Conferinţa BURSA Tendinţe în pieţele de capital;
Dezbatere asupra problemelor pieţei noastreConferinţa BURSA Tendinţe în pieţele de capital;
Dezbatere asupra problemelor pieţei noastre

REVISTA PRESEI 04.10.2018

E.A.
Revista Presei /

REVISTA PRESEI 04.10.2018

Adevărul

Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute în Costa Rica

Adevărul notează că Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica, au fost reţinute de către INTERPOL în Costa Rica, fiind ridicate de către autorităţi de pe stradă. Potrivit publicaţiei, cele două femei erau date în căutare pentru a ispăşi pedepse pronunţate de către justiţia din România.

Autoritatea de Investigaţii Judiciare din Costa Rica confirmă că Elena Udrea a fost reţinută în jurul orei locale 10.00 (19.00 ora României, n.r.), în timp ce Alina Bica a fost reţinută patru ore mai târziu.

Pentru moment, Udrea şi Bica au fost plasate sub ordinele Curţii Penale din San Jose.

Ele nu pot fi extrădate imediat, dar vor fi prezentate Tribunalului din San Jose, pe numele lor putând fi decise măsuri preventive până când autorităţile pentru migraţie vor decide dacă le vor acorda statut de refugiat, aşa cum au solicitat, potrivit Adevărul.

Bancherul

BNR mentine dobanda la 2,5%

Publicaţia Bancherul scrie că Banca Naţională a Romîniei (BNR), menţine dobânda de referinţă la 2,5%, conform aşteptărilor analiştilor, deşi inflaţia anuală a crescut de la 4.56% în iulie la 5.06% în august.

BNR prognozează însă că inflaţia va scădea la 3,5% la finalul acestui an, exact nivelul superior al marjei ţintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct.

Prognoza de inflaţie a BNR este împărtăşită şi de analiştii băncilor, care au estimări foarte apropiate (3,5% în cazul BCR, 3,6% în cazul ING), conform Bancherul.

În aceste considerente, Bancherul scrie că Decizia BNR de menţinere a dobânzii la un nivel mult mai scăzut decât inflaţia poate fi motivată şi de încetinirea creşterii economice de la aproape 7% în 2017 la în jur de 4% în acest an.

Cotidianul

Schimbare privind impozitul pe venit

Publicaţia Cotidianul susţine că Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat că va fi dată o ordonanţă prin care impozitul să treacă integral la nivelul comunităţilor locale, decizie care va fi luată înainte de calcularea bugetului pe 2019.

Astfel, întrebat dacă va fi dată OUG pentru măsura prin care 100% din impozitul pe venit va merge la unităţile administrativ-teritoriale (UAT), Eugen Teodorovici a răspuns afirmativ.

"Este o măsură pe care noi o avem în Programul de Guvernare prin care impozitul să treacă la comunităţile locale. Va fi o ordonanţă de urgenţă. Decizia va fi luată înainte de a fi făcut bugetul pe 2019", a spus ministrul Finanţelor, potrivit Cotidianul.

Eugen Teodorovici a precizat că va avea loc o discuţie privind repartizarea sumelor între consilii judeţene şi celelalte comunităţi locale.

Jurnalul Naţional

Toader: Comisia de la Veneţia şi-a exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG cu recomandările pe legile justiţiei

Jurnalul Naţional consemnează că Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că a agreat de comun acord cu membrii Comisiei de la Veneţia adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să preia recomandări ale Comisiei cu privire la legile justiţiei.

"Am avut eu astăzi, la orele 14,00, o întrevedere cu conducerea Comisiei de la Veneţia, o întrevedere pe care o apreciez ca fiind foarte bună. (...) Am agreat de comun acord, dânşii au exprimat, să nu zicem acordul, că nu le-am cerut aprobarea, agrementul pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în sensul celor discutate. Mai mult, chiar vreau să vă spun, la plecare, era cred 15,30 ora de acolo, 16,30 ora de aici, le-am spus: 'domnule, eu mă exprim public cu privire la ceea ce am discutat, ordonanţa de urgenţă, necesitatea ei, justificarea ei, soluţiile pe care le-am discutat una, două, trei, şapte, pe care le promovăm mâine, privind draftul de ordonanţă preavizare la CSM şi la începutul săptămânii următoare sigur voi face apel la CSM să dea un aviz cât se poate de repede, ca la începutul săptămânii viitoare să poată - început înseamnă luni, marţi, miercuri - să fie adoptată ordonanţa de urgenţă'", a spus Toader, potrivit publicaţiei.

În aceste considerente, acesta a precizat că nicio lege nu e perfectă şi că există anumite recomandări din partea Comisiei de la Veneţia în avizul pe care l-a formulat, cu privire la îmbunătăţirea legilor justiţiei.

Curierul Naţional

Protestul se amână, până săptămâna viitoare

Publicaţia Curierul Naţional arată că patronatele din transportul rutier au luat decizia de a anula protestul programat pentru joi, 4 octombrie, până săptămâna viitoare, după dezbaterea publică ce va avea loc marţi, la Ministerul Transporturilor. În funcţie de rezultatele dezbaterii publice, vor fi depuse cereri pentru a protesta în faţa sediului Guvernului, iar simultan vor fi sistate toate cursele regulate din ţară.

Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR a declarat că "Modificarea legislativă s-ar putea face doar dacă se va aprecia că este imperativ necesar acest lucru, în raport cu condiţiile economice reale, cu interesele imediate ale beneficiarilor serviciilor de transport, ale transportatorilor şi ale statului român", conform Curierul Naţional.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roRoEnergy
Cabinet de avocatTMPS