Preţul futures al grâului, în declin de trei zile

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Materii Prime /

Analiştii aşteaptă, în SUA, o recoltă de profil mai mare decât cea estimată de guvern 

Preţul futures al grâului a scăzut ieri, pentru a treia zi la rând, la Bursa din Chicago, investitorii speculând că agricultorii americani vor obţine o recoltă mai mare decât arătau estimările guvernului. În plus, pe pieţe s-au mai redus temerile legate de o eventuală întrerupere a livărilor de grâu din regiunea Mării Negre.

Cotaţia grâului cu livrare în septembrie a scăzut cu 0,2% la ora 10:17, la Chicago Board of Trade (CBOT), atingând 5,4825 dolari/buşel (un buşel de grâu = 27,22 kilograme). Mai devreme, declinul a fost şi mai mare: -1%. La data de 8 august, preţul grâului a scăzut cu 2,2% pe piaţa din Chicago, scăderea fiind cea mai importantă din 29 iulie, când atingea nivelul minim al ultimilor patru ani: 5,185 dolari buşelul.

Tot ieri, preţul grâului pentru morărit cu livrare în noiembrie a coborât cu 1,3% pe piaţa din Paris, la 172 de euro (230,34 dolari) tona.

Confom unui sondaj Bloomberg News, agricultorii din SUA ar putea recolta 2,015 miliarde buşeli de grâu anul acesta, în timp ce Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) estima, luna trecută, o producţie de 1,992 mjliarde buşeli de grâu. Totodată, Bloomberg News preconizează că stocurile globale de grâu vor creşte până la nivelul maxim al ultimilor trei ani: 190,81 milioane de tone înainte de recolta Emisferei Nordice, din 2015. USDA urmează să publice astăzi datele oficiale în acest sens.

"În lipsa întreruperii livrărilor mondiale din motive geopolitice, ne aşteptăm ca preţul grâului să-şi reia declinul la Bursa din Chicago, ca urmare a îmbunătăţirii perspectivelor culturilor de grâu de iarnă şi de primăvară, din SUA", consideră analiştii băncii de investiţii "Morgan Stanley".

Preţul grâului a revenit în creştere după declinul semnificativ din luna iulie, ca urmare a tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, care reprezintă un pericol pentru livrările de profil, dar şi a excesului de ploi din Europa, care ameninţa calitatea recoltelor de grâu. Conform USDA, Rusia şi Ucraina vor realiza, în acest an, aproape 20% din exporturile globale de grâu.

Preţul grâului a scăzut cu 16% în ultimul an, la CBOT, pe fondul aşteptărilor de creştere a producţiei de profil.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS