Preţul cafelei, la cel mai scăzut nivel din ultimele 29 de luni

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Materii Prime /

Preţul cafelei, la cel mai scăzut nivel din ultimele 29 de luni

Cotaţia futures a cafelei a scăzut în prima zi a săptămânii, pe piaţa americană, până la cel mai redus nivel din ultimele 29 de luni, în condiţiile în care moneda braziliană (realul) a continuat să se deprecieze în raport cu dolarul, crescând atractivitatea vânzărilor de profil la export.

Luni seara, cotaţia cafelei arabica cu termen de livrare în luna septembrie a scăzut cu 3%, la 1,1165 dolari livra (o livră = aproape 500 de grame) la ICE Futures din New York. Scăderea a fost cea mai mare de după luna octombrie 2017. Anterior, în cursul şedinţei de luni, preţul cafelei a coborât până la 1,1155 dolari livra - cel mai redus din ianuarie 2016 până acum. Ieri, însă, preţul a recuperat ceva teren, atingând 1,121 dolari livra la ora 09.16 (ora SUA), în creştere cu 0,4% faţă de ziua anterioară.

De la finele lui 2016 până în prezent, cotaţia cafelei a scăzut cu 19% în timp ce realul brazilian s-a depreciat cu 17%.

Potrivit analiştilor, producţia de cafea a Braziliei, cel mai mare producător şi exportator mondial, va atinge un nivel record în acest an. Scăderea preţurilor ar putea fi una benefică pentru companii precum "Starbucks" Corp., cel mai mare lanţ de cafenele din lume, şi "Nestle" SA, care produce mărcile Nescafe şi Nespresso.

Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) estimează că producţia mondială de cafea pe anul 2018/2019 va fi cu 11,4 milioane de saci (un sac = 60 kg) mai mare decât în anul anterior, ajungând la un record de 171,2 milioane de saci, în principal datorită Braziliei.

USDA mai anticipează că, în anul 2018/2019, consumul mondial de cafea va atinge recordul de 163,2 milioane de saci.

Pentru Brazilia, producţia de cafea Arabica este estimată de USDA să crească cu 6 milioane de saci faţă de sezonul anterior, la 44,5 milioane de saci. În cazul Vietnamului, producţia este preconizată să crească cu 600.000 de saci, la recordul de 29,9 milioane de saci.

Conform USDA, importurile de cafea boabe ale Uniunii Europene vor spori cu un milion de saci în perioada amintită, la 48 de milioane de saci. Cei mai importanţi furnizori de cafea pentru blocul comunitar includ Brazilia (cu 29% din total), Vietnam (cu 24%), Honduras (7%) şi Columbia (7%).

Importurile de profil ale SUA vor creşte cu 2,4 milioane de saci, la 27 de milioane, potrivit USDA, care precizeză că furnizorii de top pentru piaţa americană sunt Brazilia (23% din total), Columbia (22%), Vietnam (15%) şi Honduras (6%).

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS