PNL CERE DEMITEREA MINISTRULUI ENERGIEI ȘI A CONDUCERII NUCLEARELECTRICA
BURSA 08.12.2017

ANCUȚA STANCIU
 
mărește imaginea
     * Nuclearelectrica: "În cazul opririi programate pentru seara zilei de 07.12.2017 (...), este vorba de o oprire controlată, programată pentru diverse activități de testare și eventuale remedieri care fac parte din programul de mentenanță pro-activă"
     * Deputatul PNL: "Dacă SNN nu recunoaște minciuna din primul comunicat (n.r. 6 decembrie), voi solicita în Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților audierea conducerii SNN"
       PNL, prin vocea deputatului Virgil Popescu, a cerut, ieri, demiterea ministrului Energiei, Toma Petcu, și a directorului general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, susținând că unitatea 2 de la Centrala de la Cernavodă nu a fost oprită planificat, așa cum a afirmat compania într-un comunicat, ci că ar fi avut loc un incident, cauzat de defectarea mașinii de încărcare și descărcare a combustibilului nuclear (MID). Virgil Popescu spune că oprirea ar fi fost una forțată, și nu proactivă. Deputatul PNL ne-a spus: "Pe domnii de la Ministerul Energiei i-aș întreba de ce au mințit și de ce au ascuns acest incident, care, este adevărat, nu este major, dar este un incident. În mod normal, nu suntem în Rusia ca să ascundem fapte și să le aflăm peste câteva săptămâni.
     Părerea mea este că incidentul de la Nuclearelectrica trebuia declarat și anunțat că nu pune în pericol exploatarea, că va fi oprită unitatea 2 de la Cernavodă și că va fi reparată.
     «Nuclearelectrica», pe lângă faptul că este o societate listată, lucrează în domeniul strategic, atomic, unde există regulile Agenției Internaționale Atomice.
     Nu poți să te joci cu siguranța, ești obligat să anunți incidentele, indiferent de gravitate. Probabil că au mai avut loc de-a lungul timpului, este absolut normal să se întâmple. Dar nu poți să ascunzi o astfel de întâmplare, mințind că ai făcut o «oprire proactivă a unității 2», ținând cont că Nuclearelectrica a anunțat Dispecerul Energetic Național (DEN) de această oprire controlată abia miercuri, 6 decembrie. Dacă ai revizie planificată, nu anunți de pe o zi pe alta, ci cu câteva luni înainte.
     Să nu uităm că Președintele Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica este chiar secretarul de stat Robert Tudorache. Mi se pare și mai grav că un secretar de stat din Guvernul României ascunde incidentul. Eu cred că ar trebui să plece toată conducerea Ministerului Energiei.
     Acum pot să îmi pun problema cum ar gestiona conducerea Nuclearelectrica un incident major, dacă la unul minor minte. Nu te joci cu siguranța nucleară în momente de genul acesta, ci anunți public ce s-a întâmplat. Aș vrea să se înțeleagă diferența dintre un incident minor, care nu pune în pericol siguranța instalațiilor și a oamenilor, cum a fost acesta, și o defecțiune majoră. Faptul că s-a defectat MID-ul este o defecțiune majoră, dar, din punct de vedere nuclear, este un incident minor. Gândiți-vă la un autoturism căruia i s-a defectat pompa de alimentare cu benzină. În mod normal, trebuie oprit și înlocuită pompa. Asta s-a întâmplat și la Nuclearelectrica. Mă aștept ca în această perioadă de oprire să se mai execute și operații suplimentare de mentenanță a reactoarelor. Dar factorul declanșator al opririi a fost defecțiunea la MID".
     Referitor la acuzațiile lui Virgil Popescu, oficialii SN Nuclearelectrica SA au declarat aseară: "Din punct de vedere tehnic, în cazul unui reactor nuclear, este efectiv imposibil să anunți anticipat oprirea «forțată» a reactorului în cazul în care cauza, așa cum susține domnul Virgil Popescu, ar fi una «fortață».
     Există o diferență clară între opririle controlate, programate și anunțate de companie, așa cum este cazul celei anunțate în data de 06.12.2017, și opririle care apar ca urmare a declanșării automate a reactorului care conduc implicit la desincronizarea reactorului de la Sistemul Energetic Național. Acestea din urmă pot fi comunicate de companie doar ulterior producerii, nu anticipat. În acest caz, similar unor opriri neplanificate, comunicate în trecut de SNN, compania anunță desincronizarea automată a reactorului de la SEN, nu oprirea controlată, cum s-a întâmplat în data de 06.12.2017.
     În cazul opririi programate pentru seara zilei de 07.12.2017, așa cum a fost anunțat de către companie în data de 06.12.2017, este vorba de o oprire controlată, programată pentru diverse activități de testare și eventuale remedieri care fac parte din programul de mentenanță pro-activă. Aceste activități de testare și eventuale remedieri includ lucrări de întreținere preventivă la sistemul de excitație a generatorului electric, verificări calibrări, înlocuire kit-uri calificate la mediu, inclusiv testarea și remedierea sistemului mecanic al mașinii de încărcat-descărcat combustibil.
     Așadar, cum rezultă din activitățile de testare și control menționate mai sus, planificate anterior, anunțate anterior opririi efective, este exclusă ipoteza unei opriri «forțate». Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a fost anunțată cu privire la deconectarea programată a Unității 2 CNE Cernavodă și a programului de activități. Mai mult, perioada opririi controlate este gândită în așa fel încât să nu afecteze Sistemul Energetic Național.
     După ce a văzut răspunsul Nuclearelectrica, deputatul Virgil Popescu a pus, public, următoarea întrebare către oficialii companiei: "Nuclearelectrica mai putea menține reactorul în funcțiune, după așa zisa oprire pro-activă? Vă dau eu răspunsul: Nu. Procedura de siguranță impune oprirea reactorului în maxim trei zile, în cazul unei defecțiuni la MID. Găsesc acest lucru în manualul de proceduri OM 35.000, referitor la MID. Recunosc că, în al doilea comunicat (n.r. de ieri), oficialii SNN au fost un pic mai sinceri, dar tot încearcă o manipulare, spunând că testează și apoi repară MID-ul. Nu este adevărat. Întâi îl repară și apoi îl testează ca să vadă dacă reparația a fost cu succes. Dacă lucrurile vor mai continua în același fel, în care SNN nu recunoaște minciuna din primul comunicat (n.r. 6 decembrie), voi solicita în Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților audierea conducerii SNN ca să ne explice ce s-a întâmplat în realitate cu Unitatea 2. Repet, nu te poți juca în acest domeniu nuclear și nu poți ascunde adevăratele cauze ale incidentelor".
     PNL a solicitat, ieri, premierului Mihai Tudose demiterea imediată a ministrului Energiei, Toma Petcu, și a directorului general provizoriu al Nuclearelectrica "pentru incompetența și iresponsabilitatea prin care au ales să gestioneze un incident operațional fără riscuri majore, alegând inclusiv a minți public în loc să spună adevărul. PNL cere, de asemenea, Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) să informeze corect asupra situației și să precizeze public dacă au autorizat numirea lui Cosmin Ghiță la conducerea Nuclearelectrica, o persoană fără nici un fel de experiență managerială".
     Virgil Popescu a mai spus: "În ultimele luni, numirile la conducerea tuturor companiilor din energie au fost făcute numai pe criterii politice, fără să se ia în calcul vreo competență profesională. Toate aceste lucruri au fost semnalate de PNL în moțiunea simplă pe energie depusă de parlamentarii liberali, moțiune pe care majoritatea PSD-ALDE în mod abuziv refuză să o pună în dezbaterea Camerei Deputaților, într-o tentativă gravă de sfidare a principiilor democratice".
     Oficialii Nuclearelectrica au anunțat, ieri, că se detașează de orice inițiativă de asociere cu orice activitate politică și solicită respectarea statutului de entitate economică, integral responsabilă de gestionarea activităților nucleare aferente operării în condiții de securitate nucleară a celor două reactoare. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  Madalin
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2017, ora 00:27)  
 In sfarsit PNL incepe sa miste!
 PSD-isti sunt niste banditi ca mint tot timpul! Nu le-a ajuns un Ghita. Acum creat altul.


 
  1.1.   PSD-istii s-an inspirat de la K.W.Johanis...  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Investitorul , in data de 08.12.2017, ora 11:20)
 
 Care prin falsificarea de inscrisuri a dobandit casa ce nu-i apartinea, fapt confirmat de instanta de judecata.
 A declararat in 2016 ca va restitui banii necuveniti, incasati din inchirierea casei, dar,pana acum, n-a restituit nici un leu !
 Cat despre L.Orban, presedintele PNLcu a sa campanie pt. PMB, ce sa mai vorbim, ne duce cu gandul la defunctul PCR:
 ,,partidul minte, partidul minte, partidu minte... inteleapta !


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2017, ora 08:44)  
 Foarte bine.Vom afla cine minte.De fapt minciuna e la mare cinste.Mai ales in randul politicienilor.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2017, ora 15:52)  
 Eu sunt un simplu om. Nu ma interseaza politicul, insa sa spui ca PNL incepe de miste dupa ce au furat si ei este prea mult. Din ce am vazut toti fura : si PNL si PSD


 
Aceeasi sectiune (Politica)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 09:44
     Economia chineză, a doua economie a lumii, a înregistrat o performanță peste așteptări în 2017 cu o creștere anuală de 6,9%, peste ținta oficială de 6,5%, grație exporturilor și vânzărilor cu amănuntul, arată datele publicate astăzi de Biroul Național de Statistică din China.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 09:22
     Un număr de 15 percheziții au loc astăzi dimineață la persoane suspectate că furau cărbune din vagoanele de marfă, în județul Hunedoara. Polițiștii spun că în aproape un an a fost furată cantitatea de 300 de tone din vagoanele care aprovizionau Termocentrala Mintia.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 07:29
     Ministerul Justiției intenționează să introducă prin lege acordarea unor compensații financiare pentru deținuții care au executat pedepse în condiții necorespunzătoare, posibilitatea adoptării acestei măsuri fiind prevăzută în Calendarul de măsuri 2018-2024 pentru soluționarea supra-aglomerării carcerale, aprobat ieri de Guvern.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 07:27
CNAIR:
     Două sectoare de drumuri naționale - DN 67C, între Novaci și Rânca, județul Gor,j și DN 11C între Târgu Secuiesc și Bixad - sunt închise la această oră și mai multe drumuri naționale sunt acoperite cu zăpadă, anunță CNAIR, care precizează că unele drumuri au fost blocate din cauza căderilor de copaci.  click să citești tot articolul
Internaţional, 07:18
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Trei din principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
18.01.2018
BVB
     * Deal de peste 9 milioane de lei cu titluri "Banca Transilvania"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, printr-o evoluție pozitivă atât în ceea ce privește cotațiile...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Titlurile societăților listate în Europa au scăzut ieri, după ce companii printre care "Burberry Group" Plc și "Skanska" AB au raportat rezultate financiare dezamăgitoare.  click să citești tot articolul
17.01.2018
BVB
     * Transferuri de 10,5 milioane de lei cu acțiuni "Banca Transilvania"
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 38,87 de milioane de lei, peste cel din ședința precedentă, de 28,5 milioane de lei, dar sub valoarea medie...  click să citești tot articolul
17.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, exportatorii din regiune fiind impulsionați de deprecierea euro.  click să citești tot articolul
16.01.2018
     Fondurile de pensii administrate de NN au ajuns să aibă o participație de 6,42% din acțiunile MedLife, în urma unui schimb, pe piața secundară a Bursei de Valori București, se arată într-un raport...  click să citești tot articolul
16.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care firma britanică de construcții "Carillion" Plc, cu 43.000 de angajați, a intrat în procedură de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 17 ianuarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3.0379
2.3813
3.0601
3.9531
0.1830
0.6253
0.2150
4.6573
5.2524
1.5068
3.4395
0.2245
0.4834
1.1150
0.0672
0.4728
0.9972
3.8067
0.3089
1.1806
0.5915
0.0596
0.3565
0.2027
2.7705
0.0394
0.1326
1.0364
0.6268
0.1192
163.7883
5.4810
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
20.12.2017
     The red spot on the white paper becomes greenish, but maintains it's shape, when you move your eyes to the empty part.  click here to read the entire article
19.12.2017
     Approximately 700 magistrates from several courts and prosecutor offices in the country have gathered yesterday on the steps of the Bucharest Court of Appeal.  click here to read the entire article
18.12.2017
     * The Secretary General of the European Federation of Journalists has pledged to support with all his strength, the efforts of FAIR-MediaSind to halt the politicians' attacks on the independence of Romanian journalists
       The political assault on the freedom of the press in Romania, through the amendment of the laws of justice by the coalition in power, was one of the main issues today in the meeting of the Social Dialog Commission of the European Commission, which was attended, on behalf of Romania, Leonard Pădureț, president of the FAIR - MediaSind Culture and Mass Media Federation, together with executive president Cristi Godinac.  click here to read the entire article
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  click here to read the entire article
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  click here to read the entire article
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  click here to read the entire article
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  click here to read the entire article
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  click here to read the entire article
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  click here to read the entire article
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  click here to read the entire article
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  click here to read the entire article
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  click here to read the entire article
.