REUNIUNEA LIDERILOR UE DIN 23 OCT.Speranţe năruite de Angela Merkel: "Rezolvarea crizei? - visuri!"

MAKE
Ziarul BURSA #Internaţional /

Demonstranţii din Mişcarea "Occupy Wall Street" au continuat pentru a treia zi protestele în faţa Băncii Centrale Europene din Frankfurt.

Demonstranţii din Mişcarea "Occupy Wall Street" au continuat pentru a treia zi protestele în faţa Băncii Centrale Europene din Frankfurt.

Nădejdea că toată criza datoriilor suverane va fi rezolvată la Reuniunea şefilor de state din UE, peste o săptămână, a fost năruită de Angela Merkel, cancelarul Germaniei, al cărui purtător de cuvânt (Steffen Seibert) a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Berlin, că "Visurile care prind viaţă din nou, ca prin acest pachet [n.n. - măsuri de sprijin financiar pentru Grecia şi alte state], totul se va rezolva şi totul se va încheia luni, nu se vor putea îndeplini".

Reuniunea, iniţial programată pentru ieri şi astăzi, a fost amânată pentru duminică (23 octombrie), sub cuvânt că juriştii au nevoie de mai mult timp să găsească soluţia finală, odată pentru totdeauna, a crizei în care principala ţintă este Grecia, apoi asigurarea securităţii sistemului bancar european şi în final, prevenirea contagiunii crizei datoriilor către Italia şi Spania.

În weekend, la Reuniunea G20, de la Paris, miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale avizaseră părţi ale planului de urgenţă urmărind să evite intrarea Greciei în încetare de plăţi şi curba contagiunii, dar şi adoptarea de măsuri pentru întărirea băncilor.

Planul integral a fost lasat în res-ponsabilitatea Reuniunii UE din finalul acestei săptămâni.

Aceste bune intenţii, dimpreună cu zvonul lansat de "Sunday Times" că, în mod secret, China şi-ar fi declarat disponibilitatea să pompeze zeci de miliarde în Zona Euro, în schimbul cumpărării unor elemente de infrastructură din ţările "bolnave", au alimentat speranţele de evitare a colapsului european, prefigurat de recentele retrogradări ale Italiei, Spaniei şi a unui şir de zeci de bănci europene, operate de agenţiile de rating.

"China vrea să fie sigură că Europa cunoaşte dimensiunea găurii şi că nu va primi nimic mai mult, înainte să o umple", se spune că ar fi declarat o sursă chineză, din delegaţia care s-ar fi prezentat la Reuniunea G20.

Este de amintit că, nu mai demult decât acum o lună, şeful Fondului Suveran al Chinei (o valoare echivalentă mai multor sute de miliarde de euro), a declarat, în acord cu şeful Statului chinez, că fondul nu a fost conceput pentru salvarea Uniunii Europene.

Totuşi, zvonurile asertează că, de data aceasta, chinezii ar fi promis un sprijin financiar, cu condiţia disciplinării bugetare a ţărilor supraîndatorate, zvon care (indiferent că a dezvăluit o ipostază ciudată a comunismului chinez, similară cu aceea a unui organism financiar internaţional, precum FMI) a contribuit la încurajarea pieţelor să aprecieze moneda euro, faţă de dolarul american.

...Până la prânz...

La prânz, declaraţia Angelei Merkel a tăiat maioneza.

Ministrul german al finanţelor Wolfgang Schaeuble a băgat în ea şi mai mult ulei, declarând că "Summit-ul UE nu va prezenta o soluţie definitivă pentru criza datoriilor din Zona Euro".

Ceea ce i-a făcut pe investitorii care tocmai cumpăraseră euro să-l vândă înapoi cu febrilitate, ca şi când s-ar fi opărit la atingerea de el.

Un Raport al Bundesbank, ilustrând deteriorarea economiei nemţeşti, a pus capăt definitiv firavului optimism al pieţei.

Există toate motivele ca viitoarea Reuniune UE, de care se legaseră atâtea speranţe, să fie doar un fâs.

Dacă este să credem că Jean-Claude Trichet, încă preşedinte al Băncii Centrale Europene, nu ne-a trişat la începutul săptămânii trecute ("tricher" înseamnă "a trişa", în franţuzeşte), când a declarat că statele europene trebuie să adopte măsuri imediate de recapitalizare a băncilor (piaţa interbancară europeană tocmai se blocase şi nu vedem de ce Trichet ar fi minţit în acel discurs, în faţa unei Comisii a Parlamentului European, când alarma discursului său fusese indusă printr-un mandat al echipei de experţi în pieţe financiare, subordonate BCE), atunci pare că momentul decisiv al unei intervenţii în forţă pentru prevenirea colapsului financiar european a fost deja ratat.

Dar, cine ştie...

Poate că porturile europene şi gările şi căile ferate şi aeroporturile vândute chinezilor vor salva Europa.

Atât cât va mai rămâne din Europa să mai fie europeană...

GERMANIA SPULBERĂ AŞTEPTĂRILE: 

Soluţii depline pentru criza datoriilor - "visuri nerealiste"

Oficialii germani spun că liderii Uniunii Europene nu vor da o soluţie pe deplin salvatoare pentru criza datoriilor, în cadrul summit-ului programat pentru 23 octombrie, iar aşteptările ca acest eveniment să ofere un răspuns sunt "visuri nerealiste".

"Cancelarul german Angela Merkel a transmis în mod clar: visuri că acest summit înseamnă că totul va fi rezolvat şi încheiat până lunea următoare nu se pot îndeplini", a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert, adăugând: "Căutarea unui sfârşit al crizei în mod sigur se va extinde în anul următor".

Amintim că, la finele săptămânii trecute, a avut loc o reuniune a liderilor G20, la Paris, prilej cu care aceştia şi-au exprimat susţinerea pentru unele părţi ale planului menit să evite falimentul Greciei, să susţină băncile şi să nu permită extinderea crizei. G20 le-a dat lierilor europeni un termen de o săptămână, adică până la summitul din 23 octombrie, ca să finalizeze măsurile în acest sens, alimentând speranţele investitorilor în privinţa "soluţiei salvatoare".

Dar, optimismul în acest sens a fost înlăturat odată cu lansarea afirmaţiilor lui Seibert. În plus, ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat că aşteptările privind summitul din 23 octombrie nu sunt realiste, iar aceas-tă reuniune nu va asigura o soluţie definitivă.

Steffen Seibert a mai afirmat că pe agenda summitului figurează modalităţile de recapitalizare a băncilor din Europa, printr-o acţiune coordonată, şi eficientizarea fondului de salvare a zonei euro (EFSF). Seibert a precizat că liderii europeni vor discuta şi pe marginea înăspririi politicii economice şi financiare. (A.V.)

Băncile austriece au nevoie de capital suplimentar de 4 miliarde euro (5,5 miliarde dolari), într-un eventual program de recapitalizare la nivel european, a declarat, ieri, Wolfgang Duchatczek, viceguvernatorul băncii centrale a Austriei, citat de Bloomberg.

"Patru miliarde de euro reprezintă limita superioară", a spus Duchatczek, adăugând: "Trebuie să aşteptăm deciziile din săptămâna următoare". Oficialul Băncii Austriei s-a referit la summitul UE programat pentru 23 octombrie. "Încă nu există un consens în rândul liderilor UE cu privire la recapitalizarea băncilor", a conchis Wolfgang Duchatczek.

Cele mai mari bănci austriece sunt "Erste Group Bank", "Raiffeisen Bank International" şi "Bank Austria" (membră a "UniCredit"). Instituţiile menţionate sunt prezente şi pe piaţa din România.

Euro s-a depreciat cu 0,9% la ora 10.42, pe piaţa SUA, ajungând la 1,3751 dolari.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Nu numai grecii sufera. Mult mai mult decit grecii sufera tiganii vazindu-si spulberate iluziile de a incasa sume uriase de euro din UE. Gaselnita bandei de idioti nativ , clica securisto-comunista , expusa de basinescu privitor la crearea Statelor Unite ale Europei subintelegea traiul in lene al unor "populatii" pe baza muncii unor "natiuni" !!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Se pare, ca oricat de serioase sunt semnele unei iminente catastrofe, nu putem renunta la clisee induse de cei care profita, fara scrupule, de animozitatile noastre. "Clica securisto -comunista", "baronii PDL-isti si PSD-isti", "ai vostri sunt mai corupti decat ai nostri", sunt etichete, sabloane, care ne fac sa nu vedem ce ne ameninta si vine peste noi toti. Murim cu dusmanul de gat, fara sa realizam ca adevaratul dusman este in alta parte. Jalnic!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS