PROPUNERE LEGISLATIVĂ A UNUI MEMBRU CNA:Fond de sprijinire a principalelor posturi TV private

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising /

Fond de sprijinire a principalelor posturi TV private

Valentin Jucan, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, a transmis ieri, către Preşedinţie şi Guvern, o scrisoare deschisă, alături de un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea unui Fond audiovizual prin intermediul căruia să se asigure un sprijin financiar pentru cele mai importante posturi TV private.

Măsura este motivată de scăderea drastică a sumelor obţinute de către principalele posturi de televiziune, din difuzarea de publicitate, precum şi de faptul că furnizorii TV obţin venituri importante prin retransmisia gratuită a programelor televiziunilor private ce s-au declarat libere la retransmisie.

Valentin Jucan arată în scrisoare: "Din punct de vedere legislativ sau a politicilor fiscale, dezvoltarea audiovizualului din România nu a beneficiat niciodată de sprijinul necesar din partea Executivului sau a Legislativului. Această lipsă de viziune şi de reacţie la aglomerarea spaţiului în care televiziunile îşi desfăşoară activitatea ne poziţionează acum în situaţia de a constata incapacitatea acestora de a mai funcţiona în spiritul a ceea ce înseamnă presă independentă. Piaţa de publicitate suferă transformări majore, o parte importantă fiind transferată în mediul on-line. Veniturile televiziunilor sunt tot mai mici, iar goana după rating/venituri creează programe care exhibă lipsa de moralitate şi decenţă. Informarea corectă a publicului este, de prea mult timp, o normă aplicată în funcţie de disponibilitatea «sursei» de finanţare a postului de televiziune.

Insolvenţa şi falimentul unor televiziuni importante nu pot fi abordate precum ieşirea de pe piaţă a unor firme nesemnificative.

Consider că, deja, timpul se scurge în defavoarea posturilor de televiziune, existând riscul să ajungem în situaţia unui colaps audiovizual, încununat şi de un faliment al postului public de televiziune - TVR".

Valentin Jucan propune ca furnizorii de servicii TV să contribuie cu 5% din veniturile anuale la acest Fond, în caz contrar urmând să primească amenzi între 50.000 lei şi 100.000 lei.

Pentru urmărirea şi realizarea încasării contribuţiilor datorare Fondului audiovizual, CNA este autorizat, potrivit propunerii lui Valentin Jucan, să aplice procedurile de executare silită, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.

Sumele colectate în Fondul audiovizual vor fi virate, în mod egal, prin decizie a CNA, în contul şi în beneficiul posturilor private de televiziune care furnizează servicii de programe cu caracter generalist, ori de ştiri, informaţii şi dezbateri, declarate libere la retransmisie, fără condiţionări tehnice sau financiare şi care se bucură de un interes public semnificativ, fiind situate pe primele 10 poziţii ocupate în lista must carry.

Potrivit datelor statistice furnizate de Autoritatea Naţionala pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), numărul abonaţilor la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale este de peste 6 milioane de gospodării, numărul abonaţilor fiind în creştere, îndeosebi la serviciile furnizate prin intermediul reţelelor de cablu şi la reţelele satelit de tip DTH (direct to home). Rata de acoperire, la nivelul gospodăriilor populaţiei, prin reţelele de servicii de retransmisie a programelor de televiziune, este de peste 85%.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Dupa ce au furat tot ca Sirbu sa le dam ajutor> Bravo mah poate mai ai si frati, boule !

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS