RAPORT PWC:Creşterea economică globală va încetini, în 2019

Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Creşterea economică globală va încetini, în 2019

Economia globală va cunoaşte o uşoară încetinire în 2019, pe măsură ce ţările G7 revin, pe termen lung, la rate medii de creştere, conform analizei Global Economy Watch, publicată de firma de consultanţă PwC.

PwC se aşteaptă ca perioada de creştere economică accelerată înregistrată de majoritatea economiilor mari, începând cu finalul lui 2016 şi până la începutul lui 2018, să se fi încheiat. În Statele Unite este de aşteptat ca efectul pozitiv al stimulului fiscal să se estompeze treptat, dobânzile mai mari vor atenua cheltuielile de consum, iar un dolar puternic va continua să afecteze negativ exporturile americane. PwC estimează o scădere moderată a creşterii economice din Statele Unite de la 2,8% în 2018 până la aproximativ 2,3% în 2019.

Şi în China nivelul de creşterii economice va suferi o scădere comparativ cu 2018. Deşi guvernul va încerca să se asigure ca scăderea este una uşoară, impactul războiului comercial cu Statele Unite ale Americii şi nevoia de a controla nivelul datoriilor vor crea premisele unei decelerări modeste a creşterii economice în 2019, conform raportului PWC.

Compania de consultanţă informează: "Se aşteaptă ca în ţările cu o economie dezvoltată piaţa muncii să rămână în continuare sub presiune, rata şomajului va continua să scadă, chiar dacă ritmul creării de noi locuri de muncă va încetini. Acest fapt va duce la o creştere a salariilor, dar cauzează probleme pentru companiile care caută să angajeze specialişti pentru a suplini deficitul de talente". Potrivit raportului, în 2019 rata şomajului va înregistra în continuare o scădere în Statele Unite şi Germania, unde rata de creare a noilor locuri de muncă este în continuare ridicată.

Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România, a declarat: "Anul trecut, tonul la nivel macroeconomic global a fost dat de economiile dezvoltate care au creat în jur de 4,5 milioane de noi locuri de muncă. Ne aşteptăm ca această tendinţă să se tempereze în 2019. Unele economii precum cea a Statelor Unite, Canadei sau Germaniei vor atinge niveluri structurale foarte scăzute ale ratei şomajului, ceea ce va antrena o creştere a costurilor salariale. Dacă plecăm de la premisa că Brexitul se va desfăşura în condiţii ordonate, în urma unui acord între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, ne aşteptăm ca şomajul să scadă în Marea Britanie. În scenariul în care acest proces se va petrece fără un acord, este posibilă o creştere considerabilă a ratei şomajului în Marea Britanie".

Potrivit PWC, Marea Britanie va coborî în clasamentul celor mai mari economii ale lumii, India şi Franţa fiind cele două ţări care o vor surclasa. În aceste condiţii, Marea Britanie va coborî de pe locul cinci până pe şapte. De-a lungul timpului Marea Britanie şi Franţa au schimbat în mod frecvent între ele poziţionarea în acest clasament, în principal datorită nivelurilor similare ale dezvoltării dar şi unui număr relativ egal al populaţiei. În ceea ce priveşte India, ascensiunea ei pare să fie permanentă.

Previziunile PwC aşteaptă o creştere reală a PIB-ului Marii Britanii de aproximativ 1,6%, de 1,7% pentru Franţa şi de 7,6% pentru India în acest an.

"India este ţara cu cea mai rapidă creştere economică din lume. Are o populaţie extrem de numeroasă, caracteristici demografice favorabile şi cu un mare potenţial pentru dezvoltare datorită unei valori iniţiale scăzute a PIB-ului pe cap de locuitor. Aşadar, este de aşteptat să îşi continue dezvoltarea în următorii ani, ocupând o poziţie de top în ceea ce priveşte produsul intern brut", a precizat Ionuţ Simion.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS