode, former minister of the economy
       Reporter: What is your opinion on the decision of the authorities to once again change the Energy Strategy?
     Lucian Bode: To me, the unreliability of the current government is...  details
05.09.2017
THE ONLY CANDIDATE FOR THE BOARD OF THE EXCHANGE, IN THE GENERAL SHAREHOLDER MEETING OF SEPTEMBER 14TH
     * Mr. Hanga hopes for a constructive approach and aimed at the future, and at the development of the BSE
       Radu Hanga, senior advisor for the Board of Directors of Banca Transilvania, is the only candidate proposed to fill out the Board of the Bucharest Stock Exchange, after the death of Cristian Micu,...  details
05.09.2017
ENERGY MINISTRY WANTS TO UPDATE THE ENERGY STRATEGY, BY MID-OCTOBER
     * State secretary Andrei Maioreanu: "The updating of the Strategy was necessary, because the existing draft was predominantly focused on the objectives expressed by the EU and less on the objectives of the Romanian energy system"
     * Ion Lungu: "Each government devises a new strategy"
       The amendment of the Energy Strategy in one month is a bad joke, says Jack Cutișteanu, CEO of Petprod, reacting to the announcement made by the representatives of the Ministry of Energy, according...  details
30.08.2017
ISAR, ABOUT THE CONSTANT INCREASE OF THE EURO:
     * Senator Daniel Zamfir wants to call Mugur Isărescu in for hearings, next week
     * Isar: "The opening of the parliamentary session involves multiple negotiations"
     * The leu has weakened to 4.5985 lei against the Euro
       The leu yesterday weakened again, reaching the level of 4.5985 lei against the Euro, after on Monday it was quoted at 4.5958 lei.  details
29.08.2017
     * Dochia: "The pension fund management firms will close down on their own if the fee gets eliminated"
     * Aurelian Dochia: "The government's communication is a permanent blunder, and the result is that nobody is interested anymore in what the authorities are saying"
     * PFP: "The current government, starting with its own prime-minister, is characterized by a ferocious economic illiteracy"
       The 2nd pension pillar continues to be the focus of politicians, who come out with conflicting statements on the matter. After last week, PM Mihai Tudose and deputy prime-minister Marcel have...  details
25.08.2017
THE BSE CRISIS
     The embarrassing situation generated at the Bucharest Stock Exchange (BSE) by its former CEO Ludwik Sobolewski, who, with the complicity of BSE president Lucian Anghel, has tried, against the will...  details
24.08.2017
IF THE CONTRIBUTION IS REDUCED
     * "If the state pension system is the only one that gets kept, eventually the state may be unable to pay the pensions", says Dochia
       The 2nd pension pillar is once again grabs the attention of the public, after information from sources surfaced yesterday that the Ministry of Public Finances intends to cut by half the...  details
23.08.2017
     Ludwik Sobolewski announced, on Monday night, that he has decided not to exercise his mandate as CEO of the Bucharest Stock Exchange, "even though he could", invoking an alleged difference...  details
.