PREŞEDINTELE KLAUS IOHANNIS:"Avem un sistem de învăţământ învechit, cu o mulţime de idei incoerente"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Cultură #Construcţii /

Prototipul casei solare EFdeN

Prototipul casei solare EFdeN

Sistemul de învăţământ din ţara noastră, la acest moment, este unul învechit, înţesat de idei incoerente, care ajung, de multe ori, să devină iniţiative legis­lative sau ordonanţe, conform preşedintelui ţării, Klaus Iohannis, care a fost prezent ieri, la lansarea prototipului casei solare EFdeN.

Domnia sa a declarat: "Nu este suficient să încurajăm implicarea tinerilor în cercetare şi dezvoltare, ci trebuie să punem bazele unui transfer sistematic al rezultatelor cercetării în societate. Modernizarea Româ­niei depinde de menţinerea stabilităţii economice, care să permită promovarea unei societăţi bazate pe cunoaştere, capabilă să exploateze inteligent şi sustenabil provocările tehnologice ale viitorului. Economia bazată pe tehnologie şi industrii creative este viitorul lumii dezvoltate, din care şi noi, românii, dorim să facem parte. De aceea, am tot repetat că avem nevoie de o Românie educată, o Românie în care numărul copiilor care fac performanţă creşte, în timp ce dezvoltarea sistemului de învăţământ se bazează pe strategii bine gândite. Asta este ceea ce îmi doresc. Ceea ce avem este un sistem învechit, cu o mulţime de idei incoerente, care ajung, culmea, de multe ori, să devină iniţiative legislative sau ordonanţe".

Klaus Iohannis a adus în discuţie şi problemele fondului locativ, afirmând: "Avem, de departe, cele mai mici locuinţe din Uniunea Europeană, iar cele mai multe nu sunt eficiente deloc din punct de vedere energetic, în timp ce tehnologia ne oferă oportunitatea de a găsi soluţii care să asigure confort şi să reducă semnificativ consumul de energie".

Casa solară EFdeN are un sistem de automatizare inteligent

Casa solară EFdeN produce, anual, mai multă energie decât consumă, cu ajutorul soarelui (pe acoperiş sunt montate panouri fotovoltaice), susţin reprezentanţii proiectului, potrivit cărora imobilul presupune costuri de întreţinere foarte mici, întrucât doar energia electrică trebuie plătită.

Mihai Toader, director general şi co-fondator al proiectului EFdeN, a declarat, ieri: "Proiectarea şi execuţia prototipului au durat doi ani. Este o casă electrică, iar dacă vorbim de zona de eficienţă energetică, am redus la minium pierderile. Sunt, însă, şi luni în care nu îşi asigură energie, iar din punct de vedere al optimizării costurilor, este mai bine ca locuinţa să fie legată la reţea, astfel încât să poată folosi reţeaua ca un sistem de acumulatori.

Casa are un sistem de automatizare inteligent, care poate fi controlat prin voce şi care operează temperatura, umiditatea, sistemul de iluminat, reţeaua de uşi din casă etc.".

Potrivit domniei sale, prototipul casei solare EFdeN va fi înscris în competiţia "Solar Decathlon" din Dubai, iar preţul acestuia este de circa 300.000 de euro.

"Casa are un dining, un living, un dormitor, o baie şi o bucătărie şi îi vizează pe cei care vor să stea, mai degrabă, cu chirie. Are o suprafaţă utilă de aproximativ 75 de metri pătraţi, fiind făcută, în principiu, pentru două persoane", a mai spus domnul Toader.

Proiectarea acesteia a început la finalul anului 2016, iar partea de şantier a demarat în urmă cu patru luni.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS