PRODUCĂTORII DE ŢIGARETE:"Iniţiativa legislativă antitutun loveşte comerţul"

Valentin Busuioc
Companii #Bunuri de Larg Consum /

Proiectul de amendare a Legii 349/2002 cu privire la combaterea efectelor fumatului poate duce la pierderea a 20.000 locuri de muncă si ar putea înjumătăţi cifra de afaceri pentru aproape 50% dintre punctele de vânzare care comercializează ţigarete, susţin producătorii din domeniu, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

Producătorii de ţigarete au depus, recent, la Camera Deputaţilor, un punct de vedere referitor la propunerea de interzicere totală a fumatului în spaţiile publice închise şi de interzicere a comercializării produselor din tutun la o distanţă de mai puţin de 250 de metri de spitale şi unităţi de învăţământ.

Autorii documentului estimează că, "dintr-un total de 73.000 de puncte de vânzare cu amănuntul a produselor din tutun, aflate la ora actuală în România, vor fi afectate peste 46% la nivel naţional: 54% în mediul urban şi 27% în mediul rural".

"Dat fiind că în Bucureşti există peste 500 unităţi de învăţământ şi peste 100 unităţi medicale, impactul estimat este de 65% din numărul punctelor de vânzare", se mai arată în documentul menţionat. Potrivit semnatarilor, "restricţia listării produselor din tutun va reduce cifra de afaceri a comercianţilor afectaţi cu 35% până la 50%".

Potrivit scrisorii adresate Camerei Deputaţilor, scăderea traficului de consumatori fumători poate conduce la reducerea vânzărilor şi pentru alte categorii de produse (coşul de cumpărături al unui fumător este cu peste 30% mai mare decât cel al unui nefumător). Cifra de afaceri va scădea în cuantum egal cu vânzările generate de categoria de ţigarete, iar reducerea volumelor şi a profitului va determina în mod direct scăderea posibilităţilor fiecărui comerciant de a plăti salarii sau de a menţine numărul de angajaţi, atrag atenţia producătorii de ţigarete.

Ca urmare, oamenii de afaceri din domeniu anticipează efecte în lanţ pentru antrepozitari, angrosişti, transportatori, estimând pierderea a circa 20.000 de locuri de muncă din totalul de circa 40.000 în această ramură economică, pe lanţul de aprovizionare si distribuţie.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al ţării noastre, după companiile din sectorul petrolier. În 2014, industria tutunului a virat la buget circa 2,7 miliarde euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă 1,75% din PIB si 12,5% din totalul veniturilor bugetare, conchide comunicatul citat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova
Comercianti de Diamante
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Gorgandin
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS