GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

PRESA INTERNAŢIONALĂ DESPRE ÎNCEPUTUL PREŞEDINŢIEI ROMÂNE A UE:Absenţa lui Dragnea la Ateneu şi manifestaţiile antiguvernamentale în prim plan

V.D.
Internaţional /

Absenţa lui Dragnea la Ateneu şi manifestaţiile antiguvernamentale în prim plan

Disputa în culise între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă cu privire la cine să reprezinte România la summituri, absenţa remarcată a lui Liviu Dragnea şi manifestaţia câtorva sute de persoane, în ninsoare, la Ateneu, unde România şi-a început preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, sunt principalele momente ale primei preşedinţii române a Europei asupra cărora se opreşte presa internaţională.

România, al doilea cel mai sărac stat membru UE din 2007, nu şi-a început sub cele mai bune auspicii preşedinţia europeană, în contextul în care Liviu Dragnea încearcă să impună în Parlament o dezincriminare a unor infracţiuni de corupţie şi în contextul unor conflicte în interiorul elitei politice, comentează Reuters.

Statul de drept va fi afectat profund în cazul în care România ar dezincrimina unele forme de corupţie şi ar graţia infractori, a avertizat vineri preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker într-o conferinţă de presă comună cu Iohannis, subliniind că UE s-a construit prin compromisuri, însă principiile juridice nu sunt negociabile.

Juncker şi-a exprimat deja îngrijorarea cu privire la capacitatea României de a face faţă provocării preşedinţiei UE, însă oficiali români încearcă să-l convingă de contrariu, notează Reuters.

Observatori de la Bruxelles subliniază că posibilitatea ca statul care deţine preşedinţia Uniunii să-i influenţeze agenda a scăzut odată cu extinderea europeană, iar unii se îndoiesc că adevăratele decizii sunt luate la Bruxelles, Paris, Roma sau în alte câteva capitale.

Însă îndoieli mai vechi cu privire la capacitatea României de a lupta împotriva corupţiei constituie, cu toate acestea, un impediment, în contextul în care Uniunea se mândreşte cu faptul că este o apărătoare a statului de drept, comentează Reuters.

Disensiuni politice nu vor afecta preşedinţia română a UE, au dat asigurări oficiali români joi, la Bucureşti, în contextul îngrijorărilor Comisiei cu privire la capacitatea Bucureştiului de a conduce blocul european până la jumătatea lui 2019.

"Depinde doar de voi ca politica română să fie un exemplu bun sau un avertisment teribil pentru Europa", le-a spus preşedintele Consiliului Uniunii Europene oaspeţilor săi, la Ateneu, într-un discurs susţinut în limba română, citat de The Associated Press.

Un mesaj proiectat cu lumină verde pe Ateneu, unde oficiali UE au luat cina, sublinia că manifestanţii "vor în UE", iar Partidul Social Democrat (PSD), aflat la putere, "vrea Rusia".

Participanţii la ceremonie au ascultat Rapsodia Română a lui George Enescu şi discursuri foarte directe.

"Ca o amintire a trecutului comunist, anumite instituţii şi anumiţi decidenţi se agaţă în continuare de puterea necontrolată pe care au exercitat-o anterior", îl citează AP pe preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, care nu a dat nume.

Deţinerea preşedinţiei UE contează pentru foste ţări comuniste ca România, care au aderat la Uniune de puţin timp, comentează AP, care scrie că unii români consideră că evenimente din ultimele săptămâni au făcut Guvernul disfuncţional, iar alţii văd în ele o dovadă a sănătăţii democraţiei române.

Altă problemă apărută joi, într-un moment "delicat" scrie AP, este faptul că Dragnea a dat în judecată Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker, în urma unor acuzaţii de fraudă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility Forum
Cabinet de avocatTMPS