Procurorii DNA au trimis în judecată o fostă judecătoare din Timiş

D.I.
Anticorupţie /

Procurorii DNA au trimis în judecată o fostă judecătoare din Timiş

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au trimis-o în judecată, în stare de libertate, pe Floriţă Boloş, fost magistrat în cadrul Judecătoriei Ineu, se arată într-un comunicat al DNA, dat astăzi publicităţii.

Potrivit documentului, fosta judecătoare este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice (2 fapte din care una în formă continuată) şi fals intelectual în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii explică: Floriţă Boloş, în calitate de magistrat judecător la Judecătoria Ineu, a încălcat normele procesuale în ceea ce priveşte competenţa teritorială şi a ignorat lipsa dovezii de plată a taxelor judiciare de timbru şi timbru judiciar mobil, a pronunţat, în perioada 2009-2011, un număr de 44 hotărâri judecătoreşti, prin care, în mod nelegal, s-a transferat în patrimoniul reclamantului (societate comercială) din cauzele civile respective, dreptul de proprietate asupra a 188 parcele de teren (232,25 ha), situate în extravilanul comunei Zărand, judeţul Arad, care au făcut obiectul judecăţii.

Concret, Boloş a reţinut în mod fals, în cuprinsul sentinţelor, faptul că acţiunile sunt timbrate legal, că pârâţii şi reclamanţii din cauze au calitate procesuală pasivă, respectiv activă, că pârâţii au avut în patrimoniul acestora dreptul de proprietate cu privire la parcelele de teren menţionate în cererile de chemare în judecată, că pârâţii sunt cumpărători/moştenitorii proprietarilor menţionaţi în titlurile de proprietate şi că pârâţii din cauze au refuzat în prealabil încheierea contractului în formă autentică.â

De asemenea, soluţiile din cauzele civile au fost pronunţate de fostul magistrat în absenţa persoanelor care în mod real au avut calitatea de părţi (titularii dreptului de proprietate) şi a probelor necesare adoptării unor soluţii juste, pronunţând astfel hotărâri contrare legii, prin care reclamantul a dobândit dreptul de proprietate asupra parcelelor de teren care au făcut obiectul judecăţii.

Potrivit procurorilor anticorupţie, prin această conduită, Floriţă Boloş a determinat obţinerea unui folos necuvenit suplimentar pentru societatea beneficiară a dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 232,25 ha teren şi a determinat cauzarea unui prejudiciu total de 33.336,76 lei primăriei municipiului Timişoara, prin faptul că nu s-au încasat la bugetul local sumele corespunzătoare taxelor de timbru aferente.

Boloş ar fi procedat similar când, la data de 26.05.2011, a pronunţat o sentinţa civilă, fără a se încasa la bugetul de stat sumele corespunzătoare taxelor aferente în valoare de 7.668 lei.

Sursa citată mai precizează că dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Timişoara.

În comunicat se mai arată că în datele de 5 iulie 2013, 14 iulie 2016 respectiv 27 februarie 2018, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a fostului magistrat în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni similare (vezi comunicatele nr. 651/VIII/3 din 05 iulie 2013, 1020/VIII/3 din 14 iulie 2016 şi 178/VIII/3 din 27 februarie 2018).

În două dintre cauzele respective, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat-o pe Floriţă Boloş la pedeapse de 4 şi 7 ani închisoare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită