Gala BURSA "Deceniul European din Centenarul României"
BURSA 12.09.2017

Cristina Radu
 
mărește imaginea
Consiliu de Securitate ONU
     Ministerul Afacerilor Externe a organizat azi conferința de lansare a campaniei de promovare a candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite în intervalul 2020-2021, conform unui comunicat de presă trimis Redacției de Ministerul Afacerilor Externe. Au fost evidențiate demersurile diplomației române în campania pentru Consiliul de Securitate al ONU, principalul for global cu responsabilități în menținerea păcii și securității internaționale. A fost subliniată importanța unui efort conjugat și a unui sprijin susținut al segmentelor societății românești pentru atingerea obiectivului.
     La invitația ministrului afacerilor externe, în deschiderea evenimentului au luat cuvântul Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Vicepreședintele Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, și consilierul prezidențial pentru afaceri externe Bogdan Aurescu. Au susținut prezentări reprezentantul Secretarului General ONU, directorul Oficiului ONU Belgrad, ambasador Simona Miculescu, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, Remus Pricopie și ambasadorul Sergiu Celac din cadrul Centrului Național de Dezvoltare Durabilă. Conferința s-a bucurat de prezența a înalți demnitari din instituțiile statului, personalități politice, reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic, de afaceri, ai mass-media și ai corpului diplomatic.
     Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a subliniat că reușita candidaturii depinde de o campanie dinamică, susținută, creativă și implementată alert, menită să convingă statele ONU să își investească votul de încredere în țara noastră. Acesta a arătat că România este pe deplin pregătită să își asume înalta responsabilitate de a activa în cadrul Consiliului de Securitate și de a se pronunța pe temele majore ale dialogului pentru pacea globală, pe parcursul celor doi ani de mandat, potrivit sursei.
     Șeful diplomației Teodor Meleșcanu a afirmat: "Îmi doresc ca dialogul de astăzi să stimuleze dezbaterile în plan intern vizând relevanța ONU pentru mediul de securitate contemporan, rolul diplomației multilaterale și contribuția istorică și de perspectivă a României la Organizație, pentru a identifica noi idei, propuneri, proiecte și acțiuni menite să asigure reușita candidaturii noastre la Consiliul de Securitate".
     Ministrul Teodor Meleșcanu a punctat că România trebuie să promoveze o conduită activă în organizațiile internaționale și în dezbaterile multilaterale, care să stea sub semnul continuității în domeniile sale de expertiză, dar și al actualității subiectelor în dezbatere. Acesta a prezentat argumentele care susțin capacitatea țării de a acționa ca partener de încredere, capabil să apere interesul colectiv și obiectivele ONU.
     Ministrul a spus: "Misiunea pe care țara intenționează să și-o asume în cadrul unui nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate poate fi rezumată în cuvintele diplomatului Nicolae Titulescu: «România a susținut întotdeauna securitatea colectivă, pacea indivizibilă și soluționarea disputelor prin mijloace pașnice.» Acestea au fost coordonatele pe care se înscrie acțiunea externă a țării, ilustrând convingerea că ONU reprezintă securitatea colectivă în forma extinsă".
     Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a amintit că "ONU se confruntă cu noi provocări, în domenii în care este esențială cooperarea internațională și intervenția multilaterală eficace. România este pregătită să contribuie activ în acest context, cu experiența și capacitățile sale pentru a asigura eficiența sistemului ONU. Suntem adepții unui Consiliu de Securitate mai eficient, mai transparent și mai reprezentativ, capabil să răspundă preocupărilor tuturor statelor membre ONU".
     Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a transmis un mesaj de susținere a candidaturii României la Consiliul de Securitate ONU: "În contextul actual al scenei internaționale, lucrurile se schimbă rapid, iar România este un actor tot mai prezent pe scena internațională, iar din perspectiva candidaturii țării noastre la CSONU, putem dovedi că suntem membri maturi și echilibrați ai sistemului internațional".
     Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a reiterat angajamentul ferm al MAI de a contribui în continuare la eforturile României de susținere a misiunilor desfășurate sub egida ONU: "Țara noastră a dovedit, în relația cu partenerii externi, foarte multă responsabilitate, o relație de încredere construită prin profesionalism și loialitate".
     Consilierul prezidențial pe politică externă, Bogdan Aurescu, a accentuat că "ONU înseamnă "împreună". Acesta a spus: "Înseamnă soluții colective la probleme comune. România dorește să aducă o contribuție la acest efort colectiv, inclusiv printr-un nou mandat în cadrul Consiliului de Securitate. Respectul pentru dreptul internațional a fost și rămâne una dintre constantele politicii externe ale României".
     Reprezentantul Secretarului General ONU, directorul Oficiului ONU Belgrad, ambasadorul Simona Miculescu, a precizat că "onoranta calitate de membru ales al CSONU continuă să constituie cea mai înaltă confirmare a statutului României de membru activ și responsabil al comunității internaționale, capabil să inițieze și să promoveze soluții la nenumăratele și complexele provocări ale lumii contemporane".
     Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, Remus Pricopie, a amintit rolul și expertiza României în domeniul educațional și a evidențiat că, din perspectiva drepturilor asociate educației, sistemul ONU este cel care contribuie activ la promovarea acestuia. Acesta s-a referit la importanța educației pentru pace ca factor modelator al tinerei generații în spiritul prezervării păcii globale.
     Deviza campaniei "România pentru CS ONU: Un angajament pe termen lung în favoarea Păcii, Justiției și Dezvoltării" reflectă atenția acordată de țară noastră complexității temelor internaționale și reprezintă angajamentul față de principiile menite să asigure pacea, stabilitatea, respectul pentru drepturile universale ale omului și reducerea disparităților de dezvoltare la scară globală. Teodor Meleșcanu a lansat oficial pagina de campanie a candidaturii, care va fi accesibilă începând printr-un link din cadrul site-ului MAE la adresa: http://www.mae.ro/node/42815.
     Conferința este dedicată unui obiectiv ambițios pe care țara și l-a asumat în planul diplomației multilaterale în 2006, odată cu depunerea candidaturii pentru un loc de membru nepermanent în CS ONU, pentru 2020-2021. Evenimentul a marcat și împlinirea a 50 de ani de la alegerea țării în funcția de președinte al celei de-a 22-a Sesiuni a Adunării Generale, în septembrie 1967, când a fost primul stat din grupul Est European care a preluat responsabilitatea, la 12 ani de la admiterea în ONU. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Politica)
DRAGNEA, DESPRE CEREREA LUI IOHANNIS DE A DEMISIONA:
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Ediții precedente
Jurnal Bursier
24.11.2017
BVB
     * Transferuri de 3,72 milioane de lei cu acțiuni "Sphera Franchise Group" pe piața "deal"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a fost marcată, în ședința de tranzacționare de ieri, de oscilații relativ reduse ale indicilor, sigurul coș de acțiuni ce a înregistrat o...  detalii
24.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au recuperat ieri, în a doua parte a zilei, din pierderile consemnate mai devreme, revenirea datorându-se publicării unor date economice pozitive privind regiunea.  detalii
23.11.2017
BVB
     * Titlurile "Banca Transilvania", cele mai lichide
       Sedința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost marcată de scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacționare...  detalii
23.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în baza evoluțiilor din sectorul petrolier.  detalii
22.11.2017
BVB
     * Titlurile celor cinci SIF-uri au avut aprecieri de peste 1%
     * Rulaj de 8,6 milioane euro, în ședința de marți
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 40,28 milioane lei, sub media anuală de 48,45 milioane lei, în contextul în...  detalii
21.11.2017
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de 26,7 milioane de lei (5,7 milioane de euro), cu mult în scădere față de ședința de...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 noiembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
10.11.2017
DUMITRU COSTIN (BNS):
     * The executives of OMV Petrom, summoned to appear in the Parliament for the third time
     * Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru, the representatives of the state on the Supervisory Board of OMV Petrom, also called in for hearings
     * Costin: "We have notified the Audit Body of the Prime-Minister"
       The management of OMV Petrom, namely Mrs. Mariana Gheorghe, as well as the representatives of the Romanian state on the Supervisory Board of OMV Petrom, Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru will be invited to appear in the hearings on the Investigation Commission for the activity of the ANRE, the members of the Commission decided on Thursday.  details
09.11.2017
     * The fear that wages will drop is unjustified
       The government's proposal to transfer the social security contributions exclusively to the employee is not at all a social-democratic measure and not even one of redistribution, rather it is one of an ultra-liberal nature, which leaves the employer in the unique position in Europe of not contributing in no way whatsoever to the social security systems (retirement and unemployment) or healthcare.  details
08.11.2017
     * A 39% stake belongs to Russian millionaire Sergey Lobanov, who is being criminally investigated in Russia for alcohol contraband
       Banca Transilvania intends to buy an initial stake of over 39% of Victoriabank, the third largest bank in the Republic of Moldova, and together with the EBRD, would own a majority stake, according to a press release sent yesterday.  details
07.11.2017
     * Brokers: The depreciation of EL, amid the drop in the market, as well as due to deal with the FP
     * Adrian Simionescu: "Investors feel the price at which EL has acquired from the Proprietatea Fund its stakes is very high and unjustified"
     * The FP-Electrica deal, among the topics of the PNL vote of no-confidence against Energy minister Toma Petcu
       It seems the stock market did not take kindly to the approval of the transaction by which "Electrica" acquires the stakes of the Proprietatea Fund in its branches, at least for now, because EL stock dropped abruptly, immediately after the general shareholder meeting of October 26th.  details
06.11.2017
     Finally, after many statements concerning the fundamental changes in the fiscal policy, announced from one day to the next and then denied, we have the argumentation note and the draft of the emergency ordinance to amend the Tax Code published, which the Ministry of Public Finance will apply starting with the beginning of next year.  details
01.11.2017
PSD SENATOR EUGEN TEODOROVICI:
     * "The MADR made a «shopping list» of projects - with local level libraries and a ferry for crossing the Danube"
     * "Within three years at most, Romania can draw 3 billion Euros in European funds"
     * "Unfortunately, Romania promotes politicians instead of promoting specialists"
       Romania has embarrassed itself with the proposals that had been initially prepared for the Juncker plan, said Eugen Teodorovici. Mr. Teodorovici is the president of the Budget and Finance Commission of the Romanian Senate, member of the European Affairs Commission and former minister of European Funds.  details
01.11.2017
ADVERTISING
     Esports, no longer the "unruly" child of the tech and sports entertainment fields, has established itself as a legitimate and profitable industry. Romanian production company PGL is at the forefront of its acceptance and growth.  details
.