CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
PNL CERE DEMITEREA MINISTRULUI ENERGIEI ȘI A CONDUCERII NUCLEARELECTRICA
BURSA 08.12.2017

ANCUȚA STANCIU
 
mărește imaginea
     * Nuclearelectrica: "În cazul opririi programate pentru seara zilei de 07.12.2017 (...), este vorba de o oprire controlată, programată pentru diverse activități de testare și eventuale remedieri care fac parte din programul de mentenanță pro-activă"
     * Deputatul PNL: "Dacă SNN nu recunoaște minciuna din primul comunicat (n.r. 6 decembrie), voi solicita în Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților audierea conducerii SNN"
       PNL, prin vocea deputatului Virgil Popescu, a cerut, ieri, demiterea ministrului Energiei, Toma Petcu, și a directorului general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, susținând că unitatea 2 de la Centrala de la Cernavodă nu a fost oprită planificat, așa cum a afirmat compania într-un comunicat, ci că ar fi avut loc un incident, cauzat de defectarea mașinii de încărcare și descărcare a combustibilului nuclear (MID). Virgil Popescu spune că oprirea ar fi fost una forțată, și nu proactivă. Deputatul PNL ne-a spus: "Pe domnii de la Ministerul Energiei i-aș întreba de ce au mințit și de ce au ascuns acest incident, care, este adevărat, nu este major, dar este un incident. În mod normal, nu suntem în Rusia ca să ascundem fapte și să le aflăm peste câteva săptămâni.
     Părerea mea este că incidentul de la Nuclearelectrica trebuia declarat și anunțat că nu pune în pericol exploatarea, că va fi oprită unitatea 2 de la Cernavodă și că va fi reparată.
     «Nuclearelectrica», pe lângă faptul că este o societate listată, lucrează în domeniul strategic, atomic, unde există regulile Agenției Internaționale Atomice.
     Nu poți să te joci cu siguranța, ești obligat să anunți incidentele, indiferent de gravitate. Probabil că au mai avut loc de-a lungul timpului, este absolut normal să se întâmple. Dar nu poți să ascunzi o astfel de întâmplare, mințind că ai făcut o «oprire proactivă a unității 2», ținând cont că Nuclearelectrica a anunțat Dispecerul Energetic Național (DEN) de această oprire controlată abia miercuri, 6 decembrie. Dacă ai revizie planificată, nu anunți de pe o zi pe alta, ci cu câteva luni înainte.
     Să nu uităm că Președintele Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica este chiar secretarul de stat Robert Tudorache. Mi se pare și mai grav că un secretar de stat din Guvernul României ascunde incidentul. Eu cred că ar trebui să plece toată conducerea Ministerului Energiei.
     Acum pot să îmi pun problema cum ar gestiona conducerea Nuclearelectrica un incident major, dacă la unul minor minte. Nu te joci cu siguranța nucleară în momente de genul acesta, ci anunți public ce s-a întâmplat. Aș vrea să se înțeleagă diferența dintre un incident minor, care nu pune în pericol siguranța instalațiilor și a oamenilor, cum a fost acesta, și o defecțiune majoră. Faptul că s-a defectat MID-ul este o defecțiune majoră, dar, din punct de vedere nuclear, este un incident minor. Gândiți-vă la un autoturism căruia i s-a defectat pompa de alimentare cu benzină. În mod normal, trebuie oprit și înlocuită pompa. Asta s-a întâmplat și la Nuclearelectrica. Mă aștept ca în această perioadă de oprire să se mai execute și operații suplimentare de mentenanță a reactoarelor. Dar factorul declanșator al opririi a fost defecțiunea la MID".
     Referitor la acuzațiile lui Virgil Popescu, oficialii SN Nuclearelectrica SA au declarat aseară: "Din punct de vedere tehnic, în cazul unui reactor nuclear, este efectiv imposibil să anunți anticipat oprirea «forțată» a reactorului în cazul în care cauza, așa cum susține domnul Virgil Popescu, ar fi una «fortață».
     Există o diferență clară între opririle controlate, programate și anunțate de companie, așa cum este cazul celei anunțate în data de 06.12.2017, și opririle care apar ca urmare a declanșării automate a reactorului care conduc implicit la desincronizarea reactorului de la Sistemul Energetic Național. Acestea din urmă pot fi comunicate de companie doar ulterior producerii, nu anticipat. În acest caz, similar unor opriri neplanificate, comunicate în trecut de SNN, compania anunță desincronizarea automată a reactorului de la SEN, nu oprirea controlată, cum s-a întâmplat în data de 06.12.2017.
     În cazul opririi programate pentru seara zilei de 07.12.2017, așa cum a fost anunțat de către companie în data de 06.12.2017, este vorba de o oprire controlată, programată pentru diverse activități de testare și eventuale remedieri care fac parte din programul de mentenanță pro-activă. Aceste activități de testare și eventuale remedieri includ lucrări de întreținere preventivă la sistemul de excitație a generatorului electric, verificări calibrări, înlocuire kit-uri calificate la mediu, inclusiv testarea și remedierea sistemului mecanic al mașinii de încărcat-descărcat combustibil.
     Așadar, cum rezultă din activitățile de testare și control menționate mai sus, planificate anterior, anunțate anterior opririi efective, este exclusă ipoteza unei opriri «forțate». Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a fost anunțată cu privire la deconectarea programată a Unității 2 CNE Cernavodă și a programului de activități. Mai mult, perioada opririi controlate este gândită în așa fel încât să nu afecteze Sistemul Energetic Național.
     După ce a văzut răspunsul Nuclearelectrica, deputatul Virgil Popescu a pus, public, următoarea întrebare către oficialii companiei: "Nuclearelectrica mai putea menține reactorul în funcțiune, după așa zisa oprire pro-activă? Vă dau eu răspunsul: Nu. Procedura de siguranță impune oprirea reactorului în maxim trei zile, în cazul unei defecțiuni la MID. Găsesc acest lucru în manualul de proceduri OM 35.000, referitor la MID. Recunosc că, în al doilea comunicat (n.r. de ieri), oficialii SNN au fost un pic mai sinceri, dar tot încearcă o manipulare, spunând că testează și apoi repară MID-ul. Nu este adevărat. Întâi îl repară și apoi îl testează ca să vadă dacă reparația a fost cu succes. Dacă lucrurile vor mai continua în același fel, în care SNN nu recunoaște minciuna din primul comunicat (n.r. 6 decembrie), voi solicita în Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților audierea conducerii SNN ca să ne explice ce s-a întâmplat în realitate cu Unitatea 2. Repet, nu te poți juca în acest domeniu nuclear și nu poți ascunde adevăratele cauze ale incidentelor".
     PNL a solicitat, ieri, premierului Mihai Tudose demiterea imediată a ministrului Energiei, Toma Petcu, și a directorului general provizoriu al Nuclearelectrica "pentru incompetența și iresponsabilitatea prin care au ales să gestioneze un incident operațional fără riscuri majore, alegând inclusiv a minți public în loc să spună adevărul. PNL cere, de asemenea, Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) să informeze corect asupra situației și să precizeze public dacă au autorizat numirea lui Cosmin Ghiță la conducerea Nuclearelectrica, o persoană fără nici un fel de experiență managerială".
     Virgil Popescu a mai spus: "În ultimele luni, numirile la conducerea tuturor companiilor din energie au fost făcute numai pe criterii politice, fără să se ia în calcul vreo competență profesională. Toate aceste lucruri au fost semnalate de PNL în moțiunea simplă pe energie depusă de parlamentarii liberali, moțiune pe care majoritatea PSD-ALDE în mod abuziv refuză să o pună în dezbaterea Camerei Deputaților, într-o tentativă gravă de sfidare a principiilor democratice".
     Oficialii Nuclearelectrica au anunțat, ieri, că se detașează de orice inițiativă de asociere cu orice activitate politică și solicită respectarea statutului de entitate economică, integral responsabilă de gestionarea activităților nucleare aferente operării în condiții de securitate nucleară a celor două reactoare. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  Madalin
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2017, ora 00:27)  
 In sfarsit PNL incepe sa miste!
 PSD-isti sunt niste banditi ca mint tot timpul! Nu le-a ajuns un Ghita. Acum creat altul.


 
  1.1.   PSD-istii s-an inspirat de la K.W.Johanis...  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Investitorul , in data de 08.12.2017, ora 11:20)
 
 Care prin falsificarea de inscrisuri a dobandit casa ce nu-i apartinea, fapt confirmat de instanta de judecata.
 A declararat in 2016 ca va restitui banii necuveniti, incasati din inchirierea casei, dar,pana acum, n-a restituit nici un leu !
 Cat despre L.Orban, presedintele PNLcu a sa campanie pt. PMB, ce sa mai vorbim, ne duce cu gandul la defunctul PCR:
 ,,partidul minte, partidul minte, partidu minte... inteleapta !


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2017, ora 08:44)  
 Foarte bine.Vom afla cine minte.De fapt minciuna e la mare cinste.Mai ales in randul politicienilor.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2017, ora 15:52)  
 Eu sunt un simplu om. Nu ma interseaza politicul, insa sa spui ca PNL incepe de miste dupa ce au furat si ei este prea mult. Din ce am vazut toti fura : si PNL si PSD


 
Aceeasi sectiune (Politica)
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs negativ ieri, după publicarea unor date din care rezultă că activitățile de business din zona euro înregistrează cel mai lent ritm de creștere din ultimul...  click să citești tot articolul
23.03.2018
BVB
     * Deal de 12,4% cu titlurile Carbochim
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de o ședință negativă din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii bursei încheind ziua de tranzacționare în scădere.
     Rulajul...  click să citești tot articolul
22.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
       Volumul înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii de tranzacționare a scăzut la 44,97 milioane de lei (9,64 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de 46 de milioane de lei....  click să citești tot articolul
22.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând decizia de politică monetară a băncii centrale americane (Fed).
     Titlurile conglomeratului german "Bayer" AG s-au depreciat cu...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     * Boromir Ind a ajuns la o deținere de 96,25% din Boromir Prod și poate cere retragerea obligatorie a acționarilor și delistarea de la bursă
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a scăzut la 46,24 milioane de lei (9,91 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de aproape 55 de milioane de...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs poztiv ieri, pe fondul deprecierii euro, generată de publicarea unor date dezamăgitoare privind încrederea oamenilor de afaceri din Germania....  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9196
2.3853
2.9273
3.9936
0.1834
0.6263
0.2147
4.6651
5.3315
1.4900
3.6049
0.2286
0.4864
1.1025
0.0662
0.4571
0.9522
3.7841
0.3203
1.1414
0.5984
0.0582
0.3501
0.2029
2.7405
0.0394
0.1439
1.0303
0.6269
0.1212
163.3202
5.5044
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
.