Primarul şi fostul viceprimar din Tîrgu Mureş, trimişi în judecată de DNA

Andrei Stan
Anticorupţie /

Primarul şi fostul viceprimar din Tîrgu Mureş, trimişi în judecată de DNA

Primarul municipiului Tîrgu Mureş, Dorin Florea, şi fostul viceprimar Sergiu Claudiu Maior au fost trimişi în judecată astăzi de procurorii anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi de comiterea a 9.198 de fapte de uzurpare a funcţiei, informează un comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Astfel, Sergiu Claudiu Maior, fost viceprimar al municipiului Tîrgu Mureş, la data faptelor consilier al primarului, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru uzurparea funcţiei, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, săvârşită în formă continuată (9.198 acte materiale).

Dorin Florea, primar al municipiului Tîrgu Mureş, şi Andrei Mureşan, fost secretar al Municipiului Tîrgu Mureş, sunt acuzaţi de DNA de săvârşirea infracţiunii de complicitate la uzurparea funcţiei, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, săvârşită în formă continuată (9.198 acte materiale). Cei doi au fost trimişi în judecată în stare de libertate.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: "Inculpatul Maior Sergiu Claudiu, în calitate de consilier al primarului municipiului Tîrgu Mureş, în perioada 9 martie 2016 - 29 iunie 2017, a îndeplinit acte - semnarea a 9198 ordine de plată emise de Municipiul Tîrgu Mureş - ce nu intrau în atribuţiile sale legale de serviciu, fiindu-i interzise de lege. Interdicţia a rezultat din incompatibilitatea stabilită de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi confirmată de instanţă prin decizie definitivă la data de 1 martie 2016. Această împrejurare a avut ca efect pierderea, de către Maior Sergiu Claudiu, a dreptului de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică în următorii 3 ani.

În vederea eludării interdicţiilor prevăzute de lege, după ce a demisionat din funcţiile de viceprimar şi de consilier local, Sergiu Claudiu Maior ar fi fost numit de primarul Dorin Florea în postul de consilier al primarului pentru a îndeplini în continuare prerogativele de putere publică ce i-au fost interzise de lege. Printre atribuţiile primite figura şi aceea de a semna ordinele de plată, atribuţie pe care Sergiu Claudiu Maior o îndeplinise şi în calitate de viceprimar".

Concret, susţin anchetatorii, în calitate de primar al municipiului Tîrgu Mureş, Dorin Florea a emis două dispoziţii prin care, cu nerespectarea Legii numărul 176/2010, i-a creat lui Sergiu Claudiu Maior cadrul necesar să efectueze acte ce implică exercitarea prerogativelor de putere publică, cu toate că se afla sub interdicţia anterior menţionată.

În acelaşi context, Andrei Mureşan, în calitate de secretar al Municipiului Tîrgu Mureş, a avizat pentru legalitate şi a semnat cele două dispoziţii emise de edil, precizează procurorii.

"Prin aceste demersuri, inculpaţii au vătămat interesul oraşului Tîrgu Mureş şi pe cel al cetăţenilor ca funcţiile şi demnităţile publice să fie exercitate în condiţii de imparţialitate, integritate şi transparenţă şi să nu poată fi ocupate de persoanele decăzute din dreptul de a le mai ocupa", arată DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş, cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită