Dezbaterea BURSA ELECTROMOBILITATEA - problematică şi soluţiiDezbaterea BURSA ELECTROMOBILITATEA - problematică şi soluţii

PREŞEDINTELE BCE, LA ULTIMA REUNIUNE ÎN FRUNTEA BĂNCII:Riscurile la adresa economiei zonei euro s-au intensificat

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Jean-Claude Trichet

Jean-Claude Trichet

BCE a menţinut dobânda la 1,5%  

Banca va achiziţiona obligaţiuni garantate de 40 miliarde euro

Riscurile la adresa economiei uniunii monetare europene s-au intensificat, potrivit afirmaţiilor preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care a condus ieri, pentru ultima dată, şedinţa consiliului guvernatorilor instituţiei. Mandatul de opt ani al lui Jean-Claude Trichet expiră la finele acestei luni, iar în fruntea BCE va veni italianul Mario Draghi.

"Perspectivele economice rămân expuse la incertitudinile extrem de ridicate, iar riscurile de scădere s-au intensificat", a spus Trichet, după şedinţa în care BCE a hotărât să menţină dobânda cheie la 1,5%, aşa cum anticipau analiştii.

Amintim că, anul acesta, BCE a majorat dobânda de două ori - de la 1%, la 1,5%.

Oficialul BCE a subliniat, ieri, că o analiză aprofundată a tuturor datelor privind economia zonei euro şi a evoluţiilor viitoare este luată în considerare.

Totodată, Trichet a afirmat că "inflaţia rămâne ridicată în zona euro şi probabil se va menţine la peste 2% în lunile următoare, dar urmează să scadă ulterior".

În plus, BCE a anunţat, ieri, că oferă noi împrumuturi de urgenţă băncilor, în vederea sprijinirii sistemului financiar al zonei euro, afectat de criza datoriilor. Instituţia va oferi băncilor comerciale credite nelimitate pe 12 şi 13 luni.

În luna august, BCE a acordat unui număr de 114 bănci împrumuturi de 49,75 miliarde euro.

BCE a mai decis să achiziţioneze obligaţiuni garantate în valoare de până la 40 miliarde euro (53 miliarde dolari). În cadrul acestui program, BCE achiziţionează de pe piaţa secundară obligaţiuni emise de statele îndatorate din zona euro.

Inflaţia din zona euro a crescut la 3% în septembrie, în timp ce ţinta BCE este de cel mult 2%.

Euro a urcat cu 0,5% ieri, pe piaţa SUA, la ora 10.40, ajungând la un curs de 1,3415 dolari.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility ForumConferinţa CCIB 'Excelena în afaceri. Modelul EFQM – soluţie pentru creşterea competitivităţii'
Cabinet de avocatTMPS