REUTERS:Comisia Europeană vrea să crească rolul monedei euro

M.I.
Internaţional /

Comisia Europeană vrea să crească rolul monedei euro

Comisia Europeană a prezentat astăzi o serie de propuneri destinate să crească rolul monedei euro în sistemul internaţional de plăţi precum şi ca monedă de rezervă, concurând dominaţia dolarului american, transmite Reuters.

Iniţiativa Executivului comunitar vine după decizia SUA de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul, retragere care a forţat multe companii europene să înceteze tranzacţiile cu Iranul pentru a evita sancţiunile americane.

Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, declară: "O utilizare mai mare a euro în economia mondială are potenţialul de a proteja mai bine cetăţenii şi companiile europene împotriva şocurilor externe şi a face sistemul financiar şi sistemul monetar internaţional mai rezistente". În acest sens, Comisia Europeană a făcut un apel către companiile şi statele membre să crească gradul de utilizare a euro în contractele energetice şi a anunţat că va studia posibile măsuri pentru a promova moneda europeană pe pieţele financiare şi de materii prime.

"În cele din urmă, decizia de a utiliza euro este luată de participanţii de pe piaţă", a recunoscut Comisia, subliniind că cea mai eficientă modalitate pentru a creşte rolul internaţional al monedei euro este finalizarea Uniunii Economice şi Monetare, a Uniunii Bancare şi a Uniunii Pieţelor de Capital, reforme care sunt blocate de mai mulţi ani de interesele diferite ale statelor membre.

Moneda euro este în prezent a doua cea mai importantă valută internaţională. Aproximativ 340 milioane de cetăţeni utilizează zilnic monede şi bancnote euro în cele 19 state membre ale zonei euro. Aproximativ 60 de ţări din întreaga lume utilizează, vor utiliza sau îşi leagă monedele de euro. De asemenea, aproximativ 36% din valoarea tranzacţiilor internaţionale a fost soluţionată în euro în 2017. Moneda euro reprezintă aproximativ 20% din rezervele internaţionale ale băncilor centrale străine.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
ApanovaAdvertisement
Comercianti de Diamante
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS