Preţul boabelor de cacao a scăzut cu 11% anul trecut, la New York

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime /

Preţul boabelor de cacao a scăzut cu 11% anul trecut, la New York

Analiştii anticipează redresarea cotaţiilor acestei materii prime în 2018 

Preţul boabelor de cacao a avut un an slab în 2017, pierzând 11% pe piaţa din New York, din cauza producţiei solide din Africa de Vest, care a generat un excedent la nivel mondial.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Producătorilor de Cacao, excedentul din anul agricol 2016-2017 a însumat 371.000 de tone, cu mult peste deficitul de 174.000 de tone consemnat în sezonul anterior, informează www.agrimoney.com.

Sursa precizează că preţul mic a stimulat cererea de cacao, iar analiştii anticipează că sunt şanse ca preţul acestei materii prime agricole să se redreseze.

Specialiştii băncii olandeze ABN Amro spun: "Şansa ca producţia din Africa de Sud să fie din nou record este scăzută întrucât nu mai avem condiţiile meteo din sezonul trecut şi, în plus, tot mai mulţi arbori de cacao îmbătrânesc, dând mai puţine fructe. Totodată, Coasta de Fildeş ţine în frâu producţia ilegală de cacao în zonele protejate, ca să prevină defrişări suplimentare".

Analiştii ABN menţionează că cererea mare şi livrările mai reduse vor alimenta preţurile de pe piaţa de profil în perioada următoare. Dar, stocurile de cacao sunt relativ mari, ceea ce nu va permite un avans prea mare al preţurilor.

ABN Amro menţionează: "Totuşi, semnalele indică mai degrabă preţuri mari decât mici. Ne aşteptăm la un preţ al boabelor de cacao de 2.300 de dolari tona la sfârşitul anului 2018".

La rândul lor, analiştii Citibank afirmă: "Vedem un excedent mare al pieţei în 2016-2017, care se apropie de echilibru în 2017-2018, în baza unor livrări mai scăzute din Africa de Vest şi a sporirii activităţilor de procesare. Coasta de Fildeş şi Ghana realizează aproape două treimi din recolta mondială de profil, iar producţia ambelor ţări ar putea să scadă cu 5-7% în ritm anual, la 1,9 milioane de tone, respectiv 0,9 milioane de tone.

Cererea de cacao a sporit cu aproape 5% în 2016-2017 şi poate creşte cu 3,6% în noul sezon de recoltare. Anticipăm declinul raportului dintre stocuri şi cantităţile procesate la 44% în anul viitor, faţă de 47%, cât preconizam anterior".

Citibank aşteaptă un preţ mediu al boabelor de cacao de 2.000 de dolari tona anul viitor, cu fluctuaţii între 2.100 şi 2.200 de dolari tona, după care, în 2019, cotaţia va ajunge la 2.200-2.300 de dolari tona. Şi Goldman Sachs consideră că preţul va fi de 2.000 de dolari tona în următoarele 12 luni.

Analiştii Commerzbank susţin că la nivelul industriei se resimte un optimism cu privire la sezonul 2017-2018, mai ales că piaţa produselor de ciocolată a crescut în ultimele două trimestre, iar activităţile de procesare a boabelor de cacao s-au îmbunătăţit în mod considerabil.

Aceştia anticipează că preţul boabelor de cacao va fi, în ultimul trimestru din 2018, de 2.300 dolari tona.

Ieri dimineaţă, pe piaţa americană, cotaţia boabelor de cacao cu livrare în martie era de 1.935 dolari tona, în scădere cu 0,3% faţă de ziua precedentă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS