BURSA 18.06.2017

Andrei Stan
 
mărește imaginea
Sorin Grindeanu a fost primit cu aplauze ieri, la Timișoara, la Comitetul Executiv al PSD Timiș (Sursa foto: Facebook)
     Urmăriți live conferința lui Sorin Grindeanu de la Palatul Victoria
     -----------
     * PSD: Toate organizațiile, cu două excepții, se desolidarizează de "lovitura de stat" de la Guvern
     * Grindeanu: "La moțiunea de cenzură lucrurile se vor desfășura de-a dreptul incredibil"
     -----------
       * ACTUALIZARE 19:58 Conferința de presă de la Guvern ținută de premierul Grindeanu s-a încheiat
     ------------
     * ACTUALIZARE 19:05 Sorin Grindeanu ține o conferință de presă la Palatul Victoria
     * Grindeanu: "Sunt de 20 de ani în politică, dar sunt convins că nici eu, nici dumneavoastră, nu ne-am mai confruntat cu o situație atât de bizară"
     
     - Grindeanu: "Este tot ce se putea întâmpla mai rău într-un moment în care România are creștere economică și deschidere în cancelariile occidentale. Aș face comparația cu un atlet care a plecat foarte bine la start și vine Liviu Dragnea din tribună și îi pune piedică să nu cumva să ajungă la finish".
     
     - Grindeanu: "Ne aflăm aici datorită dorinței exclusive a lui Liviu Dragnea de a avea toată puterea într-o singură mână. Să știți că în cinci luni nu a existat nicio ședință în partid în care să se analizeze activitatea Guvernului. De un an de zile nu s-a organizat niciun Birou Politic, doar acest CEx care are pe ordinea de zi doar excluderi sau sancțiuni".
     
     - Grindeanu: "Am înțeles să îmi fac treaba aici și să nu fac nimic din ce ar depăși cadrul legal și constituțional".
     
     - Grindeanu: "Există suficienți colegi acum care nu sunt de acord cu modul în care Liviu Dragnea conduce partidul. Sunt suficienți oameni responsabili care știu că nu își pot da jos de la guvernare propriul partid. Sper că toți colegii mei știu că dacă moțiunea de cenzură va trece, atunci suntem la mâna președintelui Iohannis. Toți colegii mei trebuie să știe că fiecare bilă în favoarea moțiunii înseamnă mai puțină putere pentru PSD și mai multă pentru domnul Iohannis. Vă amintesc că în 2015 PSD a mers la Cotroceni cu propunerea de premier Liviu Voinea. A fost ales domnul Dacian Cioloș".
     
     - Grindeanu: "Există riscul să ajungem la alegeri anticipate.(...) Eu îmi doresc să existe în România stabilitate".
     
     - Grindeanu: "Spre deosebire de domnul Liviu Dragnea, care vrea să își dărâme propriul Guvern, sunt convins că miniștrii și-au făcut treaba. Nu a fost un Guvern perfect".
     
     - Întrebat când a început să îl deranjeze acțiunile lui Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu a răspuns: "Am încercat să am dialog cu toată lumea. A apărut această situație dintr-o dată. Luați declarațiile lui Liviu Dragnea de acum o lună, când spunea că e mulțumit de Guvern. Și acum, dintr-o dată, a venit această evaluare".
     
     - Grindeanu: "Liviu Dragnea folosește partidul pentru a-și dărâma propriul Guvern. Este inadmisibil"
     
     - Grindeanu: "Am avut o discuție cu domnul președinte Ion Iliescu în urmă cu două sau trei zile cu privire la situația politică. Dânsul știți că nu spune «da» sau «nu». A vrut să știe care este situația".
     
     - Grindeanu: "În momentul în care moțiunea de cenzură pică, mă voi întâlni cu conducerea PSD, dar nu cu Liviu Dragnea, care este responsabil pentru această situație, și voi cere miniștri. La fel și cu coaliția".
     
     - Grindeanu: "Riscul cel mai mare pentru PSD de a se scinda, de a se împărți, este să treacă moțiunea. Nu o să accept niciodată să fiu actor principal în spargerea PSD-ului".
     
     - Grindeanu: "Convingerea mea este că dacă ajungem la Klaus Iohannis, PSD va pierde guvernarea".
     
     - Intebat dacă ruptura de Liviu Dragnea are legătură cu justiția și OUG 13, Sorin Grindeanu a răspuns: "Tudorel Toader a avut mai multe discuții cu Liviu Dragnea, eu am avut una, în care i-am cerut să respecte toate deciziile Curții Constituționale. Astea sunt discuțiile, la nivel instituțional. Eu nu intru peste treaba celor care sunt profesioniști, iar Tudorel Toader este un profesionist în justiție".
     
     - Grindeanu, despre programul PNDL 2 și demiterile de la Ministerul Dezvoltării: "Am vrut să nu fie niciun fel de suspiciuni că banii publici ar putea fi folosiți pentru interese politice".
     
     - Întrebat dacă din PSD s-a cerut schimbarea lui Tudorel Toader, Sorin Grindeanu a spus: "Au fost ședințe, tot din astea de CEx. Au fost și poziții publice ale colegilor mei de partid prin care au cerut schimbarea domnului Tudorel Toader".
     
     - Întrebat dacă Liviu Dragnea a cerut schimbarea lui Tudorel Toader, Sorin Grindeanu a negat.
     
     - Grindeanu: "Eu sunt membru PSD. Poate să mă dea domnul Dragnea afară de o mie de ori, că mă înscriu de două mii".
     
     - Întrebat dacă și ce "forțe oculte" are în spate, Grindeanu a spus: "Steagul României și al UE".
     
     - Grindeanu: "Nu am prietenii, nu am legături, cum au alții, cu foști șefi ai serviciilor secrete. Nu am prietenii cu nimeni de acolo. Relațiile mele au fost strict instituționale, cum la fel am colaborat și cu domnul președinte Iohannis".
     
     - Întrebat dacă au fost respectate procedurile legale pentru citirea moțiunii de cenzură: "Am un secretar general care se ocupă de aceste proceduri. Nu vreau să dau senzația că eu, ca prim-ministru, mă agăț de proceduri".
     
     - Grindeanu: "Nu am motive să îmi dau demisia. Tot ce se menționează în acel raport de evaluare (realizat de Dariu Vâlcov, n.r.) nici măcar nu mai apare în moțiune, cel mult la «altele».(...) Este o criză artificială. România merge pe drumul cel bun, nu o spun eu, o spun organismele internaționale".
     ------------
     * ACTUALIZARE 19:02 Firea: "Grindeanu își încurajează doi, trei colegi puciști să îl susțină; știe că va răspunde pentru faptele ilegale comise"
     Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat astăzi, la Parlament, că premierul Sorin Grindeanu își încurajează "cei doi, trei colegi puciști" să rămână alături de el și să nu voteze moțiunea de cenzură, în loc să demisioneze, în condițiile în care va trebui să răspundă pentru faptele "imorale și ilegale" pe care le-a întreprins în ultimele zile, relatează News.ro.
     La remarca presei care i-a spus că Sorin Grindeanu a convins cincisprezece parlamentari PSD să nu voteze moțiunea de cenzură, Gabriela Firea a afirmat: "Domnul Grindeanu poate să spună orice. Eu vă spun realitatea pentru că am participat în calitate de vicepreședinte la nivel național și președinte a două organizații importante, București și Ilfov, la toate aceste întâlniri. Dumnealui, normal, își încurajează cei doi, trei colegi puciști să rămână lângă el și în aceste zile, în loc să renunțe, văzând că va trebui să răspundă pentru faptele imorale și ilegale pe care le-a făcut în aceste zile".
     "Parlamentarii care nu au semnat textul moțiunii de cenzură lipsesc din țară, au vorbit cu domnul președinte și au afirmat că vor veni miercuri să semneze moțiunea de cenzură", a precizat primarul Capitalei.
     Întrebată dacă Comitetul Executiv Național care a susținut Guvernul Grindeanu este responsabil pentru această situație,
     Gabriela Firea a mai afirmat că au existat, la Comitetul Executiv Național care a susținut numirea lui Grindeanu în fruntea Guvernului, colegi care au fost sceptici în legătură cu această propunere: "În fața CEx-ului la acel moment a venit domnul președinte Dragnea cu Sorin Grindeanu. (...) Domnul Dragnea ne-a rugat foarte mult să îl susținem pe domnul Sorin Grindeanu, în sală erau colegi de-ai noștri destul de sceptici în legătură cu această propunere. Ne-am gândit că dacă domnul Dragnea îl susține atât de mult pe Sorin Grindeanu, sigur are toate motivele".
     ------------
     * ACTUALIZARE 18:37 Premierul Grindeanu organizează o conferință de presă începând cu ora 19.00
     Premierul Sorin Grindeanu va susține astăzi o conferință de presă, la Palatul Victoria, într-un format care include doar posturi de televiziune care și-au desemnat câte un jurnalist ca reprezentant, potrivit unor surse oficiale de la Guvern, citate de Agerpres.
     La conferință urmează să fie prezenți Roxana Zamfirescu (TVR1), Radu Tudor (Antena 3), Denis Rifai (Realitatea TV), Victor Ciutacu (România TV), Sergiu Voicu (Digi 24) și Marius Tian (Pro TV), au precizat sursele citate.
     Totodată, au mai precizat aceleași surse, potrivit formatului convenit, conferința este programată să dureze aproximativ o oră și va cuprinde câte două întrebări din partea fiecărui jurnalist.
     Conferința va fi transmisă și pe pagina de Facebook a premierului, au mai precizat sursele guvernamentale.
     ------------
     * ACTUALIZARE 18:25 Tomac: "Am depus plângere penală împotriva deputatului Goga care a trecut la PSD, deoarece a primit foloase necuvenite"
     Președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a anunțat că a depus o plângere penală împotriva deputatului Octavian Goga, care a demisionat astăzi din partid și s-a înscris în PSD, susținând că are informații că acesta a primit foloase necuvenite.
     Tomac a scris ,pe pagina sa de Facebook: "Astăzi am formulat o plângere penală cu date exacte, deoarece am informații concrete cu privire la faptul că deputatul Octavian Goga, ales deputat de Covasna, a primit foloase necuvenite pentru a trece la PSD"..
     Deputatul PMP de Covasna, Octavian Goga și-a depus, astăzi, demisia din grupul parlamentar al Partidului Mișcarea Populară (PMP) și va activa în cadrul grupului PSD. Biroul Permanent al Camerei Deputaților a luat act de demisia acestuia.
     ------------
     * ACTUALIZARE 18:00 Dragnea, despre apelul lui Grindeanu de a demisiona: "Nu pot da curs"
     Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi că nu are cum să dea curs apelului public făcut de Sorin Grindeanu de a demisiona împreună cu acesta, în condițiile în care, în ședința Comitetului Executiv (CEx) al partidului, colegii săi au considerat că un președinte al formațiunii nu poate să reacționeze în acest fel.
     Întrebat cum răspunde apelului public făcut de Sorin Grindeanu de a demisiona amândoi luni, din funcțiile de președinte al PSD, respectiv premier, Dragnea a spus: "Nici nu am cum să dau curs. Am avut o discuție chiar în CEx. I-am întrebat pe colegii mei dacă se pune problema să discutăm și au zis că nici vorbă. Totuși, un președinte al PSD nu poate să reacționeze în felul acesta".
     Dragnea a admis că eșecul acestui cabinet este și responsabilitatea lui: "Categoric, da. Numai că, nefiind sigur că președintele Iohannis numește un președinte PSD tot un membru PSD, atunci mai ezit și eu".
     Întrebat în legătură cu apelul lui Victor Ponta la dialog, Dragnea a subliniat: "Dacă cei care vor să discute cu mine și cu noi, PSD, vor să respecte ordinea constituțională și votul din decembrie și deciziile partidului, deschiderea mea este totală. Fără niciun fel de rezerve".
     -----------
     * ACTUALIZARE 17:45 Liviu Dragnea: "Parlamentarii PSD care nu au semnat moțiunea de cenzură au fost absenți motivat; votul de miercuri va fi unul masiv"
     Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat astăzi că parlamentarii social-democrați care nu au semnat moțiunea de cenzură împotriva premierului Grindeanu au fost absenți motivat și a precizat că votul de miercuri pentru căderea Cabinetului va fi unul "masiv".
     Dragnea a declarat, după ședința comună de plen din Parlament în care a fost citit textul moțiunii de cenzură: "Majoritarea celor care nu au semnat nu au fost prezenți, fiecare au vorbit cu mine, unii sunt plecați din țară și ajung în noaptea asta sau mâine, unii ajung marți. Noi am fost interesați să avem numărul de semnături peste limita stabilită de Constituție, iar cei cu care am vorbit am considerat necesar să nu le stric treburile astăzi. Noi stabilisem joi că depunem luni moțiunea de cenzură, așa și-au și făcut programul majoritatea".
     Liderul PSD a mai susținut: "Am mai gestionat o moțiune de cenzură, important este votul de miercuri, care va fi masiv".
     "Am vorbit, de exemplu, cu parlamentarii de la Iași, în bloc au semnat moțiunea", a adăugat președintele Camerei Deputaților.
     ------------
     * ACTUALIZARE 17:28 Sevil Shhaideh ia în calcul să depună plângere penală împotriva premierului Grindeanu
     Ministrul demisionar al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a anunțat astăzi, la Antena 3, că ia în calcul să facă o plângere penală împotriva premierului Sorin Grindeanu.
     "Iau în calcul să fac o plângere penală împotriva domniei sale, cu privire la afirmațiile sale", a spus Sevil Shhaideh, care a precizat: "Mi-am contactat avocații și încerc să-i fac o plângere penală pentru aceste afirmații mincinoase. Domnul Grindeanu nu a știut niciodată nicio procedură a niciunui program din această instituție, domnia sa văd că spune că de cinci luni eu nu am făcut nimic, dânsul nu știe nici măcar data la care s-au terminat depunerile acestor proiecte, numărul lor și ce înseamnă analiza acestor proiecte. (...) Dacă ar fi avut măcar decența minimă să citească comunicatul pe care l-am dat, în acel comunicat spuneam că am semnat inclusiv două sute de milioane de lei în cadrul Programului Operațional, acea informație nu l-a interesat pe domnul Grindeanu. Fondurile europene nu erau importante pentru domnia sa și din aceste considerente am simțit nevoia să spunem că și programul PNDL își continuă activitatea așa cum a fost stabilit în proceduri. Aceste ordine erau pe circuitul de avizare, au început să se semneze la vremea la care am dat acel comunicat. Am vrut să arătăm că ministerul își vede în continuare de treabă și că ne desfășurăm activitatea fără sincope".
     Reacția vine după demiterile de la Ministerul Dezvoltării decise de șeful Guvernului înainte de citirea textului moțiunii de cenzură.
     Mai mult, Sevil Shhaideh îl acuză pe premier că dorește "blocarea dezvoltării țării": "Prin intenția lui (Sorin Grindeanu, n.r.), dorește blocarea dezvoltării acestei țări, blocarea fondurilor europene".
     După demiterile anunțate de premier, Sevil Shhaideh a replicat: "Eu încă sunt ministrul Dezvoltării, chiar dacă sunt demisionar, și îmi voi exercita mandatul conform legii. Am venit la minister, ca să văd toate efectele".
     Întrebată dacă va merge luni, la discuția la care premierul a invitat-o privind proiectul PNDL, Shhaideh a răspuns că nu a urmărit declarațiile acestuia.
     "Există măsuri instituționale de invitare și de discuții", a spus Shhaideh.
     Vă reamintim că premierul Grindeanu a anunțat că a semnat astăzi ordinele de demitere pentru toți secretarii de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și pentru secretarii adjuncți, în legătură cu lansarea programului PNDL 2.
     -----------
     * ACTUALIZARE 17:18 Surse: Parlamentarii PSD și ALDE se întâlnesc în această seară să discute strategia de la moțiunea de cenzură
     Parlamentarii PSD și ALDE și lideri ai celor două partide vor avea în această seară o întâlnire pentru a discuta strategia de la votarea moțiunii de cenzură contra Guvernului Grindeanu, potrivit unor surse politice citate de HotNews.ro.
     Reuniunea are loc în București, la Rin Grand Hotel, deținut de frații Negoiță , au precizat sursele.
     Site-ul citat notează că situația este extrem de încordată în PSD, având în vedere că este nevoie de 233 de voturi pentru ca moțiunea să treacă.
     Moțiunea de cenzură prezentată astăzi în Parlament a fost semnată de 222 de parlamentari, dar Liviu Dragnea a declarat că toți cei care nu au semnat-o au fost absenți motivați.
     -----------
     * ACTUALIZARE 16:54 Mihai Fifor a terminat de citit textul moțiunii. Liviu Dragnea a anunțat că moțiunea de cenzură va fi votată miercuri, de la ora 11.00.
     Președintele Camerei Deputaților a făcut acest anunț înainte de a declara închisă ședința plenului reunit în care a fost citită moțiunea de cenzură.
     Premierul Grindeanu nu a fost prezent la ședința plenului.
     -----------
     * ACTUALIZARE 16:43 Ședința comună de plen a început. Senatorul Mihai Fifor citește textul moțiunii de cenzură
     Ședința este condusă de către președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. La prezidiu se află și președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
     La ședință și-au înregistrat prezența 216 parlamentari din totalul de 464, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
     Din sală lipsesc parlamentarii PNL, USR, PMP și UDMR.
     ----------
     * ACTUALIZARE 16:41 Moțiunea de cenzură a PSD-ALDE a fost depusă cu 222 de semnături
     De la PSD, deputații Victor Ponta și Alin Văcaru au refuzat să semneze. De asemenea, 11 deputați PSD nu au fost prezenți astăzi și urmează să semneze luni, potrivit News.ro.
     De la ALDE, lipsesc trei semnături.
     -----------
     * ACTUALIZARE 16:38 Ședința plenurilor reunite ale celor două Camere ale Parlamentului întârzie să înceapă
     ----------
     * ACTUALIZARE 16:34 Moțiunea de cenzură are aproximativ 230 de semnături, potrivit Hotnews.ro. Digi24 anunță că moțiunea este semnată de 223 de parlamentari PSD+ALDE.
     -----------
     * ACTUALIZARE 16:26 Țuțuianu: "Moțiunea de cenzură va trece"
     Senatorul PSD Adrian Țuțuianu consideră că moțiunea de cenzură PSD-ALDE împotriva Guvernului Grindeanu va trece și speră ca până la sfârșitul sesiunii parlamentare să fie învestit un nou guvern.
     "Astăzi semnăm moțiunea de cenzură, eu deja am semnat-o, pentru că am fost prezent ceva mai devreme și o să mergem apoi în plen", a declarat Țuțuianu astăzi, înaintea ședinței Grupului PSD din Senat la care a participat pentru aproximativ 15 minute președintele partidului, Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.
     Întrebat dacă există parlamentari ai altor grupuri parlamentare care vor susține moțiunea, Țuțuianu a spus: "Nu cunosc aceste chestiuni, dar vă asigur că moțiunea va trece".
     Referitor la decizia pe care UDMR o va lua în legătură cu moțiunea, Țuțuianu a afirmat: "Sunt convins că vom avea numărul de voturi necesar pentru ca moțiunea să treacă, chiar și fără UDMR".
     Întrebat dacă imaginea PSD este afectată de o moțiune împotriva propriului Guvern, Țuțuianu a răspuns: "Sigur că afectează și de aici eu cred că trebuie să clarificăm foarte rapid lucrurile și o facem respectând pașii constituționali necesari. Apoi, sigur, avem obligația să venim cu un guvern credibil, care să arate că poate pune în aplicare programul de guvernare și sunt convins că vom recupera eventualele pierderi de imagine în aceste zile".
     Senatorul a precizat: "Miercuri vom avea un final legat de situația actuală. Moțiunea va fi votată, iar apoi sunt pașii procedurali prevăzuți de Constituție. Președintele trebuie să invite partidele politice la consultări, partidele politice vor propune candidați. Vom vedea care va fi reacția președintelui. Încă nu știm cum joacă și sper eu ca până la sfârșitul sesiunii parlamentare să avem un nou guvern. (...) Nu cred că președintele va vrea să intre într-un joc care până la urmă nu ține cont de interesele fundamentale ale României. Eu l-am văzut ieri pe domnul președinte Iohannis spunând că așteaptă ca această criză să fie rezolvată cât mai rapid. O rezolvare cât mai rapidă înseamnă desemnarea cât mai rapidă a unui candidat pentru funcția de prim-ministru și constituirea unui nou guvern".
     Despre existența unui plan în varianta în care moțiunea de cenzură va fi respinsă, Țuțuianu a afirmat că PSD discută "despre toate variantele posibile".
     Țuțuianu susține că există multe zvonuri "false" în legătură cu trecerea unor colegi din PSD de partea lui Grindeanu: "V-aș spune că foarte multe zvonuri vehiculate de televiziuni, cu 40 de membri, cu 30 de membri, sunt false. Fac parte dintr-o operațiune de manipulare. Sigur, nu exclud ca ici-colo, punctual, să fie cineva nemulțumit sau mai atașat de vreo persoană, dar asta va fi sigur o excepție și vă repet (...): moțiunea va trece miercuri fără niciun fel de probleme".
     El crede că "ar fi foarte grav ca doar o supărare de natură personală să îl conducă pe Victor Ponta la ideea să dinamiteze un partid".
     Țuțuianu a mai declarat: "Cred și eu, ca mulți colegi dintre colegii mei care s-au exprimat, că sunt și alții care se află în spatele celor care, într-un fel, au confiscat Palatul Victoria pe persoană fizică. (...) Nu cred că instituții sunt amestecate, ci persoane din anumite instituții poate sunt în spatele unei construcții care a încercat să dinamiteze Partidul Social Democrat și guvernarea. (...) Informații sunt multe, trebuie să transformăm și în probe".
     ------------
     * ACTUALIZARE 16:18 Ponta: "Mai mult de paisprezece parlamentari PSD nu vor vota moțiunea de cenzură"
     Victor Ponta a afirmat astăzi că mai mult de paisprezece parlamentari PSD nu vor vota moțiunea de cenzură împotriva premierului Sorin Grindeanu, ceea ce însemnă că, în lipsa voturilor de la parlamentarii opoziției, PSD și ALDE nu-și pot trece moțiunea.
     Întrebat câți parlamentari PSD a reușit să convingă să nu voteze moțiunea de cenzură, Ponta a spus: "Mai mult de 14 (parlamentari, n.r.). Atât contează".
     "Eu cred că niciun pesedist adevărat n-o să cheme alte partide să-i rezolve problemele interne", a spus el ca reacție la declarația președintelui executiv al PSD, Nicolae Bădălău, conform căruia social-democrații vor convinge parlamentari de la toate partidele parlamentare pentru a susține moțiunea de cenzură.
     -----------
     * ACTUALIZARE 16:06 Bădălău: "Cu siguranță vor mai fi parlamentari din alte partide care se vor înscrie în PSD"
     Președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, a afirmat că mai mulți parlamentari din alte partide se vor înscrie în perioada următoare în PSD, după ce astăzi deputatul Goga, de la PMP, și-a anunțat înscrierea în PSD.
     Bădălău a afirmat, citat de Agerpres: "Cu siguranță vor mai fi. Dânșii își exprimă opțiunea să voteze moțiunea și chiar unii parlamentari să devină membri PSD. De la absolut toate partidele. Să știți că chiar și la USR câțiva sunt oameni rezonabili și oameni maturi. (...) Strategia PSD este ca atunci când sunt oameni valoroși, să aibă porțile deschise. (...) Tot timpul au fost porțile deschise".
     El a adăugat că și fără acești noi membri, PSD are numărul necesar pentru a trece moțiunea de cenzură contra Guvernului Grindeanu.
     "Noi cu siguranță și fără dânșii avem cvorumul de 233, dar în același timp ne preocupă o majoritate solidă după moțiune, pentru a avea o guvernare cât mai solidă", a spus senatorul PSD.
     Potrivit acestuia, mai sunt doi sau trei parlamentari PSD din Timiș care nu vor vota moțiunea, din solidaritate cu Sorin Grindeanu, dar că acest lucru "nu înseamnă că pleacă din PSD".
     Întrebat dacă cei care nu vor vota miercuri pentru demiterea Guvernului riscă excluderea din PSD, Bădălău a spus: "Eu cred că în momentele importante trebuie să fii solidar cu colegii și cu partidul. Ne vom gândi ce măsuri vom lua, în funcție de propuneri".
     -----------
     * ACTUALIZARE 15:59 Ponta: "Dacă moțiunea nu va trece, Grindeanu va veni joi în Parlament pentru a discuta despre constituirea noului Cabinet"
     Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat, după ce a participat la ședința grupului deputaților social-democrați, că, dacă moțiunea de cenzură nu va întruni numărul necesar de voturi, premierul Sorin Grindeanu va veni joi în Parlament pentru a discuta cu liderii PSD și ALDE pentru constituirea unui nou Cabinet.
     Victor Ponta a afirmat: "De altfel, pot să vă spun în numele premierului că, dacă moțiunea de cenzură nu va întruni numărul necesar de voturi, și eu așa cred, și mă pricep la voturi în Parlament, joi, domnul Grindeanu va veni să discute cu conducerea PSD și conducerea ALDE cum se formează Guvernul Grindeanu 2".
     Fostul premier a precizat că, dacă moțiunea de cenzură va trece de Parlament, singura persoană care are dreptul să desemneze un nou premier este președintele Klaus Iohannis.
     Ponta a arătat: "Dacă moțiunea de cenzură trece, singura persoană care are dreptul de a desemna un nou pirm-ministru, îmi pare rău, nu e PSD, nu e Parlamentul, este președintele Iohannis. Și în cele două situații în care domnul Iohannis a avut de desemnat un prim-ministru, în noiembrie 2015 nu a ascultat solicitarea PSD și l-a numit pe domnul Cioloș, în decembrie 2016 nu a ascultat solicitarea PSD de a o numi pe doamna Sevil Shhaideh. Președintele nu e cumva un om docil în slujba PSD".
     ------------
     * ACTUALIZARE 15:56 Ponta: "Le-am spus colegilor că depunerea moțiunii de cenzură reprezintă declanșarea unui război atomic între PSD și PSD"
     Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat astăzi că le-a transmis colegilor săi că depunerea efectivă a moțiunii de cenzură reprezintă declanșarea unui "război atomic" între PSD și PSD, din care social-democrații, cu siguranță, vor avea de pierdut, relatează News.ro.
     După ce a participat a ședința grupului deputaților PSD, Victor Ponta a afirmat: "Am vorbit din interorul grupului din care încă fac parte și din care, vă spun sincer, aș vrea să fac parte și în continuare. Am transmis colegilor mei un punct de vedere al meu ca deputat PSD, fost președinte, fost prim-ministru, dar un punct de vedere pe care îl împărtășește și premierul Grindeanu, și anume: depunerea efectivă a moțiunii de cenzură reprezintă declanșarea unui război atomic între PSD și PSD, din care, cu siguranță, în orice variantă va pierde PSD-ul și, cu siguranță, în orice variantă va câștiga președintele Iohannis".
     Fostul premier a mai spus că niciun social-democrat nu este mulțumit de faptul că au ajuns "să se omoare între ei": "Mai este timp până la depunerea moțiunii ca doar PSD să aibă de câștigat, printr-un dialog normal între premierul Grindeanu și conducerea PSD. Eu îmi cunosc majoritatea colegilor, vă dați seama că niciunul nu este fericit că am ajuns să ne facem de râs, să ne omorâm noi între noi".
     Ponta a stat aproximativ un sfert de oră la grupul PSD de la Cameră, în timp ce Liviu Dragnea se afla la grupul PSD de la Senat. După ce a plecat Ponta, Dragnea a venit și el la ședința deputaților, potrivit agenției citate.
     -----------
     * ACTUALIZARE 15:48 Grindeanu a demis toți secretarii de stat de la Ministerul Dezvoltării: "Shaidehh nu mai poate semna nimic"
     Premierul Sorin Grindeanu a anunțat astăzi că a semnat ordinele de demitere pentru toți secretarii de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și pentru secretarii adjuncți, în legătură cu lansarea programului PNDL 2.
     Într-o declarație de presă la Palatul Victoria, premierul Grindeanu a declarat: "Nu accept ca acest program (PNDL 2, n.r.) să fie folosit în scopuri politice și nu am de gând să tolerez așa ceva și tocmai pentru a înlătura orice umbră am semnat astăzi ordinele de demitere pentru toți secretarii de stat din Ministerul Dezvoltării, pentru secretarul general și secretarii generali adjuncți. De astăzi, doamna Sevil Shaidehh nu mai poate semna nici dumneai, nici prin interpuși niciun act care să aibă legătură cu PNDL".
     El a precizat că luni o așteaptă la discuții pe această temă pe Sevil Shhaiheh, ministrul de resort.
     "Știu că este un om care în final va respecta legea", a mai spus Grindeanu.
     Premierul a explicat că în ultimele luni a avut foarte multe întâlniri cu președinți de Consilii județene, primari de orașe, comune, municipii pentru a găsi soluțiile pentru ca PNDL 2 să fie un succes, dar și că a avertizat-o pe Sevil Shhaideh să accelereze implementarea programului.
     Grindeanu a arătat: "Din păcate, doamna ministru Sevil Shhaideh, în coordonarea căreia se află acest program extrem, extrem de important a avut la dispoziție cinci luni să facă ceva și nu a făcut nimic. Acum o lună și jumătate am avertizat-o că sunt întârzieri și că primarii încep să-și piardă răbdarea. Nu m-a ascultat. Acum două zile am avertizat-o și public că sunt întârzieri nepermise. A doua zi după avertismentul meu public și-a amintit brusc de PNDL și a dat comunicat că îi va da drumul. Trăim o perioadă în care nu-mi doresc ca un program de o asemenea importanță să fie folosit în scopuri politice".
     Premierul a mai subliniat că demersul său a fost pentru a "bloca abuzuri" despre care avea informații: "Am făcut acest demers pentru a bloca eventualele abuzuri, și nu pentru a bloca programul. Acesta trebuie să continue și vă asigur că acest lucru se va întâmpla curând, dar doar cu respectarea legii".
     Ministerul Dezvoltării Regionale a anunțat vineri că a început etapa a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) prin care vor primi finanțare 9.500 de obiective de investiții, dintre care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 alte obiective.
     Ministerul preciza, într-un comunicat de presă: "Astăzi, 16 iunie a.c., începe oficial Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) etapa a doua, fiind încheiată analiza de specialitate cu privire la alocările de fonduri din cadrul programului, iar ordinele de finanțare pentru fiecare județ sunt în curs de semnare. A doua etapă a PNDL finanțează 9.500 de obiective de investiții, din care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiții sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament".
     -------------
     * ACTUALIZARE 15:44 Olguța Vasilescu: "Mai multe proiecte ale miniștrilor au fost blocate la Guvern încă din luna mai"
     Ministrul demisionar al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, spune că mai multe proiecte ale miniștrilor demisionari din guvern au fost blocate la Palatul Victoria încă din luna mai, acuzând o coordonare "foarte proastă" din partea premierului Sorin Grindeanu.
     Ea susține că liderii PSD au realizat acum că aceste blocaje au intervenit deliberat, pentru a nu fi pus în aplicare programul de guvernare, relatează News.ro.
     Olguța Vasilescu a declarat, astăzi, la Craiova: "Din ministerul meu toate proiectele de ordonanță au ieșit, dar au fost blocate în avizare alte ministere din cauza coordonării foarte proaste. Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții este unul dintre punctele cheie ale programului de guvernare. Ar fi trebuit să fie implementat până la această dată. Ministrul Economiei nu are nicio vină că nu a fost implementat, pentru că el a transmis premierului întregul pachet încă din luna mai, ori până acum nu am mai auzit nimic de la premier ca să-l transforme într-o ordonanță de urgență. A fost clar că au intervenit foarte multe blocaje, acum ne dăm seama că deliberat, ca să nu se pună în aplicare programul de guvernare, din păcate. De la începutul lunii mai ne-am dat seama că programul de guvernare este aproape blocat, în sensul că noi trimiteam măsurile, trebuia luate decizia politică, respectiv transformarea în Ordonanță de Urgență, iar mai departe totul era blocat".
     Ea mai susține că mai mulți miniștri, între care ministrul Transporturilor și vicepremierul Sevil Shhaideh, s-au plâns că premierul Sorin Grindeanu nu mai obișnuia să le răspundă la telefon celor ale căror proiecte de ordonanță de urgență așteptau adoptarea în Guvern.
     Olguța Vasilescu a mai afirmat: "Ministrul Transporturilor, de exemplu, pentru autostrada, putem să-i spunem autostradă, Pitești - Craiova ar fi trebuit să lucreze acum după altă legislație, după legea achizițiilor strategice. Asta însemna niște termene mult mai scurte. Nu a putut să organzieze licitație după această lege, pentru că nu a avut legea. Legea fost blocată. Nu i se mai răspundea la telefon de către premier. De foarte multe ori a încercat să-l sune, să ia legătura să îi explice că are o problemă, premierul nu i-a răspuns la telefon. Doamna Sevil Shhaideh i-a spus în mai multe rânduri că trebuie să deblocheze ultima condiționalitate pe care o avem la Comisia Europeană, pe care o avem pentru absorbția de fonduri europene și vrea să participe la discuția cu domnul Junker și cu doamna Corina Crețu atunci când vin în România. Nu-l costa nimic pe premier ca lângă el să apară și vicepremierul României și ministrul care are în sarcină și în coordonare fondurile europene, să fie prezent la această masă să spună care problemele pe care le are. Nu a fost invitată doamna Sevil Shhaideh".
     Ea a mai spus că fiecare ministru a avut o problemă și că inclusiv ea a întâmpinat blocaje la legea salarizării.
     Ministrul demisionar a menționat: "Au intervenit tot felul de blocaje și a trebuit s-o transmit Parlamentului României. De altfel, legea s-a și lucrat la partid în proporție de 90%".
     Filiala județeană Dolj a Partidului Social Democrat s-a reunit în această dimineață într-o ședință a Biroului Executiv Județean lărgit, fiind adoptată decizia ca toți parlamentarii organizației să semneze moțiunea de cenzură care va fi depusă împotriva premierului Sorin Grindeanu.
     -----------
     * ACTUALIZARE 15:38 Bădălău: "Moțiunea va fi trasmisă Guvernului cu poșta specială"
     Președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, a declarat că moțiunea va fi trimisă Guvernului cu poșta specială, astăzi, după ce va fi depusă la Parlament.
     Întrebat dacă moțiunea va fi citită astăzi în Parlament în condițiile în care s-a vehiculat faptul că ea nu poate fi înregistrată la Guvern pe motiv că Registratura Executivului este închisă duminica, Bădălău a explicat, potrivit Agerpres: "Din punct de vedere constituțional, Parlamentul nu este subordonat Guvernului. (...) Noi nu facem decât să informăm cu textul moțiunii Guvernul. (...) Noi aveam obligația să trimitem textul moțiunii Guvernului. (...) Există o poștă specială prin care o să se transmită. Acum, dacă cei de la guvern nu vin o săptămână la serviciu - cei trei probabil că se îmbolnăvesc mâine, nu sunt decât trei - asta nu înseamnă că România stă și Legislativul nu funcționează".
     ----------
     * ACTUALIZARE 15:34 Dragnea a ieșit de la ședința senatorilor PSD și a refuzat să facă declarații
     ----------
     * ACTUALIZARE 15:28 Deputatul Octavian Goga a demisionat din PMP și va activa în grupul PSD
     Deputatul PMP de Covasna Octavian Goga și-a depus, astăzi, demisia din grupul parlamentar al Partidului Mișcarea Populară (PMP) și va activa în cadrul grupului PSD, Biroul Permanent al Camerei Deputaților luând act de demisia acestuia, anunță News.ro.
     Demisia lui Octavian Goga are loc în contextul în care social-democrații poartă negocieri cu parlamentarii de la toate partidele pentru a obține susținerea lor la votul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.
     ----------
     * ACTUALIZARE 15:25 Ponta a venit la ședința deputaților PSD, pe care vrea să îi convingă de faptul că moțiunea este "o mare greșeală"
     Noul secretar general al Guvernului, Victor Ponta, care este și deputat, a venit la ședința deputaților PSD, pe care vrea să îi convingă de faptul că moțiunea de cenzură este "o mare greșeală", relatează News.ro.
     La ședința deputaților PSD a venit și Gabriela Firea. În paralel, liderul PSD Liviu Dragnea se află la ședința senatorilor social-democrați.
     Când a ajuns la ședința grupului deputaților PSD, Victor Ponta a afirmat: "Eu sunt membru al grupului PSD, nu m-a exclus nimeni din grupul PSD, sunt deputat PSD și am venit alături de colegii mei să îmi spun punctul de vedere. Îl spun în interior, nu în afară".
     Întrebat dacă îi va convinge pe colegii săi să renunțe la demersul moțiunii de cenzură, secretarul general al Guvernului și-a exprimat speranța că PSD nu va declanșa "războiul nuclear" împotriva propriului partid.
     El a precizat: "Cred că sunt obligat să spun ceea ce gândesc și să spun că eu sper că PSD nu declanșează războiul nuclear împotriva PSD. Întotdeauna există loc de dialog până în ultima secundă. Împotriva mea și cu numele meu s-au făcut multe moțiuni de cenzură, asta e prima pe care o face PSD".
     -----------
     * ACTUALIZARE 15:19 Daniel Constantin: "Am certitudinea că moțiunea nu va trece"
     Fostul copreședinte ALDE, Daniel Constantin, a declarat că are certitudinea că moțiunea de cenzură nu va trece, dacă parlamentarii PSD și ALDE vor vota, miercuri, în funcție de principiile lor.
     El a spus, într-o emisiune la Digi24, că sunt mulți parlamentari care nu sunt de acord cu modul de a face politică al lui Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.
     Fostul lider al ALDE a declarat că "pe oră ce trece" tot mai mulți parlamentari ai puterii se răzgândesc și urmează să voteze împotriva moțiunii de cenzură.
     "Am primit multe telefoane de la oameni care nu mai vor să facă o astfel de politică, să se uite în orb la ce spune liderul de partid", a subliniat președintele "Pro România".
     Daniel Constantin a declarat: "Dacă oamenii vor înțelege momentul cheie pe care îl traversează România, pot să vă spun că am certitudinea că nu va trece această moțiune de cenzură. În momentul de față sunt mult mai mulți decât cei 13 sau 14 de care este necesar. Nu știu care va fi atitudinea, dar știu că dezavuează acest mod de a face politică pe care îl propagă domnul Dragnea și domnul Tăriceanu".
     Deputatul a întărit: "Din informațiile pe care le am, din telefoanele pe care le-am primit, în momentul de față am această certitudine. Va depinde ce fac și cei de la UDMR și minoritățile".
     "Eu am convingerea că și ei (reprezentanții UDMR, n.r.) simt ce se întâmplă în societate", a mai susținut Daniel Constantin.
     -----------
     * ACTUALIZARE 15:04 Surse: Premierul Sorin Grindeanu nu va merge în Parlament la citirea moțiunii de cenzură
     Premierul Sorin Grindeanu nu va merge astăzi, la ședința plenului comun al Camerei Deputaților și Senatului în care urmează să se citească moțiunea de cenzură inițiată de PSD și ALDE împotriva Guvernului, potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres.
     -----------
     * ACTUALIZARE 15:01 Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu sunt la Guvern
     Fostul copreședinte ALDE Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu au ajuns la Palatul Victoria, informează Agerpres.
     La sediul Guvernului se află premierul Sorin Grindeanu și secretarul general al Guvernului, Victor Ponta.
     Potrivit unor surse politice, au loc discuții și negocieri privind votul la moțiunea de cenzură inițiată de PSD și ALDE împotriva Guvernului.
     -----------
     * ACTUALIZARE 14:53 Opoziția boicotează ședința de Birou Permanent al Senatului
     Senatorii PNL, USR, UDMR și PMP absentează astăzi de la ședința Biroului Permanent al Senatului, spunând că nu vor să gireze o luptă între două facțiuni din PSD și că social-democrații și ALDE încalcă procedurile parlamentare, relatează News.ro.
     Vicepreședintele Senatului, Mihai Goțiu (USR), a venit la Parlament, dar a refuzat să intre în sala unde are loc ședința Biroului Permanent, în pofida insistențelor repetate din partea colegului său social-democrat Nicolae Bădălău.
     "Vă lăsăm să vă rezolvați problemele", i-a spus Goțiu lui Bădălău. "E Biroul Permanent al Senatului, nu-s problemele noastre", i-a replicat senatorul PSD.
     Ulterior, Mihai Goțiu a declarat reprezentanților presei: "I-am urat (lui Bădălău - n.r. ) o duminică frumoasă în continuare. Acești domni și doamne din PSD și din ALDE au uitat că au câștigat niște alegeri și au obligația să își asume acest lucru în mod responsabil. Din păcate, prin ceea ce fac arată că nu pot să își asume acest lucru și pun țara în blocaj la începutul verii. Mi se pare inadmisibil".
     La rândul său, liderul de grup al senatorilor USR, Cristian Ghica, a spus: "Nu vrem să girăm o luptă dintre două facțiuni din PSD. Despre aceasta este vorba".
     Laura Scântei, senator PNL și vicepreședinte al Senatului, a declarat pentru agenția citată că liberalii nu vor participa nici la Birourile Permanente reunite, nici la ședința de plen, acuzând că PSD și ALDE încalcă regulementul ședințelor comune și deciziile Curții Constituționale.
     Scântei a precizat că moțiunea de cenzură nu poate fi citită astăzi în Legislativ deoarece atât regulamentul Parlamentului, cât și jurisprudența Curții Constituționale spun că documentul trebuie adus la cunoștința Guvernului mai întâi. Ea a afirmat: "Celeritatea nu trebuie să încalce legalitatea. Au cel puțin un viciu de procedură".
     ------------
     * ACTUALIZARE 14:38 Textul moțiunii de cenzură a fost finalizat
     * Moțiunea este intitulată "România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor"
     PSD și ALDE au finalizat textul moțiunii de cenzură, document care este intitulat "România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor".
     Documentul are patru pagini.
     În textul moțiunii se arată că, la cinci luni de la instalarea Guvernului Grindeanu, coaliția de guvernare a făcut o evaluare a activității Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat premierului și echipei guvernamentale. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înțeles "corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democrații constituționale", potrivit textului moțiunii.
     În document se mai arată: "Dovedind dispreț față de regulile democratice ale funcționării instituțiilor statului, imaturitate și iresponsabilitate politică, primul-ministru și unul dintre miniștri, în loc să respecte votul de învestitură și încrederea acordată de Parlament, au înțeles că guvernarea se poate exercita și în nume personal, că dispozițiile constituționale și legale sunt facultative și că pot sfida votul acordat de cetățeni și democrația. Doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuți voluntar sub comanda unui deputat, înalt funcționar public, își împart posturi ministeriale și lansează atacuri ridicole în toate direcțiile, oferind o nedorită și halucinantă caricaturizare a actului de guvernare. «Guvernul» Ponta - Grindeanu - Jianu nu reușește altceva decât să demonstreze că există politicieni care și-au pierdut iremediabil busola bunului-simț, onoarea și demnitatea, confirmând o dată în plus justețea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD și ALDE".
     Inițiatorii moțiunii mai spun că aceasta nu este o moțiune împotriva unui guvern PSD+ALDE, ci este "un act de responsabilitate politică pe care trebuie să îl facă Parlamentul României pentru a prezerva constituționalitatea funcționării democratice a statului, respectarea legii și a votului cetățenilor României".
     Textul moțiunii subliniază: "Pentru orice om onest, politician sau nu, retragerea încrederii înseamnă încetarea mandatului primit, respectarea regulilor specifice și asumarea consecințelor. Demisia domnului Sorin Grindeanu din funcția de prim-ministru era gestul firesc și responsabil al oricărui politician demn și matur politic. Criza politică putea fi evitată și se putea proceda de îndată la formarea noii echipe guvernamentale. Parlamentul are obligația de a interveni cu maximă celeritate, cu fermitate și intransigență pentru apărarea valorilor democratice, a funcționării constituționale a statului și pentru asigurarea exercitării responsabile a autorității publice. Aprobarea acestei moțiuni de cenzură restabilește ordinea de drept și deschide calea procedurilor pentru instalarea unui Guvern legitim care să respecte votul cetățenilor țării și care să pună în aplicare angajamentele asumate".
     Potrivit inițiatorilor, votarea acestei moțiuni "este un act de responsabilitate și reprezintă singura opțiune viabilă pentru a pune povara guvernării în sarcina unei persoane care să aibă și competența, responsabilitatea și puterea de muncă necesare pentru a recupera cât mai grabnic întârzierile și a reintra în parcursul ambițios, dar corect, al acestui adevărat proiect de țară".
     Puteți consulta, atașat, textul integral al moțiunii de cenzură.
     -----------
     * ACTUALIZARE 14:20 Traian Băsescu: "E necesar ca PSD să fie trimis în opoziție; responsabilitatea lui Iohannis e covârșitoare în aceste zile"
     Liderul PMP, Traian Băsescu, susține că PSD este "inapt" pentru guvernare, deoarece refuză respectarea regulilor democratice specifice statului de drept, fiind necesar ca acest partid să fie trimis în opoziție.
     Într-un asemenea context, responsabilitatea președintelui Klaus Iohannis va fi covârșitoare în această perioadă, consideră Traian Băsescu.
     Fostul șef de stat a scris astăzi, pe pagina sa de Facebook: "PSD, un partid inapt pentru guvernare! PSD este un partid care nu este capabil să guverneze, chiar dacă are un suport popular important. Defectul major este acela că atunci când ajunge la putere, vrea să guverneze după regulile proprii și nu după regulile constituționale. Doar câteva exemple:
     Ponta: în 2012, la suspendare, blochează prin OUG dreptul CCR de a verifica pentru constituționalitate hotărârile Parlamentului. Efectul? Și UE și SUA pun sub semnul întrebării statul de drept în România, se multiplică obligațiile din MCV, iar UE decide blocarea accesului în Spațiul Schengen care trebuia să se producă începând cu 1 octombrie 2012.
     Grindeanu: servil și umil, în februarie 2017 emite pe furiș, fără dezbatere publică, celebra OUG 13, dedicată acoperirii infracțiunilor șefului său de partid, Liviu Dragnea, și nicidecum descongestionării penitenciarelor. Efectul? Europenii pun sub semnul întrebării statul de drept în România și sute de mii de români ies în stradă cerând plecarea guvernului.
     Dragnea: decembrie 2016, instaurează un regim de tip FSN, asemănător regimului comunist, în care, sub comanda unui singur om, partidul se substituie și guvernului și parlamentului. Efectul? România revine la «valorile politice» ale începutului anilor '90, sub ochii unei populații majoritar tolerantă la derapajele de la democrație, drepturi fundamentale și stat de drept, dacă i se mărește salariul și se extind ajutoarele sociale. Dragnea: iunie 2017, decide retragerea sprijinului politic pentru guvernul pe care el însuși l-a instalat acum 6 luni. Motivul? Pentru că Grindeanu și Tudorel Toader refuză să introducă în Codul Penal pragul care l-ar salva de pușcărie pe Aiatolahul PSD. Efectul? Instabilitate politică, iar partenerii României nu mai înțeleg dacă România a evoluat față de mineriada din 1990 în ceea ce privește statul de drept.
     Concluzie! Oricât ar fi de mare, PSD-ul este inapt pentru guvernare pentru că refuză respectarea regulilor democratice specifice statului de drept. Singura soluție pentru ca România să-și reia cursul spre consolidarea statului de drept și să poată evolua pozitiv, este trimiterea acestui partid în opoziție. Aici, responsabilitatea Președintelui Iohannis va fi covârșitoare în următoarele zile".
     ------------
     * ACTUALIZARE 14:10 Cătălin Ivan: "Parlamentarii PSD sunt amenințați și constrânși să voteze moțiunea de cenzură"
     Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan susține că parlamentarii social-democrați sunt "luați unul câte unul", amenințați și constrânși să voteze moțiunea de cenzură, în același timp fiindu-le oferite "tot felul de favoruri, cum i s-au oferit și lui Sorin Grindeanu", potrivit News.ro.
     Europarlamentarul Cătălin Ivan a afirmat astăzi, într-o conferință de presă susținută la Primăria Iași alături de primarul Mihai Chirica, că în acest moment sunt peste cincisprezece parlamentari PSD care nu vor vota moțiunea, precizând că pe lângă aceștia sunt și mulți indeciși.
     Ivan a declarat: "Sunt mai mulți, nu doar cincisprezece parlamentari, informația cu cincisprezece era de ieri dimineață. Sunt și indeciși. Un parlamentar indecis mai degrabă va vota împotriva moțiunii, dacă Lviu Dragnea n-a reușit să-i convingă în atâția ani de zile. Deci au înclinația mai degrabă să voteze împotriva moțiunii. Vor fi discuții în continuare și cu cei indeciși și cu cei care sunt sută la sută convinși să voteze împotriva moțiunii. Dar sunt mulți cei care nu vor vota moțiunea".
     El a spus că evită să dea numele celor care nu vor vota moțiunea, întrucât se fac presiuni asupra acestora: "Există amenințări și presiuni. Lucruri de genul acesta au loc permanent. Toți deputații și senatorii PSD sunt luați unul câte unul și amenințați, constrânși, li se oferă tot felul de favoruri, cum i s-au oferit și lui Grindeanu, numai să plece din funcția de premier. Le-aș face un mare rău dacă le dau numele, interesul comunității este să nu treacă moțiunea".
     La rândul său, primarul Mihai Chirica a afirmat că există discuții pe toate fronturile și că mulți aleși PSD vor sta până în ultimul moment să vadă ce vor face la votul pe moțiune.
     Primarul Iașiului a declarat: "Sunt presiuni față de parlamentarii PSD, inclusiv de la Iași. A fost sunat fiecare dintre ei, probabil au un responsabil politic la centru pentru fiecare parlamentar de Iași. Am vorbit cu aleșii ieșeni și le-am cerut un singur lucru: viața lor se va petrece la Iași în continuare și cu guvernare PSD și fără guvern PSD. Ei trebuie să aibă puterea să se uite cu demnitate în ochii celor care i-au ales, ai prietenilor lor, ai colegilor de muncă. Am încredere că se vor comporta cu demnitate și morală. Au posibilitatea să se întoarcă acasă cu fruntea sus".
     El consideră că în prezent, pe analizele pe care le are, moțiunea nu are nicio șansă să treacă, dar că până miercuri, "prin metode specifice", se pot întâmpla multe.
     Mihai Chirica a adăugat: "Zilele care vor urma vor fi decisive pentru viitorul României pentru o lungă perioadă de timp. Putem arăta partenerilor externi că vom continua proiectul european și că putem continua proiectul din NATO".
     -----------
     * ACTUALIZARE 14:01 Tăriceanu și mai mulți lideri PSD se află în biroul lui Liviu Dragnea pentru a definitiva textul moțiunii de cenzură
     Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, alături de mai mulți lideri ai PSD, se află astăzi, la ora transmiterii acestei știri, în biroul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pentru a definitiva textul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, informează News.ro.
     Printre liderii PSD care se află la reuniunea din biroul lui Liviu Dragnea se numără liderul deputaților social-democrați, Marcel Ciolacu, președintele executiv al partidului, Niculae Bădălău, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, și deputatul Florin Iordache, precizează agenția citată.
     Potrivit social-democraților, la această oră se stabilesc ultimele chestiuni pe textul moțiunii, pentru a putea fi depusă, la ora 16.00, la Birourile Permanente Reunite.
     ------------
     * ACTUALIZARE 13:57 Șerban Nicolae face apel, pe Facebook, la luciditate și rațiune în PSD; Ponta îi distribuie postarea
     Senatorul PSD Șerban Nicolae face un apel, pe Facebook, la "luciditate și rațiune în PSD", postarea sa fiind distribuită de Victor Ponta, care scrie că mai există o soluție rațională "înainte ca PSD să declanșeze războiul nuclear contra PSD", relatează News.ro.
     Șerban Nicolae a scris: "Dragi colegi din Partidul Social Democrat, cu autoritatea dată de vechimea în PSD, de experiența politică acumulată și de loialitatea dovedită față de social-democrație și față de acest partid, fac un apel public la luciditate și rațiune. Este nefirească și profund negativă îndârjirea și înverșunarea cu care se manifestă pozițiile adverse din interiorul partidului. Nu vă radicalizați opțiunile și nu vă comportați ca și cum ați descoperit brusc dușmani de moarte printre colegi".
     
     Senatorul subliniază că, mai mult ca oricând, este nevoie de echilibru și rațiune, de maturitate politică.
     Șerban Nicolae a precizat: "Nu putem cere încredere cetățenilor României, votanților noștri, dacă guvernăm cu doi membri, dacă reorganizăm majoritatea parlamentară și recalculăm sprijinul politic la șase luni de la alegeri și dacă tăiem atât de violent liniile de comunicare dintre noi. Lăsați să primeze interesul public și renunțați la excesele de orgoliu. Reveniți la adevăratele priorități ale Țării, la dialog colegial și la responsabilitate politică. Spuneți-vă opiniile cu fermitate și onestitate, în limitele statutului de membri ai PSD. Asta cred că așteaptă de la noi cei ce ne-au făcut onoarea de a ne învesti cu încrederea lor".
     Postarea sa este distribuită de Victor Ponta, cu mesajul: "De data aceasta sunt de acord cu Șerban / și eu cred că mai există o soluție rațională - înainte ca PSD să declanșeze războiul nuclear contra PSD!".
     ------------
     * ACTUALIZARE 13:15 Organizația Femeilor Social Democrate: "Sorin Grindeanu și Victor Ponta nu reprezintă PSD"
     Organizația Femeilor Social Democrate (OFSD) a anunțat astăzi, într-un comunicat de presă, că susține decizia Comitetului Executiv Național privind retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, precum și deciziile de excludere din PSD a tuturor celor care se asociază unui "demers ilegitim de uzurpare a puterii guvernamentale", de către Sorin Grindeanu.
     "OFSD condamnă categoric tentativa ilegală și neconstituțională a celor doi foști membri ai partidului, Sorin Grindeanu și Victor Ponta, de a prelua puterea executivă a statului român", se arată în comunicat.
     OFSD precizează: "Sorin Grindeanu și Victor Ponta nu reprezintă Partidul Social Democrat, folosind numele PSD într-un demers derulat împotriva principiilor constituționale și împotriva votului românilor care au susținut cu o opțiune covârșitoare partidul și aliații săi, la recentele alegeri parlamentare. Sorin Grindeanu și Victor Ponta au întreaga răspundere pentru demersurile pe care le fac. Poziția forurilor statutare ale PSD este clară, iar acțiunile personale ale celor doi trebuie să înceteze imediat".
     ------------
     * ACTUALIZARE 13:08 Deputatul PSD de Timiș Matei Suciu anunță că va vota moțiunea de cenzură
     Deputatul PSD de Timiș Matei Suciu a anunțat ieri, într-un comunicat de presă, că se dezice de "acțiunile ilegale" ale lui Sorin Grindeanu și va vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.
     Suciu a declarat: "Sorin Grindeanu și Victor Ponta calcă în picioare opțiunea a 3.200.000 de români care au votat PSD și Programul de guvernare. Ceea ce se întâmplă acum este o lovitură de stat din partea unui grup meschin de interese care va răspunde în fața legii și în fața românilor pentru puciul din aceste zile".
     Deputatul de Timiș a mai precizat că nu toți timișorenii sunt de acord cu "acțiunea neconstituțională" a lui Sorin Grindeanu și că "cei mai mulți manifestă dispreț față de cei care îi trădează pe români, confiscându-le votul din 11 decembrie", potrivit comunicatului.
     ------------
     * ACTUALIZARE 13:00 Daniel Constantin, discuții la Palatul Victoria cu premierul Sorin Grindeanu
     Fostul copreședinte ALDE Daniel Constantin s-a întâlnit astăzi, la sediul Guvernului, cu premierul Sorin Grindeanu, în contextul în care parlamentarii PSD-ALDE inițiază o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern.
     Daniel Constantin a ajuns la Guvern în jurul orei 12.00, la aproximativ 45 de minute după ce prim-ministrul Sorin Grindeanu a sosit la Palatul Victoria, fostul copreședinte ALDE plecând în urmă cu câteva minute.
     După ce Constantin a plecat de la Guvern, a sosit și Victor Ponta la Palatul Victoria.
     Daniel Constantin și-a lansat la finalul lunii mai pe terasa unui hotel din București, noul partid "de centru cu accente patriotice" pe care l-a intitulat Pro România și despre care a spus că va face o politică "altfel", deși principalii membri fondatori sunt oameni care au la activ mai multe partide, precum Eugen Durbacă (ex-PSD) sau Mircea Banias (ex-PNL, ex-PDL), dar și singrul europarlamentar român afiliat grupului naționalist-extremist din Parlamentul European condus de Marine Le Pen, Laurențiu Rebega, care este și finul liderului noii formațiuni.
     Liderii ALDE, reuniți la finalul lunii martie în ședința Biroului Politic Central, au decis, cu majoritate de voturi, retragerea sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin, copreședinte al formațiunii, ceea ce a dus le revocarea sa din Guvern. Ulterior, el a fost exclus din ALDE.
     -----------
     * ACTUALIZARE 09:00 Carmen Dan, despre Grindeanu: "Nu mai funcționează normal, e doar o păpușă a cărei cheiță se întoarce ritmic și periodic"
     Ministrul demisionar al Internelor, Carmen Dan, a declarat aseară, la România TV, că Sorin Grindeanu este "doar o păpușă a cărei cheiță se întoarce ritmic și periodic", iar în spatele acestuia sunt Victor Ponta, "cel care se vrea adevăratul premier", și "alți câțiva sforari", potrivit News.ro.
     Ea a spus că, atunci când a fost votat de Comitetul Executiv al PSD pentru a fi premier, Sorin Grindeanu era alt om, în timp ce acum "are o problemă care ține de dereglarea unor mecanisme care ar trebui să îl ajute să funcționeze normal".
     Ministrul demisionar a mai afirmat: "Nu mai funcționează normal. E doar o păpusă a cărei cheiță se întoarce ritmic și periodic. Cred că cel care se vrea adevăratul premier este domnul Victor Ponta și cred că mai sunt niște sforari. (...) Este foarte hotărât să conducă un guvern alcătuit din propria lui persoană și un tânăr exuberant, domnul Jianu".
     Carmen Dan susține că este vorba despre un plan dinainte făcut: "Acum vedem că domnul Ponta stă în locul lui Sorin Grindeanu la conferințele de presă de la Guvern, domnul Ponta își asumă tot ce urmează de aici încolo, el speră să facă jocurile politice, în timp ce domnul Grindeanu stă cuminte și citește următoarea etapă din planul dinainte stabilit".
     În ceea ce privește trimiterea demisiei sale și pe a lui Sevil Shhaideh la președintele Klaus Iohannis, Carmen Dan a spus că, cel mai probabil, ele reprezentau un obstacol pentru Sorin Grindeanu.
     Ministrul demisionar al Internelor a mai spus: "Îl informez pe Victor Ponta că are de achiziționat niște ambulanțe, cred că trebuie să facă asta în cele 15 zile în care trebuie să se gândească dacă e parlamentar sau secretar general al Guvernului. Sper că domnul Grindeanu a identificat soluții necesare pentru achiziționare de ambulanțe".
     Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat ieri că, la solicitarea premierului Sorin Grindeanu, a luat legătura cu ministrul demisionar de Interne, Carmen Dan, care l-a informat despre efectele precipitațiilor din această perioadă.
     Referitor la discuția telefonică cu Victor Ponta, Carmen Dan a precizat: "A vrut să arate că e un om corect, dar nu vă așteptați să mă bucur ca o fetiță că m-a lăudat Victor Ponta. Am făcut azi ce era în responsabilitatea ministrului de interne. Oarecum, m-a surprins telefonul, că nu era până acum o obișnuință a secretarului general. Nu spun că și-a depășit atribuțiile, dar putea să sune și consilierul pe situații de urgență".
     ------------
     Toate organizațiile PSD din țară, cu excepția celor din Timiș și Caraș-Severin, au votat ieri o declarație comună prin care se desolidarizează de "lovitura de stat" de la Palatul Victoria, se arată într-un comunicat oficial al formațiunii social-democrate, care subliniază că Sorin Grindeanu și Victor Ponta nu reprezintă partidul în "tentativa de preluare prin forță a puterii executive a statului".
     PSD precizează: "Excepție fac doar două filiale, cea din Timiș, președinte Sorin Grindeanu, și cea din Caraș-Severin, pentru că nu s-a întrunit, încă, în forurile de conducere, pentru a lua o decizie, deoarece președintele Ioan Mocioalcă nu a fost in județ".
     În rest, susține PSD, majoritatea covârșitoare a filialelor PSD condamnă categoric "tentativa ilegală și neconstituțională" a celor doi foști membri ai partidului, Sorin Grindeanu și Victor Ponta, de a prelua puterea executivă a statului român.
     Formațiunea de guvernământ mai arată: ''În toate aceste acțiuni ilegale, cei doi nu reprezintă Partidul Social Democrat și nu au niciun drept să angajeze numele partidului într-un asemenea demers care contravine grav tuturor principiilor democratice și constituționale. Niciun for de conducere statutar al partidului nu i-a mandatat să întreprindă vreuna dintre aceste acțiuni ilegale, ceea ce înseamnă că cei doi acționează strict în nume propriu, având întreaga răspundere, de orice natură, pentru faptele lor".
     Declarația este semnată de organizațiile din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov și PSD București, PSD Maramureș, PSD Mehedinți, PSD Mureș, PSD Neamț, PSD Olt, PSD Prahova, PSD Satu Mare, PSD Sălaj, PSD Sibiu, PSD Suceava, PSD Teleorman, PSD Tulcea, PSD Vaslui, PSD Vâlcea și PSD Vrancea.
     Reacția PSD a venit după ce premierul Sorin Grindeanu a susținut ieri, la Timișoara, că la moțiunea de cenzură cei prezenți vor asista la lucruri ''incredibile''.
     El a spus că așteaptă ''premiera'' depunerii unei moțiuni de cenzură de către PSD împotriva unui Guvern PSD, lucru pentru care șeful executivului l-a făcut răspunzător pe liderul social-democraților, Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.
     Grindeanu a spus: ''Aș cere să se respecte toate regulile legate de vot în Parlament, votul trebuie să fie secret. Veți vedea miercuri, sau când va fi moțiunea de cenzură, cum lucrurile se vor desfășura într-un mod de-a dreptul incredibil. Dar, deocamdată vreau să văd cum PSD depune moțiune contra Guvernului Partidului Social Democrat. Asta cred că intră în istorie. În acest loc am ajuns datorită managementului domnului Liviu Dragnea''.
     Premierul a arătat că este susținut și de alte organizații social-democrate din țară și a subliniat că toate discuțiile pe care le va avea cu parteneri politici pentru a împiedica moțiunea Dragnea vor fi transparente.
     Sorin Grindeanu a explicat: ''Toate discuțiile pe care o să le am vor fi făcute în mod transparent. Nu mă ascund, să-mi fie frică, să fac lucruri pe la spate, să fac lucruri care nu sunt normale într-o democrație și într-un stat membru al UE. Așa că, dacă m-aș fi întâlnit, ați fi știut''.
     În altă ordine de idei, premierul a precizat că a cerut un Congres al PSD și pentru a discuta problemele care au apărut în ultimul an în partid, perioadă în care, a susținut el, formațiunea ''se conduce din două în două luni'', prin Comitete Executive Naționale (CEx), ''ceea ce nu reprezintă un mod democratic''.
     Grindeanu a detaliat: ''Am o istorie de 21 de ani în PSD și se vor adăuga mulți alții, dar eu nu am întâlnit până acum, spre exemplu, ca de un an de zile să nu se mai organizeze vreun Birou Permanent Național al PSD. (...). S-au organizat CEx-uri, în general, pentru sancțiuni. Mai mult decât atât, parcă era normal să vedem în ultimul CEx o analiză a rezultatelor alegerilor parțiale din 11 iunie, din țară. Nu s-a făcut analiza aceasta, s-a băgat sub preș rezultatul. Eu vorbesc despre lucruri de fond''.
     El a negat că a avut întâlniri cu Traian Băsescu, în ultima perioadă: ''Eu, nu. Dar, încă președintele PSD, Liviu Dragnea, s-ar putea să da. Îi leagă o istorie comună''.
     * Grindeanu: "Dragnea a uitat să trimită actele cu excluderea mea din PSD; nu mă poate exclude de câte ori mă voi reînscrie"
     Premierul a mai declarat ieri, la Timișoara, că Liviu Dragnea ''a uitat'' să trimită actele care atestă excluderea sa la organizația PSD Timiș, subliniind faptul că nu va putea fi exclus de câte ori se va reînscrie.
     Sorin Grindeanu a afirmat: ''Domnii au cam uitat să trimită actele cu excluderea mea. Din punctul meu de vedere, nu are cum să mă excludă vreodată din PSD Liviu Dragnea, pentru că nu mă poate exclude de atâtea ori de câte ori mă voi reînscrie. (...) Să fie bărbat politic și să nu fugă, să nu stea închis împreună cu câteva persoane. (...) Să vină în fața Congresului, unde sunt mii de delegați, și să stabilească Congresul linia pe care va merge partidul. Așa cum spune și Statutul, validarea unui prim ministru se face în Congres''.
     Premierul a reiterat că pentru el și colegii săi este extrem de important ca PSD să rămână la guvernare, lucru pe care liderul partidului ''nu l-a putut garanta''.
     Grindeanu a susținut că ''teama și frica'' l-au făcut pe Dragnea să devanseze pentru duminică data la care se va citi moțiunea de cenzură.
     El a evitat să intre ''pe un teren speculativ'', privind faptul că în perioada vacanței parlamentare, când Executivul este delegat să emită ordonanțe de urgență, Liviu Dragnea urmărește validarea Ordonanței de Urgență nr.13.
     Șeful Guvernului a punctat: ''Pe mine mă interesează în acest moment, ca pe orice om de bună credință, să existe stabilitate, să se poată guverna. De aceea, le mulțumesc miniștrilor că au fost la serviciu în toate aceste zile și vor continua să meargă. Este datoria lor să meargă la locul de muncă. Săptămâna următoare, constituțional și legal lucrurile vor fi rezolvate''.
     * Grindeanu l-a acuzat pe Dragnea că ''vrea să confiște țara'' și cere organizarea unui Congres
     Premierul Sorin Grindeanu l-a acuzat ieri pe Liviu Dragnea, la Timișoara, că ''vrea să confiște țara'', nu doar PSD, și a cerut organizarea unui Congres al partidului.
     Premierul a subliniat că alegerile din 2016 au fost câștigate de sutele de mii de PSD-iști care au muncit, și nu de o singură persoană, Liviu Dragnea, ''care vrea să confiște acest partid și mai grav decât atât, să confiște țara. Acest lucru nu este posibil''.
     Sorin Grindeanu a expl 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de zaza în data de 18.06.2017, ora 08:48)  
 ......Ce "lovitura de stat" ???? din partea cui ???? a lui Dragnea care schimba TOTUL fara motivatie


 
  1.1.   ritmic si periodic...:-)  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de The Brute , in data de 18.06.2017, ora 10:35)
 
 Pendula loveste in stanga SI dreapta...exact cum spine doamna ministru...in jurul unui punct fix...lovitura de stat:-)


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2017, ora 09:43)  
  Daca motiunea nu trece se ajunge la alegeri anticipate.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 18.06.2017, ora 10:35)  
 Grindy, deja în istorie intri tu, cel care nu mai recunoaște, ca membru de partid, organul de conducere al acestuia CEX. Acum 6 luni spuneai că ești soldat disciplinat care se supune partidului. Acum o dai înapoi cu greaua tiranie.
 
 Grindeanule, dacă n-am suportat ceva vreodată la Ponta a fost minciuna perpetuă, proprietatea acestuia de a fi alunecos. Proprietate tipică securiștilor (Ponta este securist dovedit). Tu pari să fii la fel, Grindeanule.


 
  3.1.   in nemernicia lui ca un caine a muscat  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de The Brute , in data de 18.06.2017, ora 10:39)
 
 mana stapanului care l-a hranit...:-)CE facem insa cu neindeplinirea programului SI cea mai mare crestere economica din Europa:-)


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.06.2017, ora 10:53)
 
 Este inerție,
 Se pare că dacă nu sărbătorești cu oi pe dealuri în an de criză globală și dacă nu tai salariile în an cu creșteri de venit la buget, doar pentru a-i fura prin așa zise investiții, economia crește singură.


 
  3.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 18.06.2017, ora 15:21)
 
 Și totuși Brută, nimeni nu se întreabă nimic despre asocierea Grindeanu Ponta? Ponta? Cel care dădea cu subsemnatul la DNA? Penalul?
 
 Cum ajunge un astfel de om, SGG, cu rang de ministru? Chiar nimeni nu se întreabă nimic?
 
 Eu credeam că Ponta are cariera în Guvern oprită până la clarificarea dosarelor. Dar nu. Participă într-un puci intern PSD-ului.
 
 Incredibil. Dacă Dragnea îl numea pe Ponta SGG, ieșea tinerimea rezistentă în piață să îi ceară plecarea și închisoarea.
 
 Când niște lucruri nu au sens, înseamnă că securitatea le manipulează.


 
  3.4.   toti e baieti cinstiti  (răspuns la opinia nr. 3.3 )
    (mesaj trimis de The Brute , in data de 18.06.2017, ora 16:13)
 
 da fara lupta e plictiseala. Acum avem suspans , vindem bine ziarele si facem breching nius:-)


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de Vanatorul în data de 18.06.2017, ora 10:50)  
 Grindeanu este un premier legitim, numit prin respectarea procedurilor in vigoare asa incat refuzul acestuia de a-si anunta demisia, ca urmare a unor presiuni din exteriorul guvernului, nu poate fi numit lovitura de stat ci dimpotriva, traficul de influenta exercitat pe linie de partid, asupra prim-ministrului Romaniei si a membrilor cabinetului acestuia, pentru a-si prezenta demisia, constituie o lovitura de stat impotriva guvernului legitim al Romaniei si ar trebui ca procuratura sa se sesizeze si sa aresteze pe toti cei care comploteaza pentru rasturnarea unui guvern legitim, in afara cadrului legal. Presiunile exercitate pentru ca prim-ministrul sa isi dea demisia sunt IN AFARA CADRULUI LEGAL si prin urmare se impune interventia procuraturii si chiar a DNA-ului. Este o chestiune de amestec din exterior in activitatea guvernului, subminarea acestuia (a uneia dintre puterile statului roman), subminarea independentei acesteia si determinarea unei crize guvrnamentale in Romania. Sunt sificiente motive pentru ca justitia sa intervina.


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.06.2017, ora 10:54)
 
 Asta e valabil la voi la Securitate.
 În democrație sprijinul politic poate fi acordat sau retras.
 Sunt suficiente motive să fie adoptată legea răspunderii magistraților.


 
  4.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de Vanatorul , in data de 18.06.2017, ora 11:30)
 
 Sprijinul politic trebuie sa fie acordat sau retras numai pe caile legale. Santajul si presiunile pe linie de partid nu constituie caile legale de retragere a sprijinului politic ci imixtiuni ilegale in activitatea guvernului legitim al Romaniei. Cei care au produs aceasta situatie prin actiunile lor ilegale impotriva acestui guvern legitim, trebuie sa suporte rigorile legii. Avem situatia in care conducerea unor partide exercita presiunii pe linie de partid pentru a rasturna un guvern ales legitim si culmea sfidarii, tocmai acest grup de persoane este cel care declara ca premierul guvernului care se doreste a fi indepartat, este cel care efectueaza lovitura de stat!!! Tentativa de a indeparta un guvern prin actiuni desfasurate in afara cadruluil egal este lovitura d estat si nu invers. Prim-ministrul Grindeanu ar trebui sa sesizeze DNA-ul pentru presiunule facute asupra si care impiedica buna desfasurarea a activitatii guvernamentale. Asta este problema - avem un guvern care pana la adoptarea motiunii de cenzura ESTE LEGITIM si asupra caruia se exercita presiuni din exterior!


 
  4.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.06.2017, ora 11:35)
 
 Parlamentul este ales.
 Treci înapoi la unitate.


 
  4.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.3 )
    (mesaj trimis de Vanatorul , in data de 18.06.2017, ora 11:53)
 
 Nu are rost sa continui schimbul de opinii cu o primata (irosesc timpul). N-am stiut ca d-na Firea s-a pierdut cu firea si a bagat internet la Zoo.


 
  4.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.06.2017, ora 12:06)
 
 D-na Firea dă în gât firmele securiste înscrise la licitații.
 Suferinț a ta e abia la început.


 
  4.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.5 )
    (mesaj trimis de Vanatorul , in data de 18.06.2017, ora 12:29)
 
 D-na Firea a destituit manageri competenti (cum este cel de la spitalul Colentina) si a numit in locul lor incompetentii din anturajul ei. Asa intelege Firea sa serveasca institutia pe care o conduce si bucurestenii - prin instaurarea clanului Firea in functiile de conducere ale entitatilor din subordinea PB, in detrimentul interselor acestora si ale bucurestenilor.


 
  4.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.06.2017, ora 12:34)
 
 Asta ți-a spus ție propaganda securistă pentru care Securitatea livrează procent din furt.
 Ca să vă facă de inteligenți ce sunteți.


 
  4.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.4 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 18.06.2017, ora 12:41)
 
 Vânătorule, faptul că ignori modul în care s-au desfășurat lucrurile te face propagandist securist. Nu mai ai nevoie să ne demonstrezi nimic. Te știe lumea de acum înainte că asta ești.
 
 
 Nimeni, dar absolut nimeni până acum nu a acuzat presiuni din partea "partidului" asupra lui Grindeanu pentru a face ceva ilegal. Să dea o licitație, un plocon. Grindeanu nu acuză așa ceva.
 
 Pot accepta că Grindeanu este nemulțumit că OUG13 s-ar fi făcut pe la spatele lui. Sau el s-a făcut că bagă capul în nisip. Whatever. Iordache a plecat, guvernul a rămas. CCR a spus, în esență, că tot textul abuzului în serviciu era constituțional. Astăzi dosarele DNA pică pe bandă rulantă atunci când au în acuzare "abuzul în serviciu". La fel ar trebui să pice și dosarul "bombonica" pentru Dragnea, dacă ar exista pic de rigurozitate în deciziile instanțelor și nu ar exista judecători cu probleme în arhiva SIPA pe care serviciile să îi manevreze.
 
 Revenind la ședința de săptămâna trecută, gurile martore relatează că Grindeanu nu a avut niciun dialog pe tema performanței guvernului. A primit evaluarea, a cerut o pauză scurtă care s-a transformat în 30 de minute, s-a întors și a plecat.
 
 
 Pentru mine există două scenarii:
 - Grindeanu a simțit că se fac presiuni asupra lui să plece, indiferent de evaluare. Caz în care nu avea rost să continue discuția. De ce, nici nu mai contează. Orice om normal ar fi plecat dacă nu știa că are pe cineva în spate. Caz în care, de fapt, ajungem în scenariul doi. Este exclus ca Grindeanu să fie un simplu membru de partid, fost membru al CJ Timiș.
 
 - Grindeanu a plecat de la ședința CEX fără să își mai apere guvernul în fața organului partidului, declanșând lovitura de partid (nu de stat). Grindeanu era DEJA parte dintr-o conspirație menită să ducă la o schimbare de putere în PSD. Doar că ședința CEX a accelerat acest puci din PSD.
 
 
 Faptul că un prim-ministru al României în funcție se angajează în lupte de partid mi se pare o mare problemă în sine. Păi el trebuia să guverneze România, să aplice un program de guvernare, nu să comploteze pentru a prelua conducerea unui partid pentru o tabără sau alta. Primul ministru este al patrulea om în stat, după președinte și liderii celor două camere. Când primul ministru este și lider de partid, legea îi permite să cumuleze cele două funcții. Dar Grindeanu nu avea aceste roluri în PSD.
 
 Grindeanu a devenit complotist în PSD cu jumătate de normă, pe banii plătiți de mine, de tine, de toți ceilalți. Grindene, dacă vrei să fii complotist, pleacă maică de la Guvern și complotează precum Ponta din afara. Munca la Guvern este mai importantă.


 
  4.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.8 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 18.06.2017, ora 12:59)
 
 PS. Pentru a clarifica de ce consider că dosarul "bombonica" ar trebui să cadă, scriu următoarele.
 
 Abuzul în serviciu, ca răspundere penală, este despre fapte cu impact grav. Un șefuleț care te pune să îl duci cu mașina personală la masă nu se califică în definiția europeană a abuzului în serviciu. Vrem în UE, apoi să vrem și cu legislația de acolo.
 
 Un astfel de golan, șefulețul care te "roagă" să îi faci un serviciu, trebuie demis, prejudiciul trebuie recuperat. Dar nu este de trimis în pușcărie tocmai pentru că o astfel de amenințare din partea legii îl transformă pe șef în unealtă ușor de manipulat. Oricând se găsește unul care să spună, după ce s-a oferit să îl ducă pe șef cu mașina, să afirme că șeful i-a cerut, ba chiar de mai multe ori.
 
 
 Deci doar un prost, un securist sau un propagandist plătit să mintă, poate susține că nu este nevoie de prag la abuzul în serviciu pentru răspunderea penală. Au spus că trebuie doctori în drept și de la CCR și din Europa.


 
  4.10.   Cristi,  (răspuns la opinia nr. 4.8 )
    (mesaj trimis de Pribeagul , in data de 18.06.2017, ora 13:55)
 
 a face din ceea ce se petrece un doar un simplu complot, adica Grindeanu nu-l place pe Dragnea sau se simte amenintat de Dragnea si da o lovitura de partid pentru a-l inlatura, este o abordare simplista.
 Opinia mea este ca oricare ar fi calitatea ostasilor folositi in lupta, in prima faza, Grindeanu a ridicat steagul revoltei, a declansat revolta in partid impotriva lui Dragnea. Si este indreptatit sa faca asta, ca orice inrobit.
 Domnul Codita, desi pare ca nu doreste a raspunde la intrebarea fundamentala si nevinovata “Din ce se luara, maica?”, din editorialul la zi, totusi, totusi, asa parca in joaca precizeaza ca: “PSD nu știe, nu poate și nu vrea să fie altceva decît "partidul-stat". O entitate a cărei rațiune primă și ultimă de existență se află în parazitarea instituțiilor de putere și exploatarea resurselor disponibile odată cu stăpînirea pîrghiilor de decizie și comandă care "fac legea", la propriu, nu doar la figurat. Iar aici, nu este vorba doar despre resurse materiale, financiare, ci de toate tipurile. Spre exemplu, cele legislativ-juridice care fac posibilă "albirea", prin lege, a acelora deloc puțini, dintre capii locali și de la centru ai formațiunii, care au probleme grave cu justiția... Pentru PSD, guvernul și guvernarea nu sunt decît anexe ale oamenilor din vîrf și ale intereselor "de partid". În prima zi, cînd te pune "Partidul" în fruntea guvernului, acest aspect nu te deranjează chiar atît de mult, cum nu l-a deranjat nici pe Grindeanu. El devine însă o problemă, o povară și chiar un grav motiv de ruptură, abia atunci cînd cei trimiși de partid la Guvern bagă de seamă că ei sunt cei care semnează actele oficiale și au răspunderi clare, sub spectrul legii, pentru fiecare gest pe care îl fac, în timp ce "Mahării de la partid" au doar dorințe, interese și comenzi de dat celor de la guvern!!! Povestea vorbii: unul cu folosul, altul cu ponosul! ”
 Si de ar fi numai asta. Dar sunt multe, multe altele:
 -“Programul de guvernare” si-a scos masca si apare in toata hidosenia lui: scaparea cu orice prêt a alesilor si a administratorilor de sub prevederile legii; o lege de salarizare unitare scandaloasa care da acum unora si cine stie cind celor multi, o lege care sigur va mari discrepantele intre cei care au si cei care n-au, o abracadabranta lege a impozitului pe gospodarie, care parca vrea sa rastoarne, acum!, toata practica din domeniu; punerea resurselor tarii si a bugetului la discretia clientelei: isi mai ia mos Nicolicea o tinerica sa-i dezmorteasca ciolanele, hop si un post “pe masura” pentru ea...
 -Demersurile pentru acapararea intregii puteri in stat. Definitorii in acest sens sunt demersurile pentru inlaturarea Presedintelui dim pozitii de decizuie.
 -Promovarea unei politici de izolare politica si economica a tarii. Pentru Dragnea si ai lui, se pare ca tara nu face parte din structurile UE, ca nu acorda nici o insemnatate relatiilor care se deschid cu SUA, ca... Este clar ca actualul drum al tarii duce intr-o fundatura. Cel putin pina cind Dragnea va ajunge o personalitate de nivel international. :))
 Si de ar fi numai asta. Dea Domnul sa nu auzim de actiuni, situatii, fapte mult mai rele.
 Si daca tot se dau cartile pe fata, ar fi bine pentru Grindeanu sa le faca auzite. Acum! Ori... niciodata! Este singura lui sansa. Mi-as permite sa mai fac observatia ca Grindeanu actioneaza in numele PSD. Si este bine ca face asta. Nu mai avem nevoie si de alte aripi. Ne ajung cele existente.
 De remarcat ca daca Grindeanu, in aceasta faza, il are pe Sauron de partea lui, Dragnea il are pe Vilcov, caruia cica Romania ii datoreaza multe, si probabil va veni vremea ca sa-i multumim pentru bunastarea pe care acesta o va revarsa asupra poporului.
 Iata concluzia rezultata din dialogul a doua babe: Pentru a feri tara de necazuri, cel mai bin ar fi ca Dragnea si Grindeanu sa-si dea ambii demisia. Nu-i asa ca-i la mintea cocosului?


 
  4.11.   Mai Cristi, mai...  (răspuns la opinia nr. 4.9 )
    (mesaj trimis de Pribeagul , in data de 18.06.2017, ora 14:10)
 
 Cum sa cada dosarul “Bombonica”! Asta ar insemna sa rasturnam milenii de progres si civilizatie!
 Vasazica un mahar de la conducerea unui judet simte ca are nevoie la partid de doua perechi de brate sau dou capete de munca. Si in loc ca partidul sa faca angajarile necesare, da dispozitie sa fie angajate la o institutie din subordine si sa lucreze la partid. Pai chiar daca ar fi fost angajate cu un leu!, cit ar trebuie sa fie si pragul, daca tot vor, cu orice catastrofa ar provoca, sa fie prag, ce fel de civilizatie si ordine sociala este asta? Chiar, din cauza simplitatii, nu vezi absurdul situatiei? Nu vezi ce posibilitati i se ofera lui “dragnea”, oricare ar fi el?


 
  4.12.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.8 )
    (mesaj trimis de Vanatorul , in data de 18.06.2017, ora 14:35)
 
 Singurul propagandist de pe acest site si in olus aservit unei puteri straine cu interese majore in tara noastra esti chiar tu. Tu, ca si anonimul dinaintea ta aveti o obsesie cu securitatea si catalogati asa pe oricine gandeste altfel decat scrii tu. Dintre noi doi, doar tu esti executant. In rest, lucrurile sunt suficient de clare.


 
  4.13.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.11 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 18.06.2017, ora 14:36)
 
 Abuzul în serviciu s-a întâmplat de secole și se va întâmpla timp de secole de acum încolo. Se întâmplă în firme de 3 angajați, se întâmplă în multinaționale, se întâmplă în guverne. Rezolvarea clasică este o reclamație organelor interne de anchetă și demiterea cu recuperarea prejudiciului. Închisoarea rezultă doar din combinarea mai multor capete de acuzare (însușire de foloase, etc) caz în care se apelează la cercetarea penală. Nu ajungi la închisoare doar din abuzul în serviciu decât dacă el are forme grave. La noi, abuzul în serviciu este mecanismul statului de drepți, pentru că definirea gravității a fost deliberat neinclusă în lege.
 
 Tot la fel de adevărat este că abuzuri în serviciu raportate anterior de presă (mecanismul clasic) au fost tolerate de superiorii ierarhici sau de organele de control interne, din motive politice. Presiunea publică lovea la uși închise. Tot din motive care țin de credibilitatea presei, după cum o știm, aproape în întregime coruptă.
 
 Într-un sistem corupt (instituții, presă, mediu economic), a fost dată o lege arbitrară, neclară, care să permită unei forțe etice să îl curețe. Din păcate, DNA nu s-a dovedit forța etică de care aveam nevoie. Așa că abuzul în serviciu a fost abuzat în timpul serviciului.


 
  4.14.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.12 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 18.06.2017, ora 14:43)
 
 Vanatorule, îți repet ce am scris la final... "au spus doctori în drept din CCR și din Europa". Asta-i tot ce ai de spus în apărarea propagandei securiste pe care o spui? Ești penibil. Nu-ți mai irosi talentele. Dă-mi un singur citat al unei personalități juridice și te cred. Altfel, ești doar o trompetă a unor nulități care se exprimă în spațiul public. Sau, doar atât te duce capul. Până și de la dna Pippidi mai aud păreri de o parte sau de alta, lucru care arată că este o persoană care gândește. Dar de la boi, doar consecvență.


 
  4.15.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.10 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 18.06.2017, ora 14:51)
 
 Nu sunt sigur că cineva are răbdare să citească toate aberațiile din comentariul 4.10, dar să le mai comenteze sau demoleze. Mă refer la opinii fără nicio argumentare de tipul "izolarea țării".
 
 Dacă ai fi invitat la vreo emisiune radio/tv, ai fi imediat oprit și întrebat dacă ai dovezi. Dar Internetul tolerează mult prea multe aberații scrise.


 
  4.16.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.15 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 18.06.2017, ora 15:06)
 
 Dar, ai spus și un lucru foarte bun pe care l-am spus și eu anterior. Când spui "Si daca tot se dau cartile pe fata, ar fi bine pentru Grindeanu sa le faca auzite. Acum! Ori... niciodata!"
 
 Grindeanu nu face asta. Grindeanu nu este un "înrobit". A beneficiat de numirea partidului în funcție, a spus ce avea de spus. Nu este PSD un grup de hipsteri sau vamaioți, dar nici lagăr de concentrare nu este. Spune fiecare ce are de spus, câteodată chiar în public. Că nu se execută ce vrea fiecare este evident de înțeles.
 
 S-a spus și despre USR că are o dictatură în partid când au plecat recent niște membrii mai importanți. Deci să lăsăm mai ușor pianul "înrobirii" pe scări că măcăne cam strident.
 
 
 Grindeanu nu spune că a fost forțat să facă lucruri ilegale. Nu cere ajutorul membrilor pentru a lupta împotriva unor abuzuri. Singurul lucru spus de el este că Dragnea vrea toată puterea.... So what? Șeful de partid are toată puterea. Iar Grindeanu are un program de guvernare pe care nu el l-a creat. Dacă nu îi convine programul, Grindeanu să vină la tribună, să spună că este o gogomănie și să plece.
 
 Grideanu nu are voie să își facă propriul plan de guvernare. Ar fi planul securiștilor de guvernare.


 
  4.17.   erată  (răspuns la opinia nr. 4.16 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.06.2017, ora 15:07)
 
 niște membri


 
  4.18.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.7 )
    (mesaj trimis de Vanatorul , in data de 18.06.2017, ora 16:22)
 
 Nu propaganda mi-a spus ci angajaztii spitalului care lucrand acolo cunosc situatia mai bine decat tine. Acum ai inteles cum stau lucrurile (sau poate ca si aia sunt securisti)?


 
  4.19.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.1 )
    (mesaj trimis de Mihai D , in data de 18.06.2017, ora 19:07)
 
 Vorbim de aceeasi democratie in care presedintele unui partid numeste ministrii, le spune ce sa voteze in sedinte, ii cearta ca nu au pus virgula unde le-a zis el, le spune cand sa respire si de ce......nu dau doi bani pe ACEASTA democratie; in schimb dau toti banii pe ACEA democratie in care ministrii odata numiti trag cu tara nu cu PSD; manifesta leadership in proiecte siu se bat constructiv vu proprii colegi pentru a se coordona; si DA, sa se opuna cand Ayatolahul le spune cum sa respire......ca atare, mai lasa-ne cu discursuri penibile despre democratie IN GENERAL....astia au fost niste papitzoi din secunda 0 care au jurat credinta Nasului mustacios si acum latra ca nu mai sunt la ciolan.....''asta e valabil la voi la securitate''.....


 
  4.20.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.18 )
    (mesaj trimis de Titus , in data de 18.06.2017, ora 20:09)
 
 Ia-tzi doctoriile, asta tzi-au zis angajatzii spitalului. Ajuta la psihic, securistule cu ordin pe unitate.


 
  4.21.   cititi editorialul Alegeri fara optiuni  (răspuns la opinia nr. 4.19 )
    (mesaj trimis de Salomeea , in data de 18.06.2017, ora 20:21)
 
  Buna Mihai.Face parte din inovatiile democratiei in directia autoritarismului, paradoxal!
  Exemplifica acel articol al autorului Cornel Codita...scris anterior.


 
  4.22.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.13 )
    (mesaj trimis de Mihai D , in data de 18.06.2017, ora 20:30)
 
 Sa-ti spun de ce in UK nici un barbat nu se urca singur in lift cu o femeie: pentru ca isi trage aia de 3 nasturi de la bluza pana-i rupe si pana la parter s-a ales cu vreo 100-200.000 £ pentru hartuire sexuala. Cand nu exista martori si este cuvantul ei vs cuvantul lui, practica instantelor este atat de 100% in favoarea femeilor care reclama acest lucru si atat de 100% impotriva barbatilor incat acestia n-au NICI O SANSA. Acum vin eu si te intreb: oare ar trebui ca legea engleza sa zica ca daca este doar 1 nasture rupt la bluza atunci nu este hartuire, adica hartuirea incepe de la 2 nasturi lipsa incolo ? Ca treaba cu pragul la abuz in serviciu este cumva similara. Sau judecatorii englezi sunt idioti cand dau dreptate aproape exclusiv femeilor care reclama acest lucru ? Legea este arbitrara si-n Romania, si-n Uk si-n State. Diferenta o face judecatorul. In relatia de servici lucrurile nu sunt atat de clare ca sa ne putem permite definirea de praguri de abuz, in masura in care definirea abuzului insusi are un spectru foarte larg de posibilitati. La noi practica de instanta nu este izvor de drept asa cum este in |Common Law si atunci nu-s doi judecatori care interpreteaza la fel aceeasi speta PENTRU CA NU SUNT OBLIGATI DE LEGE SA FACA ASTA. Ce vreau sa spun este ca judecatorii la noi nu au nici un interes sa-si creeze o practica comuna pe categorii mari de spete - vezi creditele si implicatiile lor macroeconomice- si ei sunt stapani pe mosie si nu dau socoteala nimanui pentru felul in care judeca. NI-MA-NUI ! Singura ratiune pentru care ar merita definirea unui prag valoric pentru abuz este ca sa-i obligi pe judecatori sa aiba un numitor comun in decizii, nicidecum ca valenta a ''stapanirii si punerii capastrului '' actului de abuz, care de fapt ar trebui sa fie menirea unei legi: sa descurajeze escaladarea unei nemernicii prin gradarea sanctiunilor in functie de pana unde s-a mers cu nemernicia in speta respectiva. Judecatorii sunt marea problema in tara asta, nu existenta pragul valoric sau lipsa lui. Iar referitor la sefuletul de care mentionai ca vrea sa fie dus cu masina, asa incep complicitatile: azi il duce cu masina, maine ii ia copilul de la scoala si primeste ''prezent'' la munca, poimaine semneaza ca lopata era in magazie cand de fapt nu era, iar raspoimaine sunt deja complici la infractiune. Oamenii sun slabi si se tem sa-si piarda slujba si de aceea accepta niste gainarii: de teama. Exista experimentul Stanford care a aratat ca indiferent de educatia primita omul care PRIMESTE puterea TINDA sa si-o exercite pe deplin si sa-si depaseasca atributiile PENTRU CA POATE; pe de alta parter exista sindromul Stockholm, adica rapitul tinde sa-i ia apararea rapitorului (dupa o perioada), ceea ce este absolut debusolant. Oamenii sunt tare firavi. A trage concluzii transante despre oamenii care sunt obligati sa incalce reguli , de catre cel mai puternic ierarhic decat ei, mi se pare adesea pripit si lipsit de intelepciune sociala. Omul este slab prin simpla sa existenta; cine vrea sa demonstreze acest lucru isi pierde timpul de pomana. In schimb , un timp bine cheltuit este acela in care ne punem cu totii mintea la contributie ca sa nu mai lasam oamenii care fac legi sa le faca acest lucru orisicum. Putem incepe prin a nu mai fi partizani in sustinerea unora sau altora la putere. Eu fac asta de mai demult; sunt votant de dreapta, dar sunt mai critic cu prostii si ticalosii mei de dreapta decat cu hotii si ticalosii de stanga. Daca votantii de stanga ar face acelasi lucru cu proprii lor alesi, cred ca lucrurile ar evolua mai bine. Dar daca vom continua sa ne blamam incrucisat, nu ajungem nici unde. Just my 2 cents.


 
  4.23.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.22 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 18.06.2017, ora 22:23)
 
 Dle Mihai D, sunt de acord cu aproape tot comentariul pe care îl faceți. Mai puțin cu începutul sau analogia dintre abuzul sexual și cel de serviciu.
 
 Dacă ne vom uita la formularea legii (cred că chiar în forma finală a OUG 13), sau la o formulare corectă, pragul valoric nu se referă la situația când în urma abuzului în serviciu sunt afectate drepturi fundamentale ale omului, demnitate, etc....
 
 Ca să exemplific, un șef golan care pune mâna pe fundul secretarei, afectează demnitatea umană a angajatei. Nu este vorba despre valoarea fundului, dacă este al cântăreței Jennifer Lopez, despre care s-ar fi spus că și-a asigurat fundul pentru milioane, este peste prag, iar dacă este al unei dudui obișnuite, este sub prag. S-a afectat un drept fundamental al omului.
 
 Pragul s-ar pune în situația când șeful îi cere angajatului să îl ducă cu mașina iar apoi îi recompensează efortul și benzina printr-o primă dată din banii companiei/instituției. În acest caz, instituția va considera că prima nu reflectă un merit obținut în timpul serviciului, va încerca recuperarea prejudiciului de la șef, îl va da afară. Dacă valoarea depășește pragul, se va solda și cu închisoare.


 
  4.24.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.15 )
    (mesaj trimis de Pribeagul , in data de 18.06.2017, ora 22:30)
 
 In locul unei contre argumentate ai preferat sa folosesti o obraznicie, ca sa scapi.
 Poate crezi ca Dragnea-i o lumina in intunericul relatiilor internationale si te-a convins ca doar faptul de importanta deosebita ca tot timpul ii este ocupat sa citeasca evaluarile lui Vilcov, sursa iluminarii se pare, il face sa nu poata sa se imbatiseze cel putin trimestrial cu omologii lui din marile capitale ale lumii, ca sa-i lumineze si pe ei.
 Norocul cu falnicul Iohannis, care atrage toate privirile si admiratia lumii, ca dupa Dragnea am fi “globul cel de tina”.


 
  4.25.   Grindeanu  (răspuns la opinia nr. 4.8 )
    (mesaj trimis de Pribeagul , in data de 18.06.2017, ora 22:35)
 
 si-a aparat si-si apara guvernul cum nu se poate mai bine.
 Face tot ce-i posibil ca guvernul lui sa nu fie "evaluat" ca si "acarul Paun".


 
  4.26.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.25 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 18.06.2017, ora 22:59)
 
 Pribeagule, dacă mesajul 4.25 are în spate vreo gândire rațională, atunci situația ar putea fi în felul următor:
 - starea este bună, guvernul a făcut bine, este atacat pe nedrept: nu pare a fi ceea ce spui, starea nu este bună
 - starea nu este bună, guvernul a făcut ce putea, alții sunt de vină, Grindeanu este doar acarul Păun
 Cum asta pare că este ceea ce susții, deși Grindeanu te contrazice cu parametri economici pe care nu îi consider relevanți discuției, eu vreau să mă refer la lipsa logicii din spatele poziției tale aberante.
 
 Dacă starea nu este bună, dar guvernul a făcut bine iar Grindeanu este competent, atunci nu există decât două explicații:
 - planul este greșit iar Grindeanu, premiant Nobel în guvernanță, nu poate face bici din nimic
 - planul este corect, Grindeanu competent să îl aplice, dar altcineva nu-l lasă
 
 Ei bine, Grindeanu a primit votul Parlamentului pe acest program de guvernare. Un prim ministru nu se aprobă în urma unui concurs de frumusețe ci a unui program. Grindeanu a crezut în program când a cerut mandatul Parlamentului. Sau nu a crezut, fiind ipocrit, mincinos. Oricum am da-o, Grindeanu iese prost de tot. Și ar trebui să plece cu tot cu program. Nu poate înțelege nimeni cu cap pe umeri de ce îl aperi pe Grindeanu.
 
 Dacă planul este corect și Grindeanu competent, atunci înseamnă că Dragnea nu-l lasă să îl aplice. Ceea ce înseamnă că Grindeanu era o paiață la Guvern. Lucru fals. Tocmai ce se acuză dintr-o parte este că Grindeanu nu mai răspunde la interpelările celor din partid. Firea urlă că nu primește răspuns referitor la Metrorex sau lacurile din jurul Bucureștiului. Reacția lui de la ședința CEX demonstrează că Grindeanu nu vrea să audă de conducere (a spus-o cu gurița lui în prima ieșire publică).
 
 
 Prin diferite reduceri la absurd, toate variantele de lucru care au logică plasează o mare parte din vină pe Grindeanu. Aberația aceea cum că "sunt premierul României, nu al PSD" nu are sens. Ești "premierul PSD al României". Doar un securist ar spune prima versiune.
 
 Pozițiile exprimate de tine nu au logică. Mai multă grijă data viitoare.


 
  4.27.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.24 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 18.06.2017, ora 23:12)
 
 Eroare de logică. A nu fi o lumină în relații internaționale nu înseamnă automat că vrei "izolarea internațională". Ai nevoie de dovezi suplimentare.


 
  4.28.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4.23 )
    (mesaj trimis de Mihai D , in data de 18.06.2017, ora 23:21)
 
 Daca noi doi stam 2 ore la bere vom gasi vreo 100.000 situatii care ar cere lamuriri separate in lege. Ori legiuitorul are tot interesul sa degreveze circuitul civil de teme care sunt particulare si sa introduca formulari generale care sa se rasfranga asupra cator mai multe situatii din viata cotidiana. Am sa-ti dau un exemplu literalmente stupid prin care, in mod exagerat, reiese dimensiunea lucrurilor: intr-un stat din SUA o femeie a bagat in cuptorul cu microunde ceva mancare si s-a intors cu spatele pentru niste secunde ca sa ia ceva, moment in care pisica ei a intrat in cuptor iar femeia fara sa-si dea seama a inchis usa si a pornit cuptorul. Matza s-a prajit, femeia a dat in judecata compania producatoare de cuptoare ca nu a scris pe cuptor un avertisment gen'' atentie, nu lasati pisicile in cuptor'' si a castigat 2 milioane de $ ! Mai mult, instanta a obligat toti producatorii ca de atunci incolo sa scrie explicit pe cuptor un avertisment gen'' nu lasati pisici in cuptor decat pe raspunderea voastra''. Aceasta intamplare este absolut adevarata - a fost speta la admiterea in Baroul NY pentru avocati. Cam asta este gradul de stupizenie la care se poate ajunge printr-un exces de reglementare. Desigur, pisicile n-ai voie sa le tii pe langa microvawe, dar niste ratoni de ex. ar fi ok. Sau orice alt animal. Tocmai de aceea judecatorii sunt atat de importanti. Pe de alta parte, pot sa inteleg ca DNA a avut nevoie de un instrument legal pentru care formularea sa fie dubitativa ca sa salte nemernici. Sa nu uitam ca nemernicii intai comit nemernicia, pe cai ascunse, dupa care noi cetatenii le cerem organelor sa-i prinda pe nemernici cu instrumente legale care sa le respecte nemernicilor prezumtia de nevinovatie. Elliot Ness nu a putut sa-l infunde pe Al Capone pentru niste MII DE CRIME si a putut sa-l infunde doar pentru evaziune fiscala. Lupta este asimetrica iar nemernicii au avantajul timpului in care-si pot planui nu doar furtul ci si exitul intr-un fel uneori legal, pentru ca legile au deseori goluri. Nu sunt pentru scurtaturi ale legii, dar ce s-a furat si abuzat in vreo 20+ ani pana cand DNA-ul si-a luat rolul in serios, nu prea se poate recupera cu legi ''perfecte''. Iar DNA-ul chiar este o ''scula'' in perioada asta, pentru ca este spre exemplu singurul motiv pentru care Dragnea inca nu a scapat de proces. Poti sa-ti imaginezi furia lui Dragnea ? A avut cel 4 parghii fundamentale la indemana pentru 6 luni (parlamentul, primul-ministru pana acum cateva zile, ministrul justitiei si CCR-ul) si el inca nu a scapat de puscarie. Iti dai seama ? Iar subordonati de-ai lui din teritoriu, marii baroni....aia sunt borfasii adevarati, nu Dragnea.....aia au furat sute de milioane si unii dintre ei inca nu au dosar, iar Dragnea pentru niste ''firimituri'' are dosar penal........


 
  4.29.   Ce de nici macar sofisme!  (răspuns la opinia nr. 4.26 )
    (mesaj trimis de Pribeagul , in data de 19.06.2017, ora 17:58)
 
 Ai ajuns la niste premise cit de cit conforme: "- starea nu este bună, guvernul a făcut ce putea, alții sunt de vină, Grindeanu este doar acarul Păun". De aici incolo esti varza.
 Nimeni nu a stiut ce ascunde in burdihan acest monstru numit Plan de guvernare: OUG 13, Impozitarea gospodariei, aberanta forma a legii salarizarii unitare, nu numai Grindeanu, dar nici macar Dragnea. Masurile au venit, au crescut si sau deformat devenind monstruozitati pe banda rulanta. Orice monstruozitate era inclusa in sintagma "program de guvernare" si trebuia aceptata, adoptata. Grindeanu a inghitit cit a putut, dar la urma urmelor a spus stop joc. Prin aceasta s-a aparat pe el si guvernul lui. Ce sa astepte, sa se alega praful de toate? Neasteptata a fost reactia brutala a lui Dragnea, care desi pina zilele trecute arata ca totul este aproape cum nu se poate mai bine - mai trebuie niste corecturi pe ici pe colo! - si Grindeanu este cel mai destoinic premier, in loc sa schimbe pe ici pe colo l-a vrut decapitat si pe premier, angajindu-l Gide pe Vilocov.
 Cine putea suporta asa ceva?


 
  4.30.   Ce argument serios!  (răspuns la opinia nr. 4.27 )
    (mesaj trimis de Pribeagul , in data de 19.06.2017, ora 18:16)
 
 Nu vrei "izolarea internațională" , dar o faci.
 Probabil ca tu il vezi in vis pe Dragnea plimbindu-se brat la brat si batindu-se pe umeri si pe burta cu marii lideri ai lumii.


 
5.  DETONARE CRIPTOCOMUNISTĂ !!!
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2017, ora 10:52)  
 INCOMPETENȚA Ș-A SPUS CUVÂNTUL.PUNCTTTT...!!!


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 18.06.2017, ora 10:56)
 
 Incompetența ta și-a spus cuvântul. Soluția e să te întorci la gramatica de-a VI-a.


 
6.  Ciolanul lui Dragnea confiscat?
    (mesaj trimis de camelia în data de 18.06.2017, ora 15:07)  
 Motiunea "CIOLANUL LUI DRAGNEA NU POATE FI CONFISCAT"


 
7.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristi C în data de 18.06.2017, ora 20:19)  
 Înregistrare de senzație la România TV.
 
 Kovesi îi spune lui Uncheșelu: "decapează" dosarul ăla pentru a ajunge la premierul care a semnat actele pentru casele alea.
 
 
 Este vorba despre casele acordate în Timișoara pe ochi albaștri, ai securiștilor. DNA era pe urma lui Grindeanu care contrasemna actele pe care primarul Timișoarei (Robu) atribuia casele celor fără alte merite decât că erau parte din sistemul securistic.


 
  7.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 18.06.2017, ora 20:32)
 
 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, spune că premierul nu a avut nicio legătură cu patrimoniul din primăria Timișoara când era viceprimar. Mai spune că premierul nu a fost vizitat de procurori și acuză de manipulare încercarea de alăturare a premierului de cazul de la Timișoara.


 
  7.2.   Kovesi are o problema, mare  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de Pribeagul , in data de 18.06.2017, ora 22:45)
 
 Porcii de la CCR au facut zob legile pentru ai apara pe porcii neamului, urmind directivele din vestitul Program de guvernare, sau direct directivele lui Dragnea.
 Ca uramare, ce sa faca Luluta cind isi vede armata total derutata, cu armele pur si simplu sfarmate. Isi incurajeaza si ea habaucii luptatorii cum poate. Incurajeaza pe ici pe colo si isi pune miinile in cap gindindu-se ce i-a putut face fostul ei subordonat, Morar.


 
  7.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7.2 )
    (mesaj trimis de Pribeagul , in data de 18.06.2017, ora 22:47)
 
 Corect: a-i


 
  7.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7.2 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 18.06.2017, ora 23:06)
 
 Ești iertat pentru apelativul "porcii de la CCR". Pentru că ești analfabet juridic, orice necunoscător care nu înțelege nimic din forma și mecanismul legilor se poate rezuma la ceea ce ai spus tu.
 
 CCR a început să dea decizii verticale și curajoase.


 
  7.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7.4 )
    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 18.06.2017, ora 23:19)
 
 A tradus cineva în România așa ceva?
 
 "Romania's corruption fight is a smokescreen to weaken its democracy"
 The Guardian, David Clark
 
 The recent rise of the populist right in Hungary and Poland has raised the alarm about the future of democracy in Europe, as constitutional safeguards, media pluralism and civil society come under sustained attack.
 
 But there is another threat hiding in plain sight: the abuse of anti-corruption laws in Romania, a country often lauded as an example of successful reform in central and eastern Europe.
 
 The country has been praised by EU leaders for its crackdown on graft, and its national anti-corruption body has been held up as a model for others to follow. But scratch beneath the surface and all is not as it appears.
 
 In compiling a recent report for the Henry Jackson Society think-tank we found a body ofevidence to suggest that the Anti-Corruption Directorate (DNA) is abusing its power and reverting to communist-era methods to serve its own interests and pursue political vendettas.
 
 Significantly, the critics include a number of former supporters, including Traian Băsescu, Romania’s president from 2004 to 2014, who initiated the country’s first major anti-corruption drive but has now accused the agency of violating human rights and acting outside the constitution.
 
 Conviction rates in Romanian corruption cases are astonishingly high at 92%, and a close look at the methods used by the DNA reveals why. Almost all of the most high-profile cases involve one kind of procedural violation or another.
 
 There are examples of guilty verdicts secured with the uncorroborated evidence of witnesses who testify in exchange for immunity. Suspects are sometimes told that if they do not cooperate then family members could also face prosecution.
 
 Pre-trial detention is used as another form of leverage (despite the non-violent nature of the crimes in question) and edited transcripts of telephone intercepts are routinely leaked to the media to discredit defendants in advance of their trials.
 
 We have also seen cases where judges who have ruled against the DNA subsequently found themselves under investigation, and cases where people in the highest echelons of government have accused their critics of corruption on national television.
 
 In May 2014, the then socialist prime minister, Victor Ponta, suggested that Dan Adamescu, the owner of a critical newspaper, România Liberă, would shortly be arrested for corruption. Adamescu was detained a few days later and subsequently convicted of bribery after a legal process riddled with violations.
 
 The case is in danger of turning the British courts into an extension of the dysfunctional legal system, after the Romanian authorities issued a European arrest warrant last year to secure the extradition of Adamescu’s son Alexander. The only evidence against the younger Adamescu appears to be that he has continued to campaign for his father.
 
 Some of the most troubling allegations in Romania, however, concern the close relationship between the DNA and the Romanian intelligence service (SRI), the successor to the feared communist-era Securitate secret police.
 
 The DNA relies on the SRI to intercept about 20,000 telephone calls each year and has acknowledged that the intelligence agency also plays a role in initiating investigations.
 
 In 2015, one SRI general sparked outrage by describing the courts as a “tactical field” of operations and alluding to his agency’s role in influencing the outcome of cases. Judges and lawyers responded by demanding an inquiry into longstanding suspicions that the SRI has continued the old Securitate practice of placing undercover agents in the judiciary, but the government refused.
 
 The case of Alina Bica, head of the agency responsible for countering organised crime and terrorism, illustrates the power of the DNA-SRI nexus.
 
 Bica was arrested by the DNA on corruption charges in 2014 and her experience followed a familiar pattern. She spent months in pre-trial detention, her husband was arrested and efforts were made to destroy her reputation with media leaks.
 
 Bica claimed she was detained after refusing to arrest individuals whose names were suggested by the SRI. When she cited lack of evidence, she was told: “You will not end well.”
 
 None of these details are reflected in the European commission’s monitoring reports on Romania, which paint the country’s fight against corruption in an optimistic light.
 
 But by turning a blind eye, the European Union risks encouraging other countries in the region to follow Romania’s example, using the “fight against corruption” as a smokescreen to weaken democratic standards.
 
 It is an environment that provides the perfect breeding ground for the type of creeping authoritarianism we are seeing in Hungary and Poland.
 
 David Clark was a special adviser at the Foreign Office from 1997 to 2001 and now works as a freelance foreign policy commentator and consultant


 
  7.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7.5 )
    (mesaj trimis de Mihai D , in data de 19.06.2017, ora 00:06)
 
 Este un articol facut la lobby-ul lui Alexandru Adamescu. ''The only evidence against the younger Adamescu appears to be that he has continued to campaign for his father.'' Asa zice dl Clark. How the heck do know that, Mr. Clark ?


 
  7.7.   In loc sa vezi realitatea,  (răspuns la opinia nr. 7.4 )
    (mesaj trimis de Pribeagul , in data de 19.06.2017, ora 18:09)
 
 iar te ascunzi dupa o mizerie.
 Realitatea este ca resursele tarii si bugetul de stat au fost si sunt jefuite ca-n codru, fapt recunoscut de mai mari tarii si fapt care ne-a facut saracii Europei in una dintre cele mai bogate tari ale Europei. Si dat fiind acesta situatie ce se intimpala? Porcii de la CCR, in loc sa contribuie la asprirea legislatiei in domeniu, dau peste cap toata legislatia si prin aceasta aripi jafului. N-ai auzit jelania lui Kovesi: procurorii, dupa ce ca multi din ei erau cum erau, acum sunt complet derutati si nu mai fac nimic.
 De asta aveam nevoie, asta asta era prioritatea tarii in domeniul legislativ?


 
  7.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7.7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.06.2017, ora 11:01)
 
 nu erai prost destul daca nu esti si fudul


 
8.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 19.06.2017, ora 09:42)  
 
  Daniel Constantin: "Am certitudinea că moțiunea nu va trece"
  Ai mai crezut odata insa te-au zburat.


 
Aceeasi sectiune (Politica)
ÎN URMA INFORMAȚIILOR PRIVIND CANDIDATURA LUI TUDOR CHIRILĂ LA PRIMĂRIA CAPITALEI
TEODOR MELEȘCANU DESPRE AMBASADA DE LA IERUSALIM:
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 13:10
     * Dolarul a câștigat 0,62 bani în fața monedei naționale
     * Francul a ajuns la 3,9375 lei  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 18:05
     Magazinul online elefant.ro anunță extinderea operațiunilor sale din Republica Moldova având obiectivul de a oferi clienților săi o gamă mai largă de produse și acces mai bun la servicii dedicate, informează comunicatul de presă remis redacției.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 17:59
GRUPUL CITY GRILL:
     Grupul City Grill a investit 300.000 euro în reamenajarea interiorului restaurantului Pescăruș de pe malul lacului Herăstrău, un proiect semnat de arhitectul Mihai Popescu, conform comunicatului de presă remis către redacție.  click să citești tot articolul
Strategia Naţională Anticorupţie, 17:41
CODRIN ȘTEFĂNESCU:
     Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat, astăzi, că a fost chemat la DNA pentru a fi audiat ca martor, dar nu i s-a comunicat nici cauza, nici dosarul, audierea sa neavând deci "un fundament solid", informează Agerpres.  click să citești tot articolul
Politică, 17:25
GABRIELA FIREA:
     Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a reacționat, astăzi, la ultimele afirmații ale președintelui PNL, Ludovic Orban, care a încercat să-și prezinte sesizarea penală împotriva premierului și a președintelui PSD, ca un act civic al unui simplu cetățean, conform comunicatului de presă remis către redacție.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente