PREMIERĂ EDITORIALĂ:Romanul "Xanax", lansat la 11 mii de metri altitudine

A.L.
Miscellanea /

Romanul "Xanax", lansat la 11 mii de metri altitudine

Xanax, ajuns la al treilea tiraj la doar trei luni de la apariţie, a fost lansat, în premieră, la 11.000 de metri altitudine, la bordul unei curse charter între Bucureşti şi Tunisia (Hammamet), în prezenţa unui grup de jurnalişti, a mai multor reprezentanţi ai unor agenţii de turism şi a câtorva zeci de turişti.

Romanul, semnat de jurnalistul Liviu Iancu, are ca pretext teama de zbor a autorului, dar vorbeşte, printre altele, de corupţia politică şi instituţională din România ultimelor decenii, despre ipocrizia personajelor cheie ale vieţii publice, fie că sunt oameni de afaceri, miniştri sau personalităţi culturale, se arată într-un comunicat de presă, remis astăzi, Redacţiei noastre.

La o oră de la decolarea cursei charter operate de agenţia Christian Tour în parteneriat cu compania Blue Air, pasagerii au fost surprinşi de anunţul comandantului aeronavei, Adina Stolojan, care a spus că este pentru prima dată în istoria aviaţiei româneşti şi, poate, mondiale, când o carte este lansată într-un avion în zbor. "Pentru că pe pământ i s-a părut prea puţin, jurnalistul Liviu Iancu a decis să lanseze această carte şi deasupra norilor", a adăugat comandantul, potrivit comunicatului de presă.

Romanul Xanax a surprins încă de la apariţia sa, la jumătatea lunii februarie, la Editura Trei, când primul tiraj de 1.500 de exemplare s-a epuizat în doar patru zile. Cel de-al doilea tiraj, dublu faţă de primul, s-a vândut şi el în următoarea lună şi jumătate, în piaţă aflându-se acum cel de-al treilea tiraj, tot de 3.000 de exemplare, se mai arată în comunicat.

"Am făcut această lansare în avion pentru că mi-a fost tot timpul teamă că lumea va pleca de la lansările mele. Acum, dacă cineva vrea să plece, poate să părăsească «sala» şi nu mă supăr", a glumit Liviu Iancu, jurnalist la Profit.ro, în debutul discursului său de lansare. El a recunoscut că toţi colegii din presă cu care a călătorit de-a lungul ultimilor 20 de ani ştiu că se teme de avion şi pentru a putea călători, trebuie să apeleze la Xanax, iar acesta este unul dintre motivele pentru care şi-a numit astfel romanul de debut. "Am tot felul de frici când urc în avion, mă tem de numele pilotului, de turbulenţe şi de multe altele, iar acum, când am aflat că pilotul este o doamnă, m-am temut foarte tare să nu se uite în oglindă şi să nu-şi dea cu ruj în timp ce «conduce». Când am urcat în avion i-am lăsat cartea cu dedicaţie, în care am rugat-o să nu facă parcare laterală cu spatele pentru că, deşi am mare încredere în femei, la partea asta cu parcarea mi-e încă teamă", a continuat el să glumească.

La final, autorul le-a dezvăluit pasagerilor că Xanax nu se vinde în avion şi nici măcar în farmacii, unde au existat cazuri în care unii s-au interesat de carte. "Vă mulţumesc că m-aţi ascultat până la final şi nu aţi părăsit sala", şi-a încheiat Liviu Iancu discursul din avion.

Raluca Hatmanu, directorul de marketing şi comunicare al Christian Tour, agenţia care a organizat charterul, a afirmat, la rândul ei, că această carte are legătură şi cu lumea turismului, cu lumea vacanţelor şi cu zboruri.

Virginia Costeschi, coordonator editorial la Editura Trei, a declarat că n-a mai întâlnit până acum un autor care să creadă atât de tare în cartea lui precum Liviu Iancu. "La prima noastră întâlnire mi-a zis «Dacă n-o să luaţi cartea asta o să vă pară rău, pentru că o să se vândă în mii de exemplare». Xanax este o carte ca o călătorie dinspre copilărie spre maturitate, dinspre comunitatea mică, în care toţi oamenii se cunosc între ei către oraşul nebun, este o călătorie dinspre debutul în carieră spre consacrare şi este o călătorie şi dinspre iubirea de viaţă spre iubirea vieţii. Este o lectură pe care v-o recomand din suflet, pentru că anul ăsta este în mod sigur anul Xanax", a afirmat reprezentanta editurii Trei.

Xanax este un roman deopotrivă amuzant, profund, realist, cinic şi sensibil: "Omul pare mult mai fragil decât un avion, dar în realitate e mult mai puternic. Un şurub mic dacă i se strică avionului, un mic flaps dacă nu i se deschide sau un senzor dacă i se arde, riscă oricând să se prăbuşească. Doar omul poate să zboare mai departe cu sufletul mutilat, cu toţi senzorii arşi, cu aripile şubrede sau rupte şi cu toate şuruburile sărite, ca şi cum o forţă misterioasă l-ar ţine mereu şi mereu pe linia de plutire".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS