Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
PNL CERE DEMITEREA MINISTRULUI ENERGIEI ȘI A CONDUCERII NUCLEARELECTRICA
BURSA 08.12.2017

ANCUȚA STANCIU
 
mărește imaginea
     * Nuclearelectrica: "În cazul opririi programate pentru seara zilei de 07.12.2017 (...), este vorba de o oprire controlată, programată pentru diverse activități de testare și eventuale remedieri care fac parte din programul de mentenanță pro-activă"
     * Deputatul PNL: "Dacă SNN nu recunoaște minciuna din primul comunicat (n.r. 6 decembrie), voi solicita în Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților audierea conducerii SNN"
       PNL, prin vocea deputatului Virgil Popescu, a cerut, ieri, demiterea ministrului Energiei, Toma Petcu, și a directorului general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, susținând că unitatea 2 de la Centrala de la Cernavodă nu a fost oprită planificat, așa cum a afirmat compania într-un comunicat, ci că ar fi avut loc un incident, cauzat de defectarea mașinii de încărcare și descărcare a combustibilului nuclear (MID). Virgil Popescu spune că oprirea ar fi fost una forțată, și nu proactivă. Deputatul PNL ne-a spus: "Pe domnii de la Ministerul Energiei i-aș întreba de ce au mințit și de ce au ascuns acest incident, care, este adevărat, nu este major, dar este un incident. În mod normal, nu suntem în Rusia ca să ascundem fapte și să le aflăm peste câteva săptămâni.
     Părerea mea este că incidentul de la Nuclearelectrica trebuia declarat și anunțat că nu pune în pericol exploatarea, că va fi oprită unitatea 2 de la Cernavodă și că va fi reparată.
     «Nuclearelectrica», pe lângă faptul că este o societate listată, lucrează în domeniul strategic, atomic, unde există regulile Agenției Internaționale Atomice.
     Nu poți să te joci cu siguranța, ești obligat să anunți incidentele, indiferent de gravitate. Probabil că au mai avut loc de-a lungul timpului, este absolut normal să se întâmple. Dar nu poți să ascunzi o astfel de întâmplare, mințind că ai făcut o «oprire proactivă a unității 2», ținând cont că Nuclearelectrica a anunțat Dispecerul Energetic Național (DEN) de această oprire controlată abia miercuri, 6 decembrie. Dacă ai revizie planificată, nu anunți de pe o zi pe alta, ci cu câteva luni înainte.
     Să nu uităm că Președintele Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica este chiar secretarul de stat Robert Tudorache. Mi se pare și mai grav că un secretar de stat din Guvernul României ascunde incidentul. Eu cred că ar trebui să plece toată conducerea Ministerului Energiei.
     Acum pot să îmi pun problema cum ar gestiona conducerea Nuclearelectrica un incident major, dacă la unul minor minte. Nu te joci cu siguranța nucleară în momente de genul acesta, ci anunți public ce s-a întâmplat. Aș vrea să se înțeleagă diferența dintre un incident minor, care nu pune în pericol siguranța instalațiilor și a oamenilor, cum a fost acesta, și o defecțiune majoră. Faptul că s-a defectat MID-ul este o defecțiune majoră, dar, din punct de vedere nuclear, este un incident minor. Gândiți-vă la un autoturism căruia i s-a defectat pompa de alimentare cu benzină. În mod normal, trebuie oprit și înlocuită pompa. Asta s-a întâmplat și la Nuclearelectrica. Mă aștept ca în această perioadă de oprire să se mai execute și operații suplimentare de mentenanță a reactoarelor. Dar factorul declanșator al opririi a fost defecțiunea la MID".
     Referitor la acuzațiile lui Virgil Popescu, oficialii SN Nuclearelectrica SA au declarat aseară: "Din punct de vedere tehnic, în cazul unui reactor nuclear, este efectiv imposibil să anunți anticipat oprirea «forțată» a reactorului în cazul în care cauza, așa cum susține domnul Virgil Popescu, ar fi una «fortață».
     Există o diferență clară între opririle controlate, programate și anunțate de companie, așa cum este cazul celei anunțate în data de 06.12.2017, și opririle care apar ca urmare a declanșării automate a reactorului care conduc implicit la desincronizarea reactorului de la Sistemul Energetic Național. Acestea din urmă pot fi comunicate de companie doar ulterior producerii, nu anticipat. În acest caz, similar unor opriri neplanificate, comunicate în trecut de SNN, compania anunță desincronizarea automată a reactorului de la SEN, nu oprirea controlată, cum s-a întâmplat în data de 06.12.2017.
     În cazul opririi programate pentru seara zilei de 07.12.2017, așa cum a fost anunțat de către companie în data de 06.12.2017, este vorba de o oprire controlată, programată pentru diverse activități de testare și eventuale remedieri care fac parte din programul de mentenanță pro-activă. Aceste activități de testare și eventuale remedieri includ lucrări de întreținere preventivă la sistemul de excitație a generatorului electric, verificări calibrări, înlocuire kit-uri calificate la mediu, inclusiv testarea și remedierea sistemului mecanic al mașinii de încărcat-descărcat combustibil.
     Așadar, cum rezultă din activitățile de testare și control menționate mai sus, planificate anterior, anunțate anterior opririi efective, este exclusă ipoteza unei opriri «forțate». Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a fost anunțată cu privire la deconectarea programată a Unității 2 CNE Cernavodă și a programului de activități. Mai mult, perioada opririi controlate este gândită în așa fel încât să nu afecteze Sistemul Energetic Național.
     După ce a văzut răspunsul Nuclearelectrica, deputatul Virgil Popescu a pus, public, următoarea întrebare către oficialii companiei: "Nuclearelectrica mai putea menține reactorul în funcțiune, după așa zisa oprire pro-activă? Vă dau eu răspunsul: Nu. Procedura de siguranță impune oprirea reactorului în maxim trei zile, în cazul unei defecțiuni la MID. Găsesc acest lucru în manualul de proceduri OM 35.000, referitor la MID. Recunosc că, în al doilea comunicat (n.r. de ieri), oficialii SNN au fost un pic mai sinceri, dar tot încearcă o manipulare, spunând că testează și apoi repară MID-ul. Nu este adevărat. Întâi îl repară și apoi îl testează ca să vadă dacă reparația a fost cu succes. Dacă lucrurile vor mai continua în același fel, în care SNN nu recunoaște minciuna din primul comunicat (n.r. 6 decembrie), voi solicita în Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților audierea conducerii SNN ca să ne explice ce s-a întâmplat în realitate cu Unitatea 2. Repet, nu te poți juca în acest domeniu nuclear și nu poți ascunde adevăratele cauze ale incidentelor".
     PNL a solicitat, ieri, premierului Mihai Tudose demiterea imediată a ministrului Energiei, Toma Petcu, și a directorului general provizoriu al Nuclearelectrica "pentru incompetența și iresponsabilitatea prin care au ales să gestioneze un incident operațional fără riscuri majore, alegând inclusiv a minți public în loc să spună adevărul. PNL cere, de asemenea, Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) să informeze corect asupra situației și să precizeze public dacă au autorizat numirea lui Cosmin Ghiță la conducerea Nuclearelectrica, o persoană fără nici un fel de experiență managerială".
     Virgil Popescu a mai spus: "În ultimele luni, numirile la conducerea tuturor companiilor din energie au fost făcute numai pe criterii politice, fără să se ia în calcul vreo competență profesională. Toate aceste lucruri au fost semnalate de PNL în moțiunea simplă pe energie depusă de parlamentarii liberali, moțiune pe care majoritatea PSD-ALDE în mod abuziv refuză să o pună în dezbaterea Camerei Deputaților, într-o tentativă gravă de sfidare a principiilor democratice".
     Oficialii Nuclearelectrica au anunțat, ieri, că se detașează de orice inițiativă de asociere cu orice activitate politică și solicită respectarea statutului de entitate economică, integral responsabilă de gestionarea activităților nucleare aferente operării în condiții de securitate nucleară a celor două reactoare. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Madalin
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2017, ora 00:27)  
 In sfarsit PNL incepe sa miste!
 PSD-isti sunt niste banditi ca mint tot timpul! Nu le-a ajuns un Ghita. Acum creat altul.


 
  1.1.   PSD-istii s-an inspirat de la K.W.Johanis...  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Investitorul , in data de 08.12.2017, ora 11:20)
 
 Care prin falsificarea de inscrisuri a dobandit casa ce nu-i apartinea, fapt confirmat de instanta de judecata.
 A declararat in 2016 ca va restitui banii necuveniti, incasati din inchirierea casei, dar,pana acum, n-a restituit nici un leu !
 Cat despre L.Orban, presedintele PNLcu a sa campanie pt. PMB, ce sa mai vorbim, ne duce cu gandul la defunctul PCR:
 ,,partidul minte, partidul minte, partidu minte... inteleapta !


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2017, ora 08:44)  
 Foarte bine.Vom afla cine minte.De fapt minciuna e la mare cinste.Mai ales in randul politicienilor.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2017, ora 15:52)  
 Eu sunt un simplu om. Nu ma interseaza politicul, insa sa spui ca PNL incepe de miste dupa ce au furat si ei este prea mult. Din ce am vazut toti fura : si PNL si PSD


 
Aceeasi sectiune (Politica)
ACORD DE COLABORARE ÎNTRE JUDEȚELE CONSTANȚA ȘI TULCEA
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au închis în teritoriu pozitiv, lichiditatea totală fiind de 39,86 milioane de lei (8,54 milioane de euro)  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 29,1 milioane lei (6,24 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a crescut cu 2,68 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a apreciat la 4,0936
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat astăzi un curs de referință de 4,6669 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,11 bani comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6658 lei.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9000
2.3862
3.1229
4.0936
0.1803
0.6256
0.2275
4.6669
5.3090
1.4425
3.6267
0.2387
0.4937
1.0844
0.0620
0.4512
0.7209
4.0761
0.2832
1.0953
0.5880
0.0555
0.3598
0.2131
2.6831
0.0394
0.1447
1.1097
0.6282
0.1249
160.9953
5.6653
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.