GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

Profit de 544,64 milioane lei pentru FP, la 11 luni

C.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea /

Profit de 544,64 milioane lei pentru FP, la 11 luni
 • document ataşat STRUCTURA ACTIONARIATULUI si TOP 10 DETINERI
  apasă aici pentru a descărca.

  Fondul Proprietatea (FP) a încheiat primele 11 luni cu un profit de 544,64 milioane lei (123,6 milioane euro), cu 4,35% sub câştigul consemnat în perioada similară a anului trecut, când a fost raportat un profit de 569,41 milioane lei.

  Fondul a avut un profit de 541,38 milioane lei în luna octombrie, potrivit statisticilor lunare transmise de FP.

  Activul net al Fondului a crescut cu 1,88% în luna noiembrie, la 15,15 miliarde de lei, de la 14,87 miliarde lei în octombrie.

  La finele lunii noiembrie, Fondul avea investiţii în titluri de stat de 147,52 milioane lei, de 3,2 ori mai mici faţă de plasamentele din luna octombrie, de 473 milioane lei. În acelaşi timp, sumele din depozitele bancare au coborât de 4,8 ori, de la 373,96 milioane lei la 77,04 milioane lei.

  Acţiunile deţinute la companii din România reprezintă 99,02% din activul net, diferenţa de 0,98% fiind reprezentată de participaţii la societăţi listate în Austria.

  În funcţie de sectoare, "petrol & gaze" avea cea mai mare pondere la finalul lunii noiembrie, de 46,97% (41,9% în luna octombrie), segmentul "utilităţi electricitate & gaz: transport, distribuţie, furnizare" are o pondere de 22,61%, iar "utilităţi electricitate: producţie" acoperă 21,06%.

  Fondul Proprietatea a vândut săptămâna trecută întreg pachetul de 15% din acţiunile Transgaz pentru 303,4 milioane de lei (172 lei/acţiune).

  Cumpărătorii acţiunilor au fost unele fonduri de investiţii autohtone şi unele SIF-uri, reprezentanţii BT Asset Management, OTP Asset Management, SIF1 Banat Crişana, SIF2 Moldova şi SIF5 Oltenia, confirmându-ne că au participat la oferta FP. SIF Oltenia a raportat că a achiziţionat, în cadrul plasamentului privat derulat de FP, un număr de 51.826 de titluri TGN, pentru care a plătit suma de 8.914.072 de lei.

  OTP Asset Management a fost unul dintre cumpărătorii titlurilor TGN şi a achiziţionat acţiuni de cel puţin 100.000 de euro, ne-a spus Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management Romania.

  Preţul obţinut de fond este cu 4% sub cel la care statul a vândut un pachet similar de acţiuni Transgaz în luna aprilie, dar, între timp, compania a distribuit şi dividende.

  Motivul vânzării pachetului de acţiuni TGN deţinut de FP este de a se strânge lichidităţi, în vederea distribuirii acestora către acţionari. Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, consideră că astfel de mişcări duc spre îndeplinirea mandatului cerut de către acţionari.

  Actualul program de răscumpărare de acţiuni urmează să se încheie în următoarea perioadă şi va fi urmat de o nouă astfel de operaţiune.

  Participaţiile la bănci reprezintă 3,13% (3,17% în luna octombrie).

  Participaţia la OMV Petrom (SNP) a rămas cu cea mai mare pondere în activ, de 32,65%, fiind urmată de deţinerea la Romgaz, care acoperă 13,54% din total.

  Opinia Cititorului

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Cotaţii Internaţionale

  vezi aici mai multe cotaţii

  Bursa Construcţiilor

  www.constructiibursa.ro

  www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility Forum
  Cabinet de avocatTMPS