Electrica Furnizare
CONFERINȚA "Fondurile Europene" - Ediția a IX-a
MODIFICAREA LEGII CURȚII DE CONTURI - SUSȚINUTĂ DE PRIMARI
BURSA 06.10.2017

ADELINA TOADER
 
     Primăria Capitalei se află în plin control al Curții de Conturi, a anunțat, ieri, primarul general al Bucureștiului Gabriela Firea, prezentă la o conferință organizată de senatorul PNL Daniel Zamfir pe marginea proiectului său de lege privind modificarea Legii Curții de Conturi.
     Inițiativa legislativă a președintelui Comisiei economice din Senat urmărește să interzică auditorilor Curții de Conturi să se mai pronunțe pe oportunitatea unei investiții, aceștia urmând să-și dea cu părerea doar în urma unui prejudiciu adus de entitatea controlată, prin încălcarea legii.
     Senatorul Daniel Zamfir a declarat: "Este mare nevoie de această lege, pentru că foarte multe primării din România ne-au sesizat că activitatea este paralizată din cauza unor rapoarte ale Curții de Conturi, de cele mai multe ori întocmite pe bază de estimări, rapoarte care, după ce sunt trimise către Parchet, deci în penal, ajung în instanță, iar acolo 95% dintre ele sunt infirmate. Efectul acestei situații este că activitatea în respectiva perioadă este blocată, nimeni nu mai semnează nimic, primarul și alți funcționari publici sunt trimiși în instanță unde procesul durează doi-trei ani, pe cheltuială proprie, cu stresul aferent și cu teama de a mai semna anumite documente, având în vedere că acel raport al Curții de Conturi a fost întocmit pe baza unei estimări".
     Senatorul PNL a adăugat: "Curtea de Conturi trebuie să verifice modul în care au fost cheltuiți banii, nu modul în care vor fi cheltuiți, astfel încât prejudiciul trebuie să fie ilicit, nu estimat. Acum, auditorii calculează cum ar fi fost dacă entitatea ar fi procedat altfel. Nu poți spune că nu a fost economic să investești într-un proiect decât dacă a încălcat legea".
     Potrivit domniei sale, acest lucru se întâmplă pentru că nu există nicio sancțiune pentru eroare, referitor la cei care întocmesc rapoartele.
     Daniel Zamfir a mai spus că, "din păcate, Curtea de Conturi funcționează mai mult după propriul regulament, decât după lege".
     Totodată, senatorul a precizat că nu există nicio instituție de îndrumare a aleșilor locali și, de asemenea, sunt mai multe competențe care sunt încălcate de această instituție.
     Daniel Zamfir a declarat: "Problemele administrațiilor publice locale sunt comune și nu au culoare politică. Legea nu vine să-i apere pe primari, nu vrem să ridicăm un zid în jurul lor, noi nu venim decât să așezăm regulile".
     * Firea: "Noi nu ne-am dorit să încălcăm legislația, dar dacă au fost anumite erori, atunci sperăm să le îndreptăm"
     Și primarul Capitalei, Gabriela Firea, susține inițiativa legislativă a domnului Zamfir, declarând că, astfel, nu vrea să lase impresia că demnitarii doresc să creeze o legislație permisivă, să înăbușe acțiunile de control, să determine modificări legislative care să dăuneze eficienței și corectitudinii cu care trebuie să fie cheltuiți banii publici.
     Domnia sa a precizat: "Cred că modificările legii privind activitatea Curții de Conturi vor însănătoși și vor aduce această lege la standarde europene".
     Gabriela Firea consideră o necesitate stringentă ca o misiune de control a Curții de Conturi să nu se exprime în ceea ce privește oportunitatea de investiții. În opinia primarului Capitalei, această practică este doar apanajul deciziei aleșilor locali. Cele mai multe investiții se fac în interesul cetățenilor și în spiritul și în litera legii, a mai subliniat edilul Capitalei, adăugând: "Trebuie delimitate foarte clar și explicit acțiunea de îndrumare și cea de audit. Suprapuse, cele două nu fac decât să creeze o anumită stare de neîncredere în control, confuzii, chiar foarte mult subiectivism. O legislație trebuie să fie limpede și atât de lipsită de factorul interpretativ și subiectiv uman încât să nu lase la voia întâmplării concluziile care pot să fie trase în urma lecturării unui raport".
     Gabriela Firea consideră că atunci când, din nefericire, este creată situația în care se identifică și se dimensionează un prejudiciu trebuie să se țină cont în misiunea de control a Curții de Conturi și de opinia Autorității Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), ceea ce în acest moment nu se întâmplă.
     Primarul Capitalei a mai afirmat că își dorește ca bugetele publice să fie eficient folosite în interesul cetățenilor și legislația să fie una la standarde europene, să aibă girul Parlamentului României și nu să se creeze legi de către instituțiile de control care ele însele, până la urmă, pot să fie subiective.
     Gabriela Firea a adăugat: "În ceea ce privește instituția pe care o reprezint, a fost auditată activitatea de jumătate de an, pentru anul trecut, a Primăriei și acum suntem în plină misiune de control și așteptăm rezultatul. Sperăm să fie unul pozitiv. Noi nu ne-am dorit sub nicio formă să încălcăm legislația dar dacă au fost anumite erori realizate de către funcționarii publici atunci sperăm să le îndreptăm".
     * Robert Negoiță: "Suntem cu toții dornici să se lupte împotriva corupției"
     Robert Negoiță, prezent la dezbatere în calitate de reprezentant al Asociației Municipiilor din România, a salutat proiectul de modificare a legii Curții de Conturi și a declarat: "Suntem cu toții dornici să se lupte împotriva corupției. Este un demers pe care îl susținem cu toții și este foarte firesc, discuția nu este doar în țara noastră, și în Europa și SUA există această preocupare".
     Domnia sa a adăugat că nu trebuie să ne ocupăm de lupta împotriva corupției doar pe partea de pedepsire a celor care greșesc, ci și din perspectiva prevenirii.
     Potrivit domniei sale, Asociația Municipală este foarte expusă, ținând cont că nimeni nu oferă consiliere.
     "Sunt legi care se bat cap în cap. Când discutăm despre legea Curții de Conturi, ar fi bine și am încuraja să avem și un pic de consultare", a adăugat Robert Negoiță.
     Reprezentantul Asociației Municipiilor consideră că este nevoie de cineva care să spună exact cum este corect să procedezi: "Ne interesează ca banul public să fie cheltuit cât se poate de eficient, este nevoie de standarde de cost. Nu trebuie să mai existe o situație în care la unele primării să fie un cost, iar la altă instituție altul pentru aceleași investiții. Trebuie să facem o chestiune în care, având niște standarde de cost, să știm să ne raportăm mai corect".
     * Florentin Pandele: "Trebuie să demontăm mitul «Semnează ca primarul»"
     Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, consideră că este nevoie de o instituție independentă care să verifice contestațiile făcute împotriva rapoartelor Curții de Conturi, în prezent această activitate fiind realizată de instanță, care, la rândul său, este controlată de inspectorii de la Curtea de Conturi. Domnia sa spune că nu este normal ca cel care analizează contestația să fie controlat de Curtea de Conturi.
     În opinia domnului Pandele, nu este normal ca auditorii să îi tragă la răspundere și pe primari pentru neregulile identificate în activitatea autorităților, întrucât proiectele sunt întocmite de către specialiștii din primării, iar edilii nu fac decât să "investească, cu formulă administrativă, respectivele documente". Mai mult decât atât, Florentin Pandele spune că, atâta vreme cât primarii și-au delegat responsabilitățile către city manageri, ei nu ar mai trebui trași la răspundere pentru activitatea instituțiilor pe care le reprezintă.
     "Trebuie să demontăm mitul «Semnează ca primarul»", a concluzionat șeful de la Voluntari.
     Proiectul pentru modificarea Legii Curții de Conturi se află acum la Senat și așteaptă să fie adoptat, potrivit senatorului Daniel Zamfir.
     Senatorul PNL a inițiat proiectul de lege în luna martie și a scris tuturor primarilor din România, având trei runde de consultări cu toți edilii din țară.
     Inițiativa legislativă a fost elaborată cu consultanța catedrei de drept financiar a Universității București, în colaborare cu catedra de drept financiar a Universității din Timișoara. Modificările legii Curții de Conturi au susținerea liderilor administrațiilor locale, potrivit senatorului Zamfir.
     Înaintea vacanței parlamentare, senatorul Zamfir ne-a declarat: "Auditorii trebuie să spună în mod cert care sunt prejudiciile și să-și asume răspunderea pentru respectivele sume. Se va institui măsura răspunderii auditorului CCR în legătură cu prejudiciul estimat.
     De asemenea, ar trebui să existe un departament de prevenție în cadrul CCR, care să ofere informații celor din autoritățile locale, dacă aceștia au nevoie, înainte să demareze un proiect. Acum, Curtea de Conturi le spune să întrebe Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), iar după aceea le spune că răspunsul ANAP nu este bun. În acest context, l-am obligat pe Nicolae Văcăroiu să introducă în regulamentul CCR o prevedere potrivit căreia Curtea de Conturi va ține cont de recomandările autoritățiilor abilitate în domeniu (în cazul achizițiilor publice vorbim cel mai frecvent de ANAP)".
     În acest an, bugetul instituției de control a fost redus, iar președintele CCR Nicolae Văcăroiu a fost audiat în Senat. Președintele Curții de Conturi a spus, în cadrul audierilor, că instituția pe care o conduce se poate desființa, după ce, la începutul anului, bugetul instituției a fost tăiat pentru prima dată în 153 de ani de existență. Nicolae Văcăroiu a menționat că instituția de control primește anual în jur de 65 de milioane de euro, dar oferă bugetului mult mai mulți bani. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Politica)
TUDOREL TOADER, DESPRE PROIECTUL DE LEGE PRIVIND ELIBERAREA DEȚINUȚILOR:
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Banca Transilvania" și BRD - deprecieri de peste 2%
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de 21,05 milioane de lei (4,57 milioane de euro), în scădere față de ședința de...  detalii
23.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv vineri, în baza rezultatelor financiare peste așteptări anunțate de companii printre care "Ericsson" și "Volvo" AB din Suedia.  detalii
20.10.2017
BVB
     Ședința din penultima zi de tranzacționare a săptămânii a înregistrat o lichiditate de 32,82 milioane de lei, mai mare decât cea înregistrată miercuri, de 31 milioane de lei, dar sub media zilnică...  detalii
20.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza escaladării tensiunilor politice din Spania.  detalii
19.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Aerostar" - avans de aproape 15%, după semnarea memorandumului cu "Raytheon International Defence System" privind înzestrarea armatei cu sisteme Patriot
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 31 milioane de lei (6,75 milioane euro), sub media zilnică a acestui an (48,13 milioane...  detalii
19.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 octombrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0552
2,3507
3,1140
3,9646
0,1788
0,6176
0,2207
4,5975
5,1203
1,4922
3,4365
0,2242
0,4883
1,0831
0,0676
0,4769
1,0615
3,8945
0,2846
1,2299
0,5882
0,0599
0,3443
0,2062
2,7187
0,0386
0,1467
1,0603
0,6125
0,1174
160,3963
5,4940
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.10.2017
AFTER FINDING THAT THE STRATEGY OF RAIFFEISEN BANK WAS DISHONEST
     * Daniel Zamfir: "It has been proven that Raiffeisen has cheated people. There is nothing left to debate"
     * Bogdan Pandelică: "The order for the cessation of the unfair practice of Raiffeisen Bank has been issued, I will sign it in a few days"
       All the banks that have granted CHF loans will be audited by the National Consumer Protection Authority (ANPC), its chairman Bogdan Pandelică, announced yesterday in the Economic Commission of the Senate.  details
18.10.2017
OVIDIU DEMETRESCU, ARBA:
     * The management of the company accepted two applications that were sent in late, for the elections of October 26th, claiming they were submitted "within reasonable delays"
     * "I think that we are embarrassing ourselves, by the mere fact that we were able to interpret the law in such a way", said Ovidiu Demetrescu
     * "Demetrescu: "ASF and BVB should react, in the case of Electrica, if they had a management with a free spirit"
       The directors of "Electrica" (EL) violated the law when accepting the applications backed by the government for the elections of the new management, recorded eight minutes after the deadline from the convening notice, claiming they were submitted "within a reasonable delay", says Ovidiu Demetrescu, the president of the Romanian Association for Good Management (Asociația Română de Bună Administrare - ARBA).  details
16.10.2017
EXCLUSIVE
     * "The US and Saudi Arabia - the main sponsors of terrorism in the world"
     * (Interview with His Excellency, Mr. Hamid Moayyer, ambassador of the Republic of Iran in Romania)
       Donald Trump, the United States president, must decide by October 15th whether or not he will certify if Iran has followed the terms of the nuclear agreement signed in 2015 by Iran and six major western powers.  details
12.10.2017
EARTHLY LAWS, IGNORED ON THE BSE PLANET
     The Bucharest Stock Exchange (BVB), the operator of the Romanian capital market, still stands by the nonsensical claim made by its former CEO Ludwik Sobolewski, that his contract expired on August 21st, but not his mandate.  details
12.10.2017
AT THE INVESTIGATIVE COMMISSION OF THE ACTIVITY OF THE ANRE
     * Sources: PSD has four names for the head of the ANRE
     * Rumored names: Florentin Pandele, mayor of Voluntari, Iulian Iancu, president of the Industries Commission, former prime-minister Sorin Grindeanu and deputy Eugen Nicolicea
       Niculae Havrileț, the president of the National Authority for Regulation in the Energy Sector (ANRE), together with other members of the Regulatory Committee of the ANRE, will arrive before the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE.  details
11.10.2017
RADU CRĂCIUN, APAPR, ABOUT THE INVESTMENT OF PRIVATE PENSION FUNDS IN DIGI, A COMPANY WHICH HAS CRIMINAL ISSUES:
     Mandatory private pension funds which have invested in Digi Communications, the parent company of RCS&RDS, which was indicted on money laundering and offering bribes, have taken this operating risk into account, by offering a lower price in the IPO, Radu Crăciun, member on the Board of Directors of the Romanian Association of Privately Managed Pensions (APAPR).  details
09.10.2017
     President of BURSA Press Group, Florian Goldstein (MAKE), participated, as speaker, on September 26th, at a debate regarding the future of the European Union, in Brussels, at the invitation of Group of the European People's Party.
     The subject of the debate can be synthesized in four questions:
     1. Would it be recommendable for the EU Non-Eurozone States to adopt Euro currency?(...)
     -------------
     Question nr.1 answers given by my fellow citizens are divided, and this summer polemic between the Euro MP Theodor Stolojan and Daniel Daianu (member of the Romanian National Bank Board of Directors) in the financial newspaper BURSA has shaped up the idea we could adopt Euro anytime (given the condition of maintaining the macroeconomic balances), an idea opposed to the one claiming Euro adoption should wait till the convergence criteria would be fulfilled.  details
09.10.2017
UNICREDIT WARNS THAT THE ROMANIAN GOVERNMENT IS REPEATING MANY OF THE MISTAKES THAT HAVE LED TO THE RECESSION OF 2009-2010
     * Vasilescu: "There are many crystal ball readers, even in the banking system"
     * UniCredit estimates that the leu will continue to weaken against the Euro to 4.6-4.7, in the first quarter of 2018, and that the policy rate will increase to 2.5%
       UniCredit Bank analysts are issuing a warning that the Romanian government is repeating many of the mistakes that have led to the recession of 2009-2010. The quoted experts are mentioning both the fiscal policy that is risky for the economy, as well as the fact that the leu will significantly weaken in 2018, and the deficit may increase to 3.7%. Among other things, the UniCredit report issued on Friday predicts an EUR/RON exchange rate of 4.7 and a policy rate of 2.5%, for the beginning of next year.  details
05.10.2017
AFTER BEING FORCED TO MOVE THE BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY TOURNAMENT TO BUDAPEST
     * Ilie Năstase: "If I was Țiriac, I would sue Mugur Isărescu"
       PNL senator Daniel Zamfir, president of the Budget Commission in the Senate, a vocal critic of the banking system, of the NBR and of its governor is adamant about bringing up the activity of the NBR from all angles.  details
03.10.2017
     * The BSE may be taken off the watchlist
     * FTSE only noted improvements when it comes to stock lending, while the liquidity requirement has not yet been met
     * Poland, upgraded to the emerging market status
     * Mongolia and Nigeria, removed from the watchlists
       The Bucharest Stock Exchange (BSE) remains a frontier market, for at least a year, after, on Friday night, FTSE Russell did not give promote it.  details
02.10.2017
     * Iulian Iancu: "We shouldn't stand out by being silent in Brussels and be forced to give natural gas to the neighboring countries, by taking it away from our industrial consumers"
     * Emil Calotă: "If we do not take action, the natural gas stored by the Romanian producers will remain unused, because there will be far cheaper imported gas available"
       The National Authority for the Regulation of the Energy Market (ANRE) has asked for the reconsideration of gas storage policies in Romania to be made a priority, Emil Calotă, the vice-president of the ANRE recently said, in the debates in the Industry Commission of the Romania Parliament about the Draft Law concerning the approval of the Government Emergency Ordinance no.64/2016 for the amendment and completion of the Law of Electricity and of natural gas no. 123/ 2012.  details
29.09.2017
LUCIAN ANGHEL:
     We can't expect Romania to be upgraded to the emerging market status right now, BSE president Lucian Anghel said yesterday, as FTSE Russell will publish today its annual classification report.  details
28.09.2017
     Central European Media (CME), the owner of Pro TV, is currently in negotiations to sell the four TV stations it still holds in Central and Eastern Europe, according to Echo 24, which quotes several concerned sources.  details
27.09.2017
     The Romanian Commercial Bank (BCR) is saying for the first time, that the sale of the Cemacon was made at a price of 1 Euro, and the lender stressed that this was done to save the company.  details
26.09.2017
THE CONFERENCE "THE FUTURE OF THE ROMANIAN CAPITAL MARKET" - THE 6TH EDITION/MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Cappon, Prodan and Sobolewski yesterday had their interviews for the position of CEO of the BSE
     Ludwik Sobolewski is no longer the CEO of the Bucharest Stock Exchange (BVB), Mircea Ursache, the vice-president of the Financial Oversight Authority (ASF) said yesterday. He added that the ASF has conducted an analysis concerning corporate governance at the BSE.  details
.