MODIFICAREA LEGII CURȚII DE CONTURI - SUSȚINUTĂ DE PRIMARI
BURSA 06.10.2017

ADELINA TOADER
 
     Primăria Capitalei se află în plin control al Curții de Conturi, a anunțat, ieri, primarul general al Bucureștiului Gabriela Firea, prezentă la o conferință organizată de senatorul PNL Daniel Zamfir pe marginea proiectului său de lege privind modificarea Legii Curții de Conturi.
     Inițiativa legislativă a președintelui Comisiei economice din Senat urmărește să interzică auditorilor Curții de Conturi să se mai pronunțe pe oportunitatea unei investiții, aceștia urmând să-și dea cu părerea doar în urma unui prejudiciu adus de entitatea controlată, prin încălcarea legii.
     Senatorul Daniel Zamfir a declarat: "Este mare nevoie de această lege, pentru că foarte multe primării din România ne-au sesizat că activitatea este paralizată din cauza unor rapoarte ale Curții de Conturi, de cele mai multe ori întocmite pe bază de estimări, rapoarte care, după ce sunt trimise către Parchet, deci în penal, ajung în instanță, iar acolo 95% dintre ele sunt infirmate. Efectul acestei situații este că activitatea în respectiva perioadă este blocată, nimeni nu mai semnează nimic, primarul și alți funcționari publici sunt trimiși în instanță unde procesul durează doi-trei ani, pe cheltuială proprie, cu stresul aferent și cu teama de a mai semna anumite documente, având în vedere că acel raport al Curții de Conturi a fost întocmit pe baza unei estimări".
     Senatorul PNL a adăugat: "Curtea de Conturi trebuie să verifice modul în care au fost cheltuiți banii, nu modul în care vor fi cheltuiți, astfel încât prejudiciul trebuie să fie ilicit, nu estimat. Acum, auditorii calculează cum ar fi fost dacă entitatea ar fi procedat altfel. Nu poți spune că nu a fost economic să investești într-un proiect decât dacă a încălcat legea".
     Potrivit domniei sale, acest lucru se întâmplă pentru că nu există nicio sancțiune pentru eroare, referitor la cei care întocmesc rapoartele.
     Daniel Zamfir a mai spus că, "din păcate, Curtea de Conturi funcționează mai mult după propriul regulament, decât după lege".
     Totodată, senatorul a precizat că nu există nicio instituție de îndrumare a aleșilor locali și, de asemenea, sunt mai multe competențe care sunt încălcate de această instituție.
     Daniel Zamfir a declarat: "Problemele administrațiilor publice locale sunt comune și nu au culoare politică. Legea nu vine să-i apere pe primari, nu vrem să ridicăm un zid în jurul lor, noi nu venim decât să așezăm regulile".
     * Firea: "Noi nu ne-am dorit să încălcăm legislația, dar dacă au fost anumite erori, atunci sperăm să le îndreptăm"
     Și primarul Capitalei, Gabriela Firea, susține inițiativa legislativă a domnului Zamfir, declarând că, astfel, nu vrea să lase impresia că demnitarii doresc să creeze o legislație permisivă, să înăbușe acțiunile de control, să determine modificări legislative care să dăuneze eficienței și corectitudinii cu care trebuie să fie cheltuiți banii publici.
     Domnia sa a precizat: "Cred că modificările legii privind activitatea Curții de Conturi vor însănătoși și vor aduce această lege la standarde europene".
     Gabriela Firea consideră o necesitate stringentă ca o misiune de control a Curții de Conturi să nu se exprime în ceea ce privește oportunitatea de investiții. În opinia primarului Capitalei, această practică este doar apanajul deciziei aleșilor locali. Cele mai multe investiții se fac în interesul cetățenilor și în spiritul și în litera legii, a mai subliniat edilul Capitalei, adăugând: "Trebuie delimitate foarte clar și explicit acțiunea de îndrumare și cea de audit. Suprapuse, cele două nu fac decât să creeze o anumită stare de neîncredere în control, confuzii, chiar foarte mult subiectivism. O legislație trebuie să fie limpede și atât de lipsită de factorul interpretativ și subiectiv uman încât să nu lase la voia întâmplării concluziile care pot să fie trase în urma lecturării unui raport".
     Gabriela Firea consideră că atunci când, din nefericire, este creată situația în care se identifică și se dimensionează un prejudiciu trebuie să se țină cont în misiunea de control a Curții de Conturi și de opinia Autorității Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), ceea ce în acest moment nu se întâmplă.
     Primarul Capitalei a mai afirmat că își dorește ca bugetele publice să fie eficient folosite în interesul cetățenilor și legislația să fie una la standarde europene, să aibă girul Parlamentului României și nu să se creeze legi de către instituțiile de control care ele însele, până la urmă, pot să fie subiective.
     Gabriela Firea a adăugat: "În ceea ce privește instituția pe care o reprezint, a fost auditată activitatea de jumătate de an, pentru anul trecut, a Primăriei și acum suntem în plină misiune de control și așteptăm rezultatul. Sperăm să fie unul pozitiv. Noi nu ne-am dorit sub nicio formă să încălcăm legislația dar dacă au fost anumite erori realizate de către funcționarii publici atunci sperăm să le îndreptăm".
     * Robert Negoiță: "Suntem cu toții dornici să se lupte împotriva corupției"
     Robert Negoiță, prezent la dezbatere în calitate de reprezentant al Asociației Municipiilor din România, a salutat proiectul de modificare a legii Curții de Conturi și a declarat: "Suntem cu toții dornici să se lupte împotriva corupției. Este un demers pe care îl susținem cu toții și este foarte firesc, discuția nu este doar în țara noastră, și în Europa și SUA există această preocupare".
     Domnia sa a adăugat că nu trebuie să ne ocupăm de lupta împotriva corupției doar pe partea de pedepsire a celor care greșesc, ci și din perspectiva prevenirii.
     Potrivit domniei sale, Asociația Municipală este foarte expusă, ținând cont că nimeni nu oferă consiliere.
     "Sunt legi care se bat cap în cap. Când discutăm despre legea Curții de Conturi, ar fi bine și am încuraja să avem și un pic de consultare", a adăugat Robert Negoiță.
     Reprezentantul Asociației Municipiilor consideră că este nevoie de cineva care să spună exact cum este corect să procedezi: "Ne interesează ca banul public să fie cheltuit cât se poate de eficient, este nevoie de standarde de cost. Nu trebuie să mai existe o situație în care la unele primării să fie un cost, iar la altă instituție altul pentru aceleași investiții. Trebuie să facem o chestiune în care, având niște standarde de cost, să știm să ne raportăm mai corect".
     * Florentin Pandele: "Trebuie să demontăm mitul «Semnează ca primarul»"
     Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, consideră că este nevoie de o instituție independentă care să verifice contestațiile făcute împotriva rapoartelor Curții de Conturi, în prezent această activitate fiind realizată de instanță, care, la rândul său, este controlată de inspectorii de la Curtea de Conturi. Domnia sa spune că nu este normal ca cel care analizează contestația să fie controlat de Curtea de Conturi.
     În opinia domnului Pandele, nu este normal ca auditorii să îi tragă la răspundere și pe primari pentru neregulile identificate în activitatea autorităților, întrucât proiectele sunt întocmite de către specialiștii din primării, iar edilii nu fac decât să "investească, cu formulă administrativă, respectivele documente". Mai mult decât atât, Florentin Pandele spune că, atâta vreme cât primarii și-au delegat responsabilitățile către city manageri, ei nu ar mai trebui trași la răspundere pentru activitatea instituțiilor pe care le reprezintă.
     "Trebuie să demontăm mitul «Semnează ca primarul»", a concluzionat șeful de la Voluntari.
     Proiectul pentru modificarea Legii Curții de Conturi se află acum la Senat și așteaptă să fie adoptat, potrivit senatorului Daniel Zamfir.
     Senatorul PNL a inițiat proiectul de lege în luna martie și a scris tuturor primarilor din România, având trei runde de consultări cu toți edilii din țară.
     Inițiativa legislativă a fost elaborată cu consultanța catedrei de drept financiar a Universității București, în colaborare cu catedra de drept financiar a Universității din Timișoara. Modificările legii Curții de Conturi au susținerea liderilor administrațiilor locale, potrivit senatorului Zamfir.
     Înaintea vacanței parlamentare, senatorul Zamfir ne-a declarat: "Auditorii trebuie să spună în mod cert care sunt prejudiciile și să-și asume răspunderea pentru respectivele sume. Se va institui măsura răspunderii auditorului CCR în legătură cu prejudiciul estimat.
     De asemenea, ar trebui să existe un departament de prevenție în cadrul CCR, care să ofere informații celor din autoritățile locale, dacă aceștia au nevoie, înainte să demareze un proiect. Acum, Curtea de Conturi le spune să întrebe Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), iar după aceea le spune că răspunsul ANAP nu este bun. În acest context, l-am obligat pe Nicolae Văcăroiu să introducă în regulamentul CCR o prevedere potrivit căreia Curtea de Conturi va ține cont de recomandările autoritățiilor abilitate în domeniu (în cazul achizițiilor publice vorbim cel mai frecvent de ANAP)".
     În acest an, bugetul instituției de control a fost redus, iar președintele CCR Nicolae Văcăroiu a fost audiat în Senat. Președintele Curții de Conturi a spus, în cadrul audierilor, că instituția pe care o conduce se poate desființa, după ce, la începutul anului, bugetul instituției a fost tăiat pentru prima dată în 153 de ani de existență. Nicolae Văcăroiu a menționat că instituția de control primește anual în jur de 65 de milioane de euro, dar oferă bugetului mult mai mulți bani. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au închis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au închis în teritoriu, lichiditatea totală fiind de 19.53 milioane de lei (4.20 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 5.24 milioane lei (1.12 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.08.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Circa jumătate din rulaj, dat de titlurile Banca Transilvania"
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat în teritoriul pozitiv ultima zi de...  click să citești tot articolul
20.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ușor vineri, investitorii având temeri cu privire la situația băncilor din Italia. Sectorul bancar din Italia este în atenție din cauza îngrijorărilor ce privesc...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice care a închis ședința de tranzacționare în teritoriu negativ
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, pe fondul redresării prețurilor metalelor.
     În acest conext, titlurile "BHP Billiton" Plc., cel mai mare grup minier din lume, s-au apreciat cu 1,2%, la...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9775
2.3766
3.1168
4.0891
0.1808
0.6232
0.2274
4.6483
5.1896
1.4353
3.6815
0.2447
0.4817
1.0808
0.0607
0.4437
0.6697
4.0737
0.2806
1.0413
0.5942
0.0584
0.3631
0.2156
2.6965
0.0394
0.1472
1.1090
0.6267
0.1232
155.6363
5.6593
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
.