MODIFICAREA LEGII CURȚII DE CONTURI - SUSȚINUTĂ DE PRIMARI
BURSA 06.10.2017

ADELINA TOADER
 
     Primăria Capitalei se află în plin control al Curții de Conturi, a anunțat, ieri, primarul general al Bucureștiului Gabriela Firea, prezentă la o conferință organizată de senatorul PNL Daniel Zamfir pe marginea proiectului său de lege privind modificarea Legii Curții de Conturi.
     Inițiativa legislativă a președintelui Comisiei economice din Senat urmărește să interzică auditorilor Curții de Conturi să se mai pronunțe pe oportunitatea unei investiții, aceștia urmând să-și dea cu părerea doar în urma unui prejudiciu adus de entitatea controlată, prin încălcarea legii.
     Senatorul Daniel Zamfir a declarat: "Este mare nevoie de această lege, pentru că foarte multe primării din România ne-au sesizat că activitatea este paralizată din cauza unor rapoarte ale Curții de Conturi, de cele mai multe ori întocmite pe bază de estimări, rapoarte care, după ce sunt trimise către Parchet, deci în penal, ajung în instanță, iar acolo 95% dintre ele sunt infirmate. Efectul acestei situații este că activitatea în respectiva perioadă este blocată, nimeni nu mai semnează nimic, primarul și alți funcționari publici sunt trimiși în instanță unde procesul durează doi-trei ani, pe cheltuială proprie, cu stresul aferent și cu teama de a mai semna anumite documente, având în vedere că acel raport al Curții de Conturi a fost întocmit pe baza unei estimări".
     Senatorul PNL a adăugat: "Curtea de Conturi trebuie să verifice modul în care au fost cheltuiți banii, nu modul în care vor fi cheltuiți, astfel încât prejudiciul trebuie să fie ilicit, nu estimat. Acum, auditorii calculează cum ar fi fost dacă entitatea ar fi procedat altfel. Nu poți spune că nu a fost economic să investești într-un proiect decât dacă a încălcat legea".
     Potrivit domniei sale, acest lucru se întâmplă pentru că nu există nicio sancțiune pentru eroare, referitor la cei care întocmesc rapoartele.
     Daniel Zamfir a mai spus că, "din păcate, Curtea de Conturi funcționează mai mult după propriul regulament, decât după lege".
     Totodată, senatorul a precizat că nu există nicio instituție de îndrumare a aleșilor locali și, de asemenea, sunt mai multe competențe care sunt încălcate de această instituție.
     Daniel Zamfir a declarat: "Problemele administrațiilor publice locale sunt comune și nu au culoare politică. Legea nu vine să-i apere pe primari, nu vrem să ridicăm un zid în jurul lor, noi nu venim decât să așezăm regulile".
     * Firea: "Noi nu ne-am dorit să încălcăm legislația, dar dacă au fost anumite erori, atunci sperăm să le îndreptăm"
     Și primarul Capitalei, Gabriela Firea, susține inițiativa legislativă a domnului Zamfir, declarând că, astfel, nu vrea să lase impresia că demnitarii doresc să creeze o legislație permisivă, să înăbușe acțiunile de control, să determine modificări legislative care să dăuneze eficienței și corectitudinii cu care trebuie să fie cheltuiți banii publici.
     Domnia sa a precizat: "Cred că modificările legii privind activitatea Curții de Conturi vor însănătoși și vor aduce această lege la standarde europene".
     Gabriela Firea consideră o necesitate stringentă ca o misiune de control a Curții de Conturi să nu se exprime în ceea ce privește oportunitatea de investiții. În opinia primarului Capitalei, această practică este doar apanajul deciziei aleșilor locali. Cele mai multe investiții se fac în interesul cetățenilor și în spiritul și în litera legii, a mai subliniat edilul Capitalei, adăugând: "Trebuie delimitate foarte clar și explicit acțiunea de îndrumare și cea de audit. Suprapuse, cele două nu fac decât să creeze o anumită stare de neîncredere în control, confuzii, chiar foarte mult subiectivism. O legislație trebuie să fie limpede și atât de lipsită de factorul interpretativ și subiectiv uman încât să nu lase la voia întâmplării concluziile care pot să fie trase în urma lecturării unui raport".
     Gabriela Firea consideră că atunci când, din nefericire, este creată situația în care se identifică și se dimensionează un prejudiciu trebuie să se țină cont în misiunea de control a Curții de Conturi și de opinia Autorității Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), ceea ce în acest moment nu se întâmplă.
     Primarul Capitalei a mai afirmat că își dorește ca bugetele publice să fie eficient folosite în interesul cetățenilor și legislația să fie una la standarde europene, să aibă girul Parlamentului României și nu să se creeze legi de către instituțiile de control care ele însele, până la urmă, pot să fie subiective.
     Gabriela Firea a adăugat: "În ceea ce privește instituția pe care o reprezint, a fost auditată activitatea de jumătate de an, pentru anul trecut, a Primăriei și acum suntem în plină misiune de control și așteptăm rezultatul. Sperăm să fie unul pozitiv. Noi nu ne-am dorit sub nicio formă să încălcăm legislația dar dacă au fost anumite erori realizate de către funcționarii publici atunci sperăm să le îndreptăm".
     * Robert Negoiță: "Suntem cu toții dornici să se lupte împotriva corupției"
     Robert Negoiță, prezent la dezbatere în calitate de reprezentant al Asociației Municipiilor din România, a salutat proiectul de modificare a legii Curții de Conturi și a declarat: "Suntem cu toții dornici să se lupte împotriva corupției. Este un demers pe care îl susținem cu toții și este foarte firesc, discuția nu este doar în țara noastră, și în Europa și SUA există această preocupare".
     Domnia sa a adăugat că nu trebuie să ne ocupăm de lupta împotriva corupției doar pe partea de pedepsire a celor care greșesc, ci și din perspectiva prevenirii.
     Potrivit domniei sale, Asociația Municipală este foarte expusă, ținând cont că nimeni nu oferă consiliere.
     "Sunt legi care se bat cap în cap. Când discutăm despre legea Curții de Conturi, ar fi bine și am încuraja să avem și un pic de consultare", a adăugat Robert Negoiță.
     Reprezentantul Asociației Municipiilor consideră că este nevoie de cineva care să spună exact cum este corect să procedezi: "Ne interesează ca banul public să fie cheltuit cât se poate de eficient, este nevoie de standarde de cost. Nu trebuie să mai existe o situație în care la unele primării să fie un cost, iar la altă instituție altul pentru aceleași investiții. Trebuie să facem o chestiune în care, având niște standarde de cost, să știm să ne raportăm mai corect".
     * Florentin Pandele: "Trebuie să demontăm mitul «Semnează ca primarul»"
     Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, consideră că este nevoie de o instituție independentă care să verifice contestațiile făcute împotriva rapoartelor Curții de Conturi, în prezent această activitate fiind realizată de instanță, care, la rândul său, este controlată de inspectorii de la Curtea de Conturi. Domnia sa spune că nu este normal ca cel care analizează contestația să fie controlat de Curtea de Conturi.
     În opinia domnului Pandele, nu este normal ca auditorii să îi tragă la răspundere și pe primari pentru neregulile identificate în activitatea autorităților, întrucât proiectele sunt întocmite de către specialiștii din primării, iar edilii nu fac decât să "investească, cu formulă administrativă, respectivele documente". Mai mult decât atât, Florentin Pandele spune că, atâta vreme cât primarii și-au delegat responsabilitățile către city manageri, ei nu ar mai trebui trași la răspundere pentru activitatea instituțiilor pe care le reprezintă.
     "Trebuie să demontăm mitul «Semnează ca primarul»", a concluzionat șeful de la Voluntari.
     Proiectul pentru modificarea Legii Curții de Conturi se află acum la Senat și așteaptă să fie adoptat, potrivit senatorului Daniel Zamfir.
     Senatorul PNL a inițiat proiectul de lege în luna martie și a scris tuturor primarilor din România, având trei runde de consultări cu toți edilii din țară.
     Inițiativa legislativă a fost elaborată cu consultanța catedrei de drept financiar a Universității București, în colaborare cu catedra de drept financiar a Universității din Timișoara. Modificările legii Curții de Conturi au susținerea liderilor administrațiilor locale, potrivit senatorului Zamfir.
     Înaintea vacanței parlamentare, senatorul Zamfir ne-a declarat: "Auditorii trebuie să spună în mod cert care sunt prejudiciile și să-și asume răspunderea pentru respectivele sume. Se va institui măsura răspunderii auditorului CCR în legătură cu prejudiciul estimat.
     De asemenea, ar trebui să existe un departament de prevenție în cadrul CCR, care să ofere informații celor din autoritățile locale, dacă aceștia au nevoie, înainte să demareze un proiect. Acum, Curtea de Conturi le spune să întrebe Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), iar după aceea le spune că răspunsul ANAP nu este bun. În acest context, l-am obligat pe Nicolae Văcăroiu să introducă în regulamentul CCR o prevedere potrivit căreia Curtea de Conturi va ține cont de recomandările autoritățiilor abilitate în domeniu (în cazul achizițiilor publice vorbim cel mai frecvent de ANAP)".
     În acest an, bugetul instituției de control a fost redus, iar președintele CCR Nicolae Văcăroiu a fost audiat în Senat. Președintele Curții de Conturi a spus, în cadrul audierilor, că instituția pe care o conduce se poate desființa, după ce, la începutul anului, bugetul instituției a fost tăiat pentru prima dată în 153 de ani de existență. Nicolae Văcăroiu a menționat că instituția de control primește anual în jur de 65 de milioane de euro, dar oferă bugetului mult mai mulți bani. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Politica)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Companii-Afaceri, 13:23
     BGP INC., CHINA NATIONAL PETROLEUM CORPORATION HEBEI SUCURSALA BUCURESTI, a fost înregistrată la Registrul Comerțului la finalul anului trecut, potrivit informațiilor publicate în Monitorul Oficial. Domeniul principal de activitate constă în activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică legate de acestea. GUO ZHONGWEI este împuternicitul sucursalei.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 12:48
     ANAF pregătește deja ajustări importante la legislația fiscală pentru a corecta problemele generate de Formularul 600, susțin surse politice, citate de STIRIPESURSE.RO. Potrivit acestor informații, lideri importanți ai PSD și ALDE au solicitat o intervenție de urgență în acest caz. Se pare că în acest moment, la ANAF se lucrează la modificări care să fie implementate prin acte guvernamentale chiar în primele zile de după investirea Guvernului Viorica Dăncilă.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 12:14
     Meteorologii au emis astăzi două atenționări de Cod galben de ninsori, care vor intra în vigoare începând cu ora 20:00.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 11:40
     Blue Air a transportat anul trecut 5.061.790 pasageri, cu 70% mai mult față de anul anterior și peste estimările inițiale, și mai mult decât dublu față de anul 2015, când a transportat puțin peste 2 milioane de pasageri.  click să citești tot articolul
Internaţional, 11:37
     
     O comisie formată în 2016 la solicitatea președintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, va publica în curând un plan referitor la lansarea unor obligațiuni ale zonei euro care să aibă la bază datorii ale statelor membre, acestea având rolul să crească siguranța financiară în regiune, au declarat persoane apropiate situației, citate de Bloomberg.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.01.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de ieri, prin volumul mare înregistrat de acțiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), de...  click să citești tot articolul
19.01.2018
BURSELE DIN LUME / DATORITĂ REZULTATELOR COMPANIILOR
     Acțiunile de pe piețele din Europa au crescut ușor ieri, după recordurile consemnate în ziua anterioară pe Wall Street. Sectorul tehnologic a avut cele mai importante câștiguri, în baza...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BVB
     * Deal de peste 9 milioane de lei cu titluri "Banca Transilvania"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, printr-o evoluție pozitivă atât în ceea ce privește cotațiile...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Titlurile societăților listate în Europa au scăzut ieri, după ce companii printre care "Burberry Group" Plc și "Skanska" AB au raportat rezultate financiare dezamăgitoare.  click să citești tot articolul
17.01.2018
BVB
     * Transferuri de 10,5 milioane de lei cu acțiuni "Banca Transilvania"
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 38,87 de milioane de lei, peste cel din ședința precedentă, de 28,5 milioane de lei, dar sub valoarea medie...  click să citești tot articolul
17.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, exportatorii din regiune fiind impulsionați de deprecierea euro.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 ianuarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3.0446
2.3834
3.0592
3.9727
0.1834
0.6259
0.2144
4.6614
5.2814
1.5077
3.4322
0.2250
0.4843
1.1167
0.0671
0.4742
1.0030
3.7984
0.3121
1.1846
0.5937
0.0596
0.3565
0.2042
2.7707
0.0393
0.1323
1.0341
0.6265
0.1191
163.0820
5.4816
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
20.12.2017
     The red spot on the white paper becomes greenish, but maintains it's shape, when you move your eyes to the empty part.  click here to read the entire article
19.12.2017
     Approximately 700 magistrates from several courts and prosecutor offices in the country have gathered yesterday on the steps of the Bucharest Court of Appeal.  click here to read the entire article
18.12.2017
     * The Secretary General of the European Federation of Journalists has pledged to support with all his strength, the efforts of FAIR-MediaSind to halt the politicians' attacks on the independence of Romanian journalists
       The political assault on the freedom of the press in Romania, through the amendment of the laws of justice by the coalition in power, was one of the main issues today in the meeting of the Social Dialog Commission of the European Commission, which was attended, on behalf of Romania, Leonard Pădureț, president of the FAIR - MediaSind Culture and Mass Media Federation, together with executive president Cristi Godinac.  click here to read the entire article
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  click here to read the entire article
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  click here to read the entire article
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  click here to read the entire article
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  click here to read the entire article
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  click here to read the entire article
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  click here to read the entire article
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  click here to read the entire article
.