REVISTA PRESEI 10.09.2018

F.B.
Revista Presei /

Adevărul

Ponta a publicat o poză în care Dragnea apare alături de Maior şi le cere celor din CEx să îl întrebe pe liderul PSD cât de tare lupta el cu fostul şef SRI în trecut

Publicaţia Adevărul scrie că fostul premier Victor Ponta a publicat ieri seară pe contul său de Facebook o fotografie în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, apare alături de fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, iar în planul al doilea poate fi văzută fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, stând pe o canapea.

Ponta îi roagă pe "curajoşii" din CEx să îl întrebe pe Dragnea cât de tare lupta el cu George Maior în anii trecuţi. În apelul său către membrii CEx, Ponta afirmă că minciunile precum lupta cu "statul paralel", cu Kovesi, cu Soroş şi altele trebuie să înceteze. Totodată, fostul premier îl acuză pe Dragnea încearcă atât să îşi ascundă banii de la TelDrum şi FarmaVet, cât şi să scape de răspundere folosindu-se de Parlament şi de Guvern.

Bancherul

Băncile româneşti trebuie să aplice la plăţile în euro şi retragerile de numerar de pe carduri în străînătate aceleaşi comisioane că la tranzacţiile in lei

Publicaţia Bancherul transmite: "Când faci o plata externă în euro, lei sau coroane suedeze în cadrul UE, banca nu te poate taxa mai scump decât echivalentul unei tranzacţii naţionale. Chiar şi băncile din afară UE sunt obligate să aplice această regulă", arată Comisia Europeană pe site-ul instituţiei.

Regulă se aplică pentru următoarele tipuri de tranzacţii:

- transferurile între conturile bancare dintre două ţări UE diferite

-retrageri de numerar la bancomate (ATM) din ţări UE

- plăti cu carduri de debit şi carduri de credit pe teritoriul UE

- tranzacţii tip direct debit

Principiul comisioanelor unice atât pentru plăţile interne cât şi pentru cele internaţionale se aplică tuturor plăţilor electronice, incluzând:

- transferurile interbancare (credit transfers)

- debit direct

- retragerile de bani de la ATM-uri

- plăţile cu cardurile de debit şi credit

- transferurile de bani

Ţările din afară zonei euro pot să aplice acest regulament şi pentru plăţile naţionale, opţiune adoptată de România şi Suedia, precizează Comisia Europeană.

În aprilie 2018, Comisia a propus extinderea regulii şi pentru ţările non-euro, astfel încât toţi cetăţenii europeni să poată face transferuri internaţionale în euro cu aceleaşi comisioane ca cele pentru transferurile interne.

Noile reguli mai prevăd informarea consumatorilor privind costul conversiei valutare înainte de efectuarea unei plăti externe într-o altă valută decât cea din ţară lor.

Cotidianul

Firea, ca arsă: Vrea să mă mazilească cu mâna altora

Ioana Radu, de la ziarul Cotidianul a scris: "Primarul general al Capitalei Gabriela Firea i-a răspuns ieri seară liderului PSD Liviu Dragnea legat de o posibilă excludere a sa din partid, acuzând că Dragnea ar vrea s-o mazilească cu mâna altora, respectiv a membrilor Comitetului Executiv"

La întrebarea dacă se teme de excludere din partid, Firea a declarat: "Am simţit o uşoară ameninţare din partea domnului Dragnea, dar sunt obişnuită cu metodele domniei sale. A făcut o afirmaţie că am făcut o echipă timp de doi ani de zile. Am fost loială atât lui ca preşedinte, cât şi echipei, dar sunt mai devotată românilor. (...) Domnul Dragnea a spus în această seară: "eu nu vreau să fie exclusă doamna Firea, dar totul se va decide în CEx". Ar vrea să mă mazilească, dar cu mâna altora. Am încredere că toţi colegii care ştiu situaţia nu vor fi de acord cu anumite jocuri de culise care ar putea să le pună la cale domnul Dragnea pentru ca eu să fiu exclusă".

Potrivit lui Firea, Dragnea a dovedit în interviul de la Antena 3 că nu s-a schimbat nimic, vrea să conducă partidul tot singur.

Firea a mai declarat că Dragnea o apără pe Carmen Dan "până în pânzele albe", pe care o propusese el însuşi pentru mandatul de prim-ministru.

Curierul Naţional

Virusul pestei porcine africane a atins al 12-lea judeţ

Prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmat într-o gospodărie, din judeţul Giurgiu, respectiv în localitatea Brăniştari, comuna Călugăreni, a informat ieri Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Publicaţia Curierul Naţional a scris că "în urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit şi au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA. Au fost prelevate probe pentru analize, iar cadavrele animalelor au fost ecarisate", conform unui comunicat de presă al ANSVSA. De asemenea, gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecţia, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport.

Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă Giurgiu şi Unitatea locală de decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Giurgiu s-au reunit ieri pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea bolii. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Curierul menţionează: "ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA judeţene sau autorităţilor locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic".

Jurnalul Naţional

Se caută 30.000 de profesori. Copiii vor învăţa cu femeile de serviciu

Publicaţia Ziarul Naţional scrie că "la început de an şcolar porneşte şi vânătoarea de cadre didactice, calificate sau necalificate. Orice, numai să vină cineva să ţină orele la clasă. Sindicatele anunţă că sunt circa 30.000 de posturi vacante şi nu se ştie câte dintre ele vor fi ocupate, în prima lună de şcoală. În fiecare an se întâmplă la fel, iar media calculată de sindicalişti era, până acum, de circa 11.000 de suplinitori, pe care sistemul trebuia să-i găsească, pentru a acoperi posturile vacante. Dintre aceştia, aproximativ 6.000 erau posturi acoperite cu pensionari şi restul cu necalificaţi, aceştia fiind profesori de la alte materii sau absolvenţi de facultate, dar fără calificare pentru materiile predate, însă în unele cazuri se apelează chiar la absolvenţi de studii liceale. Anul acesta, situaţia pare a fi şi mai gravă.

Cauza acestei stări se pare că sunt "problemelor în alocarea fondurilor pentru Educaţie. Chiar dacă sunt găsiţi, mulţi dintre cei care ar putea beneficia de sistemul de plată cu ora renunţă din start, mai ales după ce nu li s-au plătit, anul trecut, nici măcar toate orele prestate". Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicale "Spiru Haret" a arătat că, deşi distribuirea locurilor libere către necalificaţi e o mare problemă, s-ar putea ca nici profesori necalificaţi să nu fie găsiţi într-un număr suficient. El mai precizează: "noi, sindicatele, am reuşit să evităm o modificare ce se dorea la un moment dat, prin care profesorii ar fi urmat să fie plătiţi cu 13 lei pe oră, dar încă sunt mari probleme. Anul trecut, la rectificarea bugetară, au fost situaţii în care unora dintre profesori nu li s-au plătit decât jumătate din orele predate".

Ziarul Naţional

Dosarul care zguduie Justiţia din temelii!

Ramona Feraru a scris, pentru Ziarul Naţional, despre un caz de corupţie în care sunt implicaţi ofiţeri SRI de nivel înalt: "Mii de oameni au ajuns după gratii, s-au rupt destine, s-au destrămat familii. Toate astea din cauza protocoalelor pe sub mâna făcute de instituţiile statului, instituţii care ar fi trebuit să fie etalonul sistemului. Însă nimic din ce aţi ştiut şi aţi văzut până acum nu va mai fi la fel. Va fi jale! Pentru că un dosar în care "vedetele" sunt ofiţeri SRI e la un pas să răstoarne mii de sentinţe anticorupţie, să zguduie pur şi simplu Justiţia".

Se pare că ofiţerii SRI din Justiţie au minţit şi au deformat adevărul. Un exemplu în acest sens este dosarul lui Paltin Sturdza, speţă în care au ajuns după gratii şi Viorel Hrebenciuc şi fiul sau, Andrei. Tribunalul Militar Cluj a decis în dată de 31 iulie 2018 că 12 ofiţeri SRI de la SRI Braşov să fie urmăriţi penal pentru constituirea unui grup infracţional organizat, fals intelectual şi abuz în serviciu.

Ei au fost acuzaţi de transcrierea intenţionat greşită a interceptărilor din dosarul retrocedărilor ilegale de pădure instrumentat de DNA Braşov.

În acest fel, "coloneii Claudiu Cristian Croitoru, Lucian Enache, Marius Constantin Băcioiu, Iulian Drăgan, Marius Teacă, maiorii Dragoş Buly, Arthur Nicolcioiu, Zoltan Attila Daragus, Valentin Cosman şi căpitanii Mariana Chituc, Adrian Grosu şi Radu Dogaru vor fi chemaţi, în perioada următoare, la Parchetul Militar Cluj pentru a explica de ce au redactat eronat transcrierile interceptărilor telefonice în dosarul în care prinţul Paltin Sturdza era anchetat pentru comiterea unor infracţiuni de corupţie de către DNA Braşov. Dosarul s-a deschis după ce mai multe persoane au solicitat verificarea interceptărilor din dosarul retrocedărilor ilegale de pădure. Paltin Gheorghe Sturdza a fost reţinut de procurorii DNA Braşov iar, după aproximativ patru ore de audieri în care erau implicaţi şi parlamentarii PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia Andrei şi Ioan Adam, a fost reţinut. Ulterior, toţi cei anchetaţi au fost arestaţi. Au ajuns în spatele gratiilor doar pentru că, aşa cum se dovedeşte acum, transcrierile interceptărilor din dosar au fost măsluite de ofiţerii SRI care au pus vorbe de la ei doar pentruca aceste persoane să fie arestate".

S-a dovedit că mii de stenograme au fost scrise greşit deliberat pentru denaturarea adevărului. Astfel, "toate aceste stenograme au fost excluse ca probe". O altă metodă folosită de ofiţerii de informaţii acuzaţi a fost aceea de a "încurca un interlocutor cu altul"

În baza acestor interceptări Sturdza a stat însă 5 luni în arest preventiv şi 2 luni în arest la domiciliu. Urmează "întrebarea legitimă" a autorului acestui articol: "Oare în câte dosare s-a întâmplat la fel?"

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS