Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 14.06.2018

George Marinescu
 
     Modificarea Codului de Procedură Penală a trecut de Senat cu 74 de voturi pentru și 28 împotrivă. Aleșii din camera superioară a Parlamentului României au validat modificările stabilite de Comisia Iordache, în ciuda amendamentelor depuse de reprezentanții opoziției și a îngrijorărilor exprimate de Comisia de la Veneția și de GRECO.
     După votul de miercuri, legea adoptată de Senat va merge la Camera Deputaților, care este for decizional.
     Cum au decurs însă dezbaterile de miercuri din Senat privitoare la Codul de Procedură Penală?
     În afara dezbaterilor generale cu privire la această lege - 239/2018 - un singur amendament din cele 165 depuse de opoziția parlamentară și respinse în Comisia Iordache a fost suținut în plenul Senatului, dar a căzut și acesta la vot.
     Proiectul legislativ nu a fost susținut în plen de inițiator, care a lipsit de la ședința de miercuri, dar a primit aviz pozitiv din partea Guvernului Româ­niei, prin vocea reprezentantului Ministerului Justiției.
     Gruprurile PSD, ALDE și UDMR din Senat și-au exprimat de la începutul dezbaterilor intenția de a vota modificările propuse la Codul de Procedură Penală, susținând că procedura a fost democratică, bazată pe dezbateri și că modificarea nu se face prin ordonanțe de urgență sau prin asumare ca pe vremea miniștrilor de justiție Monica Macovei și Raluca Prună, când au fost schimbate prin actele guvernului, de fiecare dată, peste o sută de articole din legislația din domeniu.
     * Gorghiu: Procurorii, la ordinul lui Dragnea
     Singura voce din partea opoziției parlamentare care s-a făcut auzită mai tăios cu acest prilej a aparținut senatorului PNL Alina Gorghiu. Ea a susținut că dezbaterile din Comisia Iordache nu s-au rezumat la transpunerea directivei europene privind consolidarea prezumției de nevinovăție. Conform lui Gorghiu, membrii PSD și ALDE din cadrul comisiei au făcut tot ce se poate "ca să se vorbească despre infractori, despre Dragnea, despre orice altceva decât despre întărirea sistemului juridic din România."
     Senatorul liberal a susținut că efectele acestei legi nu au fost analizate pe baza unui studiu de impact și că aplicarea ei va genera un blocaj a activității din justiție.
     "Obiectivul acestei legislații penale este unul singur: să aduceți procurorii la ordine la sediul din Kiseleff, la domnul Dragnea. Dacă până acum politica penală avea în centru victima infracțiunii, de azi înainte va avea în centru infractorul. Politica penală va vorbi de azi înainte des­pre infractor și numai despre el", a concluzionat Alin Gorghiu, care a mai spus că PNL dorește evaluarea Comisiei de la Veneția pe Codul de Procedură Penală și pe Codul Penal, așa cum au ieșit ele din Comisia Iordache.
     Senatorii USR s-au declarat nemulțumiți de modificările aduse printre care au enumerat și faptul că fostele soții și amantele infractorilor nu vor mai putea fi audiate în calitate de martor în dosarele penale.
     "Această lege include câteva amendamente care au fost gândite și redactate pentru uzul unor persoane. Amendamentul Dragnea - revizuirea hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când a intervenit neredactarea și/sau nesemnarea hotărârii de condamnare de judecătorul care a participat la soluționarea cauzei. Amendamentul TELDRUM - convorbirile, comunicările sau conversațiile înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării sau persoanele care fac obiectul cercetării ori care nu contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor nu pot fi folosite sau atașate la dosarul de urmărire penală. Amendamentul Tăriceanu - instanța de apel nu poate desființa sentința primei instanțe prin care s-a dispus achitarea inculpatului. Amendamentul Iordache - care prevede că este interzisă, în timpul urmăririi penale, comunicarea publică a oricărei informații referitoare la faptele și persoanele care fac obiectul procedurii", a afirmat Vlad Alexandrescu, senator din partea USR.
     El a susținut că PSD a marcat miercuri, 13 iunie, 28 de ani de la mineriada din 1990 "oferindu-le haiducilor din partid libertatea de a nu fi trași la răspundere penală în justiție."
     * Modificări în favoarea suspecților
     Dar ce aduc nou modificările Codului de Procedură Penală aprobate de Senatul României?
     Sintagma "suspiciune rezonabilă" a fost înlocuită cu sintagma "indicii temeinice", iar modalitățile și posibilitățile de realizare a interceptărilor au fost drastic restrânse.
     Convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate și înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării nu pot fi folosite sau atașate la dosarul de urmărire penală.
     Durata urmăririi penale este redusă la un an. Dacă în acest timp procurorii nu reușesc să trimită în judecată persoana în cauză, atunci dosarul se clasează automat.
     Liberarea condiționată poate fi cerută din șase în șase luni, față de intervalul minim de un an cât trebuie să treacă acum între solicitări.
     Conform articolului 453 alineatul 1 revizuirea hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când intervine neredactarea și/sau nesemnarea hotărârii de condamnare de judecătorul care a participat la soluționarea cauzei și când un judecător sau un procuror a fost sancționat disciplinar definitiv pentru exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență, dacă aceste împrejurări au influențat soluția pronunțată în cauză (amendament PSD).
     Totodată, în cursul urmăririi penale și al judecării cauzei sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice, precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul aces­tor proceduri și nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate.
     Conform art. 421 alin. 2, instanța de apel nu poate desființa sentința primei instanțe prin care s-a dispus achitarea inculpatului și nu poate pronunța o hotărâre de condamnare direct în apel decât dacă sunt readministrate probe noi, care să conducă la desființarea soluției de achitare a primei instanțe pentru infirmarea motivelor pentru care a fost dispusă achitarea.
     Art. 92, alin.2 prevede că suspectul sau inculpatul poate participa la efectuarea oricărui act de urmărire penală sau la orice audiere, la solicitarea aces­tuia. În cazul în care martorii sau subiecții procesuali consideră că au motive de temere în legătură cu aceste împrejurări pot solicita, potrivit legii, procurorului sau judecătorului statut de persoană amenințată sau protejată, după caz, atât în faza de urmărire penală, cât și de judecată.
     Conform art. 103, alin (2), condamnarea se dispune doar atunci când instanța are convingerea că acuzația a fost dovedită din toate probele administrate.
     Alin. 4 al aceluiași articol prevede: condamnarea, renunțarea în aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei nu pot fi dispuse pentru alte fapte decât cele pentru care s-a dispus trimiterea în judecată. Nu se poate dis­pune extinderea procesului penal în faza de judecată pentru alte fapte sau circumstanțe decât cele pentru care s-a dispus trimiterea în judecată. Schimbarea încadrării juridice poate fi dispusă numai în cazul în care situația de fapt poate primi o altă încadrare juridică decât cea reținută în actul de trimitere în judecată.
     Art. 106, alin (1'): Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore. Perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, între acestea intervenind un interval de 12 ore.
     Conform art. 143, alin (4'), convorbirile, comunicările sau conversațiile înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării sau persoanele care fac obiectul cercetării ori care nu contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor nu pot fi folosite sau atașate la dosarul de urmărire penală. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Politica)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
16.10.2018
BVB
     * Rulaj de 35,23 milioane de lei
       * Rulaj de 35,23 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă în ședința de debut a săptămânii, toți indicii pieței înregistrând aprecieri ale...  click să citești tot articolul
16.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au revenit pe curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, în baza evoluțiilor din sectorul telecom și cel energetic.  click să citești tot articolul
15.10.2018
BVB
     * Rulaj de 36,9 milioane de lei
       * Rulaj de 36,9 milioane de lei
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii în teritoriul pozitiv, în contextul în...  click să citești tot articolul
15.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt vineri, după declinul puternic din cele două zile anterioare.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8739
2.3865
3.1090
4.0786
0.1808
0.6256
0.2252
4.6677
5.3242
1.4484
3.5984
0.2369
0.4950
1.0874
0.0616
0.4523
0.6964
4.0341
0.2816
1.0799
0.5830
0.0547
0.3585
0.2140
2.6526
0.0395
0.1445
1.0983
0.6295
0.1235
159.3098
5.6340
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.