Rata anuală a inflaţiei a ajuns luna trecută la cel mai mare nivel din iunie 2013

D.I.
Macroeconomie /

Rata anuală a inflaţiei a ajuns luna trecută la cel mai mare nivel din iunie 2013

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna martie la 5%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, în condiţiile în care citricele s-a scumpit cu 11,79% faţă de decembrie 2017, potrivit unui comunicat dat astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit documentului, în februarie, rata anuală a inflaţiei a crescut la 4,72%, în creştere faţă de ianuarie, când a fost 4,32%, şi faţă de decembrie, când a fost 3,32%.

Totodată, în martie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,01%, în medie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 6,57%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,9%.

Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în martie, la citrice (11,79%), fructe proaspete (10,59%) şi alte legume şi conserve de legume (8,07%).

Potrivit sursei citate, preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în martie faţă de decembrie, cu 2,24%. În acelaşi timp, preţul gazelor naturale a urcat, în martie faţă de decembrie, cu 5,69%.

În ultima prognoză, publicată în februarie, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, de la 3,2% la 3,5%, prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3,1% pentru decembrie 2019.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Depozitarul Central
Ecosmart
Cotnari
Flixi
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro