Apanova
MODIFICAREA LEGII CURȚII DE CONTURI - SUSȚINUTĂ DE PRIMARI
BURSA 06.10.2017

ADELINA TOADER
 
     Primăria Capitalei se află în plin control al Curții de Conturi, a anunțat, ieri, primarul general al Bucureștiului Gabriela Firea, prezentă la o conferință organizată de senatorul PNL Daniel Zamfir pe marginea proiectului său de lege privind modificarea Legii Curții de Conturi.
     Inițiativa legislativă a președintelui Comisiei economice din Senat urmărește să interzică auditorilor Curții de Conturi să se mai pronunțe pe oportunitatea unei investiții, aceștia urmând să-și dea cu părerea doar în urma unui prejudiciu adus de entitatea controlată, prin încălcarea legii.
     Senatorul Daniel Zamfir a declarat: "Este mare nevoie de această lege, pentru că foarte multe primării din România ne-au sesizat că activitatea este paralizată din cauza unor rapoarte ale Curții de Conturi, de cele mai multe ori întocmite pe bază de estimări, rapoarte care, după ce sunt trimise către Parchet, deci în penal, ajung în instanță, iar acolo 95% dintre ele sunt infirmate. Efectul acestei situații este că activitatea în respectiva perioadă este blocată, nimeni nu mai semnează nimic, primarul și alți funcționari publici sunt trimiși în instanță unde procesul durează doi-trei ani, pe cheltuială proprie, cu stresul aferent și cu teama de a mai semna anumite documente, având în vedere că acel raport al Curții de Conturi a fost întocmit pe baza unei estimări".
     Senatorul PNL a adăugat: "Curtea de Conturi trebuie să verifice modul în care au fost cheltuiți banii, nu modul în care vor fi cheltuiți, astfel încât prejudiciul trebuie să fie ilicit, nu estimat. Acum, auditorii calculează cum ar fi fost dacă entitatea ar fi procedat altfel. Nu poți spune că nu a fost economic să investești într-un proiect decât dacă a încălcat legea".
     Potrivit domniei sale, acest lucru se întâmplă pentru că nu există nicio sancțiune pentru eroare, referitor la cei care întocmesc rapoartele.
     Daniel Zamfir a mai spus că, "din păcate, Curtea de Conturi funcționează mai mult după propriul regulament, decât după lege".
     Totodată, senatorul a precizat că nu există nicio instituție de îndrumare a aleșilor locali și, de asemenea, sunt mai multe competențe care sunt încălcate de această instituție.
     Daniel Zamfir a declarat: "Problemele administrațiilor publice locale sunt comune și nu au culoare politică. Legea nu vine să-i apere pe primari, nu vrem să ridicăm un zid în jurul lor, noi nu venim decât să așezăm regulile".
     * Firea: "Noi nu ne-am dorit să încălcăm legislația, dar dacă au fost anumite erori, atunci sperăm să le îndreptăm"
     Și primarul Capitalei, Gabriela Firea, susține inițiativa legislativă a domnului Zamfir, declarând că, astfel, nu vrea să lase impresia că demnitarii doresc să creeze o legislație permisivă, să înăbușe acțiunile de control, să determine modificări legislative care să dăuneze eficienței și corectitudinii cu care trebuie să fie cheltuiți banii publici.
     Domnia sa a precizat: "Cred că modificările legii privind activitatea Curții de Conturi vor însănătoși și vor aduce această lege la standarde europene".
     Gabriela Firea consideră o necesitate stringentă ca o misiune de control a Curții de Conturi să nu se exprime în ceea ce privește oportunitatea de investiții. În opinia primarului Capitalei, această practică este doar apanajul deciziei aleșilor locali. Cele mai multe investiții se fac în interesul cetățenilor și în spiritul și în litera legii, a mai subliniat edilul Capitalei, adăugând: "Trebuie delimitate foarte clar și explicit acțiunea de îndrumare și cea de audit. Suprapuse, cele două nu fac decât să creeze o anumită stare de neîncredere în control, confuzii, chiar foarte mult subiectivism. O legislație trebuie să fie limpede și atât de lipsită de factorul interpretativ și subiectiv uman încât să nu lase la voia întâmplării concluziile care pot să fie trase în urma lecturării unui raport".
     Gabriela Firea consideră că atunci când, din nefericire, este creată situația în care se identifică și se dimensionează un prejudiciu trebuie să se țină cont în misiunea de control a Curții de Conturi și de opinia Autorității Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), ceea ce în acest moment nu se întâmplă.
     Primarul Capitalei a mai afirmat că își dorește ca bugetele publice să fie eficient folosite în interesul cetățenilor și legislația să fie una la standarde europene, să aibă girul Parlamentului României și nu să se creeze legi de către instituțiile de control care ele însele, până la urmă, pot să fie subiective.
     Gabriela Firea a adăugat: "În ceea ce privește instituția pe care o reprezint, a fost auditată activitatea de jumătate de an, pentru anul trecut, a Primăriei și acum suntem în plină misiune de control și așteptăm rezultatul. Sperăm să fie unul pozitiv. Noi nu ne-am dorit sub nicio formă să încălcăm legislația dar dacă au fost anumite erori realizate de către funcționarii publici atunci sperăm să le îndreptăm".
     * Robert Negoiță: "Suntem cu toții dornici să se lupte împotriva corupției"
     Robert Negoiță, prezent la dezbatere în calitate de reprezentant al Asociației Municipiilor din România, a salutat proiectul de modificare a legii Curții de Conturi și a declarat: "Suntem cu toții dornici să se lupte împotriva corupției. Este un demers pe care îl susținem cu toții și este foarte firesc, discuția nu este doar în țara noastră, și în Europa și SUA există această preocupare".
     Domnia sa a adăugat că nu trebuie să ne ocupăm de lupta împotriva corupției doar pe partea de pedepsire a celor care greșesc, ci și din perspectiva prevenirii.
     Potrivit domniei sale, Asociația Municipală este foarte expusă, ținând cont că nimeni nu oferă consiliere.
     "Sunt legi care se bat cap în cap. Când discutăm despre legea Curții de Conturi, ar fi bine și am încuraja să avem și un pic de consultare", a adăugat Robert Negoiță.
     Reprezentantul Asociației Municipiilor consideră că este nevoie de cineva care să spună exact cum este corect să procedezi: "Ne interesează ca banul public să fie cheltuit cât se poate de eficient, este nevoie de standarde de cost. Nu trebuie să mai existe o situație în care la unele primării să fie un cost, iar la altă instituție altul pentru aceleași investiții. Trebuie să facem o chestiune în care, având niște standarde de cost, să știm să ne raportăm mai corect".
     * Florentin Pandele: "Trebuie să demontăm mitul «Semnează ca primarul»"
     Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, consideră că este nevoie de o instituție independentă care să verifice contestațiile făcute împotriva rapoartelor Curții de Conturi, în prezent această activitate fiind realizată de instanță, care, la rândul său, este controlată de inspectorii de la Curtea de Conturi. Domnia sa spune că nu este normal ca cel care analizează contestația să fie controlat de Curtea de Conturi.
     În opinia domnului Pandele, nu este normal ca auditorii să îi tragă la răspundere și pe primari pentru neregulile identificate în activitatea autorităților, întrucât proiectele sunt întocmite de către specialiștii din primării, iar edilii nu fac decât să "investească, cu formulă administrativă, respectivele documente". Mai mult decât atât, Florentin Pandele spune că, atâta vreme cât primarii și-au delegat responsabilitățile către city manageri, ei nu ar mai trebui trași la răspundere pentru activitatea instituțiilor pe care le reprezintă.
     "Trebuie să demontăm mitul «Semnează ca primarul»", a concluzionat șeful de la Voluntari.
     Proiectul pentru modificarea Legii Curții de Conturi se află acum la Senat și așteaptă să fie adoptat, potrivit senatorului Daniel Zamfir.
     Senatorul PNL a inițiat proiectul de lege în luna martie și a scris tuturor primarilor din România, având trei runde de consultări cu toți edilii din țară.
     Inițiativa legislativă a fost elaborată cu consultanța catedrei de drept financiar a Universității București, în colaborare cu catedra de drept financiar a Universității din Timișoara. Modificările legii Curții de Conturi au susținerea liderilor administrațiilor locale, potrivit senatorului Zamfir.
     Înaintea vacanței parlamentare, senatorul Zamfir ne-a declarat: "Auditorii trebuie să spună în mod cert care sunt prejudiciile și să-și asume răspunderea pentru respectivele sume. Se va institui măsura răspunderii auditorului CCR în legătură cu prejudiciul estimat.
     De asemenea, ar trebui să existe un departament de prevenție în cadrul CCR, care să ofere informații celor din autoritățile locale, dacă aceștia au nevoie, înainte să demareze un proiect. Acum, Curtea de Conturi le spune să întrebe Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), iar după aceea le spune că răspunsul ANAP nu este bun. În acest context, l-am obligat pe Nicolae Văcăroiu să introducă în regulamentul CCR o prevedere potrivit căreia Curtea de Conturi va ține cont de recomandările autoritățiilor abilitate în domeniu (în cazul achizițiilor publice vorbim cel mai frecvent de ANAP)".
     În acest an, bugetul instituției de control a fost redus, iar președintele CCR Nicolae Văcăroiu a fost audiat în Senat. Președintele Curții de Conturi a spus, în cadrul audierilor, că instituția pe care o conduce se poate desființa, după ce, la începutul anului, bugetul instituției a fost tăiat pentru prima dată în 153 de ani de existență. Nicolae Văcăroiu a menționat că instituția de control primește anual în jur de 65 de milioane de euro, dar oferă bugetului mult mai mulți bani. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Politica)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 11:35
ALERT: CEL MAI MARE NIVEL DIN ULTIMII TREI ANI ȘI JUMĂTATE
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut, astăzi, la 2,28%, față de 2,22%, valoare înregistrată în ședința anterioară, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 11:53
     BERD creditează cu 10 milioane de euro (echivalent în lei) Agricover Credit IFN, o companie specializată în finanțarea sectorului agricol din România, se arată într-un comunicat de presă remis Redacției noastre.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 11:12
     Municipiul București informează investitorii că a finalizat emisiunea și plasamentul unui număr de 55.500 obligațiuni cu o valoare nominală totală de 555.000.000 lei, denominate în lei, emise în formă dematerializată prin înscriere în cont, negarantate, neconvertibile, cu o rată anuală fixă a dobânzii de 5,6% și o scadență de 10 ani (respectiv, 23 aprilie 2028) ("Obligațiunile"), se arată într-un comunicat de presă remis Redacției noastre.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 10:54
     Break Room, primul anger room din România, s-a deschis la București, fiind un loc în care clienții vin să spargă obiecte într-un mediu controlat pentru sume între 50 și 150 lei, pentru "a scăpa de stress fără consecințe și regrete".  click să citești tot articolul
Politică, 10:35
     O reuniune cvadrilaterală la nivel înalt România - Bulgaria - Grecia - Serbia va avea loc astăzi, la Palatul Victoria, dezbaterile urmând să se concentreze pe proiectele de interconectare regională, stadiul aderării Serbiei la UE și perspectiva europeană a întregii regiuni, anunță Agerpres.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.04.2018
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a avut parte de un debut de săptămână pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii încheind ședința de tranzacționare de ieri în creștere.  click să citești tot articolul
24.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, pe fondul unor date mixte privind economia regiunii.  click să citești tot articolul
23.04.2018
BVB
     * Fondul Proprietatea - pe primul loc în topul lichidității
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte, în ședința de tranzacționare de vineri, de un rulaj de doar 32,23...  click să citești tot articolul
23.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ușor vineri, din cauza pierderilor de pe segmentul bunurilor de larg consum, generate de rezultatele anunțate de companiile din domeniu, precum "Reckitt Benckiser...  click să citești tot articolul
19.04.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, un volum de numai 24,19 milioane de lei (5,2 milioane de euro), în scădere...  click să citești tot articolul
18.04.2018
BVB
     * Acțiunile Transgaz au crescut cu peste 2%
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri, a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 91,16 milioane de lei (19,61 milioane de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 aprilie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9074
2.3808
2.9737
3.8976
0.1833
0.6252
0.2153
4.6563
5.3154
1.4953
3.5179
0.2299
0.4836
1.1122
0.0614
0.4487
0.9292
3.8076
0.3107
1.1157
0.6037
0.0573
0.3528
0.2035
2.7309
0.0394
0.1458
1.0367
0.6280
0.1208
162.5151
5.5082
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
.