PRIMELE ŞAPTE LUNI: România, deficit de cont curent de 4,81 miliarde de euro

V.D.
Bănci-Asigurări /

România, deficit de cont curent de 4,81 miliarde de euro

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 4,811 miliarde euro în primele şapte luni ale acestui an, cu 15,6% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), publicate astăzi.

În primele şapte luni ale anului trecut, deficitul contului curent a fost de 4,162 miliarde euro, arată datele revizuite ale BNR.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României.

Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 11,3% în primele şapte luni, la 7,6 miliarde euro, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Balanţa bunurilor a consemnat, în primele şapte luni, un deficit de 7,089 miliarde euro, în creştere cu 999 milioane euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini şi cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un deficit de 3,024 miliarde euro în primele şapte luni, mai redus cu 820 milioane euro decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 2,314 miliarde euro (comparativ cu 2,275 miliarde euro în perioada ianuarie - iulie 2017), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2,179 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 135 milioane euro.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat anul trecut un deficit de 6,46 miliarde euro, cu 85% mai mare decât nivelul înregistrat în 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanţei comerciale.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Și ce trebuie să se întâmple cu leul dacă tot crește deficitul? Și de ce preferă BNR ca exporturile din Ungaria și Polonia să crească pe seama României? Și de ce este menținut dezechilibrul?

    Pentru că sclavi cu rată în euro? :))))))) 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS